SkyscraperCity Forum banner

[Polska] Atrakcje turystyczne, zamki, uzdrowiska, parki narodowe, krajobrazy

298766 Views 1975 Replies 169 Participants Last post by  Wojti
10
[Cieszyn & Český Těšín] Zdjęcia miast(a)

Jako, że pół majówki spedziłęm nad Olzą, "natrzaskałem" ponad 100 zdjęć tego urokliwego miasta jakim jest Cieszyn. Cieszyn po czeskiej stronie juz taki fajny nie jest, ot zwykłe miasto, zresztą ocenicie sami. Praktycznie to jest juz jedno miasto, ale róznice jednak widać, na korzysć naszej polskiej strony :)

Zaczynamy od polskiego Cieszyna, od uliczki przy której był hotel, a w zasadzie gościniec

Na rynek jeszcze nie wchodzimy, idziemy dookoła

See less See more
1 - 20 of 1976 Posts
Ehh.. Cieszyn jest wyjatkowo piekny, bo poza dobrze zachowanym, efektownym Starym Miastem , ma jeszcze swietne polozenie na licznych wniesieniach. Jedno z moich ulubionych polskich miasteczek.
Jestem pozytywnie zaskoczony niby Polska strona a wygląda jak Czechy...
Byłem także podczas majówki. Też padało, więc może byliśmy w tym samym dniu. Cieszyn naprawę jest bardzo ładnym miastem. Godnym odwiedzenia.
Byłem w Cieszynie tej zimy, jeśli tak tegoroczną zimę można nazwać :D i byłem zachwycony. W centrum miasta nie ma praktycznie zadnej powojennej zabudowy, same urokliwe czyste uliczki z kamienicami. Mają przepiękny kościół farny na pl. Krzyża zaraz przy Rynku oraz "Wenecję" z murami miejskimi, brukowaną ścieżką i kamienicami nad kanałem z lat 30tych.
Nie spodziewałem się aż tak ładnie utrzymanego miasta.

Ciekaw jestem Czeskiej strony.
Teraz mają szansę na jeszcze większy rozwój. Z dnia na dzień z dwóch około 30 tys. miasteczek otrzymaliśmy jedno 60 tys.

Realizują tam coś wspólnie? Jak wyglądają rejony przygraniczne? Czy teraz można mówić o jednym mieście?
11
Byłem także podczas majówki. Też padało, więc może byliśmy w tym samym dniu. Cieszyn naprawę jest bardzo ładnym miastem. Godnym odwiedzenia.
Ja byłem w sobotę i niedzielę. Zdjecia są z soboty kiedy to było na przemian słonce z deszczem i gradem ;)

Dalsze zdjecia polskiej strony
Deptak z rynku w kierunku granicy

Jakaś ulica w bok

Inna ulica
See less See more
bardzo dobre zdjęcia, widać, że miasto ma swój klimat
(polecam odcinek Makłowicza pt: "cieszyński smak" - widać tam trochę miasta)
Jestem pod dużym wrażeniem. Czy dbałość o stan architektury po stronie czeskiej jest porównywalna, czy jednak mimo wszystko mamy zaległości?
8
W lewo skreca się do granicy, ale idziemy prosto

Z tej strony patrząc granica jest zaraz po prawej

Przez tą bramę wchodzimy do parku...

See less See more
Magia musze tam pojechac , ja równiez mogłem ale nie skorzystałem jechałem przez cieszyn do Włoch w tamtym roku , którą droga polecacie z Bytomia sie tam wybrac?
Noo. W sobotę właśnie byłem. Grad i deszcz spotkały mnie w Tesinie i uciekałem przez cieszyńską wenecję [też pięknie tam].
Piękne i zadbane miasto.Co prawda gdzie niegdzie przydałoby się trochę farby,ale ogólny efekt jest rewelacyjny.Ponadto zabudowa miasta wskazywałaby na większą liczbę mieszkańców niż jest w rzeczywistości.Ma bardziej miejski charakter niż niektóre byłe miasta wojewódzkie:nuts:
1 - 20 of 1976 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.