SkyscraperCity banner

Procedeaza corect Primaria permitand rezervarea/inchirierea locurilor de parcare din parcarile rezid

1 - 18 of 18 Posts

·
Registered
Joined
·
200 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Parcarea , locul care ne doare si pe soare si pe racoare , vorba unui poet local.Zilele trecute am vazut doi oameni care la prima vedere pareau normali , ba chiar as putea spune respectabili , injurandu-se ca la usa cortului pentru 20 de cm de asfalt. Beleaua era ca asfaltu cu pricina era rezervat de unul din domni cu ajutorul onor Primaria Cta. Intamplator stiu ca ambele persoane locuiesc nu doar in acelasi bloc dar chiar pe aceeasi scara, iar locul cu pricina este chiar langa scara cu pricina.

Acum eu stau si ma gandesc cu groaza ce o sa iasa pe la noi prin minunatul ansamblu de locuinte pentru tineret faurit de cel mai cel dintre primari unde la 1044 de unitati locative sunt 412 locuri de parcare. Asta inseamna cam un loc la 2.5 unitati locative.

Intrebarea mea este: Procedeaza corect Primaria permitand inchirierea/rezervarea locurilor de parcare din parcarile rezidentiale ?

Va rog de asemenea , daca are cineva , regulamentul dupa care se fac aceste rezervari in minunatul nostru oras ,in afara de cererea de pe site-ul Primariei nu am gasit mai nimic pe net.
 

·
Night Owl
Joined
·
585 Posts
Raspunsul clar si logic ar fi da.

Pare un pic cam complicata treaba la prima vedere, dar totul este cat se poate de simplu. Parcarea este un spatiu public, adica si al tau si al meu. Sa zicem ca eu as fi un vecin de-al tau care n-are masina, unul care merge numai cu bicicleta sau cu autobuzul la munca. Tu, ca si multi altii, ai ales sa folosesti masina. OK, nu-i nimic grav cu asta, dar tu cu ce drept iti depozitezi bunul personal (masina) pe domeniul public fara sa platesti pentru asta? Adica mie nu-mi convine, spatiul ala ar fi putut sa fie folosit in alte scopuri care poate ma avantajau si pe mine, cum ar fi parcuri, spatii verzi, etc. Daca ai casa sau garaj la subsolul blocului, treaba ta, o parchezi moca, altfel parcarea este un spatiu public si trebuie sa platesti daca vrei sa il folosesti.
 

·
A R H I T E C T
Joined
·
16,499 Posts
Primaria, cand fac un proiect (ca arhitect), ma atentioaneaza prin Certificatul de Urbanism ca trebuie sa am locuri de parcare cel putin egal cu nr. de apartamente. Chiar cand am o casa pe un lot individual, ma obliga sa am in curte (pentru o familie) cel putin 2 locuri de parcare! In cazul in care sunt 1044 de apartamente (chiar daca initial nu toti au masina) in proiect trebuiesc prevazute un numar de macar 1044 de locuri de parcare (nu conteaza daca in parcari sau garaje subterane sau supraterane). In cazul in care sunt mai putine, unde parcheaza ceilalti? Deci discutia este nu ca Primaria inchiriaza locurile de parcare (ceea ce se intampla in multe alte zone din oras) ci ca nu este moral sa le inchirieze daca nu a asigurat numarul necesar de parcari la un mini-cartier nou, pe care ea l-a initiat. Insa cu morala nu ajungi nicaieri in ziua de astazi...
 

·
Night Owl
Joined
·
585 Posts
^^ A, normal, eu am raspuns referindu-ma strict la intrebarea de mai sus. In cazul in care nu sunt suficiente locuri de parcare, in orice stat normal s-ar construi parcari suplimentare (subterane sau supraterane) si astfel s-ar rezolva situatiile de acest gen.
 

·
A R H I T E C T
Joined
·
16,499 Posts
Nu numai. Gandeste-te ca asta-i un proiect nou, facut in ultimii 4-5 ani. Prin proiect trebuiau prevazute toate astea, nu sa le construiasca dupa, daca mai au unde...
 

·
Night Owl
Joined
·
585 Posts
^^ Ai dreptate, daca e facut in ultimii 4-5 ani, este exclusiv vina primariei ca n-a anticipat asa ceva. Sau mai bine zis ca nu i-a interesat. :eek:hno: Am vazut astfel de cazuri si in Pitesti, turnuri noi construite fara parcare subterana. Ar trebui ca legea sa-i oblige sa faca cel putin 2 locuri de parcare/apartament.
 

·
A R H I T E C T
Joined
·
16,499 Posts
Initial a existat o lege - 525/1996, dar normele din ea au fost repede depasite. Asa ca fiecare Primarie, printr-o Hotarare a Consiliului local, a prevazut aceasta norma (si poate fi diferita de la oras la oras pana se amendeaza legea veche). In Constanta si in Bucuresti se recomanda 1 loc de parcare pe apartament minim.
 

·
Registered
Joined
·
107 Posts
Ansamblul este destinat tinerilor care nu isi pot achizitiona apartament de pe piata libera... este si normal ca, tinand cont de conditiile preferentiale de atribuire a locuintelor (pret fix, garantii, excluderea spatiului comun), sa faci anumite presupuneri, de ex doar o minoritate dintre proprietari vor avea finantele necesare detinerii si intretinerii unei masini in paralel cu achitarea ratelor la locuinta
 

·
Registered
Joined
·
200 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Exista mai multe tipuri de parcari:
* publice rezidentiale
* publice nerezidentiale
* private in administrare
* private proprietate

Eu ma refer strict la parcarile publice tip rezidential , adica "parcari amenajate si marcate in scop explicit situate la mai putin de 30 m de frontul imobilelor utilizate de locatari"

Si eu stiam ca este obligatoriu in cazul cladirilor noi asigurarea a cate unui loc de parcare per unitate locativa. Daca tin minte bine e vorba de o lege din 2002, de acea ma deranjeaza ca tocmai la un proiect al Primariei nu s-a tinut cont de aceste lucruri.

Legat de plata pentru utilizarea spatiului public , ma intreb oare daca spatiile astea s-au amenajat in mod miraculos cu ajutorul lui Papa Jesus sau oare s-au folosit ceva banuti din taxele luate de la cetateni ?

@FilimonSirbu - proiectul s-a numit "Programul de construire locuinte ieftine pentru tineri destinate cumpararii" , deci tineri in general , nu trebuie sa fii sarac lipit pamantului ca sa te califici pentru program , doar sa ai mai putin de 35 de ani.

@Night Fury - spatiul verde , ca si locurile de parcare , trebuie sa faca parte integranta din proiect. Tocmai pentru ca nu se intampla asa te trezesti cu parcari facute PESTE spatiul verde.
Exemplu trist strada Bucuresti , unde s-a taiat hotarat din spatiul verde existent ca sa se faca locuri de parcare , banuiesc ca petru viitorii "clienti" care o sa aiba treaba la Politia Financiara nou mutata pe stradacu pricina.
 

·
Registered
Joined
·
200 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Trebuie sa mai precizez ceva legat de parcarea de pe strada Bucuresti - este deja arhiplina ! Culmea este ca acum ai mai putine sanse sa gasesti un loc de parcare , si asta se intampla INAITE sa dea inceapa operatiunile in noul sediu !
 

·
Registered
Joined
·
200 Posts
Discussion Starter · #15 ·
conditiile preferentiale de atribuire a locuintelor (pret fix, garantii, excluderea spatiului comun)
Pret fix - Asta asa e , 519 EUR/mp predat la ..... sa zicem gri :lol:

Garantii - Am mai auzit de asta in presa , dar de la cine si cum ? Apar undeva prin contract niste prevederi stravezii si foarte generale , ceva de genul "daca se darama un perete si nu putem demonstra ca sunteti voi de vina atunci poate daca da primaria bani"... :banana:

Excluderea spatiilor comune - Cu exceptia COMCM care nu a acceptat sa faca reduceri la pretul minim oferit. Din pacate pentru mine m-am nimerit intr-unul din blocurile lor asa ca .... :eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
200 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Initial a existat o lege - 525/1996, dar normele din ea au fost repede depasite. Asa ca fiecare Primarie, printr-o Hotarare a Consiliului local, a prevazut aceasta norma (si poate fi diferita de la oras la oras pana se amendeaza legea veche). In Constanta si in Bucuresti se recomanda 1 loc de parcare pe apartament minim.
Domnule Cornescu , o putem gasim undeva ? Are si un regulament de aplicare ? Am gasit ceva pe Google dar se refera la Brasov.
 

·
Yahtung
Joined
·
107 Posts
Parcarile "inchiriate" sunt exact ca si spatiile verzi din jurul unor blocuri, spatii care au garduri si alte acareturi, spatii comune ocupate ad hoc (mai bine spus abuziv), in general, de vecinii de la parter. In privinta parcarilor incurcatura e ceva mai mare pentru ca exista un plus de autoritate prin implicarea administratiei locale - girul acordat aiurea primul venit pentru exclusivitatea asupra resprectivului spatiu. Nu stiu ce drepturi reale si nu inchipuite are cineva care-si aduce de la primarie un tarus contra unei taxe anuale asupra unui spatiu comun? Defapt, reglementeaza ceva pentru cetateni aceasta HL sau e ca la piata?
 
1 - 18 of 18 Posts
Top