SkyscraperCity banner

1 - 20 of 40 Posts

·
Registered
Joined
·
199 Posts
;)
Standard - Alemannia Aken in Eupen maar behalve dit niet veel...
Als iemand interrese heeft kan ik ja eens wat foto's van deze streek posten, maar dan geen hoogbouw...
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Natürlich darfst du das.
Ik blijf uiteindelijk toch in juli en augustus in Antwerpen (buiten 10 dagen Italië), en dan zal ik ook, buiten enkele shoots van Antwerpen zelf, wat fietstochtjes maken in de streek. Het is niet alleen hoogbouw dat mij interesseert, maar zowat alle civieltechnische kunstwerken.

Momenteel ben ik voor een van mijn twee herexamens een rapport aan het schrijven over Frankfurt (vooral de ECB en de haven), dus ik heb het wel vrij druk nu.

Maandag ben ik dus naar mijn bompa in Limburg gefietst, maar dat traject langs het Albertkanaal is enorm saai: groen, water en industrie. Het is constant uitkijken naar de volgende brug. Wat niet wil zeggen dat het niet voor herhaling vatbaar is ^^
 

·
Registered
Joined
·
199 Posts
Ik vind juist het mooi aan fietsen in Vlaanderen langs die canalen dat het niet altijd 'up and down' gaat. Zo kan je rustig rijden, hier word het meestal al nach 5 km moeilijk... :)

Civieltechnieke kunstwerken hebben wij eigenlijk alleen de stuwdamen in Eupen, Bütgenbach en Robertville.

De stuwmuur van Bütgenbach was het laatste jaar onder renovatie, dat zorgde dan voor wat bizarre impressies:
And the surrounding, could be the Hobbitsland, really:


Eupen:

(fotos van Trekearth)

Verder heb je nog de hogen venen en het Ourerland naast Luxemburg dat ook een specifiek 'touch' heeft, als ik eens meer tijd heb post ik wat photos.
Als er 'Natuurfans' hier zijn kan men ja misschien ook fotos van ander belgisch streken posten in deze topic...?
Voor de natuurliefhebber?

(Kwestie van 'de' 'Nederlander' uit 'Rotterdam' ook eens het mondje te stoppen... ;)
 

·
Registered
Joined
·
405 Posts
Dat er geen wolkenkrabbers of überhaupt hoogbouw daar is weten we. Maar de Oostkantons zijn schitterend, ik ben er nu een paar keer geweest, laatste keer dit winter met een echt dik sneeuwdek, prachtig! Terwijl het in Amsterdam alleen maar vies nat en koud regende lag daar sneeuw tot je knieën, heel mooie lange wandelingen gemaakt. Of ik er zou willen wonen weet ik niet...net iets te stil, maar voor vakantie...perfekt!
 

·
Registered
Joined
·
405 Posts
Of maak ik er nu teveel een toeristisch-kitscherig onderwerp van?
Maar ik meen het echt, ik ga twee keer per jaar naar de Ardennen (das meer dan enkel de Oostkantons natuurlijk) om de ontressen en tig kilometer te wandelen en te genieten van de natuur. Geeeeeeeeen hoogbouw en grote steden! In februari was ik een kleine week in Recht (dorpje), zooooooooo mooi daar! Begin augustus ga ik weer die kant op...verheug me er nu al op. Het groen, de rivieren en beekjes, alle planten, rotsen met mos begroeid...ik kan me niets mooiers voorstellen.
 

·
Registered
Joined
·
199 Posts
De Snor said:
hoe die stuwdammen zijn gebouwd interssert me wel hoor :)
In 2 weken heb ik vacantie, dan gaa ik nog eens daar kijken en wat fotos maken en gaa eens vragen of er wat informatie beschikbar is.
De stuwmuren zijn gebouwd voor de waterverzorging van het oosten van Belgie maar het is ook een natuurlijk zwembad...
:)
 

·
Registered
Joined
·
199 Posts
De mooiste stadje van de Oostkantons is ongetwijveld Malmedy.
Eerst tesamen met Stavelot een autonome regio, naar de franse revolutie een deel van Frankrijk, naar de congress van Wenen Duits en gesplits van de zusterstad (Stavelot dat belgisch wordt), 1919 dan ook belgisch, 1940 weer door Duitsland geanekteerd en 1944 weer opnieuw belgisch.
23, 24 en 25/12/1944 (3 keer!!) ‘by mistake’ (!!) door de US Airforce gebombardeerd met veel doden in deze stad die vol met vluchtelingen en amerikanse GI’s was.
Ook was het duitse leger tijdens de Ardennenslag nooit tot Malmedy maar toch wordt die stad weges deze foutive US bombardements tot ¾ vernielt.
St Vith was 100% verwoest en heeft binae geen ‘oude’ gebouwen meer en ook geen charme maar in Malmedy hebben ze het ‘origineel’ weer opgebouwd.
Nu maakt de stad deel uit van de Franstalige gemeenschap met faciliteiten voor de duitstalige minderheit.
Inwoners ± 12 000.

Palais van Herman Baltia, ‘haut commissaire royal’ van de Oostkantons van 1920 - 1925


Place Albert I


In de buurt van deze plein
Stad huis


‘Maison d’orphelin’ met muziek kiosk


Ancienne abbaye
Mooi huizen


Oude stad
Typisch straatbelden buiten het cetruum.

Zo dat is Malmedy, hope you enjoyed.
 

·
City Geek
Joined
·
1,200 Posts
Malmédy is inderdaad een mooi en gezellig stadje. Wat is eigenlijk de Duitse naam voor Malmédy? Ik geloof dat ik hem al ergens gezien heb maar hij wordt zelden gebruikt.
 

·
Registered
Joined
·
199 Posts
Ja, eigenlijk gebruikt niemand meer deze naam, alleen Malmedy of Mamdy in de locale dialect.
De é van Malmédy hebben de bewoners tijdens de Duitse tijd toegevoegd om de duitse administratie te tarten, in duits heb je namelijk geen é.
Nu is het bij Wallonie en de accent verdwijnt dan ook weer meer en meer.
Eupen heeft ook een franse naam, en die gebruikt men nog minder: Néau. :)
 

·
Registered
Joined
·
6,375 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Geschiedenis van de Duitstalige Gemeenschap

De geschiedenis van het Duitstalige gedeelte van België is bijzonder bewogen en vooral getekend door de grenssituatie die dit gebied sinds mensenheugenis kenmerkt. Inderdaad liep de grens tussen de oude Romeinse steden Köln en Tongeren al gedurende de Romeinse bezetting door de regio.

Tot 1794, het einde van het ancien régime, behoort de noordelijke streek, het zogenoemde Eupener land, grotendeels tot het hertogdom Limburg, de zuidelijke streek (Belgische Eifel) grotendeels tot het hertogdom Luxemburg. Manderfeld-Schönberg daarentegen ligt aan het noordelijke einde van het keurvorstendom Trier.

In de jaren 1794-1795 verovert het revolutionaire Frankrijk de Oostenrijkse Lage Landen en dus ook het territorium van de huidige Duitstalige Gemeenschap

Als de Europese kaart op het Wener Congres 1815 na de nederlaag van Napoleon wordt hertekend, worden het Eupener land, de Eifel en een deel van de voormalige abdij Stavelot-Malmedy bij het Pruisisch geworden Rijnland (vanaf 1830 Pruisische Rijn-provincie) ingedeeld en vormen daar de districten Eupen en Malmedy.

Het gebied Neutral-Moresnet (Kelmis) wordt onder Pruisisch-Nederlands (vanaf 1830 Pruisisch-Belgisch) dubbelbestuur geplaatst omdat meerdere staten zijn galmeiaders opeisen.

Gedurende de eerste wereldoorlog vechten de inwoners uit Eupen-Malmedy nog aan de zijde van het Duitse Reich. Maar door het Verdrag van Versailles 1919-1920 en na een omstreden referendum worden de districten Eupen-Malmedy en Neutral-Moresnet naar België overgeheveld.

Gedurende de jaren 1920-1925 zijn de voormalige districten onderworpen aan het overgangsregime van generaal-luitenant Baltia en worden in drie gerechtelijke arrondissementen verdeeld.

Binnen de bevolking en in politieke kringen ontstaat ontevredenheid met de aansluiting aan België. Een sterke revisionistische beweging stelt de voorwaarden van het Verdrag van Versailles, dat als dictaat wordt aangevoeld, ter discussie. Door de verdragen van Locarno ziet Duitsland in oktober 1925 echter af van een gewelddadige wijziging van zijn westgrens.

Vanaf 1 januari 1926 zijn de “nieuwe Belgen” uit Eupen-Malmedy echte Belgen: de Belgische Grondwet en de Belgische wetten zijn nu ook op hen van toepassing. De Belgische staat bevindt zich echter in acute financiële nood en voert geheime onderhandelingen met Duitsland om het gebied voor 200 miljoen goudmark weer af te staan. Maar de onderhandelingen mislukken wegens het felle verzet van Frankrijk.

Het jaar 1933, toen de nationaal-socialisten van Adolf Hitler in Duitsland aan de macht komen, kan als keerpunt in de geschiedenis van de DG worden betracht. De socialisten rond Marc Somerhausen geven vanaf 1933 hun revisionistische eisen op. De revisionistische beweging in Eupen-Malmedy komt meer en meer in het kielzog van de NS-propaganda terecht; De kloof tussen de “probelgische” en de “produitse” bevolking wordt steeds dieper.

Op 10 mei 1940 begint voor Eupen-Malmedy – zoals voor België en voor grote delen van Westeuropa – het meest tragische gedeelte van de geschiedenis van de 20. eeuw. Hitlers troepen vallen het land binnen. Enkele dagen later worden Eupen-Malmedy en enkele gebiedsstroken die tot dan toe bij België behoorden, per besluit van de Führer bij het Duitse Reich ingelijfd.

De oorlogsbalans is voor het kleine gebied Eupen-Malmedy even verschrikkelijk als voor heel Europa. 3.200 van de 8.700 bij de Wehrmacht ingelijfde jonge mannen vallen op het front, worden vermist of sterven in gevangenis. Bovendien worden St. Vith en talrjke Eifeldorpen eind 1944 gedurende het Duitse offensief in de Ardennen volledig vernield. Na de bevrijding door de geallieerde troepen wordt het gebied weer onder Belgisch beheer gesteld.

Met de Wapenstilstand op 8 mei 1945 keert geen echte vrede naar de grensregio terug. Want de staat voert een zuiveringscampagne tegen vermoedelijke en echte mededaders van het nazi-regime door. De zuivering wordt door de bevolking als overdreven hard en ongegrond ervaren vermits België niet naar behoren had gereageerd op de eenzijdige annexatie van het gebied door Duitsland en na de oorlog te weinig begrip voor de specifieke situatie van de grensregio toont.

Vragen zoals de betaling van de oorlogsschade en vooral de status van soldaten die bij het leger werden ingelijfd beheersen tientallen jaren lang het naoorlogse politieke debat. Dit laatste probleem wordt pas in 1989 definitief opgelost.

In 1956 wordt met de ondertekening van de Belgisch-Duitse “septemberakkoorden “ een streep onder de tot dan toe nog open grensproblemen tussen beide staten gezet. De Bondsrepubliek Duitsland onderstreept de volkenrechtechtelijke ongeldigheid van de annexatie van Eupen-Malmedy in 1940. Een akkoord wordt bereikt over een grenscorrectie, een Belgisch-Duits cultureel akkoord en compensatiebetalingen. Daarmee wordt een tijdperk van Belgisch-Duitse verzoening en samenwerking ingeluid waarvan ook het grensgebied rond Eupen en St. Vith zeer profiteert.
 

·
MP
Joined
·
9,943 Posts
't Is een erg mooie streek, vind ik, en Eupen is best gezellig, zij het wat stil. Hoogbouw zou hier niet passen, de "onschuldige" kleinschaligheid is juist de charme van het gebied.

Of er veel aan bouwprojecten gebeurd, weet ik niet. Mijn laatste bezoek dateert alweer van juli dit jaar. Toen was men geloof ik wel met een en ander bezig. Aan het station was een winkelcentrum, herinner ik me. De verbinding tussen het station en het eigenlijke stadshart was me wat onduidelijk. Hoe is dit nu vormgegeven, en zijn er plannen het stationsgebied te ontwikkelen?
 

·
Registered
Joined
·
199 Posts
Eupen ken ik niet zo goed maar ik denk dat dit winkelcentrum juist de "ontwikkelingsplan" was voor de stationsbuurt. Maar de ex-ATC, nu "Eupen Plaza" is een commerciele flop, te groot voor Eupen, niet genoeg klanten en de concurrentie met Aken is te groot.

Eigenlijk heeft Eupen twee hartjes, een in de benedenstad en een in de bovenstad waar het station is.

Es gibt aber Pläne Teile der Oberstadt umzugestalten.

Außerdem wird das alte Sanatorium der Stadt zum neuen Parlament der DG umgebaut, das Rotterdamer Architektenbüro Atelier Kempe Thill hat den Wettbewerb gewonnen:

http://www.dgparlament.be/desktopdefault.aspx/tabid-557/850_read-31235/
http://www.atelierkempethill.com/0085.html


In Sankt Vith entsteht momentan das "Triangel", ein überdimensionales Kultur und Konferenzzentrum:

http://www.st.vith.be/4images/categories.php?cat_id=344&sessionid=bf650fcf469bfd83374c85aa6dc84169

Momentan steht dieses "Triangel" mitten im Grünen doch wird rundherum ein neues "Stadt"viertel enstehen. Ein ziemlich spektakuläres Bauvorhaben für so eine kleine Stadt.

Versteht mich jemand...? :D
 

·
MP
Joined
·
9,943 Posts
Versteht mich jemand...? :D
Ja hoor, geen probleem. Ik heb nog Duits gestudeerd. Spreek, wat mij betreft, gerust je moedertaal! Je verstaat mijn moedertaal toch ook?


Dat het winkelcentrum een flop was, vermoedde ik al. Het lag er maar treurig bij. Weghalen, slopen, zou ik zeggen, zet er iets smaakvols voor in de plaats. En houd de verbinding tussen station en stad open, een overdekt winkelcentrum negeert juist de grootste troef van Eupen: de omgeving en de frisse lucht.

Dat er een boven- en een benedenstad was herinner ik me ook. Een echte grens tussen beide heb ik niet kunnen ontdekken, misschien is het mooi die ook beter te doen uitkomen. Verder moeten de Oostkantons vooral blijven zoals ze zijn, het is daar aangenaam.
 
1 - 20 of 40 Posts
Top