SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 23 Posts

·
Banned
Joined
·
19 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Dok cekamo pocetak gradnje drugog talasa beogradskih nebodera - raznih Verana, Autokomandi, Delti, USCA, blokova 27, 121 i 1152, novih/starih obala Dunava, Save i Tamisa - evo malo melema za oci u vidu glavnog grada bratske nam Poljske - Varsave.

Imao sam priliku da prodjem kroz grad u sklopu proputovanja kroz Istocnu Evropu proslog meseca i moram reci da sam se osecao kao u nekakvoj "Zoni Sumraka". Posle Beca, Bratislave, Praga i Karlovih Vara, Varsava je bila pravo "osvezenje" za oci posle takvih bombonica od gradova. Osecao sam se kao da sam u Beogradu a ne glavnom gradu Poljske od koje sam vec naucio da ocekujem gradove kao Gdanjsk, Krakov, Vroklav, itd.

Ta similarnost se ipak mora pripisati istoj sudbini ovih gradova tokom Drugog Svetskog Rata. Varsava je bila skoro sravnjena sa zemljom i izgubila je polovinu stanovnika:(

Posle ovog putovanja donekle i razumem teznju prema gradnji nebodera u Varsavi (grad ipak ima trenutno najbolji skajlajn u Istocnoj Evropi) - posle tolikog razaranja, Varsava je cini mi se izgubila taj gradski osecaj kakav recimo postoji u Beogradu. A ni obala im nije bas za zavideti - tako da verujem da neboderima pokusavaju to da nadoknade.

Ipak, jedva cekam da ponovo posetim Varsavu(vrlo moguce cak i ovog leta) i naravno, EURO 2012:cheers:

Evo i slika...nisam bas zadovoljan sa njima kao sa slikama iz Budimpeste, verovatno zbog non-stop zurbe i okruzenja drugovima koji uopste nemaju interesa za ovaj nas hobi:eek:hno: Nisam cak stigao ni novi-stari grad Varsave da vidim detaljnije, ali dobro, sledeci put - ipak sam uradio ono najvaznije, a to je obilizaka varsavskog Zemuna;)

 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,468 Posts
Super slike. Nisam znao da i Varsava ima separatiste poput munze konza :bash:

Złote Tarasy je cool projekat. Izgleda kao talas

На тренутке град личи на Москву само што је драстично прљавији и има само једну сестру
 

·
קוסובו ה
Joined
·
1,409 Posts
Slazem se sa ostalim. Sve nekako djeluje tmurno i hladno. Tramvaji su im ocajni, starije zgrade su u rusevnom stanju ali izgleda da se grad veoma brzo razvija. Napredak je ocigledan i vjerujem da ce Varsava dobiti potpuno drugaciji izgled kroz par godina.
 

·
is Loading! Please wait..
Joined
·
4,563 Posts
ne znam da li su ostali primjetili, ali koliko ja vidim kod njih nema klima uredjaja po fasadama za razliku od nasih zgrada. bas me interesuje kako su to rijesili...
znam da je u sloveniji dozvoljeno postavljati klime na balkonima sa unutrasnje strane 'ograde' kako ne bi narusavale izgled fasade.
inace,super slike. dje god podjes, vratis se sa tonom slika. svaka cast!!
 

·
Registered
Joined
·
1,564 Posts
I meni izgleda nekako prazno i depresivno . Valjda zato sto su svi Poljaci otisli u Irsku i Englesku . Imam jednog prijatelja Poljaka koji zivi u Americi sad , i tako poslao mi email kaze bio u Poljskoj prvi put nakon sto je pristupila EU i kaze bio u soku kako se njegovo mjesto ispraznilo , svi masovno otisli u Irsku i Englesku .
 

·
Registered
Joined
·
8,417 Posts
Super su ti slike ali mi grad deluje veoma depresivno i prljavo
 

·
Banned
Joined
·
857 Posts
Ne znam da li su ove slike realno stanje, ali zamisljao sam Varshavu malo intimnije... Na slikama se vide samo parkinzi i saobracaj, i saobracaj i saobracaj... i prljave fasade, iza kojih shtrce zgrade od 50 spratova... Ako je stvarno tako, a sumnjam da nije po pricama ljudi koji su bili u poljskoj, onda nas "zaostatak" moze da se posmatra i iz svetlijeg ugla! Dakle, drago mi je sto zivim u BGu! :cheers:
 

·
Overlord of Evil
Joined
·
490 Posts
bilo kako bilo Varsava je lep grad,ovo je snimano rekao bih u nekim zimskim mesecima,kad 99% gradova svuda u svetu deluje sivo,posebno na severu evrope,ko je bio u kopenhagenu i stokholmu zna o cemu pricam,a komentari kao sve ruzno podseca na nas beograd,ne znam sta ,ulicne prodaje ima svuda ,ruznih kioska,starih automobila,ja sam trenutno u vankuveru,snimicu vam ulice grada koji slovi za grad sa najvecim bdp po glavi stanovnika u svetu,treba da vidite njihove trole imaju i novih ali vecina su stare i izgledaju losije nego nase komunjarske u bg,prljave ulice u samom centru,MORAM PRIZNATI DA ME JE VANKUVER NEPRIJATNO SOKNUO....ogroman broj narkomana sedi po ulicama,uzasne i gadne slike,ja ne znam da takvih prizora ima po bg ili ostalim gradovima,treba da vidite karibske zemlje,to je BEDA....pa kad to uporedite sa nasim vidite da smo daleko od najgoreg,ima dosta zapadnoevropskih gradova koji su po sredjenosti daleko iza varsave ali i beograda.....
 
1 - 20 of 23 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top