SkyscraperCity Forum banner

[Polska/Świat] Zieleń w miastach

181362 Views 649 Replies 130 Participants Last post by  wojdylom
Zauważyłem, że przy okazji dyskusji odbywających się w różnych tematach, często wyłaniają się watki dotyczące zieleni miejskiej, czy też współistnienia zabudowy z naturalnymi elementami krajobrazu...

Zakładam więc temat gdzie można będzie zgromadzić co ciekawsze przykłady... i podyskutować o nich. :)

Zacznę od kadrów podpatrzonych w paryskim wątku Stovoreque'a:

:)

See less See more
2
  • Like
Reactions: 5
201 - 220 of 650 Posts
dzialka jak znalazl pod Lidla :D
W bloku z którego robione zdjęcie jest już Bezdomka;)
  • Like
Reactions: 3
W bloku z którego robione zdjęcie jest już Bezdomka;)
I to podobno bardzo dobrze prosperująca. heh Nie dziwie się. Wielki blok. Zero marketów w pobliżu a 2 najbliższe biedronki znajdują się przy Pietrynie.
A co to ja miałem? Aha.

Rue du Trésor (Paryż)

https://fr.wikipedia.org/wiki/Rue_du_Trésor
See less See more
4
  • Like
Reactions: 2
Pomysł z zachodu:

Parklet to w prostych słowach rozszerzenie chodnika na obszar jezdni, a dokładnie miejsc parkingowych. Koncept małych przyulicznych miejsc do odpoczynku zaprojektowany został pierwotnie dla miast amerykańskich, a pierwszy parklet zainstalowano w 2010 roku w San Francisco.
Rozwiązanie szybko przyjęło się nie tylko za oceanem – dziś parklety spotkać możemy m.in. w Wielkiej Brytanii, Belgii czy na Ukrainie. Rozwiązanie podobne jest do ogródków restauracyjnych, które coraz częściej w podobny sposób ingerują w przestrzeń jezdni. Parklet z zasady jest jednak przestrzenią otwartą dla wszystkich mieszkańców.

Pierwszy parklet w Polsce:
Parklety mają zostać zamontowane wiosną na ul. Starowiejskiej w śródmieściu Gdyni. Gdyński projekt powstać ma w ramach budżetu obywatelskiego, a dokładniej inicjatywy „Usiądź na Starowiejskiej!” promowanej przez Stowarzyszenie Starowiejska. Sezonowa strefa odpoczynku ulokowana będzie w pasie drogi, wzdłuż chodnika i zajmą jedno lub dwa miejsca parkingowe. Jednocześnie ulica Starowiejska jest wciąż rozważana jako jedna z pierwszych gdyńskich ulic współdzielonych w ramach europejskiego programu Civitas Dynamo.
http://urbnews.pl/parklet-w-polsce/
Podobny projekt został właśnie zgłoszony w Łodzi.

A to przykłady parkletów (niektóre zaadoptowane na restauracyjne ogródki) wprowadzających zieleń do miasta:

See less See more
12
  • Like
Reactions: 4
ano, ten szczegolnie udany:

See less See more
  • Like
Reactions: 1
Pierwszy parklet w Polsce:
Parklety mają zostać zamontowane wiosną na ul. Starowiejskiej w śródmieściu Gdyni. Gdyński projekt powstać ma w ramach budżetu obywatelskiego, a dokładniej inicjatywy „Usiądź na Starowiejskiej!” promowanej przez Stowarzyszenie Starowiejska. Sezonowa strefa odpoczynku ulokowana będzie w pasie drogi, wzdłuż chodnika i zajmą jedno lub dwa miejsca parkingowe. Jednocześnie ulica Starowiejska jest wciąż rozważana jako jedna z pierwszych gdyńskich ulic współdzielonych w ramach europejskiego programu Civitas Dynamo.
http://urbnews.pl/parklet-w-polsce/

Serio pierwszy ? ;)

Niepołomice 2015 - 5 instalacji w ubiegłym roku

Kraków - Mikropark - instalacja moblina w ramach promowania tego typu projektów w przestrzeni publicznej - 2015 rok

See less See more
8
^^ Będe szczery: Odpust.
Dlatego też wkleiłem tylko niektóre zdjęcia parkletów jakie znalazłem.
Brakuje takich które mnie od razu odrzuciły jak np.. parklet zrobiony z kontenera na śmieci, kontenera transportowego, palet czy bel drewna.
Jedna rzecz.. Taki parklet musi przede wszystkim pasować do otoczenia. Jeśli jest fajnie wkomponowany to tez wygląda lepiej.
Te twoje raczej nie upiększają okolicy i raczej do niczego nie pasują. W małych miasteczkach i na wsiach może ale w dużym mieście to chyba do parku a nie na ulice. Ja na miejscu władz Krakowa bym sie tego wstydził. Prześwity miedzy deseczkami dają okropne wrażenie taniochy.

Ixs - mi też się ta ławeczka podoba. Nawiązuje do otoczenia (budynek na rogu). To samo parklet niżej. Natomiast 3 parklety wyżej sa dopracowane i wybejcowane więc też ładne.
See less See more
A doczytałeś,że to jest instalacja mobilna ? ;)
Wcale niedocelowa tylko pewna prezentacja/prototyp do testowania
Nie z inicjatywy miasta Krakowa a Krakowskiego Parku Technologicznego i pracowni coworkingowej Wytwórnia

http://www.gazetakrakowska.pl/artyk...ng-lab-na-malym-rynku-zdjecia-wideo,id,t.html

Natomiast Niepołomice to malutkie miasteczko, ale i tak w kwestii myślenia zjada wiele wiele innych dużych ośrodków
See less See more
Aha Jeśli to jedno dniowa prezentacja to oki.
Nie potrafię sobie wyobrazić miejsca w centrum dużego miasta w które ten projekt został by ładnie wkomponowany. Parklet powinien upiększać miasto a wg mnie ten go nie upiększa. Jest po prostu tandetny. Oczywiście to moja opinia przy porównaniu do wcześniej tu zaprezentowanych.
Jesli to tylko prezentacja/prototyp to jest sporo do poprawki.
Ps Niektóre zaprezentowane przeze mnie również mnie nie przekonują jednak dałem je jako ciekawostkę, przykład różnych koncepcji.
np zdjęcie 6 - On tam nie pasuje ale posiada ciekawą koncepcję na wkomponowanie zieleni do parkletu (pergola).

edit: Chociaż gdyby ten pierwszy/trzeci zabejcować to nie byłby taki zły.
See less See more
Parklety sprawdzają się na wąskich ulicach zastępując tymczasowo miejsca parkingowe. I takie prowizoryczne konstrukcje ustawiane na parę miesięcy mogą się nawet dobrze wkomponować.
^^
Tyle że te ustrojstwa mogą stać się świetnym alibi na nieurządzanie zieleni stałej. Niejeden włodarz przyklaśnie, a publika posika się z radości...to nic że namiastka, ale spektakularna !

edit: Chociaż gdyby ten pierwszy/trzeci zabejcować to nie byłby taki zły.
Widziałem plastikowe imitacje desek nie do odróżnienia... widziałem plastikowe imitacje zieleni tak doskonałe, że dopiero gdy dotknąłem...
See less See more
  • Like
Oczywiście, że mogą być nieodpowiednio wykorzystywane i brzydko zaaranżowane. Ja bym je widział na ulicach, gdzie nie ma żadnej zieleni stałej. Sporo jest takich ulic w polskich miastach. Zawsze może to jakoś urozmaicić ulice.
Szczerze mówiąc nie wiem po cholerę coś takiego.
Organizowanie przestrzeni w mieście powinno być przejrzyste. Zrobisz coś raz, a porządnie, powtarzasz schemat i rozwiązania inżynieryjne na inne ulice.
Użytkownicy dróg powinni wiedzieć czego się spodziewać i co zastaną.

Już nie wspomnę o tym, że brzydkie to to w 90% przypadków.
See less See more
  • Like
^^ Ładnie wkomponowane i dopracowane mogą cieszyć oko. Zupełnie jak ogródki piwne/restauracyjne.
Miałem dziś chwilkę czasu i postanowiłem poszaleć trochę ołówkiem:

Z parkletu wyszedł mi właśnie taki ogródek.
Oczywiście tkaninowy daszek to taka moja wariacja.
Czemu beton? On bardziej od drewna pasuje do naszych miast. Dodatkowo wśród betonu czułbym sie bezpieczniej niż w drewnianej konstrukcji (w końcu to jezdnia).
Wykończenie betonu może być oczywiście różne. Może być gładki, chropowaty, w jakimś kolorze czy z dodatkiem świecidełek.
W skrócie: 3 donice na zieleń i ławki między nimi.
Oczywiście projekt nie jest doskonały i da się ulepszyć.
See less See more
  • Like
Organizowanie przestrzeni w mieście powinno być przejrzyste. Zrobisz coś raz, a porządnie, powtarzasz schemat i rozwiązania inżynieryjne na inne ulice.

to jest tandetne i badziewne...:)niech se stawiają...ale smaku to nie ma:) to jest
(są ) nowotwory...
See less See more
W USA dość powszechnie teraz się stosuje powiększanie chodników poprzez zabudowę wymalowanych wysepek płytami betonowymi, czy kompozytowymi. Jest to prowizorka, która nie wygląda najpiękniej, ale spełnia swoje funkcje i oddaje sporo przestrzeni pieszym. Te parklety również są prowizoryczne, przez co nie takie porządne, ale mogą pomóc odzyskać przestrzeń i wprowadzić zieleń w miejscach w których jej nie ma.
See less See more
  • Like

Ale to jest dobry sposób na usankcjonowanie kierunku aranżacji przestrzeni nim znajdą się środki i sposób jak ostatecznie to rozwiązać

Poza tym nie zawsze jest na tyle przestrzeni by był sens ruszać z ciężkimi robotami. Wtedy takie rozwiązanie jest wystarczające

Za ideą powstania parkletów jak sama nazwa wskazuje było usunięcie przestrzeni dla samochodów ( w tym wypadku miejsc parkingowych), separacja od ruchu samochodowego i stworzenie namiastki przestrzeni publicznej gdy miejsca na taką ewidentnie brakuje i w tym wypadku ten pomysł jest bardzo dobry. Czasem masz do dyspozycji bardzo mały skrawek terenu raptem kilka-kilkanaście metrów kwadratowych i zorganizowanie tam jeden ławeczki i skrawka trawniczka jest mało gospodarne, wtedy taki park kieszonkowy sprawdza się idealnie
See less See more
  • Like
Czy coś takiego też można nazwać parkletem? Niby nie wygląda jak te wszystkie inne tu pokazywane ale jak mówi definicja jest to rozszerzenie chodnikach w postaci miejsca odpoczynku zamiast miejsca postojowego.

ul. 23 Lutego, Poznań

https://www.google.pl/maps/@52.4099...4!1sWI6LE0_Hr4Nh6JLosuxaLw!2e0!7i13312!8i6656
See less See more
Nie wiem, ale fajnie wygląda. Taka wysepka.
Swoim parkletem nawiązałem do ogródków restauracyjnych i przypomniał mi się ten:

Ogródek restauracji Le Pont de la Tour.
Poważna ilość zieleni. Mniam :)
See less See more
Czy coś takiego też można nazwać parkletem? Niby nie wygląda jak te wszystkie inne tu pokazywane ale jak mówi definicja jest to rozszerzenie chodnikach w postaci miejsca odpoczynku zamiast miejsca postojowego.

ul. 23 Lutego, Poznań

https://www.google.pl/maps/@52.4099...4!1sWI6LE0_Hr4Nh6JLosuxaLw!2e0!7i13312!8i6656
Po prostu bezpretensjonalne, bardzo dobrze zaprojektowane miejsce na chwilę odpoczynku, rozmowy, przeczytanie gazety... Tu zacienienie od strony północnej, więc tylko akcent dekoracyjnego krzewu, po drugiej stronie ulicy już w cieniu drzewa. Podoba mi się wzornictwo ławki... to obowiązujący model miejski ? Ulica wielofunkcyjna z tempem 30, przyjazna dla rowerów, z zadrzewieniem wystawy południowej...same plusy. Zwracają uwagę nowe nasadzenia, kontynuowane w czasie, i nawet nie przeszkadza szczupłość chodników... w Poznaniu się sadzi ! :cheers:
See less See more
201 - 220 of 650 Posts