SkyscraperCity Forum banner

[Osijek] - Nepokretna kulturna dobra

19129 Views 24 Replies 8 Participants Last post by  Japanac
Nova tema je posvećena zaštićenim objektima i cjelinama u gradu Osijeku.
Popis je poprilično dugačak, a možete ga pronaći ovdje (str. br. 33).
Tema je zamišljena kao lista objekata popraćena fotografijama, rasprave su također dozvoljene, stoga počnimo.:cheers:
  • Like
Reactions: mario_zadar
1 - 20 of 25 Posts
Isuse de miči to,slike su katastrofalne,baš su mi užasne fotke bile :D :lol:
ta vila bi baš bila odlična da se lijepo sredi
I da je na boljoj lokaciji,okolina je baš užasna za tako lijepu vilu.

Kuća Kragujević - Donji grad
Nosi titulu najstarije kuće u Osijeku.

Meni jedna od najdražih prizemnica u gradu.
Nije mi se dalo tražit dali je na popisu,ali trebala bi biti.
Zašto ovo ovdje? :hmm::hmm:
Isuse de miči to,slike su katastrofalne,baš su mi užasne fotke bile :D :lol:
:lol:Ma daj, šta im fali, a to su i jedine fotke ove ville.:cheers:

ta vila bi baš bila odlična da se lijepo sredi
:eek:kay:Zato sam je i stavio prvu jer je u jako lošem stanju i vrlo je misteriozna.:cheers:

I da je na boljoj lokaciji,okolina je baš užasna za tako lijepu vilu.
Lokacija ville je u najmanju ruku čudnovata, ne znam točno kada je izgrađena, ali poprilično je bila udaljena od gradskih četvrti kada je sagrađena.

Kuća Kragujević nije na popisu, ali čini mi se da je to tiskarska greška jer je zaštićena kuća u toj istoj ulici pod brojem 8, vjerovatno je trebao ići broj 3.:cheers:

Zašto ovo ovdje? :hmm::hmm:
Nek moderatori premijeste ako nije prikladno.:cheers:
Lokacija ville je u najmanju ruku čudnovata, ne znam točno kada je izgrađena, ali poprilično je bila udaljena od gradskih četvrti kada je sagrađena.
Neznam točno kada je sagrađena,ali vide se neki sitni secesijski detalji,nagađam 20-te godine.
Mada vila nije daleko od ondašnjih četvrti,odma pokraj se nalazila radnička kolonija OLT-a,novogradsko groblje,Pavelićevi stanovi i slično,nije baš da je usred ničeg.
Kulturna dobra možete lako pronaći i preko tražilice na stranicama Ministarstva kulture :cheers:

http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=31

Postoji i GIS karta kulturnih dobara, no nažalost baš i nije funkcionalna.

Kulturna dobra mogu biti pojedinačno zaštićena, ili zaštićena u sklopu povijesne cjeline. Pojedinačno zaštićena dobra su u pravilu "vrijednija", i štite se posebno iako se nalaze u sklopu neke cjeline.
Neznam točno kada je sagrađena,ali vide se neki sitni secesijski detalji,nagađam 20-te godine.
Mada vila nije daleko od ondašnjih četvrti,odma pokraj se nalazila radnička kolonija OLT-a,novogradsko groblje,Pavelićevi stanovi i slično,nije baš da je usred ničeg.
Ja bih rekao da je villa sagrađena prije Prvog svjetskog rata, e sad što je tada bilo sagrađeno u okolini i zašto bi netko tamo gradio villu...:dunno:

Kulturna dobra možete lako pronaći i preko tražilice na stranicama Ministarstva kulture :cheers:

http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=31

Postoji i GIS karta kulturnih dobara, no nažalost baš i nije funkcionalna.

Kulturna dobra mogu biti pojedinačno zaštićena, ili zaštićena u sklopu povijesne cjeline. Pojedinačno zaštićena dobra su u pravilu "vrijednija", i štite se posebno iako se nalaze u sklopu neke cjeline.
:eek:kay:Danke Sisi.:D
Adamovićeva 2 - Vila Knopp

Rocky031

Rocky031
super slike rocky :cheers::cheers::lol:
  • Like
Reactions: Japanac and djole13
Vinkovačka - tvornička hala «Mobilia»

Rocky031
Jadranska - radnički stanovi «Mobilia»

Rocky031
Taj niz kuca mi je odlican, steta sto je unakazen s tom bijelom plasticnom stolarijom.
Mogli su i to srediti u sklopu paviljona, mislim
Pa i mogli su. Jedino što trenutno radovi na paviljonu stoje, pa se nadam da neće čekati 20tak godina koliko je bilo potrebno za paviljon da obnove i streljanu.
1 - 20 of 25 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.