SkyscraperCity Forum banner

[Polska] este PL

159338 Views 1327 Replies 60 Participants Last post by  este
Zdjęcia nie powinny się marnować. To jedyna reguła i siła sprawcza tego wątku.
Moje podróże poza granice powiatu są tak częste jak występy polskich drużyn piłkarskich w Lidze Mistrzów, więc o jakiejkolwiek regularności, cykliczności i koncepcji w wątku nie ma mowy.
Zachęcające, prawda? ;)...Mimo wszystko zapraszam :)
See less See more
1281 - 1300 of 1328 Posts
Fakt. Ale przeciwnicy stylu modernistycznego mają aż nadto argumentów ;)
Dlatego zawsze stosuję twardy podział na przed- i powojenny okres. Oczywiście nie zaszufladkowując niczego, ale wydaje mi się to być dobrym nawykiem 😁

To byłaby wtedy bardzo krótka fotorelacja ;)
A kto powiedział, że nie można wziąć take away'a :D

O dzięki!
See less See more
To jest budynek Morskiego Centrum Nauki? Ciekawe... to już działa? Chyba w zeszłym roku był jeszcze w budowie...?
Muzeum ma być otwarte w maju.
  • Like
Reactions: 2
266_Szczecin_XVII

Punkt ciężkości Śródmieścia Szczecina bardzo powoli przesuwa się ku Odrze. Kolejny krok to Morskie Centrum Nauki

266_1
Nie jest to może klasa Filaharmonii, ale budynek już stał się symbolem nowej nadodrzeńskiej architektury

266_2
Teraz można podziiwać Wały Chrobrego mając już na prawym brzegu coś więcej niż "potencjał"

266_3
Okrętowo - stoczniowe skojarzenia są oczywiste, ale nie infantylne

266_4
Budynek nie popisuje się jednak dobrym detalem i z bliska trąci to tandetą

266_5
Dynamiczna geometria kontrastuje z klasyczną architekturą Wałów Chrobrego i Starego Miasta

266_6
Odzyskująca blask stara zabudowa Łasztowni

266_7
Prace we wnętrzach dopiero się rozkręcały więc wyprawę trzeba będzie powtórzyć

266_8
Trochę szkoda że nie umożliwiono zejścia do budynku bezpośrednio z Trasy Zamkowej
See less See more
8
  • Like
  • Love
Reactions: 5
^^
ŚWIETNE zabawy foto z elewacją!

266_1
Nie jest to może klasa Filharmonii
, ale budynek już stał się symbolem nowej nadodrzeńskiej architektury
^^
Ufff, na szczęście!!! Już chciałem coś szrajbnąć o "klasie" Filharmonii i czemu nie kolejna blacha falista lub beta? Na szczęście się opamiętali!
See less See more
2
  • Like
Reactions: 1
Interesujące. Elewacja podobna do centrum kongresowego w Katowicach.

Teraz można podziiwać Wały Chrobrego mając już na prawym brzegu coś więcej niż "potencjał"
Zdecydowanie, już trzy lata temu widziałem ile młodzieży tam spędza czas letnią porą.
  • Like
Interesujące. Elewacja podobna do centrum kongresowego w Katowicach.
Katowicka jest chyba lepsza jakościowo no i wygląda jakby była zakładana od samego początku. W Szczecinie to trochę jak szukanie oszczędności i zamienników
Ufff, na szczęście!!! Już chciałem coś szrajbnąć o "klasie" Filharmonii i czemu nie kolejna blacha falista lub beta? Na szczęście się opamiętali!
Ale tutaj są nawet dwie warstwy BLACHY - z czego jedna to coś a'la siatka ogrodzeniowa a druga to bardziej elewacja marketu
See less See more
  • Like
Jak mnie się znudziły te wszystkie dziwnokształtne ikony po tym, co zobaczyłem w Norblinach, browarach i innych portach. Klasycznie i elegancko - najwyższy na to czas ;)
Jak mnie się znudziły te wszystkie dziwnokształtne ikony po tym, co zobaczyłem w Norblinach, browarach i innych portach.
Przyjeżdżaj do Gorzowa czym prędzej - staromiejskie bloki są proste i nieudziwnione!
  • Like
Przyjeżdżaj do Gorzowa czym prędzej - staromiejskie bloki są proste i nieudziwnione!
A żebyś wiedział.

W 2021 chodziłem tak zachwycony tym rejonem, że nowoczesnej jezdni od nowoczesnego chodnika nie odróżniłem ;)
See less See more
W 2021 chodziłem tak zachwycony tym rejonem, że nowoczesnej jezdni od nowoczesnego chodnika nie odróżniłem ;)
Ja też. I musiałem kupić nowy obiektyw bo ten stary wypadał słabo w kontakcie z asfaltem
  • Like
(...)staromiejskie bloki...
^^
To oksymoron!
(jeszcze z 50 lat przynajmniej)
See less See more
267_Szczecin_XVIII

Wizyta na Wałach Chrobrego - czyli jak zachęcić @Pawelski 'ego by przeprowadził się do Szczecina!

267_1
Rotunda Południowa - oprócz walorów widokowych daje schronienie przed upałami

267_2
Jeszcze jedno spojrzenie z drugiego brzegu

267_3
Nowy element klasycznej widokówki

267_4
Gmachy

267_5
Głowy do góry!

267_6
Elewacja jako dzieło sztuki

267_7
Odrobina współczesności

267_8
Postój w cieniu przed kolejnym odcinkiem
See less See more
8
  • Like
267_Szczecin_XVIII

267_7

Odrobina współczesności

Oj tam "współczesności"... jak dla mnie zabrać te auta i od razu przypominają się lata dzieciństwa. Oczywiście nie w tym miejscu... ale jakoś tak się kojarzy.
:none87:
See less See more
2
268_Szczecin_XIX

Opuszczjąc Wały Chrobrego

268_1
Słońce próbuje wywabić mnie z chłodnej kryjówki

268_2
Protoodernizm posępny

268_3
Zazdroszczę posiadaczowi tego wykusza

268_4
Bardziej współczesne detale zaczynają pojawiać się coraz częsciej. Taka okolica

268_5
Wizyta w Miescie Idealnym

268_6
Subtelność detalu

268_7
Przedogrody

268_8
Perełka
See less See more
8
  • Like
Pawelski zaraz się złamie! ;)
  • Like
Wycieczka do Szczecina to jak za granicę. Zero piastowskości itd. Nic tylko chłonąć egzotykę ;)
  • Like
Zastanawiam się co zrobiłbym w tym wykuszu ze zdjęcia 268_3? Miejsce na kawę, na biurko i mini gabinet? A może wstawiłbym tam fotel lub nawet łóżko? :D
  • Like
Wycieczka do Szczecina to jak za granicę. Zero piastowskości itd. Nic tylko chłonąć egzotykę ;)
A Al. Piastów to niby skąd?
Zastanawiam się co zrobiłbym w tym wykuszu ze zdjęcia 268_3? Miejsce na kawę, na biurko i mini gabinet? A może wstawiłbym tam fotel lub nawet łóżko? :D
Ja stałbym w oknie i podziwiał okolicę. Robota na całe życie
See less See more
  • Like
1281 - 1300 of 1328 Posts