Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 333 Posts

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Počelo košenje trave na području grada

Počelo je košenje trave na području Banje Luke. Danas je košena trava u užem centru grada, u parkovima i oko glavnih saobraćajnica. Nakon toga, trava će biti pokošena u naseljima Centar 1 i Centar 2, a do kraja aprila planirano je i košenje na Starčevici, zatim oko spomen obilježja, na izletištima Trešnjik i Šibovi te na tvrđavi Kastel.

Proljećna akcija uređenja grada

U toku je drugi dio proljećne akcije čišćenja i uređenja grada. Do 20. aprila, akcija će se provoditi u gradskim mjesnim zajednicama na lijevoj obali Vrbasa i seoskim mjesnim zajednicama koje gravitiraju magistralnom putu Banja Luka-Prijedor i putu Banja Luka – Bronzani majdan.

Cilj akcije je da se prikupi i iznese što više krupnog otpada, starih stvari, otpada iz rijeka kao i drugog otpada koji ugrožava našu životnu sredinu, izuzev građevinskog, čiji odvoz nije predviđen ovim aktivnostima.

Pozivamo sve građane, preduzeća i institucije da se uključe i u ovogodišnju akciju jer – samo zajedno možemo doprinijeti da naš grad bude uređen i čist.
Grad Banja Luka
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Na ljeto nove teretane na otvorenomNaselja Starčevica i Lazarevo na ljeto bi trebalo da dobiju nove teretane na otvorenom. U tom pravcu, nadležno Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, raspisalo je javnu nabavku za izgradnju ovih teretana, procijenjene vrijednosti oko 22.000 KM.

Na Starčevici, sprave će biti postavljene u Bulevaru Desanke Maksimović, dok će u Lazarevu teretana na otvorenom biti izgrađena u blizini Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“. Kako su naveli u nadležnom odjeljenju, teretane će biti izgrađene po ugledu na onu u Parku „Mladen Stojanović“, za koju sportisti i rekreativci imaju samo riječi hvale.

Kada je riječ o novim teretanama, nadležno odjeljenje je vodilo računa o tome da ih postavi na lokacijama gdje je manje sportsko-rekreativnih sadržaja, kao i na lokacijama gdje je primjetna povećana frekvencija rekreativaca.
Grad Banja Luka
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Banja Luka dobila solarno drvo

Povodom Dana grada, gradonačelnik Igor Radojičić i direktor kompanije „Telemaks“ Arijana Maksimčuk u parku kod spomenika Banu Milosavljeviću pustili su u funkciju solarno stablo, namijenjeno za punjenje mobilnih telefona.

-Uz Dan grada, dobili smo i nešto novo što se odnosi na budućnost. Moramo da gledamo ipsred sebe i da vidimo šta je to što interesuje i mlade generacije i šta donose nove tehnologije – kazao je gradonačelnik Radojičić, izražavajući zahvalnost kompaniji „Telemaks“ na donaciji.

S jedne strane, kako je istakao, ovo je jedan od ukrasa u centru grada i detalj u budućem izgledu ovog dijela Banje Luke, a s druge strane i upozorenje javnosti na obnovljive izvore energije jer savremeni svijet se susreće sa izazovom ogromne potrošnje i potrebe korišćenja više obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju solarnoj energiji.

-Ovo je poklon našem gradu, jedna inovacija sa kojom želimo da upoznamo stanovništvo. Odnosno, način pretvaranja sunčeve energije u iskoristivu eenrgiju. Svi naši sugrađni od danas ovdje mogu da pune svoje mobilne telefone. To je budućnost u energiji i želja nam je bila da s obzirom na to da se bavimo time poklonimo solarno drvo našem gradu – kazala je Maksimčuk.
 

·
Registered
Joined
·
64 Posts
https://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Banjalucka-pjesacka-zona-u-novom-ruhu/533347


Banjalučka pješačka zona u novom ruhu

BANJALUKA - Rekonstrukcija popularnog parkića i pješačke zone u centru grada u Ulici dr Bana Lazarevića biće nastavljena u drugoj polovini godine, najvjerovatnije na ljeto, rekli su u Gradskoj upravi.

Prema njihovim riječima, sredstva za rekonstruisanje druge faze biće obezbijeđena rebalansom budžeta.

"Obnovom je obuhvaćen dio saobraćajnice koji se proteže od glavnog ulaza u Banski dvor prema Akademiji nauka i umjetnosti RS do skretanja na parking preko puta te zgrade, te dio od parkića prema Narodnom pozorištu RS do dijela gdje počinju kafići", kazali su u Gradskoj upravi.

Planom kapitalnih investicija od 2018. do 2020. godine prošle godine usvojen je nastavak rekonstrukcije centralne pješačke zone započete obnovom parkića, za šta će biti izdvojeno oko dva miliona KM.

U ovoj godini je za rekonstrukciju 2.900 metara kvadratnih izdvojeno oko milion KM, dok je u prvoj fazi radova za 1.600 kvadrata izdvojeno 500.000 KM.

U prvoj fazi kompletno je rekonstruisana pješačka zona u centru grada između hrama Hrista Spasitelja i spomenika banu Milosavljeviću.

Popularni parkić dobio je sasvim novo ruho, a radovi su obuhvatili popločavanje granitnim pločama, izgradnju nove rasvjete, klupa, oborinske kanalizacije i instalacija, a obnovljen je i postojeći drvored.

"Završetak radova do krajnjeg cilja i popločavanja do Narodnog pozorišta RS planiran je u sljedećoj godini i za tu fazu je namijenjeno oko milion KM" pojasnili su u Gradskoj upravi.

Naglasili su da je projekat šetališta spreman već duže vrijeme i da je obezbijeđena građevinska dozvola, ali da se radi po fazama zbog nedostatka finansijskih sredstava.

"Predviđeni su slični radovi kao i u parkiću, a to su rekonstrukcija terena i drvoreda, postavljanje klupa i nove rasvjete, te polaganje granitnih ploča na cijelom području, uključujući i saobraćajnicu", istakli su u Gradskoj upravi.
 

·
Registered
Joined
·
1,049 Posts
Nova trim staza uz Vrbas
Na radost brojnih rekreativaca, završena je gradnja nove trim staze uz šetalište pored Vrbasa, na potezu od mosta Venecija do Rebrovačkog mosta.


Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je obišao novoizgrađenu stazu uz jedno od najpopularnijih šetališta, kazao je da je najvažnije da su rekreativci na jednom potezu, gdje inače treniraju, sada dobili bolje uslove.

"Ovo je jedan dio onoga što radimo na širem potezu grada, sa rekreativcima i za rekreativce, od Banj brda, Trapista, Parka 'Mladen Stojanović' i drugih lokacija. Na ovom potezu između dva mosta, nalazi se i teretana na otvorenom tako da je to sada jedna prirodna cjelina za rekreaciju ", istakao je Radojičić.

Radove za koje je izdvojeno oko 75.000 KM, uspješno je izvelo preduzeće "MKR Kremenović". Podlogu nove trim staze čini prirodni materijal – tzv. malč, koji je već upotrebljavan na trim stazi u Parku "Mladen Stojanović".

Predsjednik Atletskog kluba invalida "Vrbas" Duško Tadić rekao je da je ovaj novi prostor za rekreaciju značajan za građane koji se rekreativno bave trčanjem ili šetaju.

"Ujedno, ovo je promocija zdravog načina života i radujemo se novim sličnim projektima sa Gradskom upravom", zaključio je on.


Izvor: Nezavisne novine
 

·
Registered
Joined
·
1,049 Posts
Obnovljena fontana ispred Narodne skupštineBANJALUKA - Fontana ispred Narodne skupštine Republike Srpske, koja je godinama bila u jako lošem stanju, osvanula je u novom ruhu, nakon što je okončana rekonstrukcija ovog objekta, vrijedna 40.000 KM.

Ovih dana okončani su radovi na obnovi bazena i dijela prateće opreme ove fontane izgrađene još u vrijeme gradnje nekadašnjeg Doma JNA – potvrđeno je u Odjeljenju za komunalne poslove.

Prema njihovim podacima, kamene ploče su zamijenjene specijalnom vrstom betona koji ima veću otpornost na spoljnje uticaje.

-Radi se o štampanom betonu, koji je pokazao dobre rezultate na nekoliko sličnih objekata, kao što je, na primjer, fontana kod Medicinskog fakulteta – istakli su iz odjeljenja.

Tokom sanacije fontane, zamijenjene su i vodovodne instalacije koje su bile u veoma lošem stanju.

Za razliku od ranijeg tehničkog rješenja, nove instalacije su smještene ispod površine dna bazena, izvedene od inoksa i plastike, koji su i predviđeni za ovakvu vrstu objekata – naveli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

S obzirom na to da su u prethodnom periodu prolaznici koristili zid fontane za sjedenje i odmor, sada su postavljene i drvene klupe na zid, kako bi boravak građana bio ugodniji.

Za ove radove iz gradskog budžeta je izdvojeno oko 40.000 KM, a radove je izvelo SP „Zanatstvo beton – D“ iz Banjaluke.
Izvor: Nezavisne
 

·
Registered
Joined
·
1,049 Posts
Za ljepši grad: 700 novih stabala u drvoredima


U drvoredima širom grada ove jeseni biće zasađeno 700 novih stabala, u nastajanju da se oboljelo drveće, koje predstavlja opasnost za prolaznike, zamijeni sa novim, zdravim stablima.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, ističe da će sadnja početi idućeg mjeseca, a vrste sadnica će zavisiti od lokacija i uslova na terenu. Bilčar napominje da će se, za razliku od ranijih godina, nastojati da budu zasađene odraslije sadnice.

-Sadiće se uglavnom platani, lipe, kesten, javor, jasen, grab i hrast, odnosno vrste koje dobro podnose gradske uslove. Istovremeno, nastojaćemo da grad obogatimo sa drugim vrstama drveća poput ginka bilobe, tulipanovca, celtisa i američkog jasena – naglašava Bilčar.

Osim jesenje sadnje u narednom period biće pojačane i preventivne aktivnosti u gradskim drvoredima, što se, prije svega, odnosi na uklanjanje oboljelih i dotrajalih stabala.

Bilčar podsjeća da je ranija studija zdravstvenog stanja gradskih drvoreda, u okviru koje je ispitano stanje blizu 4.000 stabala u 28 ulica, pokazala da bi trebalo ukloniti 614 oboljelih stabala, jer su okarakterisana kao potencijalno opasna po bezbjednost.

-Stabla, koja će biti uklonjena, biće zamjenjena sa novim sadnicama, uz ugradnju sistema za navodnjavanje. Takođe, planirano je da na njihovo mjesto budu sađene odraslije sadnice većih dimenzija kako bi se što prije uklopila u postrojeće drvorede – zaključuje Bilčar.
Izvor: banjaluka.rs.ba
 

·
Registered
Joined
·
1,049 Posts
Počelo je oslikavanje šetališta između Hrama Hrista Spasitelja i spomenika Banu Milosavljeviću, te platoa u Parku „Petar Kočić“ i ispred RK „Boska“.
Ove površine biće ukrašene pobjedničkim radovima konkursa „Istetoviraj grad“ koje je realizovao Muzej RS. Umjetnici iz „BL Tattoo&Piercing Studia” prilikom oslikavanja koriste „Rain Activated Art“ tehniku–„Rainworks“, kojom se umjetnička djela na trotoarima, pločnicima i javnim površinama pojavljuju kada pada kiša. Oslikavanje bi trebalo da bude završeno do petka.


Izvor: FB stranica - Grad Banja Luka
 

·
Registered
Joined
·
1,049 Posts
Pješačka zona uskoro poprima nove obriseU okviru obnove pješačke zone kod Banskog dvora i Palate predsjednika, naredne sedmice počeće popločavanje granitom u ovom dijelu pješačke zone, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U toku su pripreme za postavljanje granitnih ploča uz bočnu stranu Banskog dvora, a od ponedjeljka bi trebalo da počne njihova ugradnja – ističe načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.
Kao i u već rekonstruisanom dijelu popluarnog „Parkića“ , u tom dijelu pješačke zone izgrađene su betonske klupe. Uz klupe, biće instalirani i držači za bicikle.

Uporedo sa postavljanjem granitnih ploča sa bočne strane, izvođač radova nastavlja sa pripremama terena ispred glavnog ulaza Banskog dvora, koji će takođe biti uskoro popločan – rekao je Sandić.
Kako bi se obezbijedio slobodan prolaz kroz ovu zonu, bez ometanja radova, građevinci će se, po popločavanju ovog dijela, „prebaciti“ na drugu stranu zone, do Palate predsjednika.

...
Izvor: banjaluka.rs.ba
 

·
Registered
Joined
·
1,049 Posts
Glasajte i izaberite izgled klupa u parkovima! (Viber anketa)

Tim za male intervencije poziva građane Banje Luke da, između tri ponuđena rješenja, izaberu najbolji dizajn klupa i lokaciju u gradskoj jezgri. Najbolje rješenje izabraće sami građani, glasanjem putem Viber naloga Gradske uprave.

Anketa će biti otvorena u petak, 31. januara u 12.00 časova, a građani će moći glasati u naredna 24 časa. Glasanje će biti zaključeno u subotu, 1. februara u podne. Glasati mogu svi građani koji su u Viber zajednici Grada Banje Luke, trenutno njih oko 26.000.

Građani će moći da biraju između tri ponuđena rješenja, koje su kreirali studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta. Ovi radovi izabrani su među njih 16 koji su bili u predselekciji.

U konkurenciji su sljedeće lokacije:

zelena površina u Ulici vojvode Radomira Putnika – tzv. Kupusištezelena površina u Aleji Svetog Save, u blizini Narodnog pozorišta RS – tzv. Baterflaj parkzelena površina u centru Borika, ispred supermarketa „Moj market“.

Izvor: banjaluka.rs.ba
 

·
Registered
Joined
·
1,049 Posts
Pobijedilo rješenje za klupu u parku u blizini Narodnog pozorišta RSZa najbolji dizajn klupa i lokaciju u gradskoj jezgri izabrano je rješenje za zelenu površinu u Aleji Svetog Save, u blizini Narodnog pozorišta RS – tzv. Baterflaj park.

Za ponuđena tri rješenja, glasalo je ukupno 1.746 naših sugrađana, koji su u prethodna 24 časa učestvovali u anketi na Viber zajednici grada Banje Luke.

Anketa je zaključena danas, tačno u podne, 24 časa nakon početka glasanja.

Građani su mogli da biraju između tri ponuđena rješenja, koje su kreirali studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta. Ovi radovi izabrani su među njih 16 koji su bili u predselekciji.
Izvor: banjaluka.rs.ba
 

·
Registered
Joined
·
1,151 Posts
Rekonstrukcija pješačke zone ispred Palate Predsjednika
Prostor ispred ulaza u Palatu je u potpunosti popločan, s tim da je do ulaza napravljena i "staza" od ukrasnih ploča, kao što je već urađeno ispred dva ulaza u Banski dvor.
Preostali su još izrada zastave grada (prazni kvadrat na prvoj slici), te postavljanje kaldrme i ostalih ploča prema ANURS-u. Ne znam da li su popločavali prema kafićima u Bana Milosavljevića.

 

·
Registered
Joined
·
1,151 Posts
Rekonstrukcija pješačke zone ispred Palate Predsjednika
Završeno je popločavanje uz prve ugostiteljske objekte. Postavljena je i rasvjeta.


Oko jednog stabla na samom uglu Banskog dvora, postavljaju okvir buduće klupe oko njega

Izvode se i radovi na oblaganju betonskog okvira klupe pored sporednog ulaza u Banski dvor

Trenutno se izvode radovi na postavljanju kaldrme na potezu od Palate Predsjednika prema ANURS-u. Nažalost, nisam mogao uslikati jer je suviše udaljeno. Biće slika i tog dijela drugom prilikom.
 
1 - 20 of 333 Posts
Top