Dużo osób tak samo mówi o widoku z Wieży Eiffla.
Tak w ogóle to niedawno wróciłem z Paryża. :banana:
Dużo osób tak samo mówi o widoku z Wieży Eiffla.Widok z Wieży Montparnasse-chyba najlepszy bo jej samej nie widać![]()
Jednak wolę ją widzieć. Kolejne zdjęcia wkrótce. To było tylko małe entrée a nawet ouvertureDużo osób tak samo mówi o widoku z Wieży Eiffla.
WitamWitam nowy wątek o Paryżu!:banana:
Każde nowe ujęcie tego miasta cieszy...
Powiedz stvoreque Ty to w Paryżu na stałe czy chwilowo jesteś?
A jeśli na stałe to w jakiej dzielnicy masz bazę i jak Ci się mieszka na co dzień?
Oui, encore une foisParis, encore une fois? Jestem zdecydowanie na tak![]()
Co do komunikacji to fakt jest genialnanooooo fotyczki wyborne..ale takiego smakowitego miasta jak Paryz nie da się spieprzyc na fotografiiCieszę się Stworku że wziales sie za Paryz, moze kiedyś spelnisz obietnice co do Burgundii i Lotaryngi...liczę że procz Paryża inne miejsca IDF tez zostana spenetrowane
Bylem ostatnio w Paris w zeszlym roku we wrzesniupogoda przepiękna, miasto cudowne, mieszkalismy w hotelu Perfect kolo słynnej światni na wzgorzu (niedaleko Gare de Nord)...od siebie dodam, że komunikacja w regionie IDF jest najlepsza z jakej kiedykolwiek przyszlo mi korzystac, choć nieukrywam że wolelismy lazic na nogach..pierwszy dzień przeszliśmy ponad 25km
![]()
taaa. slyszałem, że chcą zrobić sieć szybkiego metra...rozbudowe polaczeń szybkiej koleji w ramach RER...a jeszcze gdzieś byl plan stworzenia jednej aglomeracji z LaHavre (rozbudowa TGV w tamtym kierunku)...jakieś dwa lata temu były plany przebudowy komunikacji i urbanistyki w aglomeracji plus reforma administracyjna...jestes na miejscu wiec pewnie wiesz o tych planach więcejCo do komunikacji to fakt jest genialnaale wciąż bedzie rozbudowywana. Fajne jest to, ze pieczołowicie remontuja stacje metra! Paryskie metro to specyficzny klimat!
W planie jest budowa szybkiego metra dla lle-de-France! Start już w 2013 a koniec ok 2020! Ma to połączyć podparyskie miasta! Wszystko skomunikowane! Koszt? 20,5 miliarda euro! W tamtym tygodniu podali szczegółowe dane! Maja pieniądze to i maja taka komunikację!taaa. slyszałem, że chcą zrobić sieć szybkiego metra...rozbudowe polaczeń szybkiej koleji w ramach RER...a jeszcze gdzieś byl plan stworzenia jednej aglomeracji z LaHavre (rozbudowa TGV w tamtym kierunku)...jakieś dwa lata temu były plany przebudowy komunikacji i urbanistyki w aglomeracji plus reforma administracyjna...jestes na miejscu wiec pewnie wiesz o tych planach więcej
Co do metra.....czulem się tam wyjatkowo komfortowo i bezpiecznie, nie to co w NYC...do tego fajnie że co chwilę są czarnoskórzy panowie w mundurach i z karabinami maszynowymi w lapie..budzi to respekt, tak jak we Wloszech karabinierzy....
A jakie są Twoje wrażenia odnośnie samego Paryża?Dużo osób tak samo mówi o widoku z Wieży Eiffla.
Heh! Francuzi kochają swój kraj, język i wszystko co francuskie i w sumie kochają samych siebieJak już o metrze mowa, to muszę powiedzieć, że korzystanie z metra to duża przyjemność, fakt.Ale nieraz jest trudno znaleźć samo wejście! Parę razy wejście do metra nie było w ogóle oznaczone! Trafiłem tam tylko dlatego, bo poszedłem za ludźmi.
Dodatkowo duży minus to te opisy w Luwrze... Tylko po francusku... uuu... Ale słyszałem już o tej niechęci francuzów do angielskiego...
To takie moje trzy grosze.Poza tym bardzo lubię Paryż.
![]()
Rozumiem, że ludzie często przebywający lub mieszkający w Paryżu takich problemów nie mają. Mają je za to turyści którzy tam przyjeżdżają. Muszę dodać, że ani w Berlinie ani w Londynie nie miałem takich kłopotów ze znalezieniem stacji metra. Jednak większość stacji, tych na których ja byłem, jest dobrze oznaczona.Ja tam problemów z trafieniem do metra nie mam i uważam, ze jest dobrze oznakowane!