SkyscraperCity banner

1 - 20 of 867 Posts

·
Obsolete User
Joined
·
35,063 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Alhamdulillah! Puji Syukur disampaikan ke hadirat Allah SWT, karena thread ini akhirnya telah mencapai thread ke-16 !!!

LINK THREAD LAMA
Pekanbaru 15th thread
Pekanbaru 14th thread
Pekanbaru 13th thread
Pekanbaru 12th thread
Pekanbaru 11th thread
Pekanbaru 10th thread
Pekanbaru 9th thread
Pekanbaru 8th thread
Pekanbaru 7th thread
Pekanbaru 6th thread
Pekanbaru 5th thread
Pekanbaru 4th thread
Pekanbaru 3rd thread
Pekanbaru 2nd thread
Pekanbaru 1st thread

HARI JADI KOTA PEKANBARU
23 JUNI 1784

MOTTO KOTA PEKANBARU

PEKANBARU KOTA BERTUAH
BERSIH
TERTIB
USAHA BERSAMA
AMAN
HARMONIS



VISI & MISI KOTA PEKANBARU 2021

Pernyataan visi yang dirumuskan oleh aparat penyelenggara pemerintah Kota Pekanbaru menuju tahun 2020 adalah "Terwujudnya Kota Pekanbaru Sebagai Pusat Perdagangan Dan Jasa, Pendidikan serta Pusat Kebudayaan Melayu, Menuju Masyarakat Sejahtera yang Berlandaskan Iman dan Taqwa".

Visi tersebut diatas mengandung makna sebagai berikut:

1. Pusat Perdagangan dan Jasa, menggambarkan keadaan masyarakat Kota Pekanbaru yang diinginkan dalam decade 20 tahun kedepan Pemerintah Kota Pekanbaru dengan dukungan masyarakatnya yang dinamis akan selalu berusaha semaksimal mungkin untuk dapat mewujudkan Kota Pekanbaru menjadi pusat perdagangan dan jasa di kawasan Sumatera.

2. Pusat Pendidikan, pemerintah Kota Pekanbaru kedepan akan selalu berusaha untuk memberdayakan masyarakatnya agar dapat berperan serta secara aktif meningkatkan kualitas sumber daya manusia dalam rnagka menciptakan pembangunan manusia seutuhnya. Pemberdayaan sumber daya manusia lebih diarahkan kepada terwujudnya sarana dan prasarana pendidikan formal dan non-formal dibidang keahlian dan kejuruan yang terpadu diikuti dengan upaya penyiapan sarana dan prasarana pra pendidikan sampai perguruan tinggi. Dengan langkah tersebut sangat diharapkan dalam decade 20 tahun kedepan di Kota Pekanbaru akan dapat tersedia sarana pendidikan yang lengkap dan unggul.

3. Pusat Kebudayaan Melayu merupakan refleksi dari peradaban tatanan nilai-nilai budaya luhur masyarakat Kota Pekanbaru yang mantap dalam mempertahankan, melestarikan, menghayati, mengamalkan serta menumbuhkembangkan budaya Melayu. Kehendak menjadikan Kota Pekanbaru sebagai pusat kebudayaan Melayu antara lain akan diarahkan kepada tampilnya identitas fisik bangunan yang mencerminkan kepribadian daerah, adanya kawasan beridentitas adat Melayu serta makin mantapnya kehidupan adapt yang digali dari nilai-nilai luhur Melayu.

4. Masyarakat Sejahtera merupakan salah satu tujuan kehidupan masyarakat Kota Pekanbaru pada decade 20 tahun kedepan. Dalam kondisi ini dicita-citakan masyarakat akan dapat hidup dilingkungan yang relatif aman, bebas dari rasa takut dan serba kecukupan lahir batin secara seimbangan dan selaras baik material maupun spiritual yang didukung dengan terpenuhinya kualitas gizi, kesehatan, kebersihan dan lingkungan.

5. Berlandaskan iman dan taqwa merupakan landasan spiritual moral, norma dan etika dimana masyarakat pada kondisi tertentu mempunya pikiran, akal sehat dan daya tangkal terhadap segala sesuatu yang merugikan dengan memperkukuh sikap dan prilaku individu melalui pembinaan agama bersama-sama yang tercermin dalam kehidupan yang harmonis, seimbang dan selaras.
INTRODUCTION

Riau Province has the highest total GDP in the region of Sumatra as well as one of the highest GDP per capita in Sumatra (and any region outside Java Island). Riau Province also performed well (in the national level) in Human Development Index indicator. Riau Province has the 3rd Highest HDI in Indonesia right after DKI Jakarta and Sulawesi Utara. Riau province also has THE HIGHEST HDI level in Sumatra. In the last quarter of 2010, Riau Province PROVIDES 6.6% share of Indonesian Economic Growth, this figure is not only the HIGHEST in Sumatra even also THE HIGHEST in any region outside Java Island. In the third quarter of 2010, Riau Province also performed even better with 6.9% share in national Economic Growth. 64% of GDP Components were already based on Non-Oil-and-Gas Industry sectors. Riau Province also contributes the HIGHEST EXPORT VALUE in the Sumatra Region.

Provinsi Riau adalah Provinsi dengan total Produk Domestik Bruto (PDB) tertinggi di Sumatra (dan tertinggi di luar Pulau Jawa), dan dengan PDB per kapita tertinggi di Sumatra. Provinsi Riau juga memiliki performa baik dalam bidang Indeks Pembangunan Manusia (IPM) di level nasional. Provinsi Riau adalah provinsi dengan level IPM tertinggi ke-3 nasional, setelah DKI Jakarta dan Sulawesi Utara. IPM Provinsi Riau juga merupakan tertinggi di Pulau Sumatra. Pada triwulan ke-4 tahun 2010, Provinsi Riau memberikan sumbangan sebesar 6.6% pada pertumbuhan ekonomi Indonesia. Angka ini merupakan yang tertinggi di Sumatra dan juga tertinggi di luar Pulau Jawa. Pada triwulan ke-3 tahun 2010, Provinsi Riau menyumbang 6.9% pada pertumbuhan ekonomi Indonesia. Sekitar 64% PDB Provinsi Riau adalah Sektor Non-Migas. Provinsi Riau juga memberikan kontribusi sebagai kawasan dengan nilai ekspor terbesar di Pulau Sumatra.
With such pretty amazing indicator, Riau Province economy is somehow still centralized in the great capital city of Pekanbaru especially banking and financial sector which dominates 63.25% in term of the total people's savings in RIau Province. Pekanbaru is the sub-division region in Riau Province which has the largest population. Pekanbaru population (according to year 2010 National Census) was 903,902 inhabitants. This population growth is one of the fastest in any Indonesian Major Cities which already have population more than 500,000 inhabitants in year 2000. The city population jumped 40.6% in last decade (2000-2010). The city economy growth in the end of 2009 was set at 9.05% level - among the highest in any Indonesian Major Cities. In 2010, Pekanbaru recorded the marvelous 8.81% economy growth - still much higher than national economy growth.

Dengan indikator menakjubkan di level provinsi, Provinsi Riau di beberapa sisi masih memiliki pemusatan ekonomi di Kota Pekanbaru dalam faktor tertentu, antara lain di sektor Perbankan dan Pendanaan, di mana 63.25% dana pihak ketiga Provinsi Riau. Pekanbaru juga merupakan kawasan teritorial di Provinsi Riau yang memiliki jumlah penduduk terbesar yaitu 903.902 jiwa menurut Sensus Penduduk 2010. Pertumbuhan penduduk ini adalah salah satu yang tercepat di Indonesia untuk kota berpopulasi lebih dari 500 ribu jiwa. Populasi Kota meningkat secara signifikan sebesar 40.6% dari populasi pada tahun 2000. Pada tahun 2009, kota ini mengalami pertumbuhan ekonomi sebesar 9.05%. Pada tahun 2010 pula, pertumbuhan ekonomi berada pada angka 8.81% yang tetap lebih tinggi dari angka pertumbuhan ekonomi nasional.
THE STATS

Metropolitan Pekanbaru
Kota Pekanbaru 903,902
Kecamatan Siak Hulu (Kabupaten Kampar) 85,922
Kecamatan Tambang (Kabupaten Kampar) 50,386
Kecamatan Tapung Hilir (Kabupaten Kampar) 51,962
Kecamatan Minas (Kabupaten Siak) 25,840
TOTAL POpulation : 1,118,012 jiwa


Kota Pekanbaru
Population (2005) : 717,618
Population (2010) : 903,902
Total Area : 632.26 sq km
Population Density : 1429 inhabitants per sq km
Human Development Index (2010) : 78.27 (1st in Riau, 1st in Sumatra, 7th nationwide (for CITY SCALE HDI) )
Literacy Rate (2010) : 99.87% (1st in Riau, 2nd highest nationwide -- CITY SCALE)
Data BPS, IMAGE URL


Tampan 173,160
Payung Sekaki 85,484
Bukit Raya 95,340
Marpoyan Damai 125,336
Tenayan Raya 123,316
Limapuluh 41,632
Sail 21,020
Pekanbaru Kota 25,002
Sukajadi 47,723
Senapelan 36,232
Rumbai 64,888
Rumbai Pesisir 64,769

PEKANBARU Profile Video​


Pekanbaru Selayang Pandang
http://youtu.be/3sxTsIh1BGU


^^ Itu video di kala senja, berikut video di malam hari :)
http://youtu.be/P_3AICp1ZHQ

[/QUOTE]


The Peak (kiri), Main Stadium (tampak dari kejauhan), Masjid Agung An-nur



sumber gambar : Pruculy yono
view dari the peak??



by @frozenfrogx
Data Jumlah Mahasiswa Universitas Terbesar di Pekanbaru pada 2010/2011

Pelabuhan Ferry Sei Duku, Gardu Induk Teluk Lembu, Depo Pertamina, dsb
*Pelosok Kota Pekanbaru :D


Pemandangan Sungai Siak dan Gardu Induk Teluk Lembu dan Pelabuhan Sei Duku Aerial View - Pekanbaru, Riau by rilham2new14, on Flickr


by @aidilasyachlin
Pekanbaru Traffic Issue
Pekanbaru Traffic Issue 2
Pekanbaru Traffic Issue 3
Pekanbaru Welcome Bluebird Taxi

Pekanbaru Skyline dari Flyover Sudirman-Tambusai
Tribun Pekanbaru 4 September 2012

Pekanbaru Skyline - From Flyover Sudirman/Tambusai - Pekanbaru, Riau by rilham2new14, on Flickr
^^ streetscape wise, setelah turun flyover itu memang spot yang gak berasa di indonesia banget :D


*dari mediaindonesia
Aku REPOST gambar Definov ke sini ya :D
More AMAZING PICTURES
PON 2012 OPENING CEREMONY - RIAU MAIN STADIUM


Opening Ceremony PON Riau at Riau main stadium by definov, on Flickr


Opening Ceremony PON Riau at Riau main stadium by definov, on Flickr

more http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=95506716&postcount=394
Jembatan Siak III dan IV



Jalan Layang Sudirman-Tuanku Tambusai



Jalan Layang Sudirman-Imam Munandar



Maaf, kualitas ala kadarnya..
The "two Towers" close up :)

An aerial view of downtown Pekanbaru

Terlalu jauh yak? :)

Lebih deket dikit..

Siang itu kabut asap agak menghilang dari Pekanbaru :)

Siak satu, tiga, empat, li...
Sayang itu tepat di bawah atau sisi sebelah, jadi gak kelihatan.

Yang ini saja..

Rumbai - Danau buatan dan by pass Minas.
Tampak lain



Jalan tembus ke Siak 4 juga sedang dikerjakan. Kelihatannya pakai geotekstil. Kalau hanya pakai itu, saya masih ragu. Semoga sudah didesain dengan baik.
RARE ANGLE!

Pekanbaru center


by @edrinaldi @ instagram
Lama-lama Tugu Selaisnya pindah ke Kaca Mayang..


i wish i had full frame sensor
Pekanbaru



by @farid_andi @ instagram


by @erikkristantio @ instagram

semoga itu atap merah-merah berubah jadi midrise/highrise kekinian semua :D
Fly Over Sudirman - Tuanku Tambusai
Pekanbaru
Menara Lancang Kuning, Perpustakaan Wilayah Riau Soeman Hs & Hotel Aryaduta
Kota Pekanbaru



Gambar : Halloriau.com
Sumber : http://halloriau.com/riaubaru-2-2012-11-09-gedung-pencakar-langit-hiasi-bumi-melayu.html
Dari thread Skyline

pekanbaru


100_1913 by mulaputra, on Flickr
view dari puncak tertinggi pekanbaru (roof top the peak :D)



by @defzl

sumber riaupos
SKYLINE PEKANBARU ??
Gambar Milik silverian86, diambil tanggal 18 November 2012


Kota Pekanbaru Pict : Edri Fernanda


Kota Pekanbaru Pict : Edri Fernanda
 

·
i'am Here
Joined
·
4,066 Posts
Alhamdulillah! Puji Syukur disampaikan ke hadirat Allah SWT, karena thread ini akhirnya telah mencapai thread ke-16 !!!
^^
Alhamdulillah sudah menuju ke rumah 16, Semoga kedepannya Pekanbaru terus membangun, dan menjadi Bumi Melayu yang "baldatun thayyibatun wa rabbun ghafur/ Negeri yang subur dan makmur, Adil dan Aman"

Untok Budak-budak melayu dimane pun Marilah kite ramaikan lagi trit kite yang baghu ne :)

------------------------------------------------------------------
rilham2new> Thank you very much
 

·
Registered
Joined
·
9,657 Posts
eyegasmic compilation on the first post :D
 

·
Obsolete User
Joined
·
35,063 Posts
Discussion Starter #5

·
Obsolete User
Joined
·
35,063 Posts
Discussion Starter #6
Ini lah jalan yang dilintasi ketika akan menuju Resto Kayu Manis.
Resolusi besar, tersedia di link Flickr masing-masing gambar.
DOKUMENTASI PRIBADI

Menyusuri jalan di bawah Flyover :)

Di bawah Flyover Sudirman-Munandar - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Apik yaa :) (cuman panass banget)

Di bawah Flyover Sudirman-Munandar - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Situasi bawah Flyover

Di bawah Flyover Sudirman-Munandar - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Close up ke Hotel Grand Central (terlihat dari bawah Flyover)

Di bawah Flyover Sudirman-Munandar - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Lebih dekat lagi ke Hotel Grand Central :)

Hotel Grand Central dari bawah Flyover Sudirman-Munandar - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr
 

·
Obsolete User
Joined
·
35,063 Posts
Discussion Starter #7
Dokumentasi Pribadi, Resolusi lebih besar tersedia di LINK FLickr masing-masing gambar

Sampai kapan kiranya bagian bawah Flyover ini bersih dan bebas dari vandalisme (dan orang-orang sok mural), kuharap selamanya deh.

Di bawah Flyover Sudirman-Munandar - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Masuk ke Jalan H. Imam Munandar

Jalan H. Imam Munandar (Harapan Raya) - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Mengantri persimpangan dengan Jalan Lembaga Pemasyarakatan

Jalan H. Imam Munandar (Harapan Raya) -Simpang Kavling - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Situasi jalan alternatif yang membelah kawasan perumahan di Pekanbaru.

Jalan Lembaga Pemasyarakatan - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Lalu lintas di sini cukup lancar pada jam-jam siang hari :)

Jalan Lembaga Pemasyarakatan - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr
 

·
Obsolete User
Joined
·
35,063 Posts
Discussion Starter #8
Semakin ke dalam, kita semakin belajar sesuatu bahwa lebarny jalan alternatif ke dalam kawasan perumahan di Pekanbaru -- hanya akan didapat benefitnya kalau kita punya kendaraan pribadi (memang masalah bagi sy yang kala itu cuman turis -- untung ada temen yang punya motor :D)

Jalan Lembaga Pemasyarakatan - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Zaman aku sekolah, kok rasanya aku sering lalu lalang di kawasan ini ya. Setelah diingat-ingat ternyata dulu di kawasan ini ada warnet yang cukup kenceng. PROTON Car spotted.

Jalan Lembaga Pemasyarakatan - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Ada rumah sakit yang usianya belum genap sepuluh tahun, Pekanbaru Medical Center

Pekanbaru Medical Center dari Jalan Lembaga Pemasyarakatan - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Hampir sebagian besar manusia yang bergerak di kawasan ini memang menggunakan kendaraan pribadi -- karena kendaraan umum super susah (dan trotoar juga nihil).

Jalan Lembaga Pemasyarakatan - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Sebuah persimpangan yang lokasinya dekat jalan Pattimura

Jalan Lembaga Pemasyarakatan - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Btw, just for NOTICE ... Jalan Lembaga Pemasyarakatan BUKAN jalan arteri/jalan utama. Jalan ini cuman sering dianggap sebagai jalan kolektif dan alternatif yang membelah kawasan perumahan dan untuk mengakomodasi keperluan penduduk setempat dan juga bagi pengendara yang malas melalui jalan arteri besar seperti Jalan H. Imam Munandar atau Jalan Sudirman. Kalau di Peta Google Maps, jalan ini cuman masuk kategori jalan lingkungan yang highlight jalan nya warna putih :nuts:, bukan kuning seperti layaknya jalan besar.
 

·
i'am Here
Joined
·
4,066 Posts
^^
Update photonye Aje gileeeee..., Beningggg banget! :)

coba lihat, walaupun cuma jalan alternatif, tapi BERSIH bgt loh, ga nemu sampah..., Masihkan Pekanbaru tahun depan pantas mendapat ADIPURA, Pantesss banget dunkkk...!!

Thanks bro rilham2new
 

·
Obsolete User
Joined
·
35,063 Posts
Discussion Starter #10
Lanjut ya ;)

Lurusan jalan Lembaga Pemasyarakatan adalah Jalan Mulyorejo

Jalan Mulyorejo - Gobah - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Jalan Mulyorejo ini jelas adalah jaringan jalan perumahan... Karena tidak selebar Jalan Lembaga Pemasyarakatan.

Jalan Mulyorejo - Gobah - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Aku pribadi kurang tahu ini jalan apa (lupaa... Tolong bagi yang tahu, nanti aku perbaiki nama jalannya di Database flickr)

Jalan Ronggowarsito (ujung) - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr

Kalau yang ini Jalan Dwikora...\
Jalan Dwikora (Gobah) - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr


Restoran Kayu Manis berada di Jalan Dwikora tapi mesti masuk lagi ke dalam menuruni lembah Sungai Sail

Kawasan Restoran Kayu Manis - Pekanbaru, Riau by AnakMelayuRiau, on Flickr
 

·
Registered
Joined
·
9,657 Posts
kegiatan CSRnya Tune Hotel







 

·
Registered
Joined
·
9,657 Posts
^^
CSR, corporate social responsibility
 

·
Silent Observer
Joined
·
815 Posts
Gambar diambil dari gedung TTC Telkomsel Sudirman lantai 8.

Puswil, MLK, BRK, The Peak


Hotel Aryaduta, Pangeran, RS Awal bros, Grand Central, Surya Dumai, dan The Premier


Hotel Mutiara merdeka, Siak III, Grand Jatra


StarCity Square


Panorama
 

·
Asean citizen
Joined
·
376 Posts
Ghost of Suharto Seen in Boomtowns Leading Indonesia Growth

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-10/ghost-of-suharto-seen-in-boomtowns-leading-indonesia-s-growth.html

Five years ago, property agent Daisul Akhyar took 20 minutes to drive to work in Pekanbaru, capital of Indonesia’s Riau province. Now, he can spend two hours in traffic after a surge in wealth transformed the city.

“If you live in Riau now, it’s like living in Jakarta, there are new residential and retail developments all over the city,” Akhyar, a director of local developer PT Asrindo Perdana Mandiri, said in Pekanbaru on Sumatera island. “Selling property in this place is like selling candy to children.”

The world’s fourth most-populous nation is seeing its economy reshaped as cities on islands including Sumatera and Borneo grow faster than Java, home to the nation’s capital, Jakarta. A transmigration program championed by former President Suharto in the 1980s, combined with China’s demand for palm oil, coal and iron from Indonesia’s rural provinces, helped outlying cities expand as much as 4 percentage points faster than the national average over the past decade.

As China’s expansion boosts incomes of miners and farmers in some of the sleepiest and most far-flung corners of Asia, companies from Unilever Plc (ULVR) to Toyota Motor Corp (7203). are flocking to Indonesia’s second-tier cities to tap their rising demand. At the same time, increasing urbanization raises pressure on President Susilo Bambang Yudhoyono to improve infrastructure and strains environmental resources.

“In future, the nation’s economy will be supported by cities outside Java,” Perry Warjiyo, the central bank’s executive director for monetary policy and economic research, said in an interview. “This is in line with the government’s program to spread out economic growth to all the provinces.”
Outpacing Jakarta

Smaller cities of 150,000 to 2 million inhabitants will outpace the big conurbations like Jakarta, increasing their share of gross domestic product to 37 percent in 2030, from 31 percent currently, McKinsey & Co. said in a September report. At present, the region around Jakarta covers less than 1 percent of the country and accounts for more than 10 percent of the economy.

Growing incomes in the outlying cities will benefit consumer goods and services companies such as PT Unilever Indonesia (UNVR), PT Indofood CBP Sukses Makmur (ICBP) and PT Telekomunikasi Indonesia (TLKM), said Fadlul Imansyah, head of investment at PT CIMB- Principal Asset Management in Jakarta, with 2.3 trillion rupiah ($240 million) of assets.
Spend, Spend

“The fast growth in regions outside of Jakarta has become a priority for these companies,” said Soni Wibowo, a director at Jakarta-based PT Bahana TCW Investment Management, which manages about 22 trillion rupiah in assets. Profits of companies like ACE Hardware Indonesia (ACES) have been aided by that demand and “going forward there’s still growth to expect,” he said.

The boom in second-tier cities has helped swell the middle class. Seven million Indonesians joined their ranks each year for the past seven years, according to a 2011 World Bank report. Private spending grew 5.4 percent in the fourth quarter of 2012 from a year earlier, and consumer confidence in March was 116.8, the eighth straight month the indicator exceeded 115. Pekanbaru, Pontianak, Karawang, Makassar and Balikpapan regions will lead growth, McKinsey says.

“Consumer confidence in Indonesia is very, very high,” said Destry Damayanti, chief economist at PT Bank Mandiri in Jakarta. “That’s why they spend and spend.”
Fried Chicken

The spread of consumer demand is drawing investment from companies including Nestle SA, Toyota (7203) and Unilever, as well as many from Java. Four-bedroom units at developer Ciputra Group’s Citragarden residential complex in Pekanbaru start from 900 million rupiah, compared with 685 million rupiah for the cheapest similar abode at the company’s CitraIndah project, 30 kilometers from the center of Jakarta.

On the fourth floor of Ciputra’s mall on Jalan Riau, palm- oil planter Safruddin is eating fried chicken and soup from a fast-food restaurant while his Volvo is being repaired in a local garage. On lower floors, outlets for Body Shop International Plc (BOS), Giordano International Ltd. (709) and other global brands indicate the spread of wealth to the province in the past few years. On the ground floor, a Honda Motor Co. (7267) dealership offers the latest Freed, Jazz and Brio models for as much as 1.8 million rupiah a month in installments, more than the average wage in the province.

“In Riau now it’s easy to get a job, that’s why there are so many new shopping malls,” said Safruddin, 52, who like many Indonesians only uses one name. Of his 10 children, two sons help manage his plantations in nearby Bangkinang. A third plans to open a supermarket and an English-language school. “At least I won’t need to buy him a car. He can buy it himself.”
Oil, Timber

Money from palm oil has joined Riau’s boom riches from oil and timber industries that drew companies such as PT Chevron Pacific Indonesia (CVX), PT Indah Kiat Pulp and Paper, and PT Surya Dumai Industri (SUDI). Riau has been one of the main oil-producing regions since reserves were first discovered there in the 1930s.

Pekanbaru had 9.8 percent average annual growth over the past 10 years and will sustain a 7.3 percent pace through 2030, McKinsey says. The report predicts similar growth for oil-rich Balikpapan in East Kalimantan, and Makassar in South Sulawesi. National GDP grew at an average annual pace of 5.7 percent in the decade through 2012.

With many of Indonesia’s provinces outside Java reliant on oil, minerals or agriculture for revenue, those gains will depend on swings in prices of the commodities. In Riau’s case, a slump in palm-oil prices slowed the pace of development.

The slump reduced demand for new shops and apartments to about 1,500 units for Pekanbaru in 2012, from around 10,000 in previous years, said Akhyar, who is also vice secretary for the Indonesia Real Estate Association in the city. He said sales this year may be about 5,000 units as demand recovers.
More Roads

As new shops and apartments spring up, the government is trying to keep up, spending more on roads and ports. President Yudhoyono plans to build 30 new industrial zones across the 17,000-island archipelago and to spend $125 billion on infrastructure by 2025, including $12 billion on 20,000 kilometers of roads, enough to go halfway round the world.

“The resilience of private consumption has been supported by improvements in consumers’ purchasing power and consumer confidence,” Bank Indonesia said in a statement today, after holding its benchmark interest rate at a record-low 5.75 percent for a 14th consecutive meeting.

The attempt to spread prosperity from Java, home to 62 percent of the population, began during Dutch colonial times with the start of a transmigration program designed to move people to sparsely inhabited islands such as Sumatera, Borneo and Papua. The settlers were given land to help develop plantations and raise income levels.
Rising Tensions

The program reached its zenith after independence under Suharto, who died in 2008. In 1982-83, almost 100,000 families were resettled in a single year, according to the World Bank. After 1984 the plan was scaled back as tension mounted between immigrants and locals and concerns arose about environmental damage from clearing rainforest for plantations, the bank said.

“The transmigration program succeeded in spreading people from Java and lifting economic activity in new cities,” said Agustinus Prasetyantoko, a Jakarta-based economist from the University of Atmajaya. “But it also created conflict.”

A second level of migration -- from rural to urban areas -- is also feeding the growth of cities like Pekanbaru. The proportion of Indonesians living in urban areas will rise to 71 percent in 2030, from 53 percent, as about 32 million people shift to cities, according to McKinsey. The share of Indonesia’s GDP generated by urban areas will reach 86 percent in 2030, from an estimated 74 percent currently.
Million Shops

The main driver behind the increasing wealth and power of the nation’s regional capitals is a decade-long boom in the nation’s resources. In the past 12 years, palm oil prices have more than tripled, even after a 35 percent drop in the past year. China-led demand has lifted coal, copper and gold as much as fourfold in a decade.

“There’s a lot of new middle-income class popping up in Riau because of palm oil,” said Viator Butar-Butar, vice president of the Chamber of Commerce and Industry Riau and a former senior lecturer in economics at the University of Riau. “The forest has turned into shops. Now, we call Riau the land of a million shops.”

Beside the highway from Pekanbaru to the city of Siak, 100 kilometers to the east, construction sites soon give way to rows of oil palms, a monoculture that replaced one of the world’s oldest rainforests. The regimented lines of trees occasionally are broken by an oil-company building or a roadside shop selling food, drinks and Indonesia’s kretek clove-flavored cigarettes.

Even with more public investment, roads are congested with trucks carrying palm oil and timber to ports as the government struggles to connect an island chain that’s 5,271 kilometers long -- about the distance from New York to Anchorage, Alaska.
Island Chain

“It really depends on infrastructure,” said Damayanti at Bank Mandiri. “If there’s no infrastructure development in the next two years, then I think we will have a problem.”

For the growing number of residents in provinces like Riau, new wealth means new spending. Domestic vehicle sales rose 23 percent nationwide to 1.1 million units last year, according to PT Astra International, the country’s biggest seller of Toyota cars and Honda motorcycles.

The growing consumer market is attracting companies such as bread-maker PT Nippon Indosari Corpindo (ROTI), backed by Japan’s Shikishima Baking Co., which opened its first plant outside Java in 2011. The company opened factories in Palembang and Makassar in January and plans another in Kalimantan this year.

“Before we decided to build new plants outside Java, we looked at how the economy is doing there,” said spokesman Stephen Orlando, who expects sales to rise at least 30 percent this year. “Demand outside Java is high.”

Meanwhile, the regional cities continue to expand as more migrants arrive. Akhyar, the real-estate seller in Pekanbaru, said many buyers are from Java and other provinces. Nearby Siak has grown to more than 420,000 people, from 200,000 in 2000, thanks to an influx of people from Java, West Sumatera, Aceh and other provinces, said Syafrilenti, assistant to the regent for development and economy, who also uses one name.

“They come like ants to sugar,” he said.

To contact the reporter on this story: Novrida Manurung in Jakarta at [email protected]
 
Joined
·
10,528 Posts
dari artikel di atas bisa dilihat kalau kota pekanbaru dan provinsi riau dijadikan gambaran kemajuan ekonomi indonesia.

dengan infrastruktur yang masih jauh dari harapan Provinsi riau mampu menjadi gambaran kemajuan ekonomi indonesia. bagaimana kalau infrastruktur Riau bagus? tentu ekonomi indonesia akan berlari kencang.
 
1 - 20 of 867 Posts
Top