Skyscraper City Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 4006 Posts

·
Registered
Joined
·
1,492 Posts
Discussion Starter · #1 ·


Tema sa najviše čitanja i postova u hrvatskom dijelu SSC foruma odlazi u zasluženu mirovinu...

Vrijeme je za nove pobjede!

Grad prebogate povijesti budi se iz dubokog sna i mraka poslijeratnog razdoblja, pridružite nam se i vi, pratimo zajedno preobrazbu ovog jedinstvenog grada.

Dobro došli u Osijek Construction update! :)

EURODOM- poslovno-trgovačko-kulturni centarKAPPA CENTARSVEUČILIŠNI CAMPUS

AUTOBUSNI KOLODVOR

To su neki od većih projekata koji se trenutno grade...

Uz želju da ih bude još puno puuuno više, želim vaš dobrodošlicu u novi Osijek Construction update! :)
 

·
Registered
Joined
·
1,314 Posts
Sanader pustio u promet novu dionicu Osijek - Đakovo

Piše: Tomislav Prusina/EPEHA

OSIJEK – Puštanjem u promet novoizgrađene dionice Osijek – Đakovo autoceste A5 u dužini od 32,5 kilometara koja je dio paneuropskog koridora 5c i Osijek je napokon, kao četvrti grad u Hrvatskoj po svojoj veličini, postao dio hrvatske autocestovne mreže ali i mreže europskih prometnica.

Dionicu od Osijeka do Đakova svečano je u promet pustio predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader koji je prije svega u svome govoru naglasio zahvalnost svim hrvatskim braniteljima bez kojih sigurno ne bi bilo niti ove autoceste.

- Povijest nam nije bila sklona, mogli smo sve ovo izgraditi i prije 30 do 40 godina. I u vremenima kada velika gospodarska kriza trese cijeli svijet Hrvatska ide dalje – kazao je Sanader najavivši da slijedi i nastavak izgradnje ove ceste prema Belom Manastiru i mađarskoj granici te Svilaju i granici sa BiH.

Premijer je ponudio svu pomoć i susjednoj BiH u nastavku izgradnje koridora Vc poručivši im da je Hrvatska spremna dati svoje znanje i građevinsku operativu u izgradnji autocesta u čemu i prednjači u Europskoj uniji.

Dionica Osijek – Đakovo autoceste A5 duga je 32.5 kilometara a izgrađena je u proteklih 17 mjeseci. Njezina je ukupna vrijednost 2,2 milijarde kuna u što je uračunato i 29 izgrađenih objekata od čega 3 vijadukta, 8 mostova, 17 nadvožnjaka i jedan podvožnjak te dva odorišta i Centar održavanja i kontrole prometa kao prateći objekti. Riječ je o dijelu paneuropskog prometnog koridora Vc i dijelu europske mreže prometnica s oznakom E-73 koja sjever Europe povezuje s Jadranom.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,4,17,,159934.jl
 

·
Registered
Joined
·
1,492 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Neke od zanimljivih novijih građevina u Osijeku...

Esseker centar:Dvorana Gradski vrtPoslovna zgradapoljoprivredno-veterinarska škola

 

·
LEGA LEGA!
Joined
·
26,201 Posts
RADOVI VRIJEDNI 2,5 MILIJUNA KUNA S PDV-OM SU OBAVLJENI U DVIJE FAZE

Čvrsnička konačno otvorena za promet

Gradonačelnik Anto Đapić sa suradnicima iz gradske uprave prošetao se rekonstruiranom cestom u Čvrsničkoj ulici, u dijelu od Strossmayerove do Kalničke, otvorivši dionicu za promet. “Radovi vrijedni 2,5 milijuna kuna s PDV-om obavljeni su u dvije faze i završeni 14 dana prije predviđenoga roka. Rekonstruirana je cesta u dužini 451 metar i nogostupi s pripadajućom opremom, a nastavak manjeg dijela u dužini 350 metara do Sljemenske ulice počet će kad stigne građevinska dozvola. Čvrsnička je jedna od najvažnijih prometnih vertikala u Retfali koje će biti obnovljene proračunskim novcem”, kazao je Đapić. Miroslav Doležal, Unikomov direktor, kaže da su ugradili 1.700 kubika tucanika, 5.800 četvornih metara asfalta, 900 kvadrata rubnjaka, a nova je i komunalna oprema.

ajde fino..to je bila ružna cesta..

p.s trpimirova je otvorena za promet.;)
 

·
LEGA LEGA!
Joined
·
26,201 Posts
REKONSTRUKCIJA JAVNE RASVJETE I ZAVRŠETAK CESTE

U subotu, 18. travnja u 10 sati u Mjesnom odboru Višnjevac (Eugena Kvaternika), gradonačelnik Anto Đapić i Zdravko Banjan, direktor Parangala d.o.o., potpisat će Ugovor o izvođenju radova na izgradnji javne rasvjete na području naselja Višnjevac i na rekonstrukciji javne rasvjete na području naselja stara Tenja. Nakon toga će gradonačelnik Đapić i suradnici obići završetak radova na cesti u ulici Eugena Kvaternika.
 

·
Registered
Joined
·
1,314 Posts
SVEUČILIŠTE GRADU U VLASNIŠTVO PREBACUJE TRI SVOJA ZEMLJIŠTA
U Sudskom prolazu cvjetna tržnica i podzemne garaže?

Nakon što je Vlada RH dala suglasnost da osječko Sveučilište svoje tri zemljišne čestice prebaci u vlasništvo Grada, konačno su stvoreni preduvjeti za realizaciju tri projekta koja se planiraju već godinama. Prva dva zemljišta, smještena na Gajevom trgu, sadržana su u sporazumu o rješavanju međusobnih potraživanja i dugovanja, a služit će za "prebijanje" trećine od 9 milijuna kuna, koliko SveučiliPapić i Emert najavljuju kako bi kroz campus, otprilike na polovici, trebala biti sagrađena još jedna cesta, koja će spajati Vukovarsku i Hadrijanovu ulicu. “Ta cesta predviđena je prostornim planom uređenja campusa. Ako bi je Sveučilište gradilo samo, to bi bila samo interna cesta, a javnu cestu može graditi Grad. Mi smo se odlučili za javnu cestu, pa i to zemljište planiramo prebaciti u vlasništvo Gradu. Predviđeno je da ta cesta bude zapravo produžetak Moenspergerove ulice", ističe Emert.

šte Gradu
duguje za komunalni doprinos. Prva čestica obuhvaća Sudski prolaz, a druga se nalazi na južnoj strani Gajevog trga, uz Vukovarsku ulicu. "Za te dvije površine još nemamo detaljnijih urbanističkih planova. No, GUP-om je uz Vukovarsku ulicu predviđena zelena površina, vjerojatno i park, dok za Sudski prolaz već desetak godina postoji idejno rješenje. Ono na toj lokaciji predviđa proširenje glavne tržnice, točnije tzv. cvjetnu tržnicu, kao i gradnju podzemnih garaža s 200 mjesta", ističe Tone Papić, član Poglavarstva. Iako će Sveučilište ovih dana prepisati te čestice na Grad, s obzirom na blizinu izbora tim projektima bavit će se iduća gradska vlast. Jednako je i s trećim zemljištem, navedenim u aneksu Sporazuma, koje nema izravne veze s dugom, nego će ga Sveučilište bez naknade prepisati Gradu. "Riječ je o čestici na prostoru campusa. Dogovorili smo da Grad na tom zemljištu gradi javno parkiralište i pristupnu cestu, koja će od Svačićeve ulice kroz campus voditi do budućih novih zgrada Poljoprivrednog i Građevinskog fakulteta. Gradnja i parkirališta i ceste treba završiti do jeseni 2010. godine", ističe Rudolf Emert, prorektor za razvoj osječkog Sveučilišta.

Papić i Emert najavljuju kako bi kroz campus, otprilike na polovici, trebala biti sagrađena još jedna cesta, koja će spajati Vukovarsku i Hadrijanovu ulicu. “Ta cesta predviđena je prostornim planom uređenja campusa. Ako bi je Sveučilište gradilo samo, to bi bila samo interna cesta, a javnu cestu može graditi Grad. Mi smo se odlučili za javnu cestu, pa i to zemljište planiramo prebaciti u vlasništvo Gradu. Predviđeno je da ta cesta bude zapravo produžetak Moenspergerove ulice", ističe Emert.

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=107050
 

·
Registered
Joined
·
1,314 Posts
OSIJEK I OKOLICA: SVE NAŠE (BUDUĆE) GOSPODARSKE ZONE ZASAD ŽIVE NA PAPIRU
Studije i planovi čekaju investitore

Iako nosi ime grada na Dravi, Slobodna zona Osijek d.o.o. organizacijski i vlasnički ni jednim dijelom ne pripada gradskoj administraciji! Osnovana je 1997. godine i bila je među prvim slobodnim zonama na području Hrvatske. I dalje je prostorno najveća, a ugošćuje vjerojatno i najzvučnijeg korisnika - Benetton Croatiju, jednu od sastavnica modnog carstva Benetton Group.
Najveći vlasnik i ulagač ove zone je Osječko-baranjska županija, ali to je još jedan primjer političkog raskola dvije razine vlasti nauštrb gospodarskog razvitka grada na Dravi. Do danas grad Osijek, kao lokalna jedinica vlasti, nema finaliziranu ni jednu gospodarsku zonu.
Ipak, svijest o nužnosti osnivanja vlastitih gospodarskih zona mijenja se unatrag dvije godine, kada su napravljene prve studije i odlučeno da se krene u ulaganja te vrste. Nove bi zone prstenasto trebale obuhvatiti područje grada, a izgradnjom zona namjeravaju se vratiti proizvodni sadržaji kroz tradiciju i iskustvo kao što su prehrambena, metalska, drvna i tekstilna industrija. Privlačenjem investitora, što domaćih što stranih, cilj je smanjiti nezaposlenost i pridonijeti podizanju životnog standarda građana.
Kao pozitivni primjeri za investiranje u uređenje zona su geostrateški položaj – blizina regionalnim tržištima poput Mađarska, Srbije, te Bosne i Hercegovine. Primjerice, u krugu obuhvata od 250 kilometara živi 2,5 milijuna stanovnika! Također, ne može se zanemariti dobra prometna povezanost, mogućnost još bolje iskorištenosti zračne i riječne luke, te dobrobit koju donosi završetak paneuropskog cestovnog koridora 5C. Ne može se zanijekati ni prisutnost kvalificirane radne snage, pa ni one koju će tek regrutirati Sveučilište J.J. Strosmayera, ali i brojne osječke tehničke škole. Naposljetku, iako je Osijek od Domovinskog rata, kao posljedicu neučinkovite pretvorbe i privatizacije, prošao kalvariju deindustrijalizacije, on je ipak i dalje tradicionalno gospodarsko središte Slavonije i Baranje, pa čak i cijelog istočnog kontinentalnog dijela Hrvatske. Osijek je i sajamski grad, koji svoju novu sajamsku adresu planira ustaliti upravo u jednoj od budućih gospodarskih zona - Gospodarskoj zoni Jug. Njezina izgradnja se planira na potezu između južne obilaznice, Ulice sv. Leopolda Bogdana Mandića i (buduće) spojne “S” ceste na sveukupnoj površini od cca 155 ha. To će biti najveća od planiranih gradskih zona, koja će u većini (na gotovo sto hektara) biti namijenjena proizvodnoj djelatnosti, dok je 16 ha namijenjeno upravo za sajamsko-športske aktivnosti. Njoj u blizini, prostornim planom, predviđena je i Gospodarska zona Zapad, koja obuhvaća prostor između pravaca Kopaoničke i Vilajske ulice, zapadno od Risnjačke ulice, do nove intrazonske ceste, usporedno uz trasu dvokolosiječne pruge koridora 5C Đakovo-Osijek-Beli Manastir, sveukupne površine oko 1,81 ha. Ondje već nekoliko godina posluje Poduzetnički inkubator, a u novoizgrađenom objektu, financiranim sredstvima pretpristupnih EU-fondova, svoje će sjedište naći tvrtke zadužene za osnaživanje tzv. poduzetničke infrastrukture. Ondje će, osim Inkubatora, dakle, svoje mjesto naći i Centar za poduzetništvo te Tehnologijsko-razvojni centar.
Ipak, najbliža realizaciji i primitku prvih korisnika je Gospodarska zona Tenja, smještena neposredno uz prometnicu Osijek-Tenja u ukupnoj površini od 5,6 ha. Ondje su u ovom trenutku najintenzivniji operativni radovi, pa se njezino otvorenje planira obznaniti upravo, kako je to kod nas popularno - uoči predstojećih izbora.

http://www.glas-slavonije.hr/mvijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=4848
 

·
Moderator
Joined
·
17,197 Posts
A nju Dretva:cheers: Nadam se da cemo imati još više lijepih vijesti no u staroj koja zasluženo ode u mirovinu!:cheers:

E sad bi trebalo staviti one karte grada i sta ce se graditi u ovoj 2009g. :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
1,492 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Otvarajući ovu temu sam shvatio nešto.. u Osijeku se jako malo toga vrijednog spomena gradi, to je pre pre malo projekata za grad od 100 000 stanovnika...
 
1 - 20 of 4006 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Status
Not open for further replies.
Top