SkyscraperCity Forum banner

Paris, Paris, Paris - 3 magiczne dni

7290 Views 56 Replies 17 Participants Last post by  AMS guy
Dzień 1.

Na początek okolice hotelu, w którym mieszkałem, oraz dzielnica Montmartre.

1. Dworzec Gare du Nord. Czoło "mojego" pociągu z Londynu.

2. Sąsiedni peron :)

3-4. Fasada dworca.

5-6. Kanał Saint Martin.

7. Plac Stalingrad. U góry linia metra nr 2.

8. Na estakadzie. Stacja metra Stalingrad.

9. Słynny wiatrak u podnóża wzgórza Montmartre.

10. Rue Lepic. Idę na szczyt wzgórza. Po lewej kawiarnia Dwa Młyny, gdzie kręcono "Amelię".

11. Skrzyżowanie Des Abbesses z Rue Lepic.

12. Rue Tholoze

13. Wiatrak - De la Galette

14. Ulica Norwins

15-17. Plac Du Tertre

18. Kataryniarka w drodze do Bazyliki Sacre Coeur.

19. Rue de Chevalier

20. Bazylika Sacre Coeur.

21. Wieża najstarszego romańskiego kościoła na wzgórzu, oraz wieża ciśnień.

22. Widok przepiękny...

23. Wieża Montparnasse. Jeszcze tego samego dnia zdobyta.

24. Bazylika raz jeszcze.

25-27 Panoramy w kierunku południowym.

28. Kolejka na Wzgórze. Wersja dla leniwych.

29. Słynne schody obok kolejki.

30. Skrzyżowanie Rue des Trois Freres i Rue Tardieu.
See less See more
30
1 - 20 of 57 Posts
Wspaniałe zdjęcia jak masz więcej a szczególnie z wieży Montparnasse
to dawaj.
PS:W jakim hotelu się zatrzymałeś i czy ewentualnie jest godny polecenia?
Zdjęć będzie dużo (ok. 400). Będę je wrzucał sukcesywnie. Jak znajdę więcej czasu to pokuszę się dłuższe komentarze do zdjęć. Z Wieży Montparnasse foty (panoramiczne) też będą :)
Czekam na wiecej, jeszcze tam nie bylem, ale zdjęcia tego miasta moge oglądać w każdej ilości :)
nie wiem czy się zgodzicie, że Paryż jest oczywiście wspaniały, ale nie jest raczej Mekką dla miłośników kamienic. te paryskie są eleganckie, ale w większości bardzo podobne (również kolorystycznie) i oszczędne w formie.
Dzień 1. Ciąg dalszy. Ile de la Cite, Dzielnica Łacińska, Ogrody Luxembourg, Montparnasse, kilka zdjęc nocnych.

31-34. Katedra Notre Dame na wyspie de la Cite

35. Most Św. Ludwika nad Sekwaną.

36-37. Bluesowi grajkowie na moście Św. Ludwika. Nieźle dawali...

38-39. Instytut Świata Arabskiego. Dzieło mistrza Jeana Nouvel.

40. Dzielnica Łacińska. Ulica Monge.

41. Areny Lutecji. Pozostałości po amfiteatrze z czasów rzymskich.

42. Plac de la Contrescarpe w okolicach Pantheonu.

43. Ulica Kartezjusza.

44. Kościół St. Etienne du Mont. Cuuudo!!!

45 -46. Pantheon

47-51. Pałac i Ogrody Luxembourg

52. Kolejny wieżowiec w moim życiu do zaliczenia. Tour Montparnasse.

53-57. Oto Paryż w całej swojej krasie. Po prostu czyste piękno.

58. Dach wieżowca i jednocześnie punkt widokowy.

59. Wieczorny spacer w okolicach Sekwany. Dziedziniec Luwru.

60. Sekwana nocą.

61. Zabawa aparatem. Stacja St. Michel.
See less See more
31
nie wiem czy się zgodzicie, że Paryż jest oczywiście wspaniały, ale nie jest raczej Mekką dla miłośników kamienic. te paryskie są eleganckie, ale w większości bardzo podobne (również kolorystycznie) i oszczędne w formie.
A jakie kurne chaty mają :D

http://img293.imageshack.us/img293/5197/dsc0108afm9.jpg

Wstyd :lol:
See less See more
Coooo? Paryż to kilometry ulic i kwartałów pełnych eleganckich i przepysznych kamienic. Nie ma takiego drugiego miasta w Europie. I do tego ta gęstość zabudowy...
See less See more
nie mówię, że w Paryżu nie ma oryginalnych kamienic. to statystycznie niemożliwe. natomiast bardzo rozpowszechniona jest Hausmannowska monokultura. tak to ujmijmy.
pewnie chciałeś cos mądrego napisać, ale Ci sie nie udało:lol:
Akurat Ty powinieneś wiedzieć o co chodzi...
Zobacz na zdjęcie, a potem przypomnij sobie jakże owocne dyskusje o nadbudowywaniu wszytkiego jak leci w Krakowie, bo inaczej będzie wstyd i żenada.
^^
czy ja gdzieś pisałem o nadbudowywaniu i gabarytach (motyw kurnej chaty)?

napisałem, że paryskie kamienice są eleganckie (dodajmy, że bardzo foremne), ale niezbyt bogate w detal. zwłaszcza model Hausmannowski, który na wielu ulicach stanowi monokulturę. to wrażenie pogłębia jednolitość kolorystyki. chyba widać wyraźną różnice między Paryżem, a Pragą?
See less See more
^^
czy ja gdzieś pisałem o nadbudowywaniu i gabarytach (motyw kurnej chaty)?

napisałem, że paryskie kamienice są eleganckie (dodajmy, że bardzo foremne), ale niezbyt bogate w detal. zwłaszcza model Hausmannowski, który na wielu ulicach stanowi monokulturę. to wrażenie pogłębia jednolitość kolorystyki. chyba widać wyraźną różnice między Paryżem, a Pragą?
A czy ja gdzieś napisałem, że ta uwaga do Ciebie jest?
See less See more
... paryskie kamienice są eleganckie (dodajmy, że bardzo foremne), ale niezbyt bogate w detal. zwłaszcza model Hausmannowski, który na wielu ulicach stanowi monokulturę. to wrażenie pogłębia jednolitość kolorystyki. chyba widać wyraźną różnice między Paryżem, a Pragą?
Chyba muszę wyprowadzić Cię z błędu. Oto mały przykład secesyjnego cuda z Paryża.

See less See more
aberracja:) i nie wsadzili go do kryminału? za czwarte piętro powinni;)

oczywiście, pozostaje kwestia, na ile to szaleństwo jest reprezentatywne. na razie pozostanę przy zdaniu, że Zawiejski czy Talowski w Paryżu by nie poszaleli...

http://www.wawel.net/images/domy/stare/19b.jpg

http://www.wawel.net/images/domy/stare/17a.jpg
See less See more
N
a razie pozostanę przy zdaniu, że Zawiejski czy Talowski w Paryżu by nie poszaleli...
A ja myślę, że mogliby całkiem namieszać...

See less See more
2
To miasto zawsze powraca do mnie linią przerywaną, na wstrzymanie oddechu, to znowu połamaną - jak zapis sejsmografu. Pogubiony w detalach, w huśtawce nastroju, grzebię w przetrawionych wydarzeniach i mierzę swoją wytrzymałość, palce jak płatki wyrywam i liczę: przyjdzie, nie przyjdzie... odnośnik do przeszłości, uda się, nie uda, popatrzeć jeszcze raz na te fotografie, tak zwyczajnie, bez wzruszeń... To miasto zachwyca, przenka przez skórę i zabija - powoli, pięknie, inteligentnie. Jest jak świadomość kłamstwa wyższego poziomu - okłamuj mnie, ale rób to szczerze. Uwielbiam kiedy Paryż zaczyna boleć.

"Jest już późno, piszę bzdury
kot zapędził mysz do dziury"

Eh Paryż...
See less See more
Dziś posklejałem trochę panoramek. Oto pierwsza z nich. Panorama ze wzgórza Montmartre.

scroll --->
See less See more
ja w ten weekend uderzam, ktos moglby zapodac prosty plan zwiedzania na 2 dni?
1 - 20 of 57 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.