SkyscraperCity banner

7941 - 7960 of 9470 Posts

·
Registered
Joined
·
1,154 Posts
To se je že nekajkrat zgodilo na skandinavki turneji, tista animacijo v levem kotu malce zašteka oz. včasih malce zaostaja. Dejstvo pa je da tekmovalec gleda trenerja, trener pa ne zamahne, če ne dobi zele luči... Dvomim da bo prišlo do kakšne diskvalifikacije...
Skoke spremljam že desetletja, pa odkar obstaja ta grafika, tega še nisem videl. Pa sem vedno pozoren zaradi vetra.
 

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Kupljena karta za četrtek :) Me prav zanima, kako daleč bo žirija tokrat pustila letet. V zadnjih letih se je paničarilo takoj, ko se je nekdo približal 225m. Če poskušam bit realen, bo uspeh že, če bo izboljšan planiški rekord 239m. OP: naj me Prevc demantira z 252m ;-)
 

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Še nekaj glede prenovljene Bloudkove velikanke: stari rekord je bil iz leta 1998 147,5m, na novi napravi pa je uradni od Prevca 142m. Kako je Lanišek v nordijski kombinaciji pristal pri 149m, mi ni jasno :D

 

·
Registered
Joined
·
28 Posts
po tehle slikah sodeč gre prej na bloudkovi 155, kot pa na velikanki 252..glede naklonine, upam pa seveda da bo šlo..pa da v soboto ne bo dežja in preveč vetra..
 

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Lahko da je ravno to eden izmed razlogov, zakaj je bil v Planici rekord tako dolgo časa (od srede 80ih do 2011). Na strani skisprungenschanzen.com recimo piše, da "It is an uncommon hill, because the jump-off is only in a height of 2 meters. That is uncommon menial for a ski flying hill." Ker ima Planica pogosto vzgornik, je zgornji del profila letalnice lahko precej višje postavljen, celoten profil bolj razpotegnjen, posledično so daljave večje, čeprav je verjetno preletena zračna razdalja (če bi merili krivuljo leta) lahko enaka kot drugje.

Banalen primer:
- recimo da je miza visoka 4 m (črna krivulja). Točka 250 m je tam kjer je označeno s piko.

- v drugem primeru nasujemo recimo 2 m samo na pukl (oranžna krivulja), miza ostane na isti višini in isti točki in predpostavimo da je to dovoljeno.
- če skakalec v istem loku na stari ali nasuti profil pristane na isti nespremenjeni točki 250 m, bi glede na nasuto podlago sicer skočil dlje (recimo 260 m), v zraku pa bo do pristanka popolnoma enak čas in naredil bo isto razdaljo v zraku.
- če leti zelo visoko naredi v zraku večji lok (razdaljo) kot če leti čisto nizko itd.
- torej če gledate modro črtkano virtualno krivuljo po zraku, ki gre iz njegov čevljev, je na isto točko 250 m v zraku naredil popolnoma isto razdaljo kot na nasut profil (kjer pa bi mu s šiviljskim metrom izmerili več).

Tu je prostor za manipulacijo in zaradi krivulje je težko reči koliko daleč v resnici leti skakalec. A je 250 m res 250 m ali je več ali manj? V resnici bi se morala merit virtualna zračna krivulja.

Upam da je razumljivo, kaj hočem povedat. Korekt mi if am vrong. Pa naj to kdo fizikalno razloži drugače če zna.

 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
skrbi me samo sonce :grumpy: (če ne bo oblačno), ki se bo upiralo na smučino...na "ta stari" je bilo pač tisto "cigansko" zeleno senčilo...tuki pa kot kaže ni bilo neke predhodne rešitve...dokler ni visokih dreves zraven, bi znalo bit zoprno in vodeno (nevem razen če bo hladilni sistem lahko "sfolgal") :) :drool:
 

·
Banned
Joined
·
2,092 Posts
A ta nastavitev vetrnega koridorja, ki ga zadnje čase nastavi žirija je novost ali je to v praksi/pravilih že stara stvar?

Zadnje čase Tepeš koridor na vseh skakalnicah nastavlja do max 2 m/s. Kako je z letalnicami, včasih (še 15 let nazaj) se spomnim da je bilo dovoljeno oz zaželjeno do 4 m/s včasih so skakali celo do 6 m/s pa se noben ni sekiral?

A so zdaj pravila za letalnice drugačna, max 2-3 m/s? Ker pol znajo biti v soboto in nedeljo prekinitve. Napoved vetra je sicer dokaj ugodna za soboto in nedeljo max 3-3.8 m/s.
 

·
Banned
Joined
·
2,092 Posts
Kaj bi se zgodilo če bi v sredo na preizkusu letalnice kakšen predskakalec teoretično postavil nov svetovni rekord? Najbrž ga ne bi priznali, pretvarjali bi se da se sploh ni zgodil.

Ampak spomnimo se letošnjega Kulma. Freund je na (uradnem) treningu skočil 237.5 metra a ga sprva po pravilih niso hoteli priznati kot uradnega rekorda skakalnice Kulm, a glej ga zlomka, do večera tistega dne se je to spremenilo
http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/3788/2015JP3788RLT.pdf

Uradno naj bi veljala samo kvalifikacijski, poskusni ter skok s tekme. Preizkus letalnice, trening in predtekmovalci pa kakor da ne.

Mah če mene vprašate, če se skoki snemajo in če se opravljajo videomeritve kar na preizkusih in treningih se bi se morali vsi rekordi priznati.

Ker kaj, nek predtekmovalec Jaka Rus bi v sredo na preizkusu skočil recimo 260 m, oni pa bi zatajili zgodovino in rekli to se ni nikoli zgodilo, tudi v statistikah tega rekorda ne bo.
 

·
Registered
Joined
·
834 Posts
skrbi me samo sonce :grumpy: (če ne bo oblačno), ki se bo upiralo na smučino...na "ta stari" je bilo pač tisto "cigansko" zeleno senčilo...tuki pa kot kaže ni bilo neke predhodne rešitve...dokler ni visokih dreves zraven, bi znalo bit zoprno in vodeno (nevem razen če bo hladilni sistem lahko "sfolgal") :) :drool:

Baje je sam hladilni sisrem še tastar. Je pa razlika v količini ledu ki so ga morali hladiti na stari špuri in sedaj na novi. Sedaj je ledena osnova za špuro precej ožja in mislim da tudi tanjša. Po tej logiki bi morali kompresorji zadostovat.
 
7941 - 7960 of 9470 Posts
Top