Skyscraper City Forum banner
Status
Not open for further replies.
6981 - 6994 of 6994 Posts

·
LEGA LEGA!
Joined
·
26,351 Posts
Pa nije li taj natječaj već završio prije mjesec-dva?
očito da nije

OSIJEK 2011.

PREGLED NAJZNAČAJNIJIH DOGAĐAJA U PROTEKLOJ GODINI U NAJVEĆEM GRADU U SLAVONIJI I BARANJI

Trgovački centri, spomenici i kolodvor obilježili ovu godinu


Godina na izmaku, kada je riječ o događajima koji će ostati zapamćeni u slavonsko-baranjskom središtu, bez ustručavanja se može nazvati godinom trgovačkih centara.
Osijek je, naime, u ovoj godini postao dom dvaju trgovačkih centara “europske razine” koji su značajno izmijenili neke uobičajene gradske ritmove, Portanove i Avenue Malla. Dva su centra (posebno Portanova) “ispraznila” poslovne prostore u središtu grada, te stalnim aktivnostima - koncertima, radionicama, igraonicama... - gotovo postali temelji zabavnog života grada. Ne treba nikako zaboraviti spomenuti ni činjenicu da su ti centri osigurali nova radna mjesta, posebice danas kada je svako zapošljavanje dragocjeno, bez obzira na to što nije riječ o tako željenoj proizvodnji.
“Dobili smo fakultet za 21. stoljeće”, poručila je rektorica, prof.dr.sc. Gordana Kralik, na otvorenju nove zgrade Poljoprivrednog fakulteta u Sveučilišnom campusu, vrijedne više od 198 milijuna kuna. Svakako događaj koji će se pamtiti. Gradska uprava i za taj je projekt dala svoj komunalno-infrastrukturni doprinos. Ujedno, u tijeku je veliki projekt uređenja Trga slobode, radi se trg na Jugu 2, te je otvorena S-cesta, iznimno bitna prometnica kako za povezivanje u uvijek problematičnom istok-zapad smjeru, tako i kao temelj širenja gospodarsko-trgovačko-zabavnih sadržaja na tome prostoru. U 2011. godini Osijek je napokon dobio i novi autobusni kolodvor, uz kojega se veže i gradnja intrazonske prometnice od Kašićeve do Vinkovačke. Pod kategoriju “napokon” valja svrstati i početak radova na proširenju južne gradske obilaznice, no i dodati kako se od države davno napuštena Trpmirova ni ove godine nije obnovila. Pamtit će se i kako se ove godine na svoje mjesto vratila i omiljena Grupa građana (Ljudi, Branka Ružića), te da je - 20 godina nakon agresije - Osijek dobio spomenik Crvenom fići; simbolu otpora, prkosa i nepokorenosti Osijeka.
Početkom godine počela su previranja u Osječkoj pivovari; bilo je tu svega, prosvjeda, privođenja, svađa... Krajem godine, pak, obradovala je vijest da je tvrtka ipak vratila sjedište iz Vinkovaca u Osijek. Godinu su obilježili i stalni problemi oko Uljare, ali i Zračne luke Osijek, a jednu je naslovnicu otela vijest kako su za preuzimanje zainteresirani šeici iz Omana. Nakon 99 godina zatvoreno je kino Urania. Pamtit će se i eksplozija u šibicari, požar u OŠ V.Becića, te uhićenja dvojice mladih Osječana zbog šverca droge u Paragvaju, čelnika Osijek-koteksa Drage Tadića i poznatog nogometnog djelatnika Željka Širića. Pamtit će se, nažalost, i da je u osječkom zatvoru preminuo general Đuro Brodarac. Osijek su u godini na izmaku obilježili i protuvladini prosvjedi, a pamtit će se njihov lokalni lider Ivan Lončar, kao i činjenica da ovdašnji prosvjednici nisu dozvolili “zagrebačkim provokatorima” da izazovu eskalaciju nereda i sukob s policijom.
U zaključku, istaknimo kako je u rodnom gradu njezina utemeljitelja, biskupa Strossmayera, HAZU proslavio svoj 150. rođendan; da je Osijek nomiran za Zlatni cvijet Europe; da je grad pokraj svjetski vrijednog Pannonian Challengea (koji je opet oduševio) dobio novu lijepu manifestaciju Dane vina i turizma kao i da je ove godine jedan naš sugrađanin dobio poljubac Fortune i 7 milijuna kuna na lotu.

Politika

Previranja u HDZ-u i ministar iz Osijeka


Politička godina u Osijeku započela je, a slobodno se može reći i okončala, raskolom u HDZ-u. Već u siječnju (dok još nisu konstiturana vijeća gradskih četvrti nakon izbora na kojima je HDZ prvi put pobijedio), buknula je pobuna protiv Dragana Kovačevića, koji na kraju smijenjen. Pobunu je vodio Josip Salapić, uz blagoslov Tomislava Ivića i Vladimira Šeksa. Kraj godine donio je obrnutu situaciju. Sada, nakon poraza na parlamentarnim izborima, tada srušena struja poziva na promjene unutar stranke. SDP je, pak, izgubio nekoliko poznatih i dugogodišnjih članova, prije svih Zlatka Maksimovića, koji su redom ojačali HDSSB. Iz te je stranke, pak, krajem godine izišao Gordan Matković. Premda je izgubio dogradonačelnika, Osijek se odnedavno može pohvaliti i jednim ministrom - Ivanom Vrdoljakom (HNS).

Dobra vijest: Čvrste financije

Nakon što smo godinama bili etiketirani kao grad slučaj, ove su godine u Osijek počele stizati i dobre vijesti. Valja istaknuti onu kako je Osijek počašćen titulom financijski najuspješnijeg velikog grada u Hrvatskoj. Dok su drugi pred bankrotom, Osijek je dobio kredit po kamatnoj stopi od 3,12 posto, najnižoj koju je ikad neki grad u RH dobio. Osijek i OBŽ su iz EU fondova povukli najviše sredstava u Hrvatskoj, a uz Osijek se veže i teza o najjefitnijoj potrošačkoj košarici u RH. Značajni su i neki potezi gradske uprave, poput odluke o smanjivanju komunalne naknade za proizvođače, te donošenju niza poticajnih mjera za mlade obitelji. One su, ujedno, značajne i zbog činjenice da je, prema ovogodišnjem popisu stanovnika, Osijek izgubio više od 6.000 građana.

Budućnost: Tvornica etanola

U pregledu 2011. godine, treba spomenuti i nekoliko stvari koje će se dogoditi u vremenu pred nama. Prva je zasigurno činjenica kako će Osijek dobiti 110 milijuna vrijednu tvornicu etanola, što je vjerojatno najznačajniji projekt za ovdašnju privredu u posljednjih nekoliko godina. Dodajmo još kako je navodno sve spremno za početak gradnje aquaparka, najvećeg zabavnog parka u ovom dijelu Europe, kao i da će Osijek nagodinu dobiti adrenalinski park.

^^nije loše ali može i mora bolje :cheers:
 

·
Moderator
Joined
·
17,276 Posts
Discussion Starter · #6,983 ·
^^ Jep, dosta se radi, puno se napravilo i dosta toga ce se još napraviti :cheers:

Ali ofc uvijek može bolje :)
 

·
Banned
Joined
·
281 Posts
sad ce opet ispasti da ja pljujem...ali sto se napravilo???

jesam ja slijep? prihvacam da sam glup, ali onda molim mi objasnite sto novoga se napravilo a da nema veze sa privatnim investicijama?
 

·
LEGA LEGA!
Joined
·
26,351 Posts
sad ce opet ispasti da ja pljujem...ali sto se napravilo???

jesam ja slijep? prihvacam da sam glup, ali onda molim mi objasnite sto novoga se napravilo a da nema veze sa privatnim investicijama?
za ovu godinu dovoljno mi je to što se odlučilo da se boje fasada neće moći birati kako tko hoće..i što su se počele rušiti ruševine u centru i kažnjavati vlasnike..
toga prije nije bilo a to je nešto što bi trebalo biti normalno..to mi je dovoljan pokazatelj za optimizam u budućnosti..ako se nastavi tim putem..
ovaj grad praktički treba krenuti od nule po nekim razmišljanjima..

Oproštajni domjenak dogradonačelnika Ivana Vrdoljaka [Vijesti Osječke]

Oproštajni domjenak s radnicima Gradske uprave i svojim dosadašnjim najužim suradnicima održao je osječki dogradonačelnik i novoimenovani ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak. U Zagrebu će biti preko tjedna, no vikende će provoditi u Osijeku, za kojega će lobirati osobito u svojem ministarskom resoru – rekao je ovom prigodom, te najavio uređenje tržišta najma stanova i legalizaciju gradnje. Konkretno za Osijek je najavio intenziviranje aktivnosti oko provedbe izgradnje akvaparka te gradnju 50- metarskog bazena za 2013-u godinu.

Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=35864#ixzz1i7M1nKhn
 

·
Registered
Joined
·
589 Posts
sad ce opet ispasti da ja pljujem...ali sto se napravilo???

jesam ja slijep? prihvacam da sam glup, ali onda molim mi objasnite sto novoga se napravilo a da nema veze sa privatnim investicijama?
Kružni tok na L.B.Mandića s S cestom do Portanove i prva faza Šandora Petefija do Strossmayerove.
 

·
Banned
Joined
·
281 Posts
fino...500 000 000,00 HRK za odluku o nemogucnosti biranja boje fasade po zelji, nadam se da cemo nagodinu potrositi isto toliko za uvjeravanje APP da osvjetle kolodvor po noci...

zelim viziju grada Osijeka za 20g, a koja ce se poceti ostvarivati 1.1.2012, takvu vlast zelim...zelim vlast u kojoj ce strucnjaci odluciti da se u Višnjevcu radi četverotračna cesta, a ne na zelju stanara ostavi sadasnje stanje i promet unazadi 20g

zelim projekt obnove Strossmayerove, a ne mazanje ociju i krpanje plocnika

zelim paviljon gradski vrt sa parkom sve do sadasnjeg stadiona, a ne prepustanje NK Osijeku speedwaya ( zna li se uopce sto ce biti u pavljonu )

zelim plan koj ce ukljucivati izgradnju novog stadiona i zaokruzivanje cjeline gradski vrt sa svim sportsko rekreacionim sadrzajima

zelim rjesavanje prostora bijele lađe

zelim rjeavanje prostora rupe i okolnih zgrada

zelim rjesavanje rugla u blok centru

zelim da se sa Vrdoljakom dogovori novi kolodvor

zelim da se sa Vrdoljakom dogovori rjesavanje čepinske

zelim da se sa Vrdoljakom dogovori povezivanje cijele zupanije vlakovima

zelim da se sa Vrdoljakom dogovori smanjenej putovanja OS-ZG

zelim da se nadje rjesenja za izmjestanje OLT-a i parcela komercijalizira ili jos bolje prepusti sveucilistu

zelim da se nadje rjesenja za izmjestanje remize

zelim da se nadje rjesenja za izmjestanje unikoma

itd itd itd

zelim konkretne projekte, a ne obnove nogostupa
 

·
Banned
Joined
·
281 Posts
ma kakva javna rasprava? STRUČNOST samo to me zanima....sta ce baba od 85 godina raspravljati o prostoru bijele ladje?
 

·
LEGA LEGA!
Joined
·
26,351 Posts
ma kakva javna rasprava? STRUČNOST samo to me zanima....
stručnost te zanima..a želiš izgradnju novog stadiona...pa što bi struka na to rekla kad imaš već stadion za 20000 ljudi...
da,Vrdoljak jedva čeka na rješavanje ovih problema...a dvorišta su nam puno smeća..
 

·
Banned
Joined
·
281 Posts
prije pametovanja citaj....napisao sam vizija grada za 20g, a to ukljucuje i novi stadion

Obrisano. Iznošenje nekih privatnih stvari drugih forumaša nije u redu i ne bi se trebalo koristiti pri argumentiranju u ovakvim raspravama. M86
 

·
LEGA LEGA!
Joined
·
26,351 Posts
prije pametovanja citaj....napisao sam vizija grada za 20g, a to ukljucuje i novi stadion
znači po tvome grad mora izgraditi novi stadion?ok

po mom mišljenju ne mora,stadion je sasvim dobar i lijep za naš grad,samo ga treba natkriti (zapad) i srediti prostor ispod tribine.
 

·
Banned
Joined
·
281 Posts
da po mome treba nam novi stadion...a tko ce ga izgraditi svejedno mi je. trenutni stadion je preogroman, a za bilo kakvo novo rjesenje ga treba nadograditi da lici na nesto..a novih mjesta nam ne treba...

:rofl:
 
6981 - 6994 of 6994 Posts
Status
Not open for further replies.
Top