SkyscraperCity Forum banner

[Podlasie] Malownicze zakątki.

9411 Views 12 Replies 6 Participants Last post by  Modra
Wątek będzie moim pamiętnikiem, będe zamieszczał tutaj zdjęcia fajnych miejsc na Podlasiu... Na pierwszy ogień Supraśl.

1. Supraśl to miasto w woj. podlaskim, jest otoczone Puszczą Knyszyńską. Wchodzi w skład aglomeracji białostockiej. Miasto ma niecałe 5000 mieszkańców.

Pierwsze dziewięć zdjęć będzie niezwiązanych z tematyką tego postu- klasztorem w Supraślu. Pozostałe będą prezentować jego okolice. Przepraszam że nie dostałem się do pięknych, obsianych kwiatami ogrodów w okolicy cerkwii ale bramka była zamknięta ;) W zamian za to wynagrodzę to ostatnią fotką- niespodzianką ;) No to do dzieła

1. Przystanek KZK z budynkiem z gniazdem na dachu :)

2. Mostek do 8t nad rzeką Supraśl. Musiałem na nim stać gdy przejeżdzały po nim dwa samochody... do dziś ręce mi się trzęsą :D

3. Stara uliczka zakończona kościołem

4. Fajne malowidła na ścianie :)

5. Toaleta przy plaży miejskiej, wstęp do 8 ton :D

6. Kici kici...

7. Rzeka Supraśl

8. Rzeka tym razem wyżej :)

9. Z cyklu zatrzymaj samochód na środku drogi aby zrobić zdjęcie :D - kapliczka przycmentarna

10. Krzyż przy klasztorze.

11. widoczki :D

12. To już sam klasztor

13.

14. Głowna brama wejściowa do klasztoru, trochę podobna do tej z Białegostoku :)

15. W nocy fajnie to musi wyglądać :)

16. Znowu brama

17. Widok na prawo od wejścia do cerkwi

18. Wewnątrz bramy znajduje się fajnie wykute kalendarium powstania klasztoru. Niestety niska rozdzielczość i kompresja zrobiły swoje i nic nie da się odczytać :(

19. Cerkiew z bramy.. troszkę krzywo ;)

A teraz trochę historii :) Jak dostałem się do wnętrza cerkwi i pozwolono mi tam robić zdjęcia? ano podpiąłem się pod wycieczkę z przewodnikiem. Z ciekawostek: zwróćcie uwagę na nieotynkowane ściany, przewodnik powiedział, że już niedługo to się zmieni.

20. To już wnętrze cerkwi.

21. Prawda że fajne? W IKEI takich nie kupicie :p

22.

23. Przez tłumy...

24. Chyba już wiecie o co chodzi ;)

25. I w całej okazałości :D Przy okazji... a zresztą powiem o tym poniżej ;)

Jak udało mi się sfotografować prawosławny ołtarz? Przewodnik powiedział, że całość nie jest w całości wyświęcona i jeszcze można spokojnie obejrzeć wszystko co się chce ale "pod żadnym pozorem nie robić zdjęć!" ;) Przy okazji chciałbym podziękować pewnej obcej staruszcze która zasłoniła mnie swoim płaszczem i pozwoliła zrobić zdjęcie ołtarzowi! :D
Co jest niezwykłego w prawosławnym ołtarzu? To że jest odsłaniany tylko i wyłącznie podczas prawosławnych nabożeństw, a zbliżać się do niego mogą tylko zaawansowani stażem popi.

ENJOY? Może jakiś komentarzyk? :)

P.S. tak tak, zdjęcie z kotem to próby naśladowania sepii Daniela ;)
1 - 13 of 13 Posts
^^ Bardzo dobry pomysł na wątek. Na co jeszcze mozemy liczyć, oprócz tych najbardziej znanych miejsc na Podlasiu?
^^ myślę, że wątek nie będzie miał bardzo częstych aktualizacji- codziennie nie wyjeżdzam z aparatem zwiedzać, ale z upływem czasu myślę, że będzie Rajgród, okoliczne jeziora, Augustów, Tykocin itp...

a liczyć można na wszystkie miejsca w których będę i są godne pokazania ;)
Swietnie sie odpoczywa i spaceruje z Tobą po malowniczych zakatkach Podlasia. Nie zapomnij tez od czasu do czasu podesłać jakiś link ze "zdjęć miasta" w "moim spojrzeniu". Ten dorobek nie może byc rozproszony.
Dzięki za fotki :D

1. Przystanek KZK z budynkiem z gniazdem na dachu :)
To Pałac Buchholtzów, obecnie Liceum Plastyczne (byłem w środku, warto zajrzeć!)

EeddeekK said:
21. Prawda że fajne? W IKEI takich nie kupicie :p
A to sprowadzono z Grecji, tak mówił mnich, który oprowadzał naszą szkolną wycieczkę ;)
^^ czyli ten sam mnich oprowadzał także mnie :) miał taki fajny wschodni akcent prawda? :D
^^ czyli ten sam mnich oprowadzał także mnie :) miał taki fajny wschodni akcent prawda? :D
tak :D
12. To już sam klasztor

18. Wewnątrz bramy znajduje się fajnie wykute kalendarium powstania klasztoru. Niestety niska rozdzielczość i kompresja zrobiły swoje i nic nie da się odczytać :(

Historia klasztoru była długa i burzliwa, nareszcie nastały lata względnego spokoju na porzadne remonty tego niezwykłego miejsca.
Przypomnę jeszcze mało znany fakt :eek:hno: , że w 1792 r. niesłychanie popularne pieśni nabożne śpiewane przez miliony Polaków: "Kiedy ranne wstają zorze", "Wszystkie nasze dzienne sprawy", kolęda "Bóg się rodzi, moc truchleje" , pieśń procesyjna "Zróbcie Mu miejsce, Pan idzie z nieba" i inn. zostały wydane po raz pierwszy właśnie w tym klasztorze przez o.o. bazylianów (napisał je poeta oświeceniowy Franciszek Karpiński mieszkający 33 lata u Branickego, prawykonanie tych pieśni - w Starej Farze w Białymstoku).
Że też jeszcze nikt nie wpadł na pomysł, żeby postawić pomnik Karpińskiego gdzieś koło Starego Kościoła Farnego ;)
tutaj wyższa rozdziałka (jeden klik)
14. Głowna brama wejściowa do klasztoru, trochę podobna do tej z Białegostoku :)
Ten sam architekt - nadworny Branickiego Jan Klemm
Ten sam architekt - nadworny Branickiego Jan Klemm
Wiedziałem, że supraska brama była wzorowana na białostockiej, ale nie wiedziałem, że ten sam architekt obie je projektował :) A czy coś jeszcze w tym kompleksie projektował Klemm?
Jeśli pozwolisz EeddeekK, z mojego archiwum krótki sierpniowy spacer od rzeki do kościoła katolickiego, z pięknym widokiem stamtąd na główną oś Supraśla.

1 - 13 of 13 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.