SIPA
**** yea, :master: Komsic

.jpg)

**** yea, :master: Komsic

Jeste engleski ja mislim : State Investigation and Protection Agency (SIPA)So SIPA latinicom a policija cirilicom zar nije logicno da ide sve u oba pisma?
Nije SIPA engleska skracenica
:cheers:Laptop novo “oružje” policije
BANJALUKA - Policija u RS postala je prva agencija u regionu i šire koja će svoje zadatke na terenu obavljati uz pomoć specijalnih laptopa, a koji će im omogućiti da za nekoliko sekundi provjere sve tražene podatke o sumnjivim osobama ili vozilima.
Osim provjere, laptopi će u narednom periodu poslužiti i tokom uviđaja s obzirom na to da će inspektori i policajci direktno u njih unositi sve bitne podatke, kao i skice mjesta zločina ili nesreće.
Naime, MUP RS je nabavio 200 laptopa od američke firme "Intel", koji će biti sastavni dio u vozilima policije RS.
Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je nakon jučerašnje prezentacije da će laptopi biti ugrađeni u 200 vozila, a da je njihovo uvođenje u rad važan korak u poboljšanju efikasnosti rada policije.
"Ovo je temelj, odnosno platforma na koju ćemo u budućnosti da nadograđujemo sve ostalo", naveo je Čađo.
Dodao je kako će zahvaljujući informatizaciji rada policijske patrole za veoma kratko vrijeme moći provjeriti sve podatke o osobama ili vozilima koje budu provjeravali.
Laptopi, koji su od juče postali sastavni dio policijskih vozila, uvezani su sa Centralnim registrom BiH, zatim registrom Interpola, pa će policajci u svega nekoliko sekundi moći provjeriti da li je za nekom osobom raspisana potjernica ili da li je pak neki auto ukraden u zapadnoevropskim zemljama.
Ministar unutrašnjih poslova je naveo i da će u policijska vozila u RS uskoro biti ugrađene kamere, jedna koja će snimati unutrašnjost vozila, a druga ono što se dešava ispred vozila.
"Osnovni cilj je podizanje ukupne bezbjednosti građana po različitim osnovama. Ovo nije nešto što će služiti samo saobraćajnoj, već i kriminalističkoj policiji, a naša želja je da ubrzamo ukupne aktivnosti policije na terenu i da na kraju postižemo bolje rezultate rada", izjavio je Čađo.
Gojko Vasić, direktor policije RS, rekao je da će laptopi biti na usluzi i građanima i policiji jer će novi sistem omogućiti da za maksimalno kratko vrijeme bude završena provjera.
"Naš cilj je da profesionalizam podignemo na najviši nivo, da policajce zaštitimo od njih samih, a građane od eventualnih zloupotreba", rekao je Vasić, dodajući da su policajci na terenu osposobljeni za rad sa novom opremom.
Novina je i to što će se putam GPS sistema, ugrađenog u laptope, u svakom trenutku moći provjeriti i gdje se koje policijsko vozilo nalazi.
naravno ali vjeruj da ljudi koji nisu koristili komp, pa preko noci postani korisnici treba ima vremena da se ustele.... u americi sam jedno vrijeme radio kao kucni instaler kablovske (internet) prikljucka i mnogo puta sam moro da objasnim ljudima kako se na internet ide...i ljudi to vrlo sporo kontaju... ista prica i u BIH... neko me od raje nazove da mu nesto objasnim.... za 5 minuta opet zove da me pitanauci se za 10min to sto njima treba, nece programirati
Sarajevo-XAmbasador SAD u BiH Patrick Moon uručit će u petak, 17. decembra, direktoru Granične policije BiH Vinku Dumančiću donaciju - brod vrijedan oko 200.000 dolara.
Svečanost uručenja broda Graničnoj policiji BiH bit će upriličena u Neumu, na plaži hotela "Sunce" ispod Lučke kapetanije, saopšteno je iz Granične policije BiH.
Donacija se realizuje uz podršku Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS).