SkyscraperCity Forum banner

Pedestrian zones | Пешеходни зони

308879 Views 1065 Replies 112 Participants Last post by  GalinTodorov
ПУБЛИКУВАХА КОНКУРСА ЗА ПЛОЩАД ЦЕНТРАЛЕНСрокове:

11 април 2014 - Обявяване на конкурса
11 април–20 юни 2014 - Проектиране. Отговаряне на въпроси. Отговорите на често задаваните въпроси ще бъдат публикувани на сайта
15–20 юни 2014 - Предаване на проектите
21–23 юни 2014 - Техническа комисия
24–27 юни 2014 - Експертна комисия
28–29 юни 2014 - Заседание на международното жури. Обявяване на 3-мата финалисти
30 юни–14 юли 2014 - Обществено обсъждане на финалистите. Избиране на победител
15 юли 2014 - Обявяване на победителя

Дългочаканото обявяване на конкурса за площад Централен в Пловдив вече е факт. Екипът от архитекти, които изготвяха заданието дочакаха 3 месеца забавяне на документацията в Министерство на културата и вече заданието може да се разгледа на български и английски език онлайн. Срокът за подаване на проектите е 20 юни, като в този период екипът ще отговаря на въпроси, най-честите от които ще бъдат публикувани в сайта.

По план до 29 юни проектите ще минат през всички комисии и ще бъдат обявени трима финалисти. От 30 юни до 14 юли трите финалиста ще преминат обществено обсъждане, след което ще се избере и победител на 15 юли.

Журито, което ще оценя проектите е 7-членно с две (и половина) международни участия - Арх. Саша Бегович от студио 3HDL, Хърватска и Aрх. Йорен Зюдгайст от MVRVD, Холандия. "Половинката" е Арх. Елена Григорова, която обаче работи във френско студио - Olivier Gahinet Architecture. Освен тях участва директорът на ONE Architecture Week Любо Георгиев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов и главният архитект на Пловдив арх. Румен Русев. Все още се водят преговори за седми член на журито с български архитекти.

Проектите трябва да обхващат цялата площ на площада в сегашния му план, всички разкопки на Форума, цялата площ над подлеза на "Гладстон" под Пощата, Одена, Голямата базилика и археологическия подлез до Понеделник пазара.
Пловдив с най-дългата и красива пешеходна зона в България

От 12 май започват ремонтните дейности по облагородяване на последната част от Малката главна, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Става дума за пространството от подлеза на бул. "Шести септември" до Пешеходния мост. Това съобщи днес кметът Иван Тотев.
Асфалтът ще бъде подменен с цветни плочки, ще бъде направена нова детска площадка в парка до аптека "Марица", ще има ново осветление и задължително ще се подменят подземните комуникации.

Успоредно с това ще се обнови и улица "Хан Кубрат", която води към Археологическия музей, като идеята е тя да стане пешеходна.

Целият ремонт ще струва около 800 хил. лева заедно с подмяната на подземната инфраструктура.

По този начин според кмета градът ни ще има най-дългата и красива пешеходна зона в България, която започва от Новотела и свършва до хотел "Тримонциум" (сега "Рамада").
See less See more
 • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 1066 Posts
Тук може да обсъждаме както съществуващите пешеходни зони, така и идеи за нови такива, ще бъде добре
Адмирации, и сега имате най-хубавата пешеходна улица унас! С приключването и на площада всичко ще е завършено идеално. Имате ли представа след обявяването на победителя, кога може да почне същинската част, може би няма да е тази години.
 • Like
Reactions: 2
В темата за площада съм публикувал новина от днес. Очаква се да започнат след около 20 месеца същинските дейности.
Основната пешеходна зона ще бъде около 2км, без да включваме множеството пресечки:

See less See more
 • Like
Reactions: 3
И още малко информация за площад Централен и околността:

ЗАДАЧИ

Задачи за Зона А
— зона с разкрита археология

● предлагане на идея за опазване, експониране и социализация на археологическото културно наследство на всяка една от частите в зона А. На тази фаза (конкурсен идеен проект) не е необходимо да се влиза в технически детайли за отделните археологически обекти, а само за принципно решение на отделните части от зона А
● създаване на пешеходен достъп до зоната и осъществяване на връзката й със съвременния град
● създаване на пространствени и смислови връзки между отделните 6 части в зоната (чрез подземни или надземни структури, чрез информационен дизайн, елементи в настилката или друго предложение на проектанта)

Всяка намеса в територията трябва да е съобразена това, че части от нея попадат в зона с режим на групова недвижима културна ценност или в охранителна зона на групова недвижима културна ценност, определени в Общия устройствен план на град Пловдив (виж Приложения, схема Ограничителни режими). Трябва да бъде уточнено максимално ясно конкретното урбанистично въздействие във връзка с недвижимото културно наследство.

Задачи за зона B

● организиране на пространство за събиране на голям брой хора при провеждане на събития
● информационни обекти, обслужващи недвижимото културно наследство в зоната (информационен център и други обекти по преценка на проектанта)
● временни експозиционни площи
● преместваеми търговски обекти
● сцена за събития и концерти
● решение за настилки, зелени площи, растителност, средства за засенчване (по преценка на проектанта)
● решение за малки градски елементи (пейки, павилиони, осветление и т.н. по преценка на проектанта) Участникът е свободен да предложи и други типове пространства, обеми и елементи, подходящи за зона В, които подкрепят общата му проектна идея.

Задачи за зона C

● да се покаже как общата идея на проекта може да се продължи и осъществи в подлезните пространства, без да се променят параметрите на съществуващите съоръжения (височина и ширина на тунелите).

Задачи за зона D — препоръчителни задачи

● предложение за реконструкция на зоната на паркинга пред хотел Тримонциум, за да се осигури адекватен контакт с публичното пространство. Изборът на вид и степен на намеса е по преценка на проектанта. Да се има предвид, че функцията паркиране трябва да остане за минимум 50 паркоместа, но паркингът в настоящия си вид не е задоволително естетическо решение за конкретната територия.
● предложение за фасада и функция на сградата на Пощата. Тази сграда е частна собственост и не влиза в конкурсната разработка. Въпреки това, за да се предложи по-цялостен проект, участниците могат да дадат препоръчителни предложения за фасадно оформление и нови функции на сградата. Възможно е тези предложения да бъдат осъществени на следващ етап, след дискусия със собствениците.
● Фонтанът пред сградата на Партийния дом може да се премахне или да претърпи промяна по преценка на проектанта.
See less See more
 • Like
Reactions: 3
Основната пешеходна зона ще бъде около 2км, без да включваме множеството пресечки:

Стигайки до пешеходния мост, тази пешеходна зона трябва да се разклони и да тръгнат едни "използваеми" алеи покрай реката. А те ще станат използваеми, ако там се появят едни малки кътчета за спорт, култура и забавления.
 • Like
Reactions: 2
Предстои ремонт на пешеходната Главна от другата на 6-ти Септември. Улицата към Археологическия музей също ще бъде пешеходна.

http://plovdivnews.net/index.php?op...d=46562:46562&catid=58:municipality&Itemid=88
 • Like
Reactions: 2
И сега какво излиза. От това проектно задание разбираме, че паркингът пред Тримонциум ще остане на 100% с минимум 50 паркоместа. Незнам как ще му създадат по-естетичен вид, при положение, че мястото му изобщо не е там...
 • Like
Reactions: 1
И сега какво излиза. От това проектно задание разбираме, че паркингът пред Тримонциум ще остане на 100% с минимум 50 паркоместа. Незнам как ще му създадат по-естетичен вид, при положение, че мястото му изобщо не е там...
Ако не друго, то поне ще бъде двойно по-малък. В момента е за около 80 автомобила. Не знам дали в възможно паркингът да се свие откъм пощата, а там да се разкопае допълнително и да се оформи като вход за форума.
 • Like
Reactions: 1
Цялото това бурно развитие по отношение на пешеходните зони напоследък направо ме екзалтира!

Само да отбележа, че кметът се е поизцепил с това определение (ако изобщо правилно го цитират!). Не подмяната на настилката прави Главната или която и да е улица красива или дълга, нали?! Ужасната настилка около Аптека Марица в момента помрачава впечатлението, както и зле поддържаните или зле реновираните сгради, но дължината си остава същата ;)
Напоследък все по-масово се налага изкривеното название "Малката Главна" за ул. "Райко Даскалов". Това е оригиналната главна улица на града ни поне в последните 5-6 века. Казвала се е Uzun çarşı (узун чаршъ) "дългата чаршия". С времето се е разраствала на север и на юг. Така около Освобождението тя вече е придобила сегашната си диспозиция и обхват. Още тогава тя е била уникална за страната ни като големина и облик. Така че звучат нелепо фрази като "да я продължим до пешеходния мост" защото тя е изградена именно, за да свързва главната Джумая джамия с тогавашния мост и районът около него, в който е бил конакът, затворът, най-голямата баня Хюнкяр хамам, комплексът на Имарет джамия. С изнасянето на властовия център в противоположна посока - на юг, по-голяма тежест придобива секторът от Джумая джамия към Централна поща, но това така или иначе е една улица, макар и административно днес да не е така. "Малката главна" звучи селско, махленско и невежо и отдавна си мислех да приканя колегите от нашия форум да спрем с употребата на това име и да го оставим на журналята.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Добре де, този паркинг пред хотела чия собственост е. На хотела, на общината или някакъв трети вариант? Ясно е, че такъв хотел има нужда от паркинг, но е още по-ясно, че трябва да се изгради някъде другаде.
На тази отсечка май другото и име е било "черната главна", заради асфалта (който вече го няма).

Интересно ми е какво ще се случи със сергийките около пощата когато започнат да ремонтират площада. Дали ще ги преместят и къде.
Добре де, този паркинг пред хотела чия собственост е. На хотела, на общината или някакъв трети вариант? Ясно е, че такъв хотел има нужда от паркинг, но е още по-ясно, че трябва да се изгради някъде другаде.
На общината е паркинга пред "Тримонциум". За съжаление ще остане там, защото няма друга алтернатива за паркиране и всяко паркомясто е ценно. Особено когато носи пари директно на общината.
Добре де няма ли място някъде наблизо да се построи един, подземен или наземен, примерно зад партийния дом?
 • Like
Reactions: 2
Освен за градинката зад бившия партиен дом, не се сещам за друго място. Но има ли смисъл да се строи паркинг на няколко нива точно там и да се товарят малките улички с допълнителен трафик?
Друго място, може би под улица "Иван Вазов", но и това няма да е добър вариант заради рампите по които ще влизат и излизат автомобилите.
Май е по-добре да си остане паркинга пред хотела, освен това така или иначе не може хотела да е без автомобилен достъп за гостите.
Не знам сега как е, но, май преди от този паркинг се е тръгвало и пристигало от чужбина с автобуси. Ако е така, логично е да намалее паркинга, а тур-операторите да си ползват автогарите както трябва и да бъде.
See less See more
Еми да, не може хотела да остане без паркинг, но не може и заради хотела да търпим тази грозотия.
 • Like
Reactions: 1
Главната винаги ме е радвала, а и става все по-приятно място за разходка и определено едно от най-красивите в БГ. Чудил съм се дали не може да се удължи още, ако се направи пешеходна и улица "Иван Вазов" до кръговото при Централна гара.
Еми да, не може хотела да остане без паркинг, но не може и заради хотела да търпим тази грозотия.
Огледай се, където и да копнеш за подземен паркинг наоколо, все археология излиза.

Главната винаги ме е радвала, а и става все по-приятно място за разходка и определено едно от най-красивите в БГ. Чудил съм се дали не може да се удължи още, ако се направи пешеходна и улица "Иван Вазов" до кръговото при Централна гара.
Няма начин, това означава да се изолира цялото каре между Народната библиотека и двата университета, а движението там е еднопосочно. Ако стане пешеходна, това означава денонощна тапа на кръговото и много нерви около ВУЗ-овете. Улиците Иван Вазов и Капитан Райчо Николов са по-различни търговски улици от Главната. При тях трябва да се наблегне на тротоарните площи и да се улесни преминаването на пешеходците.
 • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 1066 Posts
Top