Gisteren opende Koningin Beatrix na vier jaren van renovatie het Paleis op de Dam. De komende drie jaren staat nog een reiniging van de gevel op het programma. Vandaag was de opening voor het publiek, en daar was ik uiteraard bij

. Behoorlijk druk vandaag, met een behoorlijke rij op de Dam.
De foto's zijn gemaakt met een telefooncamera, dus niet alles is even goed gelukt. De mislukte foto's zal ik jullie besparen. Helaas zijn juist veel foto's van de vertrekken mislukt, terwijl de Burgerzaal en de galerijen wel toonbaar zijn. Dat betekent dus niet dat de vertrekken niet de moeite waard zijn, integendeel!
Sowieso een aanrader om eens zelf te gaan kijken, want de burgerzaal is toch onmogelijk om op een foto te vatten (al helemaal zonder groothoeklens).
----
Op de Dam in de rij. Aan Theodor "
is het vuil dan?" Holman: ja het is vuil!
Bij binnenkomst is dit het beeld: Atlas!
Dezelfde Atlas vanuit een hoek...
En een andere hoek. De beelden boven de doorgangen naar de zijgalerijen stellen overigens de elementen water, vuur, lucht en aarde voor:
Onder Atlas ziet het er dan zo uit richting de ingang:
Boven de ingang bevindt zich de Amsterdamse stedenmaagd:
Richting de noordzijde van de ingang geeft het dit beeld:
En dit richting de zuidzijde:
Op het plafond een schildering die de grootsheid van Amsterdam moet voorstellen. Deze schildering stamt uit de achttiende eeuw. Eerder was hier een sterrenhemel te zien:
De zijgalerijen:
Dan de kaarten op de vloer in de Burgerzaal. Alleen de middelste kaart met de sterrenhemel is nog een originele van Blaeu, de andere twee kaarten van respectievelijk het oostelijk en het westelijk halfrond zijn in de achttiende eeuw vervangen. De staat van de hemelkaart geeft de reden hiervoor aan.
Oostelijk halfrond:
Hemelkaart:
Westelijk halfrond:
Men had destijds wel een raar idee van de geografie van Australië...
Home sweet home:
Aan de andere kant van de oceaan:
Dan nu het werkelijk prachtige beeldhouwwerk in de Burgerzaal en aanliggende galerijen, door Artus Quellinus. Onwaarschijnlijk mooi:
Dan toch nog een paar foto's van de vetrekken...
Schepenzaal, hier werden vroeger straffen uitgesproken, doodstraffen uitgezonderd:
De Assurantiënkamer. Hier kon men in de tijd van het stadhuis verzekeringen afsluiten. Tegenwoordig is dit het exclusieve verblijf voor gekroonde hoofden en staatshoofden:
De Thesaurie Ordinaris:
Het burgemeestersvertrek. Dit is toch wel een van de meest bijzondere verhalen van de restauratie. Tijdens de restauratie werd namelijk op zolder een kroonluchter verdeeld over enkele dozen gevonden. Men dacht eerst dat de luchter van brons was, omdat hij helemaal zwart was uitgeslagen, maar na veel poetsen bleek hij toch echt van zilver/platina:
Het plafond:
Wandschildering in hetzelfde vertrek:
De burgemeesters
kamer met een venster naar de Vierschaar, de plek waar doodvonnissen werden uitgevaardigd. Het venster was een wens van de stad bij de bouw; de burgemeesters wilden als het moest vanuit hun kamer aanwijzingen kunnen geven...
Dan nog de vroedschapskamer:
En de tafel in de vroedschapskamer. Deze tafel heeft een bijzondere functie. Hier wordt namelijk traditiegetrouw de troonsafstand op getekend:
Van de Vierschaar heb ik helaas slechts één halfgelukte foto kunnen maken. Jammer, want dat is toch echt een van de mooiste vertrekken in het Paleis:
Tot slot nog een mooi setje Empire-meubilair (grootste collectie buiten Frankrijk!)