SkyscraperCity banner

2641 - 2660 of 2697 Posts

·
Registered
Joined
·
773 Posts
И малко ретроспекция за потребителите от други градове. Ето го старият цирей в самото сърце на града:

Източник: https://plevendnes.com/паметникът-на-съветската-армия-в-плев/

Самия Альоша почти не го помня, защото го махнаха в средата на 90-те. Спомням си как и градската градина тогава беше окичена с паметници на знайни и незнайни шумкари и мандраджии. Бюстовете им също се премахнаха тогава, но самите постаменти си седяха празни още няколко години, преди да се премахнат и те.


След това до вчера мястото изглеждаше така:Първоначално беше само постамента, после се сложи една пирамидка отгоре, че да стане обелиск. Доста безлично седеше. Водеше се, че трябва да е паметник на загиналите за свободата на Плевен.

И вече новия паметник::cheers:
 

·
Registered
Joined
·
11,727 Posts
Браво на Плевен. В другите по-големи градове паметниците на Альошите още гордо стоят в центровете и никой не смее да ги премахне. Голям страх ги тресе местните, да не би от Масква да скръцнат със зъби. Робско самосъзнание.
 

·
Registered
Joined
·
219 Posts
Браво на Плевен. В другите по-големи градове паметниците на Альошите още гордо стоят в центровете и никой не смее да ги премахне. Голям страх ги тресе местните, да не би от Масква да скръцнат със зъби. Робско самосъзнание.
С нетърпение очаквам и в Русе да се случи това, но за жалост не виждам как може да стане особено с този кмет. :eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
549 Posts
И вече новия паметник::cheers:

Можеха да се постараят повече с постамента на паметника и направо да го премахнат поставяйки изцяло нов от по-качествен материал и с нова концепция. Така щеше да бъде безвъзвратно премахнато всичко напомнящо за онзи безроднически паметник в сърцето на Плевен. Сега малко нещата стоят като пришити, а трябваше да бъдат изпипани и най-малките детайли.
 

·
Registered
Joined
·
766 Posts
Паметникът стои внушително, но все още е далече от крайния си вид. Предстои залесяване на площите около четирите фигури в основата, както и монтирането на подходящо осветление. След ремонта на площад "Свобода", включващ и сериозно озеленяване, паметникът ще стои още по-добре.

Иначе е наистина озадачаващ фактът как точно Плевен успя да се отърве от почти всичките си паметници, свързани с идеологията на социализма. Ето и една статия по въпроса: https://plevendnes.com/zabravenite-pametnitsi-na-sotsialisticheski-pleven/

Много съм озадачен защо в основата на паметника "Майка България" освен датата с освобождението на Плевен 1877, стои и тази прословута 1944, недвусмислено подкрепяща абсурдната теория за руснаците като "двойни освободители" на България.
 

·
Registered
Joined
·
697 Posts
изключително съм радостен от завършването на този паметник. Плевенчани доказаха, че са достойни българи, изтривайки поредното леке в града за рализка от много други "послушни" областни.
Ред е на т.н. Паметник на майка България, който трябва наистина да заприлича на нещо, а не на циментова отливка от пиян зидария. И датата 1944 няма място на такъв паметник
 

·
Registered
Joined
·
766 Posts
Необходима е държавна политика по въпроса с паметниците от социалистическия период. Но за мен истината е, че е по-важно какво се случва в съзнанието на българите, а не толкова какво е пред очите им. Тези монументи са носители на една идеология, която е вече твърде далечна и непозната за голяма част от българите. Не бих им се дразнил толкова, ако периодично пред тях не се появяваха венци и цветя и не се вееха червени знамена.
 

·
Registered
Joined
·
71 Posts
Браво! Много добре се е получил паметника, заслужава си да се види. Дано се превърне в един от символите на Плевен.

Пловдив трябва да направят същото с Альоша.
 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
Община Плевен ще купи 14 електробуса за обществения транспорт

Общата инвестиция за превозните средства е 18 млн. лв., като 83% от сумата е по ОПОС

Община Плевен ще модернизира обществения транспорт в града като за целта ще се закупят 14 нови електрически автобуса и 14 зарядни станции. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Плевен Георг Спартански и управителят на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД инж. Ангел Несторов подписаха днес договор за обществен електротранспорт в общината, съобщиха от ресорното министерство.

Общият размер на инвестицията е 18 млн. лв., а средствата, осигурени по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС), са 15 млн. лв.

Основната цел на проекта е да се намали количеството емисии на фини прахови частици във въздуха, което ще подобри качеството на атмосферния въздух. Срокът за изпълнение на дейностите е 40 месеца, уточняват от министерството на околната среда и водите.
https://www.economic.bg/bg/news/12/obshtina-pleven-modernizira-obshtestveniya-transport-s-18-mlnlv.html
 

·
Registered
Joined
·
353 Posts
Поздравления. Плевен и плевенчани трябва да се гордеят с паметника си. Дано това е началото на ребългаризацията в градовете ни. Срамно е най-големите паметници в София, Пловдив, Бургас, Варна и др. да не са български. Срамно е да не уважаваме и почитаме историята си.

Плевен е светъл лъч. Дано се развие, икономически и да привлече и туристи, които да научат нещо за историята ни и славния генерал Вазов, а не само за това кой кога ни е освободил и поробил, всякаш цялата ни история се базира на това. България я има векове преди някой да ни е освободил и поробил.
 

·
Registered
Joined
·
766 Posts
Логично е в Плевен някой ден да се направи и паметник, посветен на средновековната история на града. Бих казал, че тя е напълно непозната за плевенчани. Плевен е споменат с името си още през XІІІ век като укрепен град, а корените му са далеч назад във вековете. Със сигурност е играел важна роля във Второто Българско царство, предвид близостта си до столицата Търново и съответстващите на това защитни функции. Още повече, че Плевен е неизменно в пределите на България още от създаването/преместването й на Балканския полуостров.

За съжаление, през Средновековието няма свързано с Плевен събитие, което да отреди мястото на града в Историята, каквото е Плевенската епопея. Но със сигурност Плевен е сред последните крепости на Второто Българско царство и се знае, че градът е дал сериозен отпор на турското нашествие.
 

·
Registered
Joined
·
766 Posts
https://m.dnevnik.bg/evropa/regioni/2020/01/20/4018330_v_severozapadna_bulgariia_edna_treta_ot_evrosredstvata/

От Дневник: В Северозападна България една трета от евросредствата се инвестират в Плевен

А усещат ли се описаните инвестирани милиони?
Не знам какво се усеща и кога трябва да се усети, но заглавието на новината е написана така, сякаш има нещо извънредно в тази 30%. Населението на Северозападния район за планиране е към 850 хил. души, а 30% от тази цифра са приблизително колкото е населението на Област Плевен - към 250 хил. души.
 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
Ще укрепват сградата на галерия „Илия Бешков” в Плевен

Тази година ще бъде разширен и гробищният парк „Чаира” с нови алеи.

За финансиране на Инвестиционната програма на Община Плевен през 2020 година се разчита на собствени приходи, целева субсидия от републиканския бюджет и на добро усвояване на средствата по оперативните програми на Европейския съюз. През настоящата година се предвижда ремонт на противопожарната система към Панорама „Плевенска епопея”, разширяване на гробищен парк „Чаира” и изграждане на алеи в него, укрепване сградата на ХГ „Илия Бешков” и др.През 2019 година от Министерски съвет са отпуснати 1 800 000 лв. за укрепване свлачището в района на Регионалната система за управление на отпадъци на регион Плевен в с. Буковлък, постъпи и трансфер в размер на 400 000 лв. за укрепване на свлачище, регистрирано в урбанизираната територия на с. Коиловци и прекъсващо участък от път III-3402.

През 2020 год. предстои завършването на Общия устройствен план на Община Плевен, който ще бъде финансиран с общински средства и с трансфер от МРРБ.

По време на обществено обсъждане бяха зададени въпроси за ремонт на улици в Плевен и на инфраструктура в малките населени места в общината; за увеличаване бюджетите на кметствата в общината; за дейностите по санирането и движението на моторни превозни средства в Плевен и др. Неправителствена организация за защита на животните предложи експертна помощ на администрацията в контрола по овладяване популацията на бездомни кучета, както и за представяне пред обществеността на работния проект за основен ремонт и преустройство на сградите на бившата ветеринарна лечебница на ул. „Г. М. Димитров" № 106, където ще бъде модерният приют за безстопанствени кучета.

Решение за всички параметри на Бюджет'2020 на Община Плевен ще бъде взето на предстоящо през м. февруари заседание на Общински съвет - Плевен.
http://www.citybuild.bg/news/ukrepvat-sgradata-galeriia/41215
 

·
Registered
Joined
·
697 Posts
...на добро усвояване на средствата по оперативните програми на Европейския съюз.
Колко е добро може да се поспори. За да добият представа зрителите си направих труда да извадя проектите по всички програми за приключващия период 2014-2020, които Община Плевен е спечелила. Те са 11 на обща стойност 58 млн лева. http://2020.eufunds.bg/bg/0/129/Project/Search?Ben=Bxx6bNzWed8=&ShowRes=True&IsProgrammeSelected=False&IsRegionSelected=False

Това за мен е неефективно усвояване на евросредства в сравнение с конкурентните на Плевен общини от съшия и малко по-висок ранг.
За сравнение за същия период и програми са усвоени от:
Община Ст. Загора: 100 млн. лева
Обшина Бургас: 85 млн лева
Община Благоевград 80 млн. лева
 

·
Registered
Joined
·
476 Posts
Не знам дали се счита за някаква сериозна инвестиция,но се очаква скоро да се сдобием с бензиностанция на Марешки. Надявам се това да повлие в посока леко надолу при цените на горивото в големите вериги бензиностанции в града.
 

·
Registered
Joined
·
2,566 Posts
Не знам дали се счита за някаква сериозна инвестиция,но се очаква скоро да се сдобием с бензиностанция на Марешки. Надявам се това да повлие в посока леко надолу при цените на горивото в големите вериги бензиностанции в града.
Къде ще бъде бензиностанцията?
 

·
Registered
Joined
·
476 Posts
Ще се разбере до дни. Вариантите са бившия Чугунолеарен, или входовете от София или Русе.
 

·
Registered
Joined
·
2,566 Posts
Терен на чугунолеарния го разчистваха упорито миналата седмица
 
2641 - 2660 of 2697 Posts
Top