SkyscraperCity Forum banner

Połącznia lotnicze z: Zielona Góra, Koszalin, Kołobrzeg

3372 Views 6 Replies 7 Participants Last post by  Boossman
Mam pytanie do bardziej zorientowanch.

Czy są (będą w najbliższym czasie) jakieś międzynarodowe stałe połaczenia (tanie linie lub normalne) z portów lotniczych: Zielona Góra IEG, Koszalin OSZ, Kołobrzeg QJY lub Szymany SZY?

Ktoś z moich znajoych się mówił że ponoć tak, ale coś mi się wierzyć nie chcę...
1 - 7 of 7 Posts
Wg. mnie żadnych stałych międzynarodowych połączeń z wymienionych przez Ciebie lotnisk nie ma. O jakiś konkretnych planach na najbliższą przyszłość też nie słyszałem. Jeśli chodzi o "plotki" to chyba najbliżej Szymanom, Ryanair mógłby otworzyć jakieś połączenie, w grę wchodziłby pewnie Frankfurt Hahn lub Londyn Stansted.
Rzeczywiscie, najblizej jest Szymanom ale tam nalezaloby najpierw zmodernizowac infrastrukture tak, aby mogly w ogole ladowac samoloty klasy B737/A320.
xywa said:
Mam pytanie do bardziej zorientowanch.

Czy są (będą w najbliższym czasie) jakieś międzynarodowe stałe połaczenia (tanie linie lub normalne) z portów lotniczych: Zielona Góra IEG, Koszalin OSZ, Kołobrzeg QJY lub Szymany SZY?

Ktoś z moich znajoych się mówił że ponoć tak, ale coś mi się wierzyć nie chcę...
To tylko fantazje. Nie ma i nie będzie.
^^ Nie, to tylko europejski spisek antypolski je wykreował, aby oskarżyć Polskę o zezwalanie na więzienie tam amerykańskich jeńców. Donieś o tym polskiemu rządowi :lol:
A tak poważniej, to też typowałbym Szymany na połączenie z Niemcami. Nie wiem na czym polega fenomen Szyman (które bądź co bądź są nieco odległe od głównego obszaru "poniemieckich Mazur" i dojazd znad Jezior zajmuje nieco czasu), w dodatko podobno Niemcy latają stamtąd często (jak słyszałem) na trasie Mazury - Obwód Kaliningradzki, więc linia Niemcy-Szymany wyeliminowałaby po prostu Warszawę z tras niemieckich wycieczek sentymentalnych. Zapotrzebowanie jednak ze strony niemieckich turystów jest sezonowe, a nie wiem jaka jest ilość mazurskich emigantów ekonomicznych w Niemczech. Dodatkowo z zachodniej Warmii bliżej jest do Gdańska. Co do połączenia z UK, trudno mi powiedzieć. Przy tak wysokim bezrobociu jak na Mazurach, ilość emigrantów ekonomicznych (zwłaszcza po ostatnioej fali emigracji) jest pewnie znacząca (kilkadziesiąt tysięcy?), więc może pasażerowie też by się znaleźli, nawet poza sezonem...
Pewnym czynnikiem wpływającym na (nie)popularność Szyman byłoby też otwarcie międzynarodowego lotniska w Białymstoku, które obsłużyłoby Pojezierze Suwalskie i wschodnie Mazury. Szymanom pozostałaby środkowa połowa województwa z Olsztynem (ok. 50-60 km koleją, ale stacja jest wciąż nieczynna i trzebaby drałować busem lub taksówką kilkanaście km ze Szczytna :bash: ).
See less See more
Nowe połączenie Szymany - New York i samoloty z kratami w oknach
1 - 7 of 7 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.