Skyscraper City Forum banner
1 - 13 of 13 Posts

·
Registered
Joined
·
519 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Van RTVwest (23/6/2007):

OV-autoriteit voor de Randstad

Er komt een OV-autoriteit voor de Randstad. Hiermee moet meer samenhang worden bereikt om het openbaar vervoer in de Randstad naar een `hoger niveau` te tillen. Dat zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) vrijdag tijdens de presentatie van het Urgentieprogramma Randstad (UR).


De autoriteit moet ervoor zorgen dat in de toekomst nieuwe ov-systemen zoals Randstadrail goed op elkaar aansluiten. `We gaan toe naar een metroachtig netwerk`, zei de bewindsman, die de Randstad omschreef als een metropolitaans gebied. De autoriteit moet er nog deze kabinetsperiode zijn.

Het UR is een van de projecten van het nieuwe kabinet, en Eurlings de verantwoordelijke minister. Het programma is volgens hem nodig omdat de Randstad dreigt vast te lopen. Het gebied staat onder druk van andere Europese stadsregio`s zoals Londen en Barcelona en wordt door alle `congestie` minder aantrekkelijk. `We worden een middenmoter`, zei de bewindsman.

In het programma staan ruim dertig projecten omschreven waarmee het kabinet aan de slag gaat. De regering heeft gekozen voor een beperkt aantal projecten zodat er nog deze kabinetsperiode een besluit kan worden genomen. Zo wordt er nog dit jaar een besluit genomen over de uitbreiding van de A9 bij Amsterdam en over investeringen in het openbaar vervoer op de verbinding Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. Ook wil het kabinet werk maken van de wegen rond Utrecht, de `draaischijf` van en naar de Randstad.

Om niet te verzanden in praatcircuits kiest het kabinet voor een `on-Nederlandse aanpak`. Er komen zogeheten bestuurlijke duo`s, bestaande uit een bewindspersoon en een regionale bestuurder, die verantwoordelijk zijn voor een project. Deze worden in het najaar gepresenteerd. Hier geldt: afspraak is afspraak. Als de afspraken niet worden nagekomen, vindt `naming and shaming` plaats en kan de overheid desnoods gebruikmaken van haar doorzettingsmacht. `We moeten nu meters maken`, zei Eurlings in een toelichting. `Er zijn plannen zat, maar de besluiteloosheid is troef.`


De startnotitie is een discussiestuk dat de komende tijd wordt besproken met het provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties. In overleg wordt vervolgens een langetermijnvisie opgesteld.

-----------------------------------------------------------------

Een goed plan lijkt mij, coordinatie was de afgelopen jaren bepaald geen hoogtepunt.
 

·
tunelion
Joined
·
3,116 Posts
goeie vent die eurlings. eindelijk weer een jong iemand die dat besluiteloosheid in den haag ook zat is. gewoon doorzetten nu.
 

·
a.k.a. Sequentia
Joined
·
21,699 Posts
Geef het een paar weken, dan is de helft van de ambitie doodgemaakt...
 

·
Moderator
Joined
·
53,391 Posts
Goede woorden, nu nog de daden. Die besluiteloosheid op alle gebieden van de afgelopen 15 jaar heb je ook niks aan. Kost hoop geld, maar je bereikt niks.
 

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Daadkracht: "De autoriteit moet er nog deze kabinetsperiode zijn" .
Dat betekent dat we binnen 3.5 jaar een 'autoriteit' hebben die ervoor gaat zorgen dat nieuwe ov-systemen in de periode daarna beter op elkaar gaan aansluiten. Heerlijk die ambitieuze on-nederlandse aanpak.
 

·
Moderator
Joined
·
53,391 Posts
Achja, hoe vaak las je niet in de partijprogramma's dat de files in die kabinetsperiode met 20% afgenomen moesten zijn? Die 20% werdt wel gehaald, alleen in de verkeerde richting ;)
Oftewel: eerst zien, dan geloven.
 

·
Registered
Joined
·
14,150 Posts
Ik pleit voor een algehele Randstad Autoriteit (RA).
 

·
Hoogvlieger
Joined
·
1,791 Posts
`We gaan toe naar een metroachtig netwerk`, zei de bewindsman, die de Randstad omschreef als een metropolitaans gebied.
Ah, is het weer eens zover? Ik krijg een beetje jeuk van de term "metroachtig". Maar gelukkig gaat het nieuwsbericht daar verder niet over.

Het lijkt me een erg goed plan om het openbaar vervoer in de Randstad onder te brengen bij een partij. Kunnen we de als kleine kinderen ruzie makende stadsgewesten gewoon weer afschaffen. Maar wie wordt dan die autoriteit? De provincie?

Wie die autoriteit ook wordt, hij zal zich toch moeten houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving. En dat betekent inspraakprocedures, referenda en de hele rimbam. Dus of zo'n autoriteit nu veel sneller zaken voor elkaar krijgt betwijfel ik.
 

·
Enjoy your freedom!
Joined
·
7,592 Posts
^^ Moest de leiding van die autoriteit niet bestaan uit een minister en CvK?
 
1 - 13 of 13 Posts
Top