Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 12290 Posts

·
Registered
Joined
·
689 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Хората не искат подземни паркинги, искат паркове и градини.
Все по-често ми се случва да видя нещо подобно из статиите и мненията, които се публикуват.
Моя въпрос е - тия паркове и градини под земята ли им трябват или над подземните паркинги ще има отварящ се покрив тип Уембли, че не могат да нагодят едното към другото?...
 

·
Registered
Joined
·
1,457 Posts
Покажи ми подземен паркинг с градина отгоре и пак ще говорим. Ние опитваме да поддържаме градинка върху подземния паркинг на нашия блок и да ти кажа - едва става. С много труд и доста пари.
На тънката почва е трудно.
Всички подземни паркинги затова са на бетон или асфалт отгоре.
 

·
Registered
Joined
·
4,308 Posts
Покажи ми подземен паркинг с градина отгоре и пак ще говорим. Ние опитваме да поддържаме градинка върху подземния паркинг на нашия блок и да ти кажа - едва става. С много труд и доста пари.
На тънката почва е трудно.
Всички подземни паркинги затова са на бетон или асфалт отгоре.
При НДК, при синьото кафе (над метрото), в зона Б5 също има един такъв...
 

·
Registered
Joined
·
1,979 Posts
Покажи ми подземен паркинг с градина отгоре и пак ще говорим. Ние опитваме да поддържаме градинка върху подземния паркинг на нашия блок и да ти кажа - едва става. С много труд и доста пари.
На тънката почва е трудно.
Всички подземни паркинги затова са на бетон или асфалт отгоре.
, http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3906088901007&set=a.3887374273153.158129.1542837907&type=3&theater

Всичко това е върху нов подземен гараж. И дървета могат да се засаждат по покривите на сградите. В ЗУТ са разписани 0.5 метра земен слой, ако няма да има дървета и 1.5 метра, ако ще има. Въпросът е, че трябват хидроизолации и т.н., но когато не ти достига процента озеленяване и това е решение. А хората са странни, искат да си паркират колите, но не искат паркинги... Крайно време е да се разбере, че такива чудеса няма, а в редица случаи "масата" действа малоумно и е против оптималните и балансираните решения... :bash:
 

·
Engineer / Bus driver
Joined
·
3,567 Posts
Районите, намиращи се в североизточна посока от площад "Лъвов мост" са крайно неподдържани от Столична община, по отношение на сигурност и инфраструктура. Реално живеещите ще заплащат допълнителен данък, но е съмнително дали ще почувстват подобрение на градската среда и обществения транспорт при генериране на печалба от "Център за градска мобилност" ЕООД.
 

·
Meditate on this, I will
Joined
·
6,743 Posts
В същото време "Център за градска мобилност" ЕООД отказва да бъде ревизирана, за да се види дали отчетите са точни...
 

·
Registered
Joined
·
1,457 Posts
Таксата за паркиране няма нищо общо с данък. Не искаш - не плащаш. Просто.
 

·
Explorer
Joined
·
2,477 Posts
Иван Т е прав, че включването на квартала северно от Владайската река в зелената зона е пресилено и несправедливо. Това наистина е много далеч от престижен квартал. Може би напънът е, за да се събират такси от района на Централна гара, автогара и митница.
 

·
Trololo
Joined
·
3,969 Posts
Драз махала наистина е неподдържана, но нали се сещате, че ако само в Банишора (където места за нормално паркиране за 1-2 часа няма) се въведе платеното паркиране, всички ще спират именно на изток от М. Луиза... така че това е по-скоро следствие на първото... защото реална нужда за платена зона там има само на Клокотница, която и сега е такава. Иначе от 1.09 реално само се увеличава цената в синята зона... не мисля, че е планирано да се добавят нови улици през Август и на мен ми е много чудно кога изобщо ще започнат да включват липсващите, влизащи в обхвата на зоните... и дори дали ще успеят поне да сменят информацията по табелите на съществуващите за 1-и...
 

·
Engineer / Bus driver
Joined
·
3,567 Posts
В такъв случай свободни остават зоните северно от булевард "Княгиня Мария Луиза", точно зад транспортната болница и зад централното управление на национална компания "Железопътна инфраструктура". Пространството е доста ограничено, но може да се открие място за паркиране, както и правят повечето служители, работещи по централната железопътна гара и централната автогара. Засега тези места явно остават незасегнати от зоните за платено паркиране.
 

·
Registered
Joined
·
13,782 Posts
Аз мисля, че определянето на кои зони да влезат в синя и зелена зона не се прави въз основа на престижността на кварталите и другите удобства, а най-вече въз основа на проблемите с паркирането и липсата на достатъчно свободни места. Все пак това е регулатор на запълването на паркоместата, а не на останалия комфорт на гражданите.
 

·
Registered
Joined
·
4,308 Posts
В същото време "Център за градска мобилност" ЕООД отказва да бъде ревизирана, за да се види дали отчетите са точни...
Няма такова нещо, ЦГМ се проверява по същите правила, както всички други общински предприятия. Към момента приходите от паркирането покриват нарастващите загуби от градския транспорт
 

·
Registered
Joined
·
4,308 Posts
Иначе от 1.09 реално само се увеличава цената в синята зона... не мисля, че е планирано да се добавят нови улици през Август и на мен ми е много чудно кога изобщо ще започнат да включват липсващите, влизащи в обхвата на зоните... и дори дали ще успеят поне да сменят информацията по табелите на съществуващите за 1-и...
Много от улиците , които попадат в бъдещите синя и зелена зона в момента не са с платено паркиране. От 1 септември ще станат едновременно всички, няма преди това да се включват нови улици. Всички табели ще бъдат сменени, като май вече ще се слагат понарядко, само да маркират откъде кой район започва, а не на всяка пряка.
 

·
Explorer
Joined
·
2,477 Posts
Всички табели ще бъдат сменени, като май вече ще се слагат понарядко, само да маркират откъде кой район започва, а не на всяка пряка.
... след което ще започнат безброй дела заради текста в ЗДвП, с който се определя, че знакът важи до следващата пресечка.
Трябва всички табели да се сменят, тъй като телефоните са различни, както и часовете за платено паркиране. Най-малко с "чукчетата" няма как да се означи, че и в събота паркирането е платено.
 

·
Registered
Joined
·
1,715 Posts

От 1 август приемат документи за винетните стикери за паркиране в центъра на София

На 1 август започва приемането да документи за винетен стикер за паркиране в центъра на София.
Документите се приемат в офисите на Центъра за градска мобилност на ул. "Будапеща" 17 и на пл. "Възраждане" 1, като издаването на стикерите става в срок до 5 работни дни след подаване на документите.

От 1 септември в София влизат в сила новите правила и зони за паркиране, припомнят от Центъра за градска мобилност.
Синята зона обхваща:
Пространството, оградено от булевардите: "Христо Ботев", бул. "Тодор Александров", бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Ген. М. Д. Скобелев";
По граничните булеварди, посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране "Синя зона".

Паркиране в Синя зона:
Максимално време за паркиране до 2 часа
Цена - 2 лева на час
Изпращане SMS на телефон 1302
Валидна е: в работни дни от 8.00 до 19.00 часа
в събота от 8.00 до 14.00 часа

В зелената зона попадат:
Пространството оградено от булевардите: бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "България", бул. "Академик Иван Е. Гешов", ул. "Хан Пресиян", ул. "Здраве", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев", ул. "Опълченска";
По граничните булеварди, посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране "Зелена зона".

Паркиране в Зелена зона
Максимално време за паркиране до 4 часа
Цена - 1 лев на час
Изпращане SMS на телефон 1303
Валидна е: в работни дни от 8.00 до 19.00 часа.


Плащането става по някои от следните начини:
С талон, закупен от контрольор, от кабини на ЦГМ за продажба на талони, от търговски обекти
Със SMS на кратък номер 1302 за Синя зона
Със SMS на кратък номер 1303 за Зелена зона
Със служебен абонамент
С винетен стикер - за ППС на собственици на жилищни имоти в обхвата на зоните за платено паркиране
С карта за преференциално паркиране – за хората с увреждания.

Живеещите в районите на зоните за почасово платено паркиране паркират срещу еднократно платена такса.
Тя важи за живеещите по постоянен адрес на улици, булеварди или площади с режим на почасово платено паркиране, както и за автомобилите, регистрирани на адреса, съвпадащи с адреса на имота.

Живеещите в районите на зоните доказват правото си да паркират в центъра с винетен стикер залепен на предното стъкло на автомобила.

Цени
Едногодишен винетен стикер за синя зона струва 150 лева, а за зелена зона - 100 лева.
Стойността за месец е съответно 15 лева и 10 лева.
Сумата се плаща еднократно авансово.
Цените са за паркиране за първи автомобил на жилище. За следващи автомобили на едно жилище цената е по-висока.

Хора с увреждания
На територията на Столична община в зоните за платено почасово паркиране са осигурени определен брой фиксирани места за паркиране на автомобили, превозващи хора с увреждания.
Променя се и редът на преференциалното паркиране на автомобили, превозващи хора с увреждания в Синя и Зелена зона. Преди всяко паркиране трябва да се снабдите със специален талон от стационарен пункт/кабина или от контрольор.

Електромобили
На територията на Столична община електромобилите паркират безплатно, като правото им за това се установява с надлежно издаден стикер.
http://infrastructure.bg/show.php?storyid=1877849
 

·
Registered
Joined
·
114 Posts
Никой ли няма да коментира новите правила за синя/зелена зона. По-специално паркирането по постоянен адрес!

http://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/pochasovo-plateno-parkirane/319/ot-1-septemvri-v-sofiia

Така са го измислили гадовете, че сега аз като живуш в центъра на града не мога да ползвам преференциалното паркиране, защото апартаментът не е на мое име!!! Е нормално е, при положение, че е наследствен от баба ми и дядо ми, да е на името на баща ми. Само че те с майка ми си имат друго жилище и това са ми го дали аз да живея в него. И СЕГА - НЯМА ЗЕЛЕНА ЗОНА, защото собственикът на автомобила трябва да е собственик и на имота, в същото време и адресът му по лична карта трябва да е на дадения адрес.

Може ли малко помощ към кого да се обърна за някаква жалба или нещо???
 

·
Bulgaria
Joined
·
9,847 Posts
Изискванията ми се виждат твърде ограничителни. Например, ако си наемател или ползвател на жилище, нямаш право на абонамент.

Според мен трябва да пишеш на СО и на ЦГМ.
 
1 - 20 of 12290 Posts
Top