SkyscraperCity Forum banner

Parking zones and parkings | Зони за паркиране и паркинги

192943 Views 1428 Replies 100 Participants Last post by  Capt.Vimes
Тема за изстрадалото паркиране в града.

Като за начало започваме с подробна информация относно бъдещата "Синя зона" в центъра. :cheers:

Новини от Варна, региона и света
Обявиха обхвата на "Синята зона" във Варна
Вторник, 28 Ноември 2017 13:49
Източник: Moreto.net
(79) (67)
Сн.: Moreto.net

На "Център" и "Широк Център" ще бъдат разделени паркоместата бъдещата "Синя зона" на Варна. Двете зони пък ще имат общо 10 подзони, научи Moreto.net.

В обхвата на първата попадат булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", "Осми Приморски полк", "Цар Освободител", "Приморски" и ул. "Девня". Така наречената Подзона 1 включва и се ограничава от бул. "Христо Ботев", улиците "Преслав" и "Цар Симеон I", бул. "Приморски" и ул. "Девня".

Подзона 2 включва улиците "Преслав", "Цар Симеон I", бул. "Приморски", ул. "Княз Александър Батенберг", ул. "Шипка" и бул. "Мария Луиза". Подзона 3 се ограничава между ул. "Шипка", ул. "Княз Александър Батенберг", бул. "Приморски", бул. "Сливница" и бул. "Мария Луиза".

Подзона 4 влючва бул. "Сливница", бул. "Приморски", бул. "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк".

"Синя зона 2" - Широк Център се ограничава между улиците "Кракра", "Беласица" и "Д-р Пискюлиев", бул. "Владислав Варненчик", улиците "Дрин", "Пирин", "Битоля", "Братя Бъкстон", бул. "Чаталджа", "Генерал Колев", "Царевец", "Осми Приморски полк", ул. "Капитан Рончевски", ул. "Васил Друмев", бул. "Княз Борис I", бул. "Цар Освободител", бул. "Осми Приморски полк", бул. "Мария Луиза" и бул. "Христо Ботев".

Първата подзона включва улиците "Кракра", "Беласица" и "Д-р Пискюлиев" и бул. "Христо Ботев". Подзона 2 се ограничава между ул. "Д-р Пискюлиев", бул. "Владислав Варненчик" и бул. "Христо Ботев". Подзона 3 ще е между бул. "Владислав Варненчик", бул. "Мария Луиза", бул. "Сливница" и ул. "Дрин".

Подзона 4 включва булевардите "Сливница", "Осми Приморски полк" и "Цар Освободител" и ул. "Пирин". Подзона 5 ще е между бул. "Цар Освободител", "Осми Приморски полк", "Царевец", "Генерал Колев", "Чаталджа", ул. "Братя Бъкстон" и ул. "Битоля". Последната зона ще е между бул. "Осми Приморски полк", ул. "Капитан Рончевски", ул. "Васил Друмев", бул. "Княз Борис I" и бул. "Цар Освободител".

Обхватът на "Синята зона" е заложен в нова Наредба за организация на движението на територията на Община Варна. Припомняме, че според действащата в момента нормативна база, зоната за платено паркиране беше в много по-широк обхват и включваше пътни артерии в кварталите "Левски" и "Чайка".
Между 300 и 350 лева месечно ще струва абонаментът за паркиране на служебни автомобили в зоните "Център" и "Широк Център" на бъдещата "Синя зона" във Варна. Цените на година ще са съответно 3300 лева и 3850 лева с ДДС. За всички улици и площади общинска собственост, таксата ще е 120 лева на месец или 1320 лева за 12 месеца.

Това предлагат от кметската администрация в морската столица във връзка с предстоящото въвеждане на новата зона за платено паркиране. За целта Общинският съвет трябва да гласува промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, предложени от името на кмета Иван Портних, научи Moreto.net.

В документа е заложено още цената за паркиране на час за всички граждани и гости на Варна да е 1 лев. 55 лева годишно или пет лева на месец ще плащат живеещите в обхвата на "Синята зона". Цената за платено паркиране за търговци ще е по 150 лева месечно и по 1650 лева годишно за зона "Център". По 120 лева на месец или 1320 лева за 12 месеца ще е същата такса, но в "Широк Център".

Сумите са базирани на аналогични цени за паркиране в други градове, както и на действащите в момента такси във Варна. Очакванията на администрацията на кмета са само от кратковременното паркиране в общинската хазна да влязат постъпления от порядъка на 3 284 064 лева. Планираните приходи от локално платено паркиране за търговци са в размер на 480 000 лева. От живущи в обхвата на "синята зона" трябва да бъдат събрани 504 000 лева. От служебни абонаменти в бюджета трябва да влязат 852 000 лева.

Общо 3200 ще са паркоместата в "Синята зона" в центъра на града. От тях 110 ще са за хора с увреждания. Ще бъдат издадени 2500 разрешения за живущи в зоната и 200 разрешения за фирми. Предвидени са 100 служебни абонаменти в Зона 1 и още 150 извън обхвата й. Кратковременното паркиране ще се заплаща по три начина - с СМС, с интернет приложение "Виртуален паркинг метър"(ВМП) и в брой чрез "Публичен Виртуален паркинг метър"(ПВПМ).

От градската управа планират разпределението на видовете плащания с СМС-и, виртуално и в кеш да е съответно по 40 % за първите два и едва 20 % за третия.

В зоната "Широк Център" е планирано да има 4000 паркоместа, от които 150 ще са за хора с увреждания. Разрешенията за живущи в зоната ще са 3500, а за фирми - 100. Служебните абонаменти ще са общо 150.

Режимът за платено паркиране в "Синя зона" ще е валиден в работни дни в часовия диапазон от 9 до 19 часа.
Edit: По идея на language - карта на настоящия обхват (1, 2, 3, 4) и бъдещето разширение на Синята зона.

See less See more
 • Like
Reactions: 4
1 - 20 of 1429 Posts
Чакай да се случи, после ще се поздравяваме! По-лесно ще пратиш човек на Марс, отколкото да направиш синя зона във Варна!
Между другото това глупаво орязване на зоната залага безброй конфликти в бъдеще. Особено северната граница на зона Широк център ще бъде пълен ад за тия, които са отвъд чертата.
Това, което не се разбира от статиите е дали и двете зони ще се въведат едновременно, или ще има някакво протакане във времето!
See less See more
Община Варна планира поетапно въвеждане на отделните зони за паркиране, като Синя зона - зона Широк център" ще се въведе в експлоатация дванадесет месеца след въвеждане на "Синя зона - зона Център".
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Когато и да я направят тази синя зона, все ще е късно.
 • Like
Reactions: 3
Около дома ми ще бъде интересно следващите 12 месеца. :lol:
 • Like
Reactions: 1
https://imgur.com/a/2jjDn

Ми ай чИститУ уе :banana: Щях да кажа +/- това ще е , ама се отказах от минуса , само плюс ще има. Няма да са само очертанията, а най-вероятно и всички улички между тях ;) Видиш ли 4 сини ленти, които образуват квадрат - и той е в кюпа. Това не е синя зона, това е уливане с цел гушене и рекет, но няма значение, без това няма да има кой да протестира

П.С нещо не се получи с качването на снимката директно
See less See more
Искрено се надявам всички паркоместа да бъдат очертани с боя както е в Бургас а не да се посочва само с табели кои са улиците, както беше в Пловдив. Между другото ти да не си против синята зона?
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Да бе! Чак карето на завод Дружба?!!!?! Подкрепям с 4 крайника синята зона в центъра, но това там не е дори широк център...
Искрено се надявам всички паркоместа да бъдат очертани с боя както е в Бургас а не да се посочва само с табели кои са улиците, както беше в Пловдив. Между другото ти да не си против синята зона?
Аз съм много 'за' синя зона, но такава, каквато е в Бургас - централната част + около болницата, до морската ... Синята зона трябва да е против 'кафеджии' и такива ала 'спирам за малко', не да опасва целия град, нито пък в жилищни зони. Не е редно около училища, които не са в топ центъра, родителите, които оставят малките си деца или ги чакат след занятия да дават по 1лв за целта ... Синята зона трябва да изпълнява разчистваща функция, а не наказателна или събирателна
See less See more
 • Like
Reactions: 3
^^
Съжалявам, но точно около училищата трябва да се въведе тази Синя зона. Живея в близост до едно такова учебно заведение и мога да потвърдя, че родителите редовно паркират колите си пред блока ми вместо на улицата до съответното училище и това създава огромни пречки за целия квартал. А живущите в района винаги трябва да бъдат с приоритет. Пази боже ако се наложи да преминава пожарна или линейка по това време там, цялата улица ще е блокирана от коли.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Дано синята зона значи разграфяване на паркоместа, и край на беразразборното паркиране по тротоари, пешеходни пътеки и общо взето както дойде. Етиката на българина трябва да се промени, не може с колата да спираш пред аптеката ''за малко'', колко места са със знак забранено паркирането, но едното платно е заето от край до край с паркирали коли, което прави улиците еднопосочни и създава тапи и най-вече нерви.
See less See more
 • Like
Reactions: 4
Трябва да пускат синята зона поетапно, квадрат след квадрат, като се работи на принципа:
1. Предизвестие за разкарване на всички автомобили
2. Принудително разкарване на автомобилите
3. Преасфалтиране + подмяна на подезмни комуникации, където е необходими
4. Санитарна сеч
5. Жестоко рязане на всички висящи кабели
6. Ремонт на тротарите (заради липсата на синя зона години наред са в окаян вид)
7. Маркировка на платното и очертания на паркоместата

Но това, което ще стане е просто най-евтината боя, която няма да я има след 5 месеца. За другите точки изобщо няма да коментирам.
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Аз съм много 'за' синя зона, но такава, каквато е в Бургас - централната част + около болницата, до морската ... Синята зона трябва да е против 'кафеджии' и такива ала 'спирам за малко', не да опасва целия град, нито пък в жилищни зони. Не е редно около училища, които не са в топ центъра, родителите, които оставят малките си деца или ги чакат след занятия да дават по 1лв за целта ... Синята зона трябва да изпълнява разчистваща функция, а не наказателна или събирателна
Основните училища трябва да са по местоживеене, а за останалите децата вече са достатъчно големи сами да си хванат автобуса. Никога не съм ходил с кола на училище.
See less See more
 • Like
Reactions: 4
Като гледам цените за служебен абонамент на фирмени автомобили и такива на търговци, чувствам как цената на наемите на гаражите рязко ще скочи.
Давам гараж под наем, цена 500 евро на месец.
See less See more
Няма страшно, каквото и да са решенията за зони, райони и цени няма да са последни
Моята улица влиза на втория етап "широк център", "Миладинови" под "Пирин", честито. Точно отпред са ни треснали две трошки, вероятно на един собственик, съответно заемат две паркоместа, никой не му дреме от общината да ги вдигне. Мога да ги снимам.
See less See more
^^
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/02/23/chistiat-varna-ot-troshkite-po-ulici-i-parkingi.332902

Ако са минали над 2 години от датата на която трябва да мине преглед, пускаш сигналче до общинската фирма "Общински паркинги и Синя зона" и трябва да се задействат нещата по премахването им.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Само G1-1 и G1-2 трябва да е синята зона. Ако се осъществи според последната информация, ще стане по-голяма отколкото е в София ...
1 - 20 of 1429 Posts
Top