SkyscraperCity Forum banner

[Paris? Pourquoi pas Paris?] Paryż? Czemu nie? :)

125857 Views 1079 Replies 77 Participants Last post by  vlad
Witam wszystkich!

Było już tyle dobrych wątków o Paryżu, że zastanawiałem się czy zakładać kolejny? W sumie czemu nie? Pourquoi pas?:) To będzie jednak wątek, w którym chciałbym pokazać również życie miasta. Pojawią się także zdjęcia nocne bo niewątpliwie najbardziej lubię fotografię nocną! Co tu dużo mówić? Jest to dla mnie miasto nr 1 w Europie a nawet i na świecie. Nie potrafię opisać magii Paryża i jego magnetyzmu! Poraża swoją architekturą i trochę może przytłacza ale kto raz tu był wie o co chodzi... Dla mnie- miłość od pierwszego wejrzenia:)
Rozpocznę od panoram miasta z wieży Montparnasse. Zdjęcia pochodzą z listopada 2009 roku. To tylko tak na wstęp aby pokazać z czym w ogóle mamy do czynienia:)
Zdjęcia aktualne i te najbardziej z poziomu ulicy będę zamieszczał wkrótce w miarę wolnego czasu. Z pewnością wątek będzie się rozwijał bo zaczynam sezon pt. "Ja i mój aparat w Paryżu":). Czekam również na Wasze komentarze, uwagi i pytania. A więc oto Paryż:)

Widok z Wieży Montparnasse-chyba najlepszy bo jej samej nie widać:)

See less See more
12
1 - 20 of 1080 Posts
Widok z Wieży Montparnasse-chyba najlepszy bo jej samej nie widać:)
Dużo osób tak samo mówi o widoku z Wieży Eiffla. :D
Tak w ogóle to niedawno wróciłem z Paryża. :banana:
Jednak wolę ją widzieć. Kolejne zdjęcia wkrótce. To było tylko małe entrée a nawet ouverture:)
Witam nowy wątek o Paryżu!:banana:
Każde nowe ujęcie tego miasta cieszy...
Powiedz stvoreque Ty to w Paryżu na stałe czy chwilowo jesteś?
A jeśli na stałe to w jakiej dzielnicy masz bazę i jak Ci się mieszka na co dzień?
Witam nowy wątek o Paryżu!:banana:
Każde nowe ujęcie tego miasta cieszy...
Powiedz stvoreque Ty to w Paryżu na stałe czy chwilowo jesteś?
A jeśli na stałe to w jakiej dzielnicy masz bazę i jak Ci się mieszka na co dzień?
Witam:) Mieszkam na stałe we Francji ale nie w Paryżu:)! Mieszkam w okolicach Beauvais w Pikardii- tam mam bazę;)
W Paryżu jestem często a teraz będę już w ogóle często:) Nie zdradzę szczegółów:p
Czas poszukać nowych inspiracji do zdjęć:)
nooooo fotyczki wyborne..ale takiego smakowitego miasta jak Paryz nie da się spieprzyc na fotografii:) Cieszę się Stworku że wziales sie za Paryz, moze kiedyś spelnisz obietnice co do Burgundii i Lotaryngi...liczę że procz Paryża inne miejsca IDF tez zostana spenetrowane:)

Bylem ostatnio w Paris w zeszlym roku we wrzesniu:) pogoda przepiękna, miasto cudowne, mieszkalismy w hotelu Perfect kolo słynnej światni na wzgorzu (niedaleko Gare de Nord)...od siebie dodam, że komunikacja w regionie IDF jest najlepsza z jakej kiedykolwiek przyszlo mi korzystac, choć nieukrywam że wolelismy lazic na nogach..pierwszy dzień przeszliśmy ponad 25km:)
nooooo fotyczki wyborne..ale takiego smakowitego miasta jak Paryz nie da się spieprzyc na fotografii:) Cieszę się Stworku że wziales sie za Paryz, moze kiedyś spelnisz obietnice co do Burgundii i Lotaryngi...liczę że procz Paryża inne miejsca IDF tez zostana spenetrowane:)

Bylem ostatnio w Paris w zeszlym roku we wrzesniu:) pogoda przepiękna, miasto cudowne, mieszkalismy w hotelu Perfect kolo słynnej światni na wzgorzu (niedaleko Gare de Nord)...od siebie dodam, że komunikacja w regionie IDF jest najlepsza z jakej kiedykolwiek przyszlo mi korzystac, choć nieukrywam że wolelismy lazic na nogach..pierwszy dzień przeszliśmy ponad 25km:)
Co do komunikacji to fakt jest genialna:) ale wciąż bedzie rozbudowywana. Fajne jest to, ze pieczołowicie remontuja stacje metra! Paryskie metro to specyficzny klimat!
Genialne miasto, kapitalne fotografie. Czegoż chcieć więcej?

Hm... zdjęć, dawaj! ;)
Co do komunikacji to fakt jest genialna:) ale wciąż bedzie rozbudowywana. Fajne jest to, ze pieczołowicie remontuja stacje metra! Paryskie metro to specyficzny klimat!
taaa. slyszałem, że chcą zrobić sieć szybkiego metra...rozbudowe polaczeń szybkiej koleji w ramach RER...a jeszcze gdzieś byl plan stworzenia jednej aglomeracji z LaHavre (rozbudowa TGV w tamtym kierunku)...jakieś dwa lata temu były plany przebudowy komunikacji i urbanistyki w aglomeracji plus reforma administracyjna...jestes na miejscu wiec pewnie wiesz o tych planach więcej:)

Co do metra.....czulem się tam wyjatkowo komfortowo i bezpiecznie, nie to co w NYC...do tego fajnie że co chwilę są czarnoskórzy panowie w mundurach i z karabinami maszynowymi w lapie..budzi to respekt, tak jak we Wloszech karabinierzy....
taaa. slyszałem, że chcą zrobić sieć szybkiego metra...rozbudowe polaczeń szybkiej koleji w ramach RER...a jeszcze gdzieś byl plan stworzenia jednej aglomeracji z LaHavre (rozbudowa TGV w tamtym kierunku)...jakieś dwa lata temu były plany przebudowy komunikacji i urbanistyki w aglomeracji plus reforma administracyjna...jestes na miejscu wiec pewnie wiesz o tych planach więcej:)

Co do metra.....czulem się tam wyjatkowo komfortowo i bezpiecznie, nie to co w NYC...do tego fajnie że co chwilę są czarnoskórzy panowie w mundurach i z karabinami maszynowymi w lapie..budzi to respekt, tak jak we Wloszech karabinierzy....
W planie jest budowa szybkiego metra dla lle-de-France! Start już w 2013 a koniec ok 2020! Ma to połączyć podparyskie miasta! Wszystko skomunikowane! Koszt? 20,5 miliarda euro! W tamtym tygodniu podali szczegółowe dane! Maja pieniądze to i maja taka komunikację!
A jakie są Twoje wrażenia odnośnie samego Paryża? :)
Jak już o metrze mowa, to muszę powiedzieć, że korzystanie z metra to duża przyjemność, fakt. :D Ale nieraz jest trudno znaleźć samo wejście! Parę razy wejście do metra nie było w ogóle oznaczone! Trafiłem tam tylko dlatego, bo poszedłem za ludźmi.
Dodatkowo duży minus to te opisy w Luwrze... Tylko po francusku... uuu... Ale słyszałem już o tej niechęci francuzów do angielskiego...
To takie moje trzy grosze. :p Poza tym bardzo lubię Paryż. :)
Jak już o metrze mowa, to muszę powiedzieć, że korzystanie z metra to duża przyjemność, fakt. :D Ale nieraz jest trudno znaleźć samo wejście! Parę razy wejście do metra nie było w ogóle oznaczone! Trafiłem tam tylko dlatego, bo poszedłem za ludźmi.
Dodatkowo duży minus to te opisy w Luwrze... Tylko po francusku... uuu... Ale słyszałem już o tej niechęci francuzów do angielskiego...
To takie moje trzy grosze. :p Poza tym bardzo lubię Paryż. :)
Heh! Francuzi kochają swój kraj, język i wszystko co francuskie i w sumie kochają samych siebie:)! To jednak tylko generalizowanie. Jak sie pozna ich bardziej to okazują sie być fajnymi ludźmi! Ja tam problemów z trafieniem do metra nie mam i uważam, ze jest dobrze oznakowane! Podoba mi sie jednak to, ze jest swietnie rozbudowane i właściwie przy każdym większym bulwarze masz zejście do metra!
Wkurzaja tylko częste strajki szczegolnie dotyczy to RER, Transilien i TER! Wracać 3 godziny do domu to mała fajna rzecz! No ale to Francja i tu strajkuje sie nawet dla zasady! Mamy prawo strajkować to strajkujemy! Ja sam mam już chyba takie nastawienie bo pod koniec mojej obecności w Polsce chciałem u siebie w pracy założyć Związek Zawodowy:) hehe
Jak już strajkują to np zaczynaja w środę po 18 aby wkurzyc tych którzy wieczorem wracają a kończą w piątek rano aby jeszcze dobić tych, którzy rano jadą do pracy:)
See less See more
Ja tam problemów z trafieniem do metra nie mam i uważam, ze jest dobrze oznakowane!
Rozumiem, że ludzie często przebywający lub mieszkający w Paryżu takich problemów nie mają. Mają je za to turyści którzy tam przyjeżdżają. Muszę dodać, że ani w Berlinie ani w Londynie nie miałem takich kłopotów ze znalezieniem stacji metra. Jednak większość stacji, tych na których ja byłem, jest dobrze oznaczona. :)
Ładne zdjęcia dzięki za wątek. ;)
Zdjęcia ciekawe, choć już w tym miejscu mało co nas zaskoczy, fajnie jak by było więcej fotek.
1 - 20 of 1080 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.