SkyscraperCity Forum banner

[Polska] Gmachy i kampusy uczelni wyższych (miasteczka akademickie)

19552 Views 113 Replies 57 Participants Last post by  prestidigitator
4

Dlaczego gmachy uczelni są takie brzydkie?
Tylko Uniwersytet Warszawski pokazuje, że "wykształciuchy" mogą promować dobrą architekturę. Dlaczego inne uczelnie budują szpetne i pretensjonalne gmachy?
Otacza nas brzydota - byle jakich blokowisk, bud, przystanków, byle jakich ulic i placów. Zwłaszcza to, co publiczne, jest liche. W przetargach na projekt i generalnego wykonawcę najwyżej punktuje się cenę. Jeśli ma być najniższa, trudno się spodziewać cudów. Dlatego powstają klockowate budynki o urodzie pudełek na tanie buty, kładki dla pieszych, które od razu rdzewieją, drogi do remontu w kilka lat po ich otwarciu.

W tym morzu bylejakości szukamy rozpaczliwie dobrych wzorców - wysp lepszej jakości, porządku, jakiegoś piękna. Można by oczekiwać, że będą nimi np. wyższe uczelnie. Niosą kaganek oświaty, to może i rozświetlą nam gust. I pokażą, jak mogłoby wyglądać dobrze urządzone miasto w mikroskali.

W Warszawie na państwowych i prywatnych uczelniach studiuje już ok. 340 tys. osób. Nic więc dziwnego, że szkoły wyższe wciąż inwestują. Nie szczędzą pieniędzy na nowe budynki, biblioteki, a nawet całe kampusy. To cieszy. Martwi jednak jakość architektury, która powstaje przy okazji tego boomu na "fabryki magistrów". Najbardziej deprymującym przykładem jest Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Po sprzedaniu ok. 170 ha Pól Wilanowskich ta uczelnia ma dużo pieniędzy na inwestycje. Między ulicami Rosoła, Ciszewskiego i Nowoursynowską powstał kampus zapowiadany jako Uniwersytet Południowy Warszawy.

Ależ on brzydki. To zbiór wolno stojących kloców - przybyszów z PRL-owskiej przeszłości. Otaczają je ogromne parkingi i place wyłożone kostką z betonu. Choć to SGGW, która kształci m.in. architektów krajobrazu, drzew tu mało, a trawniki przypominają rozdeptane ścieżkami pastwiska. Powstała przestrzeń nieprzyjazna, z której nikt, kto nie musi, nie korzysta. Projekt kampusu został wybrany w zamkniętym konkursie architektonicznym w 1997 r. Wygrał arch. Stanisław Fijałkowski z zespołem (autor m.in. Biblioteki Narodowej na Polu Mokotowskim). Pokonani narzekali, że znów triumfuje estetyka klockowatych pawilonów z betonu.

Zwycięzca na to dziewięć lat temu w "Gazecie": - Architektura to nie kiecka na sezon. Inni proponują budynki rozsypane jak małe groszki, ja tworzę zwartą całość. To elastyczny układ budowany na siatce modularnej (można ją dostrzec tylko z lotu ptaka).

Upływ czasu pokazuje, że to pokonani mieli rację.

Są naturalnie budynki brzydsze niż te z kampusu SGGW na Ursynowie - choćby Prywatnej Wyższej Szkoły Businessu i Administracji na rogu Bobrowieckiej i Chełmskiej. Przyjęła się już jego najkrótsza, ale dosadna charakterystyka - największy barak III RP z pękatym narożnikiem ze szkła. Nic dodać, nic ująć.

Nie ma się też czym chwalić Akademia Medyczna przy al. Żwirki i Wigury. Banalny budynek w całości obłożony szkłem refleksyjnym, którego nudę próbują rozbić zielone słupy na elewacji. Brzydkie to "świecidełko" w proporcjach, pretensjonalne i nieporadne.

Na szczęście są też dobre przykłady. Pieniądze na najpiękniejsze budynki zamienia bez wątpienia Uniwersytet Warszawski. Nowa biblioteka na Powiślu przy Dobrej z ogrodem botanicznym na dachu stworzyła atrakcyjne miejsce na mapie miasta, w którym warto bywać, także dla czystej przyjemności (pracownia architektoniczna Marka Budzyńskiego i Zbigniewa Badowskiego). Udany jest też budynek wydziału prawa i administracji przy Oboźnej 6 (autorstwa Witolda Benedeka, Krystyny Szypulskiej i Małgorzaty Benedek). Choć to architektura "trochę staroświecka na zewnątrz i nowoczesna w środku", jak to ujęła jedna ze studentek.

W przyszłym roku na wprost Biblioteki Uniwersyteckiej zacznie się budowa gmachu wydziału lingwistyki stosowanej i filologii wschodniosłowiańskich projektu pracowni Stefana Kuryłowicza, też z ogrodem na dachu - w miejscu pawilonu z dywanami przy ul. Dobrej. Zapowiada się fantastycznie. Jak widać, przy UW warto otwierać oczy jak najszerzej, a przy SGGW i innych uczelniach lepiej je przymknąć, by wyobrazić sobie lepsze miasto i lepszy sposób wydawania pieniędzy.
See less See more
1 - 20 of 114 Posts
^^ po prostu nikt nie zważa, że to tandeta, konkurs na projekt gmachu dla UW mam nadzieję zacznie zmieniać tę tendencję..
Podłączę się pod ten wątek ze stroną, jaką niedawno odkryłem:
http://raider55.blox.pl/html
2
w poznaniu jest kilka ładnych :)

WSNHiD

Centrum Wykładowe PP:

See less See more
w poznaniu jest kilka ładnych :)

WSNHiD

Centrum Wykładowe PP:

koszmarki
Dzisiaj byłem na BTU w Cottbus. Ładne te obiekty mieli, nie mówiać już o blibliotece :)
^^ Ale nuda ;)
Myśl o nim co chcesz, ale właśnie pokazywali go w Wiadomościach na TVP1 :D ;)
Wiem, że krakowska AE ma bardzo brzydkie budynki...

;)
co to za UFO?
Myśl o nim co chcesz, ale właśnie pokazywali go w Wiadomościach na TVP1 :D ;)
Mój jest nielepszy :(:(:

;)
See less See more
Centrum Wykładowe PP:

Raz że dałeś ten budynek chyba z najgorszej strony. Dwa "budynek" nie jest skończony, bo był projektowany jako całość z Biblioteką, której nie ma. Trzy, że prawie z każdej strony prezentuje się koszmarnie.

Ogólnie rzecz ujmując to w Poznaniu nie ma ładnych budynków akademickich nowej daty. Zaczynając od Altum które mimo, że jest "symbolem" miasta to nie wygląda najlepiej, kończąc na Stomatollogicum :puke: .
2
Raz że dałeś ten budynek chyba z najgorszej strony. Dwa "budynek" nie jest skończony, bo był projektowany jako całość z Biblioteką, której nie ma. Trzy, że prawie z każdej strony prezentuje się koszmarnie.

Ogólnie rzecz ujmując to w Poznaniu nie ma ładnych budynków akademickich nowej daty. Zaczynając od Altum które mimo, że jest "symbolem" miasta to nie wygląda najlepiej, kończąc na Stomatollogicum :puke: .
Projekt, moim zdaniem fajny:

No i inny gmach... sami możecie oceniać: CM UMK

See less See more
Boze, po co bydzi uniwersytet :)?
Mamy 2 uniwersytety, a licząc część medyczną z Torunia to nawet 3 :)

:|
1 - 20 of 114 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.