W bloku z którego robione zdjęcie jest już Bezdomka
W bloku z którego robione zdjęcie jest już Bezdomkadzialka jak znalazl pod Lidla![]()
I to podobno bardzo dobrze prosperująca. heh Nie dziwie się. Wielki blok. Zero marketów w pobliżu a 2 najbliższe biedronki znajdują się przy Pietrynie.W bloku z którego robione zdjęcie jest już Bezdomka![]()
Podobny projekt został właśnie zgłoszony w Łodzi.Parklet to w prostych słowach rozszerzenie chodnika na obszar jezdni, a dokładnie miejsc parkingowych. Koncept małych przyulicznych miejsc do odpoczynku zaprojektowany został pierwotnie dla miast amerykańskich, a pierwszy parklet zainstalowano w 2010 roku w San Francisco.
Rozwiązanie szybko przyjęło się nie tylko za oceanem – dziś parklety spotkać możemy m.in. w Wielkiej Brytanii, Belgii czy na Ukrainie. Rozwiązanie podobne jest do ogródków restauracyjnych, które coraz częściej w podobny sposób ingerują w przestrzeń jezdni. Parklet z zasady jest jednak przestrzenią otwartą dla wszystkich mieszkańców.
Pierwszy parklet w Polsce:
Parklety mają zostać zamontowane wiosną na ul. Starowiejskiej w śródmieściu Gdyni. Gdyński projekt powstać ma w ramach budżetu obywatelskiego, a dokładniej inicjatywy „Usiądź na Starowiejskiej!” promowanej przez Stowarzyszenie Starowiejska. Sezonowa strefa odpoczynku ulokowana będzie w pasie drogi, wzdłuż chodnika i zajmą jedno lub dwa miejsca parkingowe. Jednocześnie ulica Starowiejska jest wciąż rozważana jako jedna z pierwszych gdyńskich ulic współdzielonych w ramach europejskiego programu Civitas Dynamo.
http://urbnews.pl/parklet-w-polsce/
Pierwszy parklet w Polsce:
Parklety mają zostać zamontowane wiosną na ul. Starowiejskiej w śródmieściu Gdyni. Gdyński projekt powstać ma w ramach budżetu obywatelskiego, a dokładniej inicjatywy „Usiądź na Starowiejskiej!” promowanej przez Stowarzyszenie Starowiejska. Sezonowa strefa odpoczynku ulokowana będzie w pasie drogi, wzdłuż chodnika i zajmą jedno lub dwa miejsca parkingowe. Jednocześnie ulica Starowiejska jest wciąż rozważana jako jedna z pierwszych gdyńskich ulic współdzielonych w ramach europejskiego programu Civitas Dynamo.
http://urbnews.pl/parklet-w-polsce/
Kraków - Mikropark - instalacja moblina w ramach promowania tego typu projektów w przestrzeni publicznej - 2015 rok
Widziałem plastikowe imitacje desek nie do odróżnienia... widziałem plastikowe imitacje zieleni tak doskonałe, że dopiero gdy dotknąłem...edit: Chociaż gdyby ten pierwszy/trzeci zabejcować to nie byłby taki zły.
to jest tandetne i badziewne...Szczerze mówiąc nie wiem po cholerę coś takiego.
Organizowanie przestrzeni w mieście powinno być przejrzyste. Zrobisz coś raz, a porządnie, powtarzasz schemat i rozwiązania inżynieryjne na inne ulice.
Użytkownicy dróg powinni wiedzieć czego się spodziewać i co zastaną.
Już nie wspomnę o tym, że brzydkie to to w 90% przypadków.
Ale to jest dobry sposób na usankcjonowanie kierunku aranżacji przestrzeni nim znajdą się środki i sposób jak ostatecznie to rozwiązaćSzczerze mówiąc nie wiem po cholerę coś takiego.
Organizowanie przestrzeni w mieście powinno być przejrzyste. Zrobisz coś raz, a porządnie, powtarzasz schemat i rozwiązania inżynieryjne na inne ulice.
Użytkownicy dróg powinni wiedzieć czego się spodziewać i co zastaną.
Już nie wspomnę o tym, że brzydkie to to w 90% przypadków.
Po prostu bezpretensjonalne, bardzo dobrze zaprojektowane miejsce na chwilę odpoczynku, rozmowy, przeczytanie gazety... Tu zacienienie od strony północnej, więc tylko akcent dekoracyjnego krzewu, po drugiej stronie ulicy już w cieniu drzewa. Podoba mi się wzornictwo ławki... to obowiązujący model miejski ? Ulica wielofunkcyjna z tempem 30, przyjazna dla rowerów, z zadrzewieniem wystawy południowej...same plusy. Zwracają uwagę nowe nasadzenia, kontynuowane w czasie, i nawet nie przeszkadza szczupłość chodników... w Poznaniu się sadzi ! :cheers:Czy coś takiego też można nazwać parkletem? Niby nie wygląda jak te wszystkie inne tu pokazywane ale jak mówi definicja jest to rozszerzenie chodnikach w postaci miejsca odpoczynku zamiast miejsca postojowego.
ul. 23 Lutego, Poznań
![]()
https://www.google.pl/maps/@52.4099...4!1sWI6LE0_Hr4Nh6JLosuxaLw!2e0!7i13312!8i6656