Skyscraper City Forum banner
1 - 19 of 19 Posts

·
Registered
Joined
·
13,138 Posts
Discussion Starter · #1 ·


Većina vas vjerojatno je čula za OpenStreetMap, iako mnogi od vas ne znaju o čemu se točno ovdje radi.

OpenStreetMap nije karta (u smislu crteža prometnica i zgrada), već globalna baza podataka o prostoru koja se sastoji od čvorova i linija kojima je oznakama (tagovima) pridruženo značenje (primjerice: zgrada, cesta, parkiralište, trgovina, banka, park)... sami podatci unutar OSM-a su strukturirani slično kao i HTML kod.

Ta baza podataka je u potpunosti otvorena, što znači da ju svi mogu uređivati, i svi ju mogu koristiti (uz određena ograničenja - potrebno je navesti izvor i dijeliti pod istom OpenDatabase licencom sve derivativne uratke).

Koristeći tu bazu podataka onda se mogu potpuno otvoreno izgraditi razne dodatne usluge, poput map tile renderera (koji "crtaju" različite stilove karata), ali i naprednije usluge poput pronalaženja adresa ili vođenja od točke do točke (i mnogo toga više, mogućnosti su na mašti programera).

Kako bi mapirani podatci bili što točniji i detaljniji, potrebna je inicijativa lokalaca koji dobro poznaju teren i mogu brzo reagirati na promjene. Iako su određeni dijelovi Hrvatske (poput Zagreba) prilično kvalitetno mapirani, postoje i dijelovi koji još uvijek zaostaju. A i u kvalitetno mapiranim dijelovima stvar se često može podići na razinu više, ili jednostavno održavati sa najnovijim promjenama.

Siguran sam da osim mene (i VedranaX) ima još vas ovdje koji su već sudjelovali u izradi OSM-a ili bi to voljeli, pa je ovo tema za informiranje, dogovaranje i raspravljanje o mapiranju Hrvatske :)
 

·
Registered
Joined
·
1,483 Posts
Dečki su nabacili sajt s podatcima Hrvatske.
S njega se mogu izvući podatci u raznim formatima.
http://osm-hr.org/

Inače, ja djelujem pod imenom Vedran_v i jedan sam od 3-4 najaktivnija mappera u RH.

Zaslužan sam za kartiranje Velikogoričkog područja (ali ne i samog grada, to je obavio frend). U zadnje vrijeme više sporadično crtam jer nemam baš vremena.

Najljepši prikaz OSM podataka ima OpenTopoMap. Šteta što je updejtaju valjda 2x godišnjem.
http://opentopomap.org/#map=14/45.70741/16.11428

Koliko ima posla pokazuje i ITO Map, na primjer, ograničenja brzine su unešena za možda 5% cesta
http://www.itoworld.com/map/124?lon=16.08106&lat=45.72440&zoom=12&fullscreen=true
 

·
Registered
Joined
·
13,138 Posts
Discussion Starter · #3 ·
^^

Nisam gledal okolicu, ali VG je prilično kvalitetno mapirana.

Ja uglavnom radim na Varaždinu i okolici, mapiral sam povijesnu jezgru grada Varaždina, hrpu zgrada i mapiram javne objekte i poslovne zone oko njega.

Kuće nisam ja mapiral, nego ih je neki nabrijani lik prije par dana sve nartal u 2-3 dana. Kaže, ima vremena. Pa neka. :D Malo je šlampavo u određenim dijelovima, al bum to ispravil s vremenom.

Ja se zovem GedeonVuk.
 

·
Registered
Joined
·
1,483 Posts
Navigacija je ok ako ima podataka, a svi podatci u OSM-u su open source pa možeš koristiti i kućne brojeve. Problem je što nema dovoljno ljudi da sve te podatke prikupi i unese, barem tu u Hrvatistanu gdje državne uprave čuvaje podatke koje su platili porezni obveznici kao suho zlato.
 

·
Registered
Joined
·
13,138 Posts
Discussion Starter · #14 ·
kad je OSM počeo koristiti Bing Maps kao podlogu? imaju satelitske snimke valjda iz četrdestpete, a gotovo sam siguran da prije kad sam mapirao je podloga bila puno kvalitetnija.
Zbog prava korištenja. Ali ti u editorima moreš staviti koju god hoćeš podlogu uz malo tvikanja. Jes da nije baš po PS-u...
 

·
Registered
Joined
·
1,483 Posts
Sutra oko 18h u Zlatnom Medi nas nekolicina OSM-ovaca nalazi se na pivica da prodiskutiraju o svemu i svačemu
 

·
Registered
Joined
·
1,483 Posts
Ne znam koliko pratite OSM i tu scenu, ali postoji alternativa Google Street Viewu u obliku Mapillarya
https://www.mapillary.com/app/?lat=20&lng=0&z=1.5

Ekipa dok se šeće, vozi bicikl, auto ili slično fotka okoliš i potom ih učitava na ovaj servis. Podaci nisu vizualne kvalitete kao kod Googla, ali su ažurniji.
 
1 - 19 of 19 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top