SkyscraperCity Forum banner

[Piła] Parowozownia

10134 Views 19 Replies 8 Participants Last post by  adam2a
5
Parowozownia w Pile

Zakładam nowy wątek o Pile, pewnie niektórych zdziwi to że w dziale Zabytki.
Ale możemy się pochwalić (choć nie powinniśmy zważywszy na stan budynku) pewną ciekawostką.

Otóż w Pile istnieje parowozownia na planie foremnego szesnastokąta. W Pile potocznie nazywana jest "okrąglakiem" ze względu na kształt zbliżony do koła. Została zbudowana w latach 1870 - 1874. Jest jedynym i pierwszym zachowanym budynkiem tego typu.
Parowozownia pilska była także konstrukcją wzorcową do budowania innych podobnych parowozowni m.in w Hamburgu, Magdeburgu, i innych miasta ówczesnego Cesarstwa Niemieckiego. Jej plan figuruje w encyklopedii kolejowej z 1925.
Jak na ówczesne czasy była dużym osiągnięciem technicznym i budziła podziw, co czyni do dzisiaj wsród miłośników kolei.
Budzi także politowanie, ponieważ nieużytkowany budynek (bodajże od lat 50), pomiędzy dwoma torowiskami popadł w kompletną ruinę.
Historia parowozowni jako zabytku jest dość zawiła, więcej w artykułach poniżej.

Obecnie parowozownię chcę uratować Stowarzyszenie Pilskiej Parowozowni "OKRĄGLAK", którego jestem członkiem. W parowozowni ma powstać muzeum-skansen kolejowy. Niestety aby uratować niepotrzebny obiekt należcy do PKP trzeba przejść długą i trudną drogę, ale oczywiście warto.

Kilka zdjęć obecnych:

Artykuły które ukazały się w lokalnej prasie nt. stowarzyszenia i samego obiektu

See less See more
1 - 20 of 20 Posts
Ciekawy obiekt. Powodzenia i wytrwałości!
Nie będę dziękować ;), ale pewnie powodzenie się przyda, bo łatwo nie pójdzie uratowanie tej niemalże ruiny.
Podobna parowozownia znajduje się także w Bydgoszczy. Tutaj nieco ją widać na zdjęciu z 1975:

Zbliżona znajdowała się kiedyś także w Warszawie, gdzie powstała na potrzeby kolei nadwiślańskiej.

A inicjatywa znakomita, pozostaje mieć nadzieję, że wszystko pomyślenie się zakończy!
See less See more
Ta bydgoska powstała także chyba jako przerobiona kopia pilskiej. Pilska była pierwowzorem.
Także mam nadzieje że budynek zostanie uratowany.
Bardzo możliwe, że jest to kopia. Tym bardziej, że jest do pilskiej bardzo podobna.
2
Dwie fotki z wnętrza, nie moje:
Możesz napisać skąd masz te foty? Są mojego autorstwa, a nie przypominam sobie żebym je kiedykolwiek upubliczniał ;) (właśnie ze względu na fatalną jakość, wtedy dopiero uczyłem się fotografować). Inne moje zdjęcia z okrąglaka (chyba lepszej jakości :p) są tutaj:
http://www.dawna.pila.pl/forum/viewtopic.php?p=4012#4012
Okrąglak w Bydgoszczy faktycznie jest późniejszy (nie wiem dokładnie z jakich lat). Jako pierwsze powstały okrąglaki w Pile i Berlinie Ostbahnhof. Ten berliński chyba już nie istnieje. W Polsce jest jeszcze jedna taka budowla - w Tczewie.
I na koniec dwie wieże ciśnień w pobliżu pilskiego okrąglaka, obydwie z 1874 r.:

Pierwsza - jeszcze w XIX w. przebudowana na biurowiec, obecnie siedziba pilskiego oddziału PKP Energetyka:

Druga - czynna aż do 1990 r., zachowana w bardzo dobrym stanie ze wszystkimi urządzeniami technicznymi

See less See more
Obserwowalem podobny waten na schneidemuhl.net , ale porzucilem go kiedy stwierdzilem ze zabieracie sie do tego dosyc amatorsko. Nie to zebym wiedzial lepiej, ale mozesz napisac czy udalo sie cos juz wskórać? Jakies sukcesy? Zapewnienia pisemne prezesa pilskiego PKP? Generalnie polozenie okroglaka jest jego wielkim minusem, nie latwo go znalezc dla potencjalnego turysty a i teren jest ogrodzony... Ponad to caly dach nadaje sie do wymiany a wystarczy spojrzec jaka to ogromna powierzchnia.. samo to bedzie kosztowac dosyc sporo. Cienko widze przyszlosc tego budynku. Mozliwe ze doczekamy sie jakiegos pozytywnego finalu dopiero gdy uda sie jakos przeksztalcic/zreformowac te hydre - PKP :)
Nie ma kogoś takiego jak "prezes pilskiej PKP" ;) Przyjęliśmy zasadę, aby o naszych postępach na razie nie rozpisywać się w internecie. Niemniej mogę zapewnić, że stowarzyszenie kontaktowało się już z odpowiednimi osobami, i to na wyższym niż pilski szczeblu. W każdym razie 18 maja jest spotkanie stowarzyszenia, zapraszam :)
fajne miejsce :) Trzymam kciuki, aby uratowali tego "Okrąglaka"
Stowarzyszenie ma już swoją stronę internetową:
http://www.parowozownia.pilska.prv.pl
Na razie jest dość uboga, ale będzie się rozwijać.
Witam po kilkumiesięcznej przerwie. W tym czasie stowarzyszenie odbyło kilka poważnych rozmów, wykreowało koncepcje zagospodarowania parowozowni.
Ideą stowarzyszenia jest stworzenie z parowozowni atrakcji turystycznej poprzez utworzenie na jej terenie skansenu kolejowego oraz warsztatów remontujących stare parowozy. Ze względu na bliskość rzeki mogłaby być także baza dla turystyki kajakowej. Nietypowe walory architektoniczne zachęcają także do stworzenia warsztatów plastycznych. Wszystko to mogłoby by być uzupełnione o bazę noclegową i gastronomiczną.

Zapraszam wszystkich ponownie na rozbudowywaną stronę stowarzyszenia. www.parowozownia.pilska.prv.pl
Stowarzyszenie Parowozownia Pilska Okrąglak zaprasza na internetową premierę filmu "Gdyby nie kolej...". Film opowiada o wpływie kolei na rozwój Piły. Na tle „kolejowej” historii miasta poruszony jest również problem niszczejącego „Okrąglaka”, unikatowej parowozowni wybudowanej w 1874 roku.
W filmie przedstawione są również walory pilskiego dworca kolejowego, który na pierwszy rzut oka wydawać się może niezbyt ciekawy, a jednak kryje on w sobie wspaniałą historię. Dociekliwy obserwator na pewno dostrzeże jej wciąż istniejące ślady. Film można obejrzeć na stronie Stowarzyszenia:

http://www.parowozownia.ovh.org/ w dziale Aktualności.

W związku z pracami nad kolejnym filmem autorzy poszukują osób chętnych podzielić się wspomnieniami, fotografiami, na temat pilskiego węzła kolejowego.
Kontakt: [email protected]
Pojawiła się nadzieja dla pilskiej parowozowni i dworca. Wszystkich chcących poznać szczegóły konkursu na rewitalizację tych obiektów zapraszam pod adres:
http://asta24.pl/news-news-331-Kto_sie_podejmie_rewitalizacji_pilskiego_Okraglaka
Bardziej pasuje tu słówko "sympatyczna". Za tym konkursem przecież nic nie pójdzie.
1 - 20 of 20 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.