SkyscraperCity banner

1 - 20 of 41 Posts

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #1
Eto mene malo u susjednoj Mađarskoj. :)

Pečuh je 5. po veličini grad u Mađarskoj, sjedište je Baranjske županije i Pečuške biskupije. Grad ima oko 150.000 stanovnika i poznat je po iznimno očuvanoj gradskoj jezgri, rano-kršćanskoj nekropoli koja je pod zaštitom UNESCO-a, srednjovjekovnoj katedrali specifičnoj zbog svoja 4 tornja itd. U Pečuhu živi velik broj Hrvata pa stoga u gradu djeluje gimnazija Miroslava Krleže, radio program na Hrvatskom jeziku, Hrvatsko kazalište, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Kulturno Društvo August Šenoa. Uz to je grad Pečuh prijateljski grad Osijeku.

Put iz Osijeka prema Pečuhu ne traje dugo, iako je preko Baranjskog Petrovog Sela nešto kraći put ipak sam ovaj put išao preko Donjeg Miholjca.U Miholjcu stajemo u pekaru i malo obići dvorac Mailath. Vjetar i hladan zrak baš režu kroz odjeću pa se nismo zadržali previše, uostalom u Miholjcu ni nema puno toga za vidjeti.Na granici nije bilo posebne gužve, ali su pregledavali svaki automobil na Mađarskoj granici. Svi na granici pričaju Hrvatski što je super. Od granice do Pečuha se brzo dođe, ali je bila ogromna magluština pa sam sporo vozio, tim više što oni očito ne poznaju koncept najave raskrižja/kružnih tokova na cesti, jednostavno ne postoje table koje najavljuju da će za tipa 200 metara biti nešta gdje ćeš morati usporiti, a magla nije previše pomagala. Prometa ipak nije bilo puno, čak ni u samom Pečuhu, auti su bar iz onoga što sam ja vidio u prosjeku stariji od onih na našim cestama, također puno manje stranih registracija, ali su Mađari izrazito kulturni vozači što je za svaku pohvalu. Prilaz gradu nije posebno impresivan, Osijek je daleko bolji po tom pitanju, a pogotovo po pitanju cesta koje su u Mađarskoj najvećim dijelom loše.

Apartman mi se nalazio u širem centru Pečuha na ulici koja vodi do željezničkog kolodvora, a pokraj prolazi jedna od većih avenija u Pečuhu. Noćenje je bilo jeftino, otprilike 250 kn. Parking se naplaćivao, ali je isto jeftin, dnevna karta ni 50 kn. Lijepa stvar da se može platiti karticom jer forinti u kovanicama nisam imao. Također automat ima opciju engleskog i njemačkog jezika što je odlično jer mađarski apsolutno ne razumijem.

Zgrada u kojoj je apartmanPogled iz apartmana. Ne vidi se ništa posebno, pogotovo jer je magla, iako je u Pečuhu zaista minimalna kolika je bila uz Dravu.Kada se prijeđe avenija ima par komi zgrada gdje su nekakve javne institucije, T-com, trgovački centar Arkad i slično i onda kreće stara jezgra koja na svojim rubnim dijelovima ima hrpetinu postmoderne svih vrsta i boja. Malo me zbog toga podsjeća na Englesku, Belgiju ili Nizozemsku.Ulica prema glavnom trguTrg Lajosa Kossutha, zgrada lijevo su nekakvi uredi državne uprave, a zgrada na kraju trga je sinagoga, a desno (ne vidi se na fotki) nalazi se nekakva robna kuća koja se zove Konzum.

 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #2
Nastavljamo dalje prema trgu. Fasade na glavnim prometnicama su gotovo bez iznimki obnovljene što je stvarno predivno za vidjeti. Sam centar Pečuha podsjeća na Gornji grad u Zagrebu. Za razliku od Hrvatske ovdje ne prevlavaju kafići već restorani, slastičarnice i slično. Čak i oni malobrojni kafići imaju u ponudi neku vrstu hrane. Očito su rigorozni po pitanju pušenja u kafićima pa oni bez zasebnog mjesta za pušače ne mogu ni poslovati na takvim lokacijama koje ne dozvoljavaju dogradnje i drastične adaptacije.

Dolazimo do ruba glavnog trga gdje se džamija paše Gazi Kazima, danas katolička crkva. Velika žuta zgrada desno je gradska uprava.Crkvica koja se nalazi južno od glavnog trga. Ispred nje je jedna od brojnih Zsolnay fontana (ne vidi se na fotki), ali je prekrivena kako je led ne bi oštetio. Upravo je Zsolnay fontana bila poklon grada Pečuha gradu Osijeku kada su postali gradovi prijatelji.

 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #3
Zgrada pokraj crkvicePogled na Széchenyi trg. Inače cijeli trg je rekonstruiran povodom proglašenja Pečuha europskom prijestolnicom kulture 2010. godine.Spomenik Svetom Trojstvu na sredini trga. Vjerojatno ga ima ili je imao svaki veći grad Austro-ugarske monarhije kojeg je poharala kuga. Prvotni spomenik nastao je 1714. godine, ali je do kraja 19. stoljeća bio poprilično oštećen pa ga je zamijenio novi spomenik izrađen 1908. godine.Pokraj spomenika Svetom Trojstvu nalazi se spomenik Janku Hunjadiju, ocu Matije Korvina. Najpoznatiji je po svojim vojnim uspjesima u bitkama protiv Osmanlija u 15. stoljeću od kojih je najistaknutija ona za Beograd 1456. godine gdje zajedno s Ivanom Kapistranom iz Iloka uspješno brani grad i odgađa prodor Osmanlija na današnje prostore za narednih 70 godina. Kao i Ivan Kapistran umire ubrzo nakon bitke za Beograd uslijed kuge koja je poharala vojni logor. Posmrtni ostaci prenešeni su mu u katedralu u Stolnom Biogradu gdje je su položeni pokraj njegovog starijeg brata.

 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #4
Jedna od, ako ne i najveća profana građevina u Pečuhu je njihova gradska kuća koja se nalazi na centralnom trgu. Na balkonu prve gradske kuće Pečuh je proglašen slobodnim kraljevskim gradom 1780. godine. Za vrijeme Napoleonovih ratova ta gradska kuća se koristila kao vojna bolnica. Ubrzo se ta zgrada ruši i gradi nova u stilu klasicizma 1834. godine, a koja ubrzo postaje skučena pa stoga Adolf Lang gradi novu zgradu 1907. godine.

Pogled prema crkvici

 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #6
Iskreno boje nisam pretjerano dirao, jedino sam svjetlinu malo povećao. Grad je poprilično šaren za naše pojmove kontinentalnog grada. Stari centar je kao Gornji grad u Zagrebu, samo daleko uređeniji i življi, a ostatak grada me jako asocira na Novi Sad.

Šteta što sam eto usred zime otišao, za vrijeme proljeća je daleko ljepše, ali vjerojatno ću još koji put ići za Pečuh pa će biti drugačijih fotki. Ovako čak i nisam previše obišao jer je stvarno bilo ledeno, a i stalno je neka susnježica padala. Kada bi išao obilaziti sve što bi bilo vrijedno posjeta Pečuh ima sadržaja za barem 2 dana. Također ako netko ima želju ići u Pečuh preporučam da odlaze u najbolje rangirane restorane, kafiće itd. jer tamo svi znaju engleski, tako da neugodnih situacija gdje nitko ne zna šta želim reći nije bilo.
 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #7
Na zapadnoj strani trga nalazi se raskošna palača u kojoj se danas nalazi sjedište Baranjske županije. Sagrađena je 1895. kao sjedište štedionice Pečuh-Baranja. Dekoracije je izvela već spomenuta tvornica Zsolnay keramike.Hotel Nador prvotno je bio ekskluzivno svratište osnovano 1848., a koje je kasnije preraslo u luksuzni hotel čija je zgrada sagrađena 1902. u stilu secesije. Tijekom 2. svj. rata ovdje se nalazilo zapovjedništvo Crvene armije. Smatra se hotelom s najdužom tradicijom u Pečuhu.Već viđena džamija. Sagrađena je na mjestu gdje se nekada nalazila crkva sv. Bartolomeja. Kamen od kojeg je bila izgrađena iskorišten je za gradnju džamije 1543. Ona je danas najveći sačuvani objekt Osmanlijske arhitekture u Mađarskoj. Prema putopisima Cselebi Evlije može se doznati kako je građena po uzoru na džamiju Sultana Selima u Istanbulu. Kada se Pečuh oslobađa od Osmanlija 1686. u džamiji se održala misa zahvalnica. U narednom periodu njen interijer je preuređen za potrebe katoličke crkve, ali je eksterijer ostao nepromijenjen. U 18. stoljeću grom udara u minaret koji su kasnije uklonili Isusovci.Pogled s podnožja džamije na trgZgrade na sjevernom rubu trgaNastavljamo dalje prema katedrali. Usput sam na nekoliko mjesta vidio ovakvih prostora za staviti lokot. Lokoti se mogu kupiti i u bilo kojoj suvenirnici u starom gradu.

 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #9
Put od katedrale do trga traje ni 3 minute, a ovo je vjerojatno najmonumentalnija zgrada na toj trasi:

Naziru se tornjevi katedrale:Šetnica koja prolazi pokraj katedraleKatedrala je dovršena u 12. stoljeću u romaničkom stilu. Ona je za vrijeme Osmanlija također pretvorena u džamiju. Naknadno je doživjela adaptacije, ali joj je originalni izgled ipak do određene mjere očuvan. Visina tornjeva je oko 60 metara:

Spomenik na balkonu zgrade pokraj katedrale, vjerujem da se radi o nekakvoj zgradi biskupije.

 

·
Moderator
Joined
·
9,814 Posts
Super slike Rocky. Grad mi se dopada, nedavno sam ga baš ''obišao'' preko street view-a :lol:

Dobre su ti usporedbe, i meni je prva asocijacija bila grandioznija verzija Novog Sada. Na Zagreb najviše podsjeća pozicija, s obzirom da grad za leđima ima nekakva pošumljena brda sa sličnim naseljima kao podsljemenska zona, a prema jugu je ravnica na kojoj grad de facto leži.

Btw. vidi se da je Pećuh ipak bio dio onog glavnog, bogatog dijela AU carstva. Iako sam centar i nije toliko monumentalan, katedrala i tih desetak palača oko glavnog trga, i još možda toliko razbacano naokolo, izgledaju zaista impresivno.
 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #12
Barbakan pokraj biskupijske palače. Cijeli grad je bio opasan zidinama koje se na nekim dijelovima i dalje vide, ponajviše na sjevernom dijelu stare jezgre, dok su oni nevidljivi dijelovi suptilno označeni na pločniku (vidjet ćete kasnije). Pečuh je dodatno utvrđen tijekom 15. stoljeća zbog Osmanlijske prijetnje kada je i sagrađen cijeli niz utvrda oko katedrale i biskupijskog dvora poput ove kule.Hrvatski klub August Šenoa nalazi se odmah nasuprot biskupijskog dvoraSpuštamo se pokraj trga Svetog StjepanaBrzo pada mrak i pojačava se susnježica pa mi dosta fotki ispalo mutno.

Jókai trg mali je trg između glavnog trga i katedrale. Jedna od poznatijih manifestacija koja se održava na tom trgu je Međunardoni festivala lutaka.

Imaju i Mađari svog slona u centru, doduše mi Osječani imamo ljepšeg :DSpuštamo se prema apartmanu. Ovdje su sad puno učestaliji moderniji stilovi gradnje poput secesije i moderne:

Ubrzo pada mrak i nakon (pre)dugačkog šetanja shopping centrom Arkad došlo je vrijeme za odlazak na večeru. Preporučam restoran Replay pokraj gradske vijećnice. Okej cijena, ukusna hrana i osoblje koje dobro priča engleski. Naručio sam rolanu prasetinu punjenu sirom i gljivama.

 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #13
Super slike Rocky. Grad mi se dopada, nedavno sam ga baš ''obišao'' preko street view-a :lol:

Dobre su ti usporedbe, i meni je prva asocijacija bila grandioznija verzija Novog Sada. Na Zagreb najviše podsjeća pozicija, s obzirom da grad za leđima ima nekakva pošumljena brda sa sličnim naseljima kao podsljemenska zona, a prema jugu je ravnica na kojoj grad de facto leži.

Btw. vidi se da je Pećuh ipak bio dio onog glavnog, bogatog dijela AU carstva. Iako sam centar i nije toliko monumentalan, katedrala i tih desetak palača oko glavnog trga, i još možda toliko razbacano naokolo, izgledaju zaista impresivno.
Eto kada budeš išao slijedeći put do Osijeka nije ti daleko :)

Grad je poprilično raštrkan po pitanju monumentalne gradnje i sam centar ima dijelove koji izgledaju apsolutno dosadno iako se radi o najstrožem centru, evo primjerice: https://goo.gl/maps/SxV6gD4ywfg4Umxk7

Širi je pomalo dosadnjikav i ne pretjerano lijep (pogotovo za vrijeme zime) zbog loše uređenih ulica, ali ima impresivnih i poprilično velikih zdanja.
 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #14
2. dan

Pasha Yakovali Hassanova džamija. Nakon oslobođenja Pečuha ova džamija se pretvara u kapelicu. Danas je u njoj izložba predmeta koje je donirala Turska vlada. I dalje se koristi kao mjesto molitve za muslimane.Kip sv. Franje pokraj franjevačke crkve:Pokraj franjevačke crkve nalazi se stari Pečuški tramvaj koji je nekoć prolazio tom ulicom. Tramvaj je uveden 1913. godine i imao je 3 linije ukupne dužine oko 5 km. Bio je 29. grad u Austro-ugarskoj monarhiji koji je imao tramvaj. Tramvaj se ukida 1960. godine jer se smatrao zastarjelim načinom prijevoza. Na nekim mjestima su označene trase tramvaja, a negdje su čak vidljive i tračnice.Tramvaj i franjevačka crkva čija je obnova započeta 1720. godine, smatra se jednom od najljepših crkvi u Pečuhu (nažalost nije bila otključana):Lagano se penjemo prema trgu: 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #16
Isto kao i što kod nas oni iz Opatije, Rijeke, Pule i Dubrovnika žale što im je ukinut. Zanimljivo da je puno manja Hrvatska imala 6 gradova s tramvajem nekada, a Mađarska 8. Nismo tako daleko.

Od ostalih članica monarhije Slovenija je imala 2 grada (Ljubljana i Piran). Srbija 2 (Subotica i Novi Sad), Bosna 1 i dalje aktivan, Mađarska 8 (4 aktivna), Češka je imala 18 (8 aktivnih), Slovačka 3 (i dalje aktivni), Poljska 5 (2 aktivna), Ukrajina 2 (1 aktivan), Rumunjska 6 (3 aktivna), Italija 5 (2 aktivna) i Austrija 14 (7 aktivnih).
 

·
Mićo klasičar
Joined
·
138 Posts
Pečuh je sladak gradić. Blizu je Osijeka pa sam često tamo, skočim s vremena na vrijeme. A moram priznati da ovu džamiju kojoj je očuvan minaret nisam nikada primjetio. Nadam se da ste se penjali na vidikovac na Mecseku i vozili onim busevima iz 60-ih koji vode do gore ha,ha... Također crkvicu Havihegy ponad ulice Kalvarija koja zahvaljujući svom okruženju izgleda kao da se nalazi negdje na pragu Sredozemlja... Još su tu jezera Orfu sjeverno od Pečuha. Smještaj grada podsjeća na Zagreb, a centar se nikako ne može usporediti s Osijekom što mnogi vole raditi, ni po čemu. Osijek ima recimo puno monumentalniji i veći centar, općenito ostavlja dojam većeg grada, isto kao i ostali dijelovi ova 2 grada...U svakom slučaju preporuke za posjetiti, ima se što za vidjeti...Odlična reportaža, Rocky031.
 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #18
Pečuh je sladak gradić. Blizu je Osijeka pa sam često tamo, skočim s vremena na vrijeme. A moram priznati da ovu džamiju kojoj je očuvan minaret nisam nikada primjetio. Nadam se da ste se penjali na vidikovac na Mecseku i vozili onim busevima iz 60-ih koji vode do gore ha,ha... Također crkvicu Havihegy ponad ulice Kalvarija koja zahvaljujući svom okruženju izgleda kao da se nalazi negdje na pragu Sredozemlja... Još su tu jezera Orfu sjeverno od Pečuha. Smještaj grada podsjeća na Zagreb, a centar se nikako ne može usporediti s Osijekom što mnogi vole raditi, ni po čemu. Osijek ima recimo puno monumentalniji i veći centar, općenito ostavlja dojam većeg grada, isto kao i ostali dijelovi ova 2 grada...U svakom slučaju preporuke za posjetiti, ima se što za vidjeti...Odlična reportaža, Rocky031.
Iskreno nismo obišli ni pola onoga što sam htio vidjeti, prije svega zbog toga što je zima i brzo pada mrak (prvi dan smo došli oko podneva), drugo što je magla pa se nekakvi vidikovci ne isplate, a i bilo je prokleto ledeno pa smo dosta vremena proveli u raznim slastičarnicama, kafićima, restoranima i slično da se ugrijemo. A drugi dan se nismo pretjerano zadržavali jer smo kasnije išli u Harkanj u toplice. Zato svakako planiram opet kad bude ljepše vrijeme zaletit se i puno više vidjeti.

Za uređenje i dojam se slažem. Pečuh ima moćnih zgrada, ali Osijek ih barem po meni ima ipak kud i kamo više, a i bolje su raspoređene u prostoru pa više dođu do izražaja. Također Osijek pojede Pečuh po pitanju međuratne arhitekture koja u njemu nije toliko prisutna.
 

·
Moderator
Joined
·
27,912 Posts
Discussion Starter #20
Nastavljamo daljePar metara od Palatinusa nalazi se nacionalno kazalište u Pečuhu koje se nalazi na Kazališnom trgu. Zgrada je izgrađena 1895. godine i ima kapacitet 455 gledatelja. Kada ga se usporedi s Osječkim HNK tu su negdje, samo što je Osječko kazalište starije 29 godina i nakon rekonstrukcije 80-ih ima malo manji kapacitet od Pečuškog (vjerojatno su imali isti ili približan kapacitet). Ovo mi je zanimljivo jer je Osijek u periodu kada se gradilo naše kazalište imao oko 19 tisuća stanovnika, a Pečuh je u periodu kada su oni gradili njihovo imao cca 45 tisuća stanovnika, a kapacitet kazališta gotovo jednak onom u Osijeku.Pokraj kazališta:Nastavljamo niz ulicu. Inače iznenađujuće malo ljudi u gradu s obzirom da je subota ujutro, kada kod nas primjerice sve vrvi ljudima. Također pivnice i kafići u većini slučajeva tek počinju raditi od 2-3 popodne.Dolazimo do pavlinske crkve; Kada je pavlinski red raspušten 1786. godine, zgrada samostana se ispraznila i u njoj biskup Ignác Szepesy otvara školu, a crkvu ostavlja kao mjesto molitve za djecu. Za sveučilišnu crkvu nominirana je 1923. kada je brazilsko sveučilište Elizabeth preseljeno u Pečuh. Njezin je interijer ponovno oslikan djelima Erna Gebauera. Pod svoje vlasništvo ju je pavlinski red vratio 2012. godine.Pri kraju ulice nalazi se ostatak nekadašnjih tvrđavskih vrata u Pečuh koja su kao što sam ranije spomenio istaknuta na određenim dijelovima grada.

 
1 - 20 of 41 Posts
Top