Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 53 Posts

·
...
Joined
·
1,185 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Pošto nigdje nisam vidio thread za Petrinju,odlučio sam ja otvoriti jednu :cheers:

Petrinja je drugi grad po veličini u Sisačko-moslavačkoj županiji

Stanovništvo
- Naselje 15.683 (2011)
- Općina 24.671 (2011)


O Petrinji se najčešce piše i govori kao o jednom skladnom, malom gradu u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske bogate povijesti i tradicije. Nalazi se 13 km jugozapadno od Siska, na nadmorskoj visini od 106 m. Okružena je općinama Lekenik, Donji Kukuruzari i Dvor te gradovima Sisak i Glina. Sastavni je dio Sisačko-moslavačke županije.

Smještena je na području donjeg Pokuplja, gotovo u središtu poviješću bremenite Banovine, na površini od 380,94 km. Šire gradsko područje obuhvaća ukupnu 55 naselja od kojih jedino grad Petrinja i mjesto Mošcenica imaju status urbane sredine.

Uže područje grada Petrinje smješteno je na desnoj obali Kupe, točnije na utoku rječice Petrinjčice u jednu od najljepših hrvatskih rijeka - Kupu. Središnji i veći dio grada prostire se na desnoj obali Petrinjcice.

Prošlost grada Petrinje i Banovine kao graničnog područja, ostavila je brojne tragove u spomeničkoj baštini. Od kulturne baštine pod zaštitom najznačajnija je gradska jezgra Petrinje, odnosno niz jednokatnih kuća i javnih građevina koji obrubljuju središnji gradski park, građenih u stilu kasnog baroka i klasicizma. Međutim, uslijed ratnih razaranja te potom neriješenih imovinsko-pravnih odnosa veći dio objekata u gradskoj jezgri zahtjeva kompletnu obnovu.

Na današnjoj lokaciji grada, kontinuitet naseljenosti može se pratiti od 1592. godine, kada je na samom ušću Petrinjčice u Kupu izgrađena turska utvrda koja je srušena 1728. godine. Izvan tvrđave već u prvoj polovici 18. st. postoje predgrađa Kaverlin, Majdanci i Kaniža. Druga polovica 18. st., obilježena je gospodarskim poletom i razvojem što je utjecalo na procvat graditeljskih aktivnosti i izgradnju grada u razdoblju od 1788. do 1793. godine. U tom periodu formirane su glavne ulice grada kakav poznajemo danas sa prepoznatljivim primjerima barokne i klasicističke izgradnje.


Idemo sada na slike Petrinje- 

·
...
Joined
·
1,185 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Crkva Preobraženja Gospodnjeg, koja se gradi na Slatini, dobila je toranj.

Postavljanje tornja, koje je bilo 27.travnja, daje crkvi konačan vanjski izgled. Iako preostaje puno radova do kraja izgradnje, bio je to važan događaj za župljane.

Sada će se skinuti skela s tornja te će biti moguće odvijanje radova na krovištu crkve:

Pa bi se krovište završilo ove godine i onda nastavljamo dalje s fasadom i žbukanjem prije toga i vjerujemo onda da bismo uspjeli taj dio završiti i zatvoriti crkvu da konačno pomalo dolazi i u funkciju.

Tako će se misna slavlja u crkvi početi održavati već za blagdan Preobraženja Gospodnjeg, a najkasnije do kraja godine. Podsjetimo na kraju, radovi na izgradnji crkve na Slatini počeli su 2014.godine. Župa obuhvaća naselja Slatinu, Mošćenicu, Češko Selo i Novu Drenčinu.http://portal53.hr/crkva-preobrazenja-gospodnjeg-dobila-toranj/
 

·
Registered
Joined
·
116 Posts
Petrinja ima jedino dobar centar grada oko crkve, ali i to nevalja jer su fasade jos uvijek unakazene od starosti i rata. Doduse jesu zadnjih par godina obnovili nesto, ali sve je to jadno. Steta jer su to uglavnom sve zgrade gradene pocetkom 1700-tih (kasni barok). Nazalost neke su srusene u ww2 pa su umjesto njih uglavili komunisticke zgradice. Inace da je Kupa bila plovna do Petrinje vjerovatno bi Sisak ostao na razini sela. Petrinja je bila organizirani mali krajiski gradic prije 300 godina dok su na mjestu Siska bile rusevine Siscije i nesto drvenih kuca. Plovni put koji je zavrsavao u Sisku je uvjetovao razvoj Siska i stagnaciju Petrinje koja je sve do pred kraj 1800-tih imala vise stanovnika.
 

·
...
Joined
·
1,185 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Meni je Petrinja zgodan gradić,kao i općenito taj kraj,istina vapi za obnovom i fasada,cesta,nogostupa.Stvarno potreban je reset u glavi političara kao i ljudi koji glasaju,jer ako se ovako nastavi,Petrinju očekuje daljna stagnacija i gubitak stanovništa.
Mislim udaljenost do Siska je 15km a do Zagreba ima 60 km,to je ništa,a do Siska bi jednog dana mogli voziti brzi vlakovi.Potencijala ima ali treba raditi u korist cijele zajednice a ne samo sebe i svojih.

Kažem još jednom Petrinja mi je lijep grad,taj predio Hrvatske mi je prelijep i vrlo bi rado volio imati nekakvu kuću ili kod Petrinje,Siska,Lonjskog polja,ma milina,još da je ona tradicionalna posavska kuća :D

Također razvijati cikloturizam jer je to idealno za taj kraj,biciklom pokraj save,kupe,pojest i prespavati negdje u Letovaniću,Čigoču meni je idealno,plus imate prekrasno Lonjsko polje.
 

·
Apostol Premiuma
Joined
·
2,167 Posts
Petrinja je lijep gradić ali ima problem što je okraj bitnih puteva. Sisak je preuzeo sve i suviše je blizu, tako da Petrinja nema status centralne točke već ''predgrađa'' Siska u nekom smislu. Ako se ne počne ulagati u željeznicu i infrastrukturu između dva grada ali i prema drugima (Zagreb, Karlovac) teško će se moći nešto razviti.

S druge strane, niti gradovi i općine koje su direktno naslonjene na Lonjsko Polje ne koriste nešto taj položaj, a samo Polje i nije toliko zanimljivo za veće turističko iskorištavanje kako narod misli, jedino se nešto pokušalo u Čigoču i Mužilovčici, ali to je sve ukupno slabo.

Nadam se da će Petrinja živnut i da ćemo imati što više slika radova s područja grada :banana:
 

·
Registered
Joined
·
116 Posts
U Petrinju je najbolje ne dolaziti jos koju godinu. Trenutno rade na projektu aglomeracije (kanalizacija, voda, procistac) koji bi trebao zavrsiti ove godine. Nema ulice koja nije raskopana i pokrpana. Gdje su asfaltirali rovove vec je asfalt propao, a ono sto je ostalo od cesta su kamioni unistili. Tako da je odlican teren za potrgati auto.

Petrinja je lijep gradić ali ima problem što je okraj bitnih puteva. Sisak je preuzeo sve i suviše je blizu, tako da Petrinja nema status centralne točke već ''predgrađa'' Siska u nekom smislu. Ako se ne počne ulagati u željeznicu i infrastrukturu između dva grada ali i prema drugima (Zagreb, Karlovac) teško će se moći nešto razviti.
Zeljeznica od Petrinje do Capraga vise nije nikom potrebna. Dnevno iz Petrinje ide oko 40 autobusa za Sisak + Petrinjski taksiji. Problem je sto su to 2 grada i uvijek je bilo nekih trzavica izmedu prijevoznika. Sisacki autopromet nema linije do Petrinje nego Cazmatrans koji je preuzeo propali Slavijatrans. Grad Sisak je prije 10ak godina branio Petrinjskim busevima da staju po Sisku jer su bili jeftiniji i krali su putnike, pa su onda morali placati naknadu Sisku i povecali su cijene. Inace dok je Slavijatrans postojao vozio je po Sisku za 5 kn, a do Petrinje za 10 kn i iz juznog dijela Siska takoder 5 kn do Petrinje. Sada su cijene 15 kn u jednom smjeru bez obzira na kojoj stanici usao i 30 kn povratno. To je preskupo.
 

·
Registered
Joined
·
2,221 Posts
Meni Petrinja ima neki "status" malog Samobora, tj mirnije oaze pokraj velikog centra.

I čini se da ima solidne turističke potencijale (ako uzmemo da je Sisak ind. centar), Petrinja bi mogla predstavljati vrata Banovine, tog velikog i zanimljivog ali pustog prostora. Idealno mjesto za razvijanje aktivnog i zdravog turizma.
 

·
Registered
Joined
·
5,639 Posts
Petrinja dobiva novu sportsko-rekreacijsku zonu vrijednu pet milijuna kuna

Dana 10. svibnja 2018. godine održan je sastanak u Gradu Petrinji kojem su prisustvovali Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, Kristina Šimatić, glavna tajnica HAS-a, Dalibor Sanader, profesor TZK-a i članovi Tima koji provode projekt „Sportsko rekreacijska zona uz rijeku Petrinjčicu“ koji je sastavni dio Intervencijskog plana

Tema sastanka je bila uređenje atletskog dijela sportsko - rekreacijske zone u svrhu izrade što kvalitetnijih i mnogobrojnijih sadržaja kako bi se na budućoj zoni mogla odvijati natjecanja na međunarodnoj razini. Također je naglašena potreba za što većim brojem atletskih disciplina uz ostale sportske sadržaje. Lokacija projekta „Sportsko rekreacijska zona uz rijeku Petrinjčicu“ se odnosi na područje u sjeverozapadnom dijelu grada Petrinje.

Cilj projekta je revitalizirati projektno područje koje zahtijeva obnovu infrastrukture i razvoj integriranog sportsko – rekreacijskog sadržaja u svrhu održivog razvoja grada Petrinje. Ukupna vrijednost projekta je 5 milijuna kuna. Od strane voditelja Tima prezentirano je idejno rješenje projekta „Sportsko rekreacijska zona uz rijeku Petrinjčicu“ koji obuhvaća obuhvaća: Rekonstrukciju sportskog igrališta Gavrilović - nogometno igralište, atletska staza, staza za skok u dalj/skok s motkom, prostor za bacanje kugle, igralište za mali nogomet, igralište za badmiton, igralište za odbojku/odbojku za osobe s invaliditetom, vanjsku teretanu, stolove za stolni tenis, stolove za šah i dječje igralište prilagođeno za djecu s invaliditetom. Multifunkcionalno igralište kod nasipa Petrinjčice - košarkaško igralište, dječje igralište, park, staze za rekreaciju i vanjska pozornica za manifestacije.
Više na:http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/petrinja-dobiva-novu-sportsko-rekreacijsku-zonu-vrijednu-pet-milijuna-kuna
 

·
Registered
Joined
·
5,639 Posts
Petrinjskih deset projekata “Grada na Kupi” koji će se financirati iz europskih fondova

Intervencijski plan Grada Petrinje, koji je jedan od pet gradova obuhvaćenih pilot Programom integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, omogućit će realizaciju 30-ak projekata koji će riješiti gradske probleme. Za to je Gradu na raspolaganju više od 205 milijuna kuna, većina iz europskih fondova. Pod nazivom „Grad na Kupi“ obuhvaćeno je deset projekata komunalne infrastrukture.

Intervencijski plan Grada Petrinje, koji je jedan od pet gradova obuhvaćenih pilot Programom integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, omogućit će realizaciju 30-ak projekata koji će riješiti gradske probleme. Za to je Gradu na raspolaganju više od 205 milijuna kuna, većina iz europskih fondova. Pod nazivom „Grad na Kupi“ obuhvaćeno je deset projekata komunalne infrastrukture.

Grad će rekonstruirati i poznati petrinjski perivoj u Strossmayerovom šetalištu, koji je zaštićeni spomenik parkovne arhitekture. Planira se obnova šetnice i staza te građevina unutar šetališta, kao i obnova fontane. Planira se i zamjena drveća koje je neplanski sađeno u drugoj polovici 20. stoljeća s onim vrstama karakterističnima za oblikovanje s kraja 19. i početka 20. stoljeća iz kojeg razdoblja perivoj i potječe. "Obnovit ćemo i zgradu gradskog kupališta te izgraditi sportsko-rekreacijske zgrade s pratećim sadržajima i pješačkim mostom čime bi naše kupalište postalo još primamljivije tijekom ljetnih mjeseci. Ostali projekti Grada na Kupi su rekonstrukcija Šetališta Kajetana Knežića, cestovnog mosta na Petrinjčici, ulice Antuna Mihanovića te ulice Ivana Gundulića i dijela Trga dr. Franje Tuđmana koje uključuje asfaltnu kolničku konstrukciju, oborinsku odvodnju, izvedbu kanalizacije, parkirališna mjesta i drugo. Sve će to znatno poboljšati život Petrinjaca", rekao je gradonačelnik Dumbović.

https://lokalni.vecernji.hr/zupanije/petrinjskih-deset-projekata-grada-na-kupi-koji-ce-se-financirati-iz-europskih-fondova-11231
 

·
Apostol Premiuma
Joined
·
2,167 Posts
Ja iskreno ne vjerujem da će od toga svega biti nešto, ali nadam se da će uspjeti napraviti što više, ako išta. Već smo se naslušali tih ''investicija'', inteverncija i ostalih -cija :eek:hno:
 

·
...
Joined
·
1,185 Posts
Discussion Starter · #12 ·
U Petrinji otvoren Interpretacijski centar baštine Banovine

Interpretacijski centar baštine Banovine, dvije godine nakon osnutka, dobio je svoj prvi stalni „krov nad glavom“ na adresi : Ulica Matije Gupca 31, Petrinja. Novi dom ove ustanove, simboličnim su presijecanjem vrpce ovog petka (19. listopada 2018.) otvorili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i sisačko- moslavački župan Ivo Žinić.

Prve dvije godine djelovanja, ustanova nije imala svoj stalni dom, odnosno zgradu u kojoj bi mogla redovno organizirati i provoditi svoje aktivnosti. Petrinjsku adresu dobila je zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture i Sisačko-moslavačke županije. Županija je od Hrvatskih šuma otkupila zgradu u Gupčevoj i obnovila je uloživši oko 2,7 milijuna kuna. Ministarstvo je njezino uređenje pomoglo s milijun kuna. Osim Interpretacijskom centru, zgrada će biti dom i petrinjskom odjelu Glazbene škole „Frana Lhotke“.http://portal53.hr/u-petrinji-otvoren-interpretacijski-centar-bastine-banovine/
 

·
Registered
Joined
·
5,639 Posts
Gradit će se studentski dom u Petrinji kapaciteta 70 ležaja

Petrinja će uskoro dobiti studentski dom. Sporazum o gradnji studentskog doma potpisali su u Sisku župan Ivo Žinić te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Planirana je gradnja doma na tri etaže, s ukupno 70 ležaja, koji će se nalaziti pokraj Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Sisačko-moslavačka županija će, prema sporazumu, izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju, a Sveučilište u Zagrebu i Učiteljski fakultet će biti aplikanti na natječaje za fondove EU. Očekujemo da će projekt koštati oko 20 milijuna kuna. Osim što će imati smještajne kapacitete, što je primarno, doći će do proširenja i kvalitetnije studentske menze u samom Domu – rekao je župan Žinić (na slici) napomenuvši da na Učiteljskom fakultetu u Petrinji studira više od 500 studenata od kojih je 322 redovnih.


Više o svemu na:https://lokalni.vecernji.hr/zupanije/gradit-ce-se-studentski-dom-u-petrinji-kapaciteta-70-lezaja-12562
 

·
...
Joined
·
1,185 Posts
Discussion Starter · #14 · (Edited)
Iduće godine u Petrinji počinje gradnja Veteranskog centra vrijednog 83 milijuna kuna

Grad Petrinja izdao je građevinsku dozvolu za projekt gradnje Veteranskog centra u bivšoj vojarni u Turkulinovoj ulici. Projekt vrijedan 83 milijuna kuna financiran je novcem europskih fondova. Veteranski centar bila je dugogodišnja želja članova Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje.

Kada centar bude gotov dobar dio problema oko skrbi za braniteljsku populaciju će biti riješen. Ivan Begić iz odjela za prostorno uređenje je rekao da je dokumentacija opsežna, sadrži četrnaest mapa i da je velik dio posla izdavanjem ove građevinske dozvole gotov. Također, nakon otvorenja centra bit će otvoreno najmanje pedesetak radnih mjesta.

Veteranski centar bit će smješten na zemljištu veličine 5 hektara, tlocrtne površine od 1700 metara kvadratnih. Gradonačelnik je rekao kako očekuje da će radovi na izgradnji početi na jesen 2020. godine.

http://portal53.hr/iduce-godine-u-petrinji-pocinje-gradnja-veteranskog-centra-vrijednog-83-milijuna-kuna/"]http://portal53.hr/iduce-godine-u-petrinji-pocinje-gradnja-veteranskog-centra-vrijednog-83-milijuna-kuna/[/URL]

I kako će izgledati kada se završi:

 

·
Moderator
Joined
·
29,801 Posts
Izvođenje radova rekonstrukcije i dogradnje građevina za uspostavljanje veteranskog centra u Petrinji

Proc.vrijed.: 64.500.000,00
Rok za dostavu ponuda/zahtjeva za sudjelovanje: 20.1.2020. 11:00
 

·
Registered
Joined
·
5,639 Posts
Petrinja: Osigurano 820 tisuća kuna za sufinanciranje obnove pročelja i sanaciju krovišta u povijesnom dijelu grada
Grad Petrinja raspisao je Javni poziv za sufinanciranje programa sanacije i obnove pročelja kao i sanaciju krovišta na području A, B i C zone unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline.
Ovaj poziv je upućen vlasnicima, suvlasnicima ili upraviteljima zgrada koje se nalaze na navedenom području grada.
Troškovi izvođenja radova sanacije i obnove prema pojedinom programu sufinancirat će se na sljedeći način:
Fasada – ulično pročelje do 100 metara kvadratnih – do maksimalnog iznosa 40.000,00 kn; Fasada – ulično pročelje do 150 metara kvadratnih – do maksimalnog iznosa 150.000,00 kn; Fasada – ulično pročelje preko 150 metara kvadratnih – do maksimalnog iznosa 250.000,00 kn ili do raspoloživih sredstava osiguranih u stavci proračuna.
Što se tiče drugog programa, sanacije krovišta sufinanciranje će se odvijati na sljedeći način:
Krovišta – do maksimalnog iznosa 300.000,00 kn ili do raspoloživih sredstava osiguranih u stavci proračuna
Izvršenje oba programa obavit će se sukladno utvrđenoj Listi prioriteta, a broj sufinanciranih programa ovisit će se o raspoloživim proračunskim sredstvima Grada.
Grad Petrinja za izvršenje oba programa osigurao je u 820.000,00 kuna u Gradskom proračunu
Petrinja: Osigurano 820 tisuća kuna za sufinanciranje obnove pročelja i sanaciju krovišta u povijesnom dijelu grada
 
1 - 20 of 53 Posts
Top