SkyscraperCity Forum banner

Paleis op de Dam wordt gerenoveerd

13377 Views 63 Replies 35 Participants Last post by  mojoland
Maandag 2 juni 2008
De buitenkant van het Paleis op de Dam krijgt een grote opknapbeurt. Dat maakte een woordvoerster van de Rijksgebouwendienst maandag bekend.
De dienst gaat onder meer de daken, torens, schoorstenen en kozijnen restaureren. Ook worden de gevels schoongemaakt, zodat ze egaler en lichter van kleur worden.
Deze zomer beginnen de voorbereidingen van de restauratie. De werkzaamheden zelf gaan in 2009 van start. In totaal duurt het project 3,5 jaar. De totale kosten bedragen bijna 41 miljoen euro. Momenteel wordt de binnenkant van het gebouw al gerenoveerd.

Bron AT5

Woohoo! Eindelijk wordt een van de meest gefotografeerde gebouwen van Nederland opgeknapt aan de buitenkant.
1 - 20 of 64 Posts
naar het schijnt is dat gebouw gebroken wit, en niet gebroken zwart zoals t nu is:banana::bash:
Het Paleis is van Bentheimer zandsteen, dat is normaal gelig van kleur maar door de tijd is het een beetje aangetast.
^^ een beetje :lol:
Als de buitenkant wordt schoongemaakt kan het een grote verrassing worden.
De toren van de Grote kerk in Enschede heeft ook zo'n half jaar in de steigers gestaan. Die toren is ook van Bentheimer zandsteen. Het was een metamorfose.
Dit wordt de grote blikvanger van de Dam!
Hendrik, heb je daar misschien voor en na foto's van? Kunnen we alvast een beeld krijgen van hoe het in amsterdam eruit kan gaan zien.
Stadhuis Rotterdam voor én na schoonmaak:

Beetje lelijke foto's, dus bronvermelding (Google Images, dan vind je ze) acht ik overbodig ;)

Het Paleis op de Dam zal wel een vergelijkbare 'verkleuring' ondergaan? Goed nieuws dus.
See less See more
2
Wel ongelooflijk dat het zolang heeft moeten duren voor het belangrijkste monumentale gebouw van Amsterdam (of zelfs Nederland) wordt opgeknapt.

Voor mij is het herstel van het oude stadhuis een teken van de vooruitgang van de Amsterdamse binnenstad. Wie over 10 jaar vanaf het vernieuwde centraal, over het vergrote openhaven front via de "rode loper" Damrak op de Dam terecht komt zal zijn ogen uitkijken.
Meen me te herinneren dat ze toen niet precies wisten hoe ze het beste de gevel konden reinigen dit omdat de stenen gevel nogal poreus is.
Iedergeval ze weten het nu dus blijkbaar wel.

De Bijenkorf is ook ooit gezandstraald,net als het gebouw van
Peek & Kloppenburg op de Dam toendertijd.
Het resultaat is verbluffend,mooi dat ze nu eindelijk die buitenkant is aanpakken.
^^

Ik kan mij ook herinneren dat men niet precies wist hoe men de gevel moest reinigen en dat men speciaal onderzoek heeft laten doen om te zien hoe men het kan doen.
Erg fijn dat de koningin een klein deel (immers slechts 40 miljoen) van haar vermogen toch aanwent voor de schoonmaak van een paleis.
Mijn buren in Nederland hebben onlangs voor 250.000 euro ook wat opknapwerk gedaan, zodat hun huis er weer wat beter uitziet en de mensen in de stad ook weer wat moois zien. Ze laten er graag een nieuwe auto en een vakantie voor schieten.
Ik hoop dat meer mensen hun verdiende geld in de opknap van hun gebouwen gaan steken.
Het paleis wordt er dan stukken mooier op. Nu is het een lelijk gebouw door die gore muren.
Goed nieuws. Het gebouw gaat er zo veel beter uit zien. :)
Erg fijn dat de koningin een klein deel (immers slechts 40 miljoen) van haar vermogen toch aanwent voor de schoonmaak van een paleis.
Mijn buren in Nederland hebben onlangs voor 250.000 euro ook wat opknapwerk gedaan, zodat hun huis er weer wat beter uitziet en de mensen in de stad ook weer wat moois zien. Ze laten er graag een nieuwe auto en een vakantie voor schieten.
Ik hoop dat meer mensen hun verdiende geld in de opknap van hun gebouwen gaan steken.
Ik denk niet dat de koningin de verbouwing met haar eigen vermogen betaalt hoor. Volgens mij wordt alles bekostigd door de Rijksgebouwendienst.
Het paleis op de Dam is nooit van de Oranje's geweest. Ooit gebouwd als stadhuis heeft Koning Lodewijk Napoleon in de Franse tijd zo'n tweehonderd jaar geleden het ingepikt als woonpaleis. Dat kon en kun je doen als bezetter. (Eigenlijk niet natuurlijk). Toen de Fransen waren vertrokken en het Koninkrijk der Nederlanden werd gesticht heeft men het maar zo gelaten. Lodewijk Napoleon heeft trouwens wel schitterend Empire meubilair achtergelaten waar men nu nog dankbaar gebruik van maakt.
Nou dank je wel voor die Empire meubilair, ik had liever gezien dat dit geweldige stadspaleis een publieke functie had. Alleen al omdat als het 't stadhuis was gebleven we nooit met die Stopera op waren gescheepd.
De gruis op zulke gebouwen zit er soms al zolang dat het wel lijkt alsof er gewoon een compleet ander gebouw tevoorschijn komt. Is er geen anti-schoonmaak lobby?
De gruis op zulke gebouwen zit er soms al zolang dat het wel lijkt alsof er gewoon een compleet ander gebouw tevoorschijn komt. Is er geen anti-schoonmaak lobby?
Ik denk ook dat het schoon spuiten, met een veel lichtere oppervaktekleur als gevolg, extra aantrekkingskracht op graffitispuiters zal hebben; in Amsterdam is nu eenmaal voor deze lieden helaas niks heilig. Het vervolgens verwijderen van de graffiti (van een al schoon oppervlak i.t.t. nu) kan vervolgens een ernstige aantasting van het poreuse zandsteen als gevolg hebben.
Lekker stukje riooljournalistiek van het Parool vandaag:

Frisse lik verf over paleis op de Dam?


Wervelstralen en verven, de 'Jan des Bouvrieoptie', zoals verbeeld op de linkerhelft van deze foto, stuit op bezwaren van experts. Foto anp/beeldbewerking Het parool

AMSTERDAM - Moet het paleis op de Dam tot een wit pronkjuweel omgetoverd of met respect gerestaureerd worden?

De Rijksgebouwendienst wil de zandstenen buitengevels reinigen en schilderen. Maar experts zeggen dat je daarmee het paleis beschadigt en geen respect voor het monument toont.

De omstreden plannen liggen ter goedkeuring bij het stadsdeel Centrum. De Rijksgebouwendienst, de beheerder, wil de gevels wervelstralen, met laser achtergebleven vuil wegbranden en de verfspuit hanteren omdat het paleis er thans 'verwaarloosd' uitziet. Naar verluidt zouden ook de gebruikers, de koninklijke familie, op de opknapbeurt aandringen. Monumentendeskundigen vinden dat, na 350 jaar 'respect voor het monument getoond te hebben', de paleisgevel beter onaangetast kan blijven. Schoonmaken, 'de Jan des Bouvrieoptie', kan de zandstenen buitenkant van de gevel beschadigen. Bovendien kan het reinigen leiden tot een geforceerd lichte kleur, waardoor het een fonkelnieuw gebouw lijkt.

De rijksgebouwendienst wil 17 juni een gedeelte van de wetenschappelijke onderzoeken en ambtelijke adviezen naar het nut van de gevelreiniging vrijgeven. De rest blijft staatsgeheim, waardoor Amsterdam met gebrekkige informatie moet beslissen of deze ingreep mag. (TON DAMEN)
Het Parool said:
Foto anp/beeldbewerking Het parool
Goh, dat is niet te merken :eek:hno:

Het Parool said:
Bovendien kan het reinigen leiden tot een geforceerd lichte kleur, waardoor het een fonkelnieuw gebouw lijkt.
Sorry hoor, maar dat heb je toch met elk gebouw dat je renoveert? Goed nieuws: een beetje viezigheid keert zo weer terug. Kijk maar naar het oude stadscentrum van Warschau dat na de oorlog vanaf de grond is opgebouwd. Dat ziet er nu ook weer oud uit...

Het Parool said:
De rest blijft staatsgeheim, waardoor Amsterdam met gebrekkige informatie moet beslissen of deze ingreep mag.
Deze meneer van het Parool is zeker vergeten dat stadsdeel Centrum in oktober 2005 het initiatief nam voor deze gevelreiniging??
1 - 20 of 64 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top