^^ Bardzo dobry pomysł na wątek. Na co jeszcze mozemy liczyć, oprócz tych najbardziej znanych miejsc na Podlasiu?
To Pałac Buchholtzów, obecnie Liceum Plastyczne (byłem w środku, warto zajrzeć!)1. Przystanek KZK z budynkiem z gniazdem na dachu
![]()
A to sprowadzono z Grecji, tak mówił mnich, który oprowadzał naszą szkolną wycieczkęEeddeekK said:21. Prawda że fajne? W IKEI takich nie kupicie
![]()
tak^^ czyli ten sam mnich oprowadzał także mniemiał taki fajny wschodni akcent prawda?
![]()
12. To już sam klasztor
![]()
18. Wewnątrz bramy znajduje się fajnie wykute kalendarium powstania klasztoru. Niestety niska rozdzielczość i kompresja zrobiły swoje i nic nie da się odczytać
![]()
Historia klasztoru była długa i burzliwa, nareszcie nastały lata względnego spokoju na porzadne remonty tego niezwykłego miejsca.
Przypomnę jeszcze mało znany fakthno: , że w 1792 r. niesłychanie popularne pieśni nabożne śpiewane przez miliony Polaków: "Kiedy ranne wstają zorze", "Wszystkie nasze dzienne sprawy", kolęda "Bóg się rodzi, moc truchleje" , pieśń procesyjna "Zróbcie Mu miejsce, Pan idzie z nieba" i inn. zostały wydane po raz pierwszy właśnie w tym klasztorze przez o.o. bazylianów (napisał je poeta oświeceniowy Franciszek Karpiński mieszkający 33 lata u Branickego, prawykonanie tych pieśni - w Starej Farze w Białymstoku).
Ten sam architekt - nadworny Branickiego Jan Klemm14. Głowna brama wejściowa do klasztoru, trochę podobna do tej z Białegostoku
![]()
Wiedziałem, że supraska brama była wzorowana na białostockiej, ale nie wiedziałem, że ten sam architekt obie je projektowałTen sam architekt - nadworny Branickiego Jan Klemm