SkyscraperCity banner

1 - 20 of 2674 Posts

·
PROPOLIA BULGARIA
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #1
Нова тема (2012)

СТАРИ ТЕМИ | OLD THREADS:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1289325 - Pleven 2011
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1037159 - Pleven 2010
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=647995 - Pleven 2008-2009

Супермаркети/Хипермаркети в Плевен | Supermarkets/Hypermarkets in Pleven :

BILLA
-2 действащи; 1 закрит (ж.к Дружба- бул. Европа- до Praktiker); 1 пред откриване (ж.к Дружба- до у-ще Интелект).

KAUFLAND
-2 действащи

МЕТРО
-1 действащ

PENNY MARKET
-2 действащи

CARREFOUR
- пред откриване от май 2011 ; отложено откриване за пролетта на 2012 (Mall Pleven)

ELEMAG
-1 действащ ( неясно бъдеще- най-вероятно пред закриване)

LIDL
-1 действащ; проект за втори

T MARKET
-1 дейстащ

PICCADILLY
- от 2010 "водят се преговори"

-Baumax -1 действащ

Mr.Bricolage -1 действащ ; 2 готов (би трябвало да заработи от февруари 2012)

Praktiker -1 действащ

МОЛОВЕ | SHOPPING MALLS:


CENTRAL MALL PLEVEN
-Открит ноември 2008г. | Operating since november 2008


MALL PLEVEN
-След многократно отлагано откриване- очаква се да заработи през пролетта на 2012 | Opening SOON


CARREFOUR PLEVEN MALL
- Предпроектно проучване | PRO


MANIA TOWER / CITY CENTER PLEVEN
- Открит юли 2008 | Operating since july 2008
 

·
PROPOLIA BULGARIA
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #4
Може ли някакво инфо за "Carrefour Pleven Mall"? :)
Мол Карфур Плевен
РЗП: 19 643 м2 включително паркинг
Парцел: 9 896 м2
Етап за изпълнение: Предпроектно проучване
^^ Само това имам :bash:

P.S: Някакви новини около Mall Pleven? Витаят разни слухове,че откриване- отново няма да има :D
 

·
Registered
Joined
·
11 Posts
Този Карфур ще е отделна сграда от Мол Плевен? Като този в Бургас? И къде мислят да го реализират?
 

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,529 Posts
^^ Извинявам се за офтопика, но Пловдив не е където трябва, на картата. Там е по-скоро Пазарджик.
То и северната ни граница не е изцяло водна, но.. :D
 

·
Registered
Joined
·
766 Posts
С 56 млн. евро от европейски фонд ще се модернизират шест наши града

Шест български града ще бъдат модернизирани със средства от новоучреден европейски фонд, съобщи Европейската комисия. Над 56 млн. евро ще бъдат инвестирани през следващите четири години в различни проекти в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Парите ще бъдат насочени към развитието на транспортната мрежа, енергопреносната система, изолацията на сгради и облагородяването на крайградските територии. Проекти по осигуряването на по-широк достъп до обществени и социални услуги също ще бъдат подкрепени финансово.

Фондът за градско развитие, който ще осигури средствата, е създаден след споразумение на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския регионален фонд за градско развитие. Новото сдружение е учредено като смесено дружество между френската банка Societe Generale Expressbank, холдинг "Елана", "Елана инвестмънт" и Balkan Advisors. ЕИБ вече управлява един фонд в България. Той бе създаден в рамките на програмата "Джесика" и също подпомага различни градоустройствени проекти.

www.segabg.com
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
Плевен - единствен в страната с анализ на ВиК сектора

Областната администрация на Плевен бе домакин на работна среща по въпроси, свързани с промените във ВиК сектора и възможностите за навлизане на частни партньори. Във форума участваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димитър Симидчиев, членовете на Областния съвет за развитие, представители на Басейнова дирекция, РИОСВ и ВиК - Плевен. Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка, направи презентация за възможностите за решаване на проблемите от ВиК - Плевен, чрез привличане на частен оператор. Плевенска област е единствената в България, за която има направен такъв подробен анализ.

По отношение на проблемите във ВиК сектора Димитър Симидчиев отбеляза, че те са еднакви в цялата страна - загуба на питейна вода и остаряла водопреносна мрежа. „Работим по въпроса, предвиждаме някои законови промени, които се надяваме да помогнат за подобряването на сектора. И един от начините това да се случи е публично-частното партньорство. Целта на доклада, който представяме в Плевен, е да предостави допълнителна информация“, поясни зам.-министърът.

Областният управител Иван Новкиришки обобщи, че докладът съдържа сериозен анализ - правен, икономически и финансов, за състоянието на ВиК сектора в Плевенска област. На кметовете на общини е предоставено писмо от МРРБ, което информира, че вече са сключени и договорите с корпорациите - изпълнителки, които ще подготвят и регионалните генерални планове в сектора, каквото е условието по Закона за водите. Тези планове ще са необходими за бъдещите решения на ВиК асоциацията, създадена в Плевен през миналата година.

Анализите и доклада представи ръководителят на проекта Ивайло Колев, съветник в Международната финансова корпорация.

„Много важно е как този проект се вписва в цялостната реформа във ВиК сектора. Основното, което се цели с тази реформа, е да се промени собствеността на системите и съоръженията и да се определят като публична държавна и публична общинска собственост. Смятаме, че трябва да се разграничат задълженията на собственика и на оператора на инфраструктурата, а и да се определи механизъм, по който съоръжения, изградени с европейски средства, да могат да се предоставят на операторите за експлоатация и поддръжка“, каза Колев.

Според доклада на Международната финансова корпорация нуждата от инвестиции е в три основни направления. Първото е подобряване на надеждността по отношение на водоизточниците и непрекъснатостта на водоснабдяването. Второто е подобряване на качеството на водата чрез по-добро третиране и използване на нови водоизточници. Инвестициите в оперативна ефективност трябва да са насочени към намаляването на оперативните разходи, включително и за аварии и ремонт, за електроенергия и труд. В канализационната мрежа са нужни инвестиции за разширяване на нивото на покритие с канализационни услуги. По отношение на пречиствателната станция в доклада е изрично посочено, че тя трябва спешно да бъде рехабилитирана, както и това, че трябва да бъдат изградени още станции.
http://stroitelstvoimoti.com/index.php?lang_id=1&prm=news&rub_id=15&news_id=15127&page=

Ще има пилотен воден ПЧП проект: ВиК - Плевен

До средата на годината може да има водна стратегия, очакват се и първите анализи от регионалните мастер планове


8 декември. Държавата прави първата важна стъпка във водния сектор. Чрез регионалните генерални планове ще се улесни и опрости процесът на планиране. Резултатите от труда на изпълнителите ще бъдат ползвани години наред, заяви при подписването зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев

Министерството на регионалното развитие и благоустройството
избра ВиК - Плевен, за пилотен проект за ПЧП
и възложи на Международната финансова корпорация (МФК) от групата на Световна банка да изготви правен, технически и финансово-икономически анализи на фирмата и проучване на общественото мнение за възможностите за решаване на проблемите чрез привличане на частен оператор.

Най-добрата възможност за подобряване нивата на предоставените услуги е договор за концесия и инвестиране на значителни средства във ВиК системата чрез участие на частния сектор. Изследвахме една от възможните форми за осигуряване на средства, а именно чрез публично-частно партньорство, съобщава Ивайло Колев, съветник към МФК и ръководител на проекта.
Само три форми на ПЧП са приложими в България – договор за управление, предоставяне на инфраструктурата на частен оператор или концесия. Според направените технически анализи близо 400 млн. лв. са необходимите инвестиции за региона. Вложенията от частния партньор са в размер на около 280 млн. лв., останалите трябва да дойдат като грант и инвестиции от общините и държавата. Проучване на общественото мнение показва, че плановете се приемат положително.
Плевен бе избран за пилотен проект след анализ на шест най-подходящи ВиК оператора и къса листа от три дружества - в Пловдив, Плевен и Добрич.
С цел извършване на

реформа и цялостна промяна в управлението на водния сектор
през септември 2010 г. започна разработването на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор. Със стратегията ще се създаде модел за управление на сектора по отношение на собствеността и управление на водната инфраструктура, възможностите за финансиране. Вече е пред финализиране изработването на стратегията, включително и в частта за управлението на ВиК инфраструктурата, за която отговаря министерството на регионалното развитие.
За първи път е създадена нормативна възможност общините да управляват някои от находищата на минерални води, изключителна държавна собственост, по тяхно искане. В резултат на това 37 общини вече разполагат с 57 находища на минерални води, предоставени им безвъзмездно за срок от 25 години.

Регионалните генерални планове
ще очертаят реалното състояние на водния сектор. В средата на декември бяха подписани договорите за тяхното изработване на стойност 12,3 млн. евро. Средствата ще бъдат вложени в изготвянето на планове, чрез които ще бъде направен детайлен анализ на състоянието и нуждите на системите и съоръженията във ВиК сектора.
288 компании в 87 консорциума се включиха в процедурата.
Държавата прави първата важна стъпка във водния сектор, заяви при подписването зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Чрез регионалните генерални планове ще се улесни и опрости процесът на планиране. Резултатите от труда на изпълнителите ще бъде ползван години наред. Чрез регионалните генерални планове ще бъде направена прогноза за развитието на сектора и осигуряването на добро качество на ВиК услугите.
Изготвянето на регионалните планове ще продължи 18 месеца. 80% от средствата се осигуряват със заем от Международната банка за възстановяване и развитие, а 20 на сто - от държавния бюджет. Трите консорциума трябва да изготвят 51 регионални генерални плана за общо 28 обособени територии в цялата страна.
ДЗЗД "Ежис Инфраструктура България" (Egis Infrastructure Bulgaria DZZD) ще работи по ЛОТ 1. Той включва обособени територии в областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол и Стара Загора.
Анализите за ЛОТ 2, който обхваща обособени територии в областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Смолян, ще прави консорциум с лидер "Сюрека", Франция (Seureca, France), и партньори ЕсЦЕ, Франция (SCE, France), "Аркадия Инженеринг" ООД, България (Arcadia Engineering Ltd, Bulgaria), "Хидропроект София" ООД (Hidroproekt- Sofia Ltd, Bulgaria).
Регионалният генерален план за ЛОТ 3, включващ обособените територии в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, ще бъде изготвен от консорциум с лидер "Нирас", Дания (Niras, Denmark), и партньори "Нирас България" ООД (Niras Bulgaria EOOD), "Рамбол", Дания (Ramboll,Denmark), "София Консултинг груп" (Sofia Consulting Group, Bulgaria) и Ди Ейч Ай, Чехия (DHI a.s.,Czech Republic).
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1740902
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
„Южен поток“ - добро бъдеще за Плевенския край
Съоръжението ще спомогне за внедряването на иновации в областта, прогнозират експертиВ края на миналата година в Плевен се проведоха консултации и обществено обсъждане по изработването на задание за обхвата и съдържанието на ОВОС за изграждане на газопровода „Южен поток“. На срещата присъстваха представители на компанията „Южен поток - България“, областният управител на Плевенска област Иван Новкиришки, заместниците му арх. Бойко Балтаков и Тошко Гетов, представители на общините и заинтересовани страни. Бяха разгледани всички възможни влияния на заданието на ОВОС, представено от „Южен поток -
България“, в което се минимизират в най-висока степен всички отрицателни въздействия.

Отсечката от газопровода, която ще се изгражда на наша територия, е обявена с решение на Министерския съвет за обект с национално значение. Трасето на „Южен поток“ минава и през Плевенска област - през територии в общините Левски, Пордим, Плевен, Долни Дъбник, Искър, Долна Митрополия и Кнежа.

Между селата Садовец и Крушовица газопроводът ще пресече Вит, тръгва в северна посока, а между Горни Дъбник и Долни Дъбник пресича пътя Плевен-Луковит и жп линията Плевен-Червен бряг, заобикаляйки от изток язовир „Горни Дъбник“. След Искър газопроводът ще „завие“ на запад, а между Долни Луковит и Староселци ще пресича реката.

На територията на Плевенска област „Южен поток“ ще пресече река Осъм, която е коригирана и има изградени защитни диги. Ширината на кюнето (малко речно корито или канал с трапецовиден профил, б.а.) е 40 метра, дълбочината е около 80 см, дигите са с височина около 2 метра, а разстоянието между тях е 170 метра. В това поречие са още реките Ломя и Смърдешка бара, газопроводът пресича и пет малки реки и дерета.

Участъкът, в който „Южен поток“ пресича Вит обаче, не е коригиран. Руслото на реката е с ширина около 300 м, дълбочината е около 4 метра. В този участък съоръжението ще пресече още 14 малки реки и дерета.

Не е коригирана и река Искър в участъка за „Южен поток“. Ширината на основното корито е около 100 м, дълбочината - около 4 м. Общата ширина на заливаемите крайречни тераси е около 160 м.

Трасето на газопровода пресича в района на Горни Дъбник зона за опазване с 14 местообитания, 18 вида млекопитаещи и 14 вида риби. При необходимост при избора на варианти на следващ етап ще бъдат взети под внимание специални режими за опазване на местообитанията, върху които би могло да се окаже въздействие в тази зона.

След Староселци трасето също пресича зони за опазване - река Искър и Кононски дол, в които има 10 местообитания, 10 вида млекопитаещи, 10 вида риби.

Привлекателност на регионите, през които ще мине газопроводът, обещават от компанията. Специалистите прогнозират, че съоръжението ще спомогне за внедряването на иновации в Плевенския край. В процеса на строителството се предвижда да бъдат въведени и нови технологии.

Изграждане на линейната част и на компресорните станции - това са двата основни етапа в строителството на газопровода. Очакванията са строителството на линейната част - след всички предпроектни процедури - да е по-лекият етап и да бъде извършено изцяло от български подизпълнители.

По-сложно ще е изграждането на предвидените в проекти 4 компресорни станции, не крият от компанията. Но уточняват, че имат опит в тази дейност. Все още не може със сигурност да се каже, но към момента в проекта е заложено една от тези компресорни станции да е на територията на Плевенска област. Дали ще е така, ще стане ясно, когато бъде взето финалното инвестиционно решение от страна на акционерите. Това, което е ясно, е, че компресорните станции ще бъдат изградени на разстояние около 100 километра една от друга.

От „Южен поток - България“ поемат ангажимент да минимизират рисковете за земеделските производители, под чиито ниви ще минават тръбите и респективно ще тече газ. След строителството е предвидена рекултивация на земята, за да може да се ползва, отчуждаване ще има само за терени в района на бъдещите компресорни станции.

МЕРКИ

Прах и емисии от строителната механизация - това са основните замърсители, обясниха на срещата в Плевен от „Южен поток - България“. Експертите уточниха, че количествата прах ще бъдат намалявани чрез поредица от мерки, които ще бъдат предприети по време на строителството.

За да се избегне вредното въздействие от газопровода, ще бъдат използвани най-качествени материали за изпълнение, при евентуални аварии ще се извършва бързо разкриване и поправяне на изпусканията, ще се поддържат качествено всички съоръжения. По време на строителството няма да бъдат отделяни опасни отпадъци. Експлоатацията на газопровода няма да е източник на вредни физични фактори, като светлинно и топлинно излъчване, както и електромагнитни лъчения.

МАЩАБИ

Предвижда се през първата година на експлоатация на газопровода през територията на България да бъдат транзитирани около 16 милиарда куб. м газ, а транзитните количества се очаква да надминат 60 милиарда на година. Предвидено е газопроводът да бъде изграден с работно налягане 9.8 мегапаскала и диаметър 1400 милиметра. Ангажиментът на българската компания е през 2015-а по тръбите на „Южен поток“ да потече газ.

Участие на местни фирми като изпълнители и подизпълнители на отделни етапи от строителството на газопровода предвиждат от компанията. Както и създаването на трайни работни места при експлоатацията на съоръженията.

В хода на строителството на „Южен поток“ ще се спазват всички законови изисквания. По време на експлоатацията ще бъде съблюдавана Наредбата за устройството и безопасната експлоатация на преносните разпределителни газопроводи. Съгласно тази наредба се изисква да има отстояния от населените места и самостоятелните обекти, както и газопроводът да бъде разположен по специален начин при пресичането на реки, водни прегради, жп линии и пътища. От компанията обещават безаварийна експлоатация на „Южен поток“.
http://stroitelstvoimoti.com/index.php?lang_id=1&prm=news&rub_id=&news_id=15121&page=
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
Възможностите по програма Jessika ще обсъждат в Плевен

В края на тази седмица, Община Плевен ще бъде домакин на среща по инициатива JESSICA, информира кметът доц. д-р Димитър Стойков на редовния си брифинг.
Форумът ще се проведе на 21 януари от 8:30 часа в Актовата зала на Общината. На срещата ще присъства министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и представители на Европейската инвестиционна банка. Поканени са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, депутати и представители на бизнеса от региона.
Тема на срещата е "Публично - частно партньорство по проекти, финансирани от програма "Джесика"/Jessika/. Ще бъдат обсъдени възможностите за финансиране на общини и частни инвеститори, които да участват в съвместни проекти при по - добри условия, като по-ниски лихви и по-големи срокове за погасяване.Идеята е да се финансират обекти с голяма възвръщаемост на средствата.Като такива, кметът посочи изграждането на два нови паркинга в центъра на Плевен, възстановяване и изграждане на нови спортни съоръжения в Кайлъка.
До дни ще стане ясна и датата на изнесеното заседание на Министерския съвет в Плевен, обяви още градоначалникът.
В момента се правят заявките за капиталови средства, подготвя се и предложение за откриване на 300 нови работни места по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" схема „Развитие", уточни доц. Стойков.
Трима нови членове на ръководния екип на Община Плевен, представи още кметът на редовния си брифинг. Това са ръководителят на ЕСГРАОН Таня Делийска, директорът на дирекция „Административно обслужване и международно сътрудничество" Ваня Пангелска и началникът на отдел „Отбранителна и мобилизационна подготовка" Васил Василев.
Доц. Стойков покани медиите и на предстоящата на 18 януари Конференция по обществен ред и сигурност. Тя се организира от председателя на Постоянната комисия по въпросите на сигурността към Общинския съвет Красимир Атанасов началника на отдел „Обществен ред и сигурност" в Общината Георги Георгиев. Във форума ще участват представители на местната власт, МВР, ДАНС, охранителни фирми и други експерти в областта на сигурността. Целта е да се подготвят планове за повишаване сигурността в селата, съобразени със спецификата и потребностите на всяко населено място, уточни кметът.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=838856
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
Доц. д-р Димитър Стойков, дмн, кмет на община Плевен:

Изправяме се срещу кризата с намаляване на данъците за гражданите и бизнесаДоц. Стойков, кои ще са основните приоритети в работата ви?
- Привличането на инвестиции е начинът за развитие на общината. Работата по европроекти вече тече с пълна сила. Въвеждаме и конкретни политики за привличане на инвестиции, а именно изграждане на разпознаваем образ на региона чрез конкретен маркетинг както в страната, така и в чужбина и масирана информационна кампания за потенциала на Плевен като място за добър живот и бизнес.

Политиката на децентрализация на общините ще повлияе ли на бюджета на община Плевен? Къде ще свиете разходите и за какво ще дадете повече пари?
- Това, което категорично мога да заявя, е, че за първи път от години през 2012 г. Плевен ще има един реалистичен бюджет. Обективни фактори налагат свиване на разходите във всички общини и първата стъпка за това е 15-процентното съкращение на администрациите по разпореждане на Министерството на финансите. Преразглеждаме разходите за услуги и работата на неефективните звена на общината. От изключителна важност за мен и новото ръководство на общината бе да намалим данъчната тежест за гражданите и бизнеса, които преживяват трудности в условията на криза. След задълбочен анализ успяхме да свалим общата данъчна тежест с около 2%. Въпреки ограниченията община Плевен няма да намалява парите за образование и култура. Стараем се да привлечем допълнителни средства по държавни и европейски програми. Разработването и реализацията на европроекти е дейността, от която община Плевен няма да пести. Необосновано е да спестиш 5 милиона лева, ако срещу тях ще получиш безвъзмездно 95 милиона.

По какви проекти ще работите през следващите четири години и с какво ще стартирате? Предвиждате ли проекти, свързани с енергийната ефективност - въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, подмяна на градския транспорт, саниране на обществени и жилищни сгради?
- В момента изпълняваме тринайсет собствени и партньорски проекти на обща стойност 19 милиона лева. По-важните от тях са за ремонт на основни градски улици, изграждане на велоалея, многофункционални спортни и детски площадки, видеонаблюдение, обновление на сградите и повишаване енергийната ефективност на училища, подобряване на водещи природни и културно-исторически атракции, изготвяне на интегриран план за градско възстановяване и развитие, развиване на информационни и социални услуги. Още три проекта за приблизително 40 милиона лева са депозирани за оценка, от които водещ е изграждането на регионална система за управление на отпадъците. Разработваме и други шест проекта с общ бюджет около 55 милиона лева, най-мащабните, от които са за модернизиране на градския транспорт, разширяване на мрежата от социални звена за извеждане на деца от специализираните институции. В ход е и подготовката на съвместен проект за реконструкция на водния цикъл на стойност 100 милиона лева.

Какви работни места ще бъдат открити при реализацията на новите проекти?
- Разнообразието на проектите, по които работим, определя и многообразието от специалисти, които ще бъдат ангажирани в изпълнението им. Има дейности в областта на строителството, ВиК сектора, социалните услуги, градския транспорт, туризма и други.

Какво е цифровото изражение на инвестициите в общината и какъв е делът на чуждестранните?
- Над 130 милиона са инвестициите за предходните четири години. Те са предимно чуждестранни и са свързани с изграждане на търговски обекти, част от международни вериги. Идеята на новото ръководство на общината е да направи Плевен привлекателен за инвестиции в производството и услугите, които да дадат не само работа на плевенчани, но и визия за града ни в икономически аспект.

Кои са най-важните проблеми за община Плевен, които ще се стремите да решите?
- Основният проблем на Плевен, България, а и Европа е икономическата и финансова криза, в резултат на която се увеличи безработицата, намаляха доходите на гражданите, а оттам и възможностите на държавата, и общините. Целта ни е с привличането на инвестиции и откриването на работни места по проекти на ЕС да повишим качеството на живот на плевенчани. Единствено, осигурявайки възможности за професионална реализация и добри условия на живот, ще успеем да върнем младите хора в Плевен.

Какво ще направите за развитието на бизнеса?
- Първата вече направена стъпка е намаляването на местните данъци. Тя ще облекчи бизнеса и ще вкара Плевен в полезрението на инвеститорите. Наясно сте, че повечето общини в България вдигат данъците, а останалите отчитат като успех запазването им на миналогодишни нива. На този фон Плевен определено ще се отличи като интересен за инвеститорите. Друга мярка за стимулиране на бизнеса е ефективното и прозрачно управление на обществените поръчки с възложител община Плевен, както и осигуряване на участие на широк кръг от кандидати в общинските търгове с цел увеличаване на конкуренцията и гарантиране максимално качествено изпълнение.

Плевен
Община Плевен заема централната част на Дунавската равнина. Тя се простира върху 809 712 дка. Икономиката в общината е широкоспектърна - търговия, ремонт и техническо обслужване, разпространение на електрическа и топлинна енергия, транспорт, складиране, строителство. Сред водещите предприятия са завод "Рубин"АД - Плевен - производител на амбалажно стъкло, "Вап Тех, "Алуком"АД, "Сартен". През последните години сериозни инвестиции реализираха "Метекно". "УниПОС" ООД, "Корус Билдинг Системс България" АД и др. Значителен по обем вложения бяха направени в множество търговски обекти.
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1745446
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
Проект за 43 млн. лв. стартира в община Левски

В идните две години. ще бъде изградена пречиствателна станция за отпадните води от гр. Левски. Сега те се вливат директно в р. Осъм.

Съгласно проект за 43, 661 млн. лв. ще бъде доизградена канализационната и водопроводната мрежа на общинския център с над 10 хил. души население. 80 процента от средствата са осигурени от кохезионния фонд на Европейския съюз, останалите пари са по национално дофинансиране.

Предстои избор на основен изпълнител. Има голям интерес от сериозни компании, включително и с международно участие, заяви кметицата Любка Александрова. От два подходящи терена ще бъде бъде избрана площадка за пречиствателната станция. Ще бъдат изградени колектори за прехвърляне на отпадъчните води от промишлената зона посредством помпена станция към нея.

Одобреният проект е по договор за безвъзмездно финансиране между общината и министерството на околната среда. Според него ще се изгради близо 5 км нова канализация и ще се ремонтира съществуващата, която е повече от 7,8 км. С реализацията му ще се подобри екологичната среда и ще се спре част от замърсяването на Осъм, която е включена в националната екомрежа „Натура 2000”.
 

·
PROPOLIA BULGARIA
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #13
Colliers International са се отказали от Mall Pleven. Преди малко свалиха и проекта от сайта си... Явно този мол е обречен................ :eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
743 Posts
^^Той май си беше обречен от самото начало.Още докато траеше строежа се чудих,как може да просъществува в Плевен такъв голям търговски център...може би само,ако нямаше никакви други магазини в града :).Е...предполагам,че все някакво приложение на сградата ще намерят.За сега - нека си стои така,като паметник на глупостта!Поне арабинът оправи улицата отпред :).
 

·
Registered
Joined
·
144 Posts
Молът ще просъществува... някога. Просто в момента пазарът е в застой. В момента, в който големите играчи започнат да правят експанзии в страната молът ще тръгне, защото просто в града няма къде другаде да напъхате магазини от мащаба на 500-2000 квадрата. Не толкова претенциозните марки ще съживят Mania Tower като ще й изчерпят капацитета.
Същият проблем в момента го има и в Пловдив - след като Мол Марково тепе няма да се отвори (а беше единствения с отосително централно положение) всички се преориентираха към Мол Галерия, който е на майната си, но пък само той може да предложи площи за отдаване.
По мое мнение търговските центрове, с които разполага в момента Плевен са точно нужното количество - просто трябва време пазарът да се стабилизира :)
 

·
Registered
Joined
·
463 Posts
"Хемус" ще се строи като 4-лентов скоростен път, а в бъдеще може да се разшири с аварийни ленти, както е при магистралите.

"Стойността на цялото трасе на "Хемус" от София до Шумен е 1,2 милиарда евро. Затова предлагаме първо сега в Закона за пътищата и в дългосрочен план, в зависимост и от трафик и от възможности за финансиране да направим 4-лентов скоростен път, а вече във времето напред, ако имаме необходимост и финансов ресурс да разширим и с аварийни ленти", обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Плевен, цитирана от БНР и БТА.

След "Струма", "Хемус", както и да го наречем - скоростен път или магистрала, е топ две приоритет при следващата оперативна програма в този сектор, заяви Павлова. Регионалният министър се надява, че ако се продължи оставащата част от "Хемус" през 2014 г., към 2017-18 година ще има възможност за трафик по нея.

Важното е, че ще дадем възможност за трафика в този изключително важен регион - да има магистрала, защото по нея ще дойдат инвеститорите, коментира министърът. По думите й, сега започва подготовката и на идейното проектиране на трасето, което ще преминава между областите Плевен и Ловеч.

http://dnes.dir.bg/news/liljana-pavlova-magistrala-hemus-10360151?nt=6
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
Кметът на Плевен откри дебата за възможностите по инициатива JESSICAСедем идейни проекта за финансиране по инициатива JESSICA представи кметът на Плевен доц. д-р Димитър Стойков, на открита среща с представители на бизнеса и медиите, в събота. Над 150 души се включиха във форума, организиран с цел запознаване с параметрите наподписаното споразумение между Европейската инвестиционна банка като Холдинговфонд по инициативата JESSICA за България, и Регионалния фонд за градско развитие АД, с водещ акционер Societe Generale Експресбанк и акционери финансова компания Елана и BalkanAdvisors.

На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, Деница Николова - ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”, Филип Лот – главен изпълнителен директор на SocieteGeneraleЕкспресбанк и Мартин Заимов – изпълнителен директор Регионален фонд за градско развитие АД.

След две седмици ще бъде организирана Кръгла маса с представители на бизнеса и обществеността, на която ще бъдат обсъдени в конкретика представените проекти, обяви на финала кметът Стойков. В нея могат да участват както желаещите да дискутират направените предложения, така и тези, които имат готовност да внесат нови проекти.

Срещата по инициатива JESSICA в Плевен е второто поред събитие, организирано от фонда, за да запознае представителите на местната власт и бизнеса по региони с точните специфики на споразумението. По силата на споразумението Регионален фонд за градско развитие получава мандат за управление на 36,9 млн. лева от ресурса на Холдинговия фонд, а водещият партньор във фонда - Societe Generale Експресбанк поема ангажимент да съфинансира проектите на фонда с двойно по-голяма сума - 73,8 млн.лв. Така до средата на 2015 г. ще бъдат инвестирани общо над 110 млн. лева в проекти за устойчиво градско развитие.


По време на форума бе разяснено, че фондът ще финансира проекти на общини, частни инвеститори и публично-частни партньорства, в шестте големи града на България - Бургас, Варна, Русе, Плевен, Пловдив и Стара Загора. Това ще се случи основно чрез заеми, но в някои случаи може да бъде направено и чрез дялово участие. Като удачни примери за потенциални за финансиране проекти, бяха посочени: обновяване на социална инфраструктура, проекти за подобряване на физическата среда и превенция на риска, системи за устойчива градска мобилност.

Част от възможните проекти за Плевен предвиждат реконструкция на открития басейн в парк „Кайлъка“, изграждане на покрит плувен басейн на входа на парка, строеж на закрит надземен паркинг зад Мавзолея костница „Свети Георги Победоносец“ в центъра, реконструкция на стадион „Плевен“ и на съществуващ плувен комплекс в района на ТЕЦ, изграждане на закрита зала за тенис на мястото на бившето хандбално игрище и проект за открит спортен комплекс с футболно игрище с изкуствена трева, лекоатлетическа писта, трибуни, съблекални и сектори за хвърляния на копие, диск и други.

„България се гордее с едни от най-старите европейски градове. Чрез своята програма JESSICA Европейската комисия предлага иновативни финансови решения за съвременното им облагородяване. С подписването на това споразумение Регионален фонд за градско развитие получи възможност да финансира реализирането на проекти, с помощта на които, да развием скрития потенциал на нашите градове и да покажем техния заслужен облик”, заяви Мартин Заимов – изпълнителен директор на фонда.

Министър Павлова подчерта, че според нея общините ще натрупат полезен опит за следващия програмен период в ЕС, когато особено важни ще бъдат инструментите за финансов инженеринг при привличане на европейски средства. Тя изрази надежда, че до месец-два Парламентът ще приеме новия закон за публично-частното партньорство, който ще урегулира и постави на здрава основа полезното взаимодействие между местната власт и бизнеса.

Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева подчерта, че за Плевен JESSICA означава възможност. Тя призова ръководството на Общината да вложи необходимите усилия, за да може до лятото градът ни да има Общ устройствен план, в който да бъдат включени новите проекти.
...
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
ПО “КРАСИВА БЪЛГАРИЯ”: ЩЕ САНИРАМЕ СГРАДАТА НА ОБЩИНАТА И ЩЕ ЧИСТИМ ОГРАДАТА НА МАВЗОЛЕЯТри проекта - 2 собствени и един в партньорство с НПО, залага Община Плевен за новата сесия на проект “Красива България” на Министерството на труда и социалната политика. Първите два са по мярка “Подобряване на градската среда”. Единият е за подобряване на топлотехническите характеристики и ремонт на основната административна сграда на Общината, на пл. “Възраждане” 2, има техническа документация по ЗУТ, и е на стойност 211 422.81 лева, а другият предвижда възстановяване и почистване на монолитната декоративна ограда на мавзолей “Св. Георги Победоносец”, на стойност 41 590 лв.
Собственото участие в първия случай възлиза на 52.75%, а във втория е 50%.
Във връзка с постъпило предложение от сдружение “Център Отворена врата” Община Плевен има намерение да участва като партньор в осъществяване на идеята за Кризисен център за жени и деца, преживели насилие. Проектът е на стойност 84 160 лева и сдружението осигурява необходимия собствен финансов ресурс. С решение на Общинския съвет, на “Център Отворена врата” е предоставена масивна едноетажна сграда на ул. “Тодор Табаков” 1. Това стана преди 2 години, но поради липса на средства сградата не е ремонтирана и се е превърнала в обиталище на съмнителни типове.
Срокът за депозиране на проектните предложения е 15 февруари, затова се очаква съветниците да ги гласуват на сесията в четвъртък.
...
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
Предлагаме Базара на Фарес за 210 000

Една от точките в дневния ред на предстоящата на 26 януари сесия на Общинския съвет в Плевен, свързана с имоти, е за продажбата на обект, частна общинска собственост, намиращ се на пл. “Свободата”. Както става ясно от материалите, иде реч за сградата на Базара, построен през 1970 г. На 21 септември 2011 г., в качеството си на управител на “Дарес 11” ЕООД Фарес Алфарес е внесъл в Общината молба за закупуване на имота. Дружеството е собственик на земята под сградата. По действащия застроителен и регулационен план в урегулираните поземлени имоти, върху които попада общинският имот, се предвижда изграждане на четириетажна сграда за обществено обслужване, научаваме още от текста на предложението, внесено от кмета доц. Стойков. “Дарес 11” заявява като цел осъществяване на инвестиционни намерения.
Съгласно Закона за собствеността, собственикът на постройка, построена върху чужд имот - в случая Общината, може да извърши продажба на трето лице само след като представи писмени доказателства, че е предложила на собственика на земята да я купи при същите условия в определен срок и той не е приел това предложение. Затова доц. Стойков предлага съветниците да приемат решение за продажба на базара на “Дарес 11” ЕООД, като в проекта не е посочена цена, но според експертната оценка, изготвена от независим оценител, тя е 210 000 лева, без ДДС. Заплащането трябва да стане в срок от два месеца след приемане на решението. При неплащане ще се организира публичен търг с тайно наддаване.
Продадоха сградата на Базара за 210 000 лева

Сградата на Базара в центъра на Плевен да бъде продадена на
фирма „Дарес 11“ с управител небезизвестния Фарес Алфарес, реши Общинският съвет. Решението беше взето, след като кметът доц. д-р Димитър Стойков внесе предложението на сесия на местния парламент миналата седмица. Определената цена за имота е 210 000 лева.
Общинските съветници гласуваха да бъде продадена само собствеността върху временната метална конструкция, защото частният инвеститор на практика е собственик на земята под обекта. От предложението за продажба става ясно, че Базарът е построен през 1970 г. и в интерес на истината от години боде очите на плевенчани с неугледния си вид. От постоянната комисия по „Обществена собственост, приватизация и концесия” към ОбС поискаха разглеждането на предложението да се отложи до приемането и влизането в сила на Закона за публично-частни партньорства, като междувременно вносителят на предложението води преговори със собственика на земята под постройката за евентуално постигане на споразумение за обезщетение в бъдещата нова постройка. Това искане обаче не бе уважено. Отхвърлено беше и второто подобно искане - от постоянната комисия „Законосъобразност и установяване на конфликт на интереси”. Тук вносителят на предложението обърна внимание, че отлагането на решението би струвало твърде скъпо на общината, тъй като по мнението на експерти постройката вече е опасна и трябва да се отделят средства за ремонта й, което пък е категорично нецелесъобразно предвид сегашната финансова ситуация.
В крайна сметка с 23 гласа „за“, 4 „против“ и 7 „въздържал се“ съветниците гласуваха сградата със застроена площ 480 кв.м да бъде продадена за 210 000 лв. на частния инвеститор. Цената трябва да бъде заплатена в срок до два месеца.
http://briagnews.bg/index.php?p=view&m=1&id=2517

http://www.posredniknews.com/site/component/user/login?return=L3NpdGUvb2JzaHRlc3R2by9wb2xpdGlrYS8yNTQ1NC1wcmVkbGFnYW1lLWJhemFyYS1uYS1mYXJlcy16YS0yMTAtMDAw
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
Обсъждат предложение за изграждане на покрит плувен басеин и фитнес зала в началото на „Кайлъка”

Има възможност за обсъждане на идеи за изграждане на покрит плувен басеин и фитнес зала на входа на парк „Кайлъка” в Плевен, съобщават от пресцентъра на общината. Това са само част от проектите, които могат да бъдат реализирани по инициатива JESSICA в Плевен.Инициатива JESSICA (Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони) позволява на бизнесът за първи да се включи в проекти, финансирани по оперативна програма „Регионално развитие“, не само като изпълнител или доставчик, а и като пряк бенефициент от изграждането на инфраструктура, обществени пространства, сгради и съоръжения, които са необходими или биха подпомогнали развитието на градовете.
Списък на възможните проекти по JESSICA в Плевен:
• Откритият басейн в парк „Кайлъка“ да се развие в атрактивно място за отдих и почивка на плевенчани, посредством публично-частно партньорство.
• Изграждане на покрит плувен басейн на входа на парк „Кайлъка“ като съпътстващата инфраструктура бъде обект на публично-частно партньорство з строеж на хотел, помещения за обслужващи дейности като ресторант, сауна, фитнес зали, тенис кортове и други обекти в сферата на услугите.
• Изграждане на закрит надземен паркинг зад Мавзолея костница „Свети Георги Победоносец“ в центъра. Той ще спомогне за разтоварване движението в централната градска част и ще осигури на гражданите удобен достъп до държавните и общински учреждения.
• Стадион „Плевен“ – реконструкция на спортното съоръжение с възстановяване на лекоатлетическата писта и привеждане на стадиона в състояние, отговарящо на изискванията за лицензиране за провеждане на спортни състезания по футбол, лека атлетика и други.
• Реконструкция на плувен комплекс (бившият „Рай“), чрез публично-частно партньорство. Това ще позволи превръщането на комплекса, разполагащ със закрит и открит басейн, в атрактивно място за практикуване на водни спортове.
• Изграждане на закрита зала за тенис на мястото на бившето хандбално игрище. Липсата на такова съоръжение и нарастващата популярност на този спорт обуславя висок интерес от страна на инвеститорите.
• Проект за изграждане на открит спортен комплекс, който ще включва футболно игрище с изкуствена трева, лекоатлетическа писта, трибуни, съблекални и сектори за хвърляния на копие, диск и други.
http://www.pleventoday.com/archives/11260
 
1 - 20 of 2674 Posts
Top