Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 29 Posts

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Poceo je polako period godisnjih odmora. Za ovo ljeto sam odlucio da to bude vise kratkih izleta, na razlicitim destinacijama.
Za Palmu sam se odlucio kao prvu destinaciju. Obzirom da nisam planirao ici na kupanje na more na vise dana, odlucio sam da izlet u Palmu vec u junu bude, prije scipe i prave sezone, jer tad cijene rastu puno, a kao sto rekoh, ne trebaju mi velike vrucine i toplo more.

Odlazak iz Njemacke u Palma de Mallorcu je smijesno lagan, samo sa aerodroma u Stuttgartu bude preko 20 letova dnevno. Kao poslejdica velike ponude i puno letova, cijene su jako niske. Mene je let u oba smjera kostao ukupno 65 €.

A sto se tice smjestaja. Bukirao sam preko airbnb.de. Sa tim sam vec malo zakasnio, jer ostali poznanici su ranije rezervisali i dobili jeftiniju cijenu od moje. Ali 40 € po nocenju idalje nije puno, ali samo navodim koliko se jeftino moze uspjeti naci nocenje tamo.
 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Prije nego pocnem sa slikama, napravit cu kao uvod mali tekst o gradu.
Grad koji se prije zvanicno zvao Palma de Mallorca se od 2008 zove samo Palma.
Palma je glavni grad Mallorce, tj najveceg spanjolskog otoka a koji se nalazi u Sredozemnom moru. Palma je takodje i glavni grad autonomne pokrajine Balear.Grad ima oko 400 000 stanovnika. Osnovan je jos za vrijeme Rimskog carstva, kao rimski logor.
Zahvaljujuci turizmu imaju dosta visok zivotni standard, sto je naravno privlacno strancima, tako da je u grad prisutan prilican broj stanovnika strane nacionalnosti (preko 20 posto).
Glavna industrija je naravno turizam, oko 30 miliona putnika kroz aerodrom prodje. A dodatno jos 2 miliona kroz brodsku luku.
 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Polijetanje mi je bilo u 5 i 50 ujutro, putnik samo jedno od tri leta koja se u 5 i 50 krenuli iz stuttgarta.
mali pogled na aerodrom stuttgart:


Letio sam sa kompanijom Lauda Motion koja je u vlasnistvu Nikki Laude, a u avionu koji je kupljen od propale AirBerlin firme.


 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Velicina aerodroma i broj ljudi na aerodromu me fascinirala. Aerodrom ima dvije piste, i 4 velika terminala. kako vec rekoh, skoro 30 miliona putnika broji aerodrom. u nastavku slike koje sam uhvatio na dolasku i polasku
 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #6 ·
prebacivanje od aerodroma do grada je autobusom 5 eura. ispred aerodroma se nalazi ogroman parking sa autobusima i brojnim linijama na sve strane, kao i autobusima i kombijima za vece grupe. svi vozaci znaju engleski pa i njemacki pa je lako dobiti upute i objasnjenja na kojoj stanici izaci.
 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #7 ·
nekako odma na pocetku hodanja kroz grad naisao sam na jednu ulicu gdje sam odma rekao da mi izgleda kao mini La Rambla iz Barcelone. Ubrzo i naidjem na znak da se stvarno zove La Rambla :)
 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Platja de Palma
Najpopularnija plaza na otoku. do nje se iz grada mora voziti autobusom nekih 20tak minuta.
dugacka preko 5 km, citavom duzinom se protezu brojni kafici i restorani. plaza je siroka tako da su i sportske aktivnosti moguce a da idalje nema nikakve guzve. duz plaze su samo hoteli. to mi se svidja, jer je onaj pravi turstima podredjeni dio izdvojen od grada. tak oda je grad zadrzao svoju ljepotu, a da se nije pretvorio u cisti turisticki grad.
na ovoj plazi se nalaze restorani svih svjetskih kuhinja. ali preovladavaju opet njemacki restorani. tako da mozete da nadjete pravi bavarski ili pravi svabski restoran. gdje se ne prica nikakav drugi jezik osim njemackog, ili meniji su ispisani samo na njemackom.

[/url] how to delete[/IMG]

how to delete

how to delete

how to delete
 
1 - 20 of 29 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top