Witajcie,
Dzisiaj wybrałem się z żoną do Lubiąża, żeby zwiedzić dawny klasztor cystersów. Budowla okazała się wspaniała i gigantyczna. Drzemie w tym miejscu ogromny potencjał, na pewno to miejsce mogłoby ściągać turystów nie tylko z polski. Niestety to kolejne miejsce, które jest bardzo niedoinwestowane. Powiem więcej, pod opieką wojewódzkiego konserwatora zabytków, który dysponuje śmiesznie niskim budżetem w porównaniu do potrzeb nie widzę możliwości żeby to miejsce przywrócić ponownie do stanu świetności.
Stąd pomysł, aby zbudować listę najbardziej niedoinwestowanych polskich zabytków. Zabytków, których potencjał turystyczny jest marnowany właśnie przez powolne rewitalizacje. Oczywiście, żeby nie robić tego bez celu proponuję, żeby po zebraniu interesujących materiałów, zwrócić się z pismem do ministerstwa kultury i sztuki (bo zdaje się ono nadzoruje konserwacje) o wsparcie tych miejsce (powiedźmy, że top10

). Można było stworzyć program budowy orlików, dlaczego nie można w analogiczny sposób zorganizować narodowej renowacji zapomnianych zabytków ...
Poniżej znajdziecie moje propozycje wraz z moją subiektywną oceną tego co w tych miejscach widziałem:
1. Zespół klasztorny w Lubiążu
Wikipedia
Strona fundacji, która prowadzi prace renowacyjne.
Pięknie odrestaurowane są dwie barokowe sale. Wymieniono dachy na wszystkich obiektach klasztornych. Niemniej to kropla w morzu potrzeb. Wnętrza są zruinowane. W szczególności kościoł klasztowny, który stoi zupełnie pusty. Co ciekawe cały kompleks był w dość dobrym stanie do końca 2 wojny światowej, kiedy to nastąpiła dewastacja budowli. Szczęście w nieszczęsciu - istnieją fotografie, na podstawie których można prowadzić prace renowacyjne.
2. Twierdza Srebrna Góra
Wikipedia
Strona obiektu/
Moim zdaniem obiekt dużo ciekawszy od dobrze znanej twierdzy w Kłodzku. Odwiedziłem to miejsce rok temu i wtedy odremontowane było około 10-20% donjonu. Nieco lepiej wyglądały kazamaty. Sama twierdza jest mocno zarośnięta, a kamienne fortyfikacje niszczeją na skutek oddziaływania przyrody. Budowla jest ogromna. Szczyci się tytułem największej twierdzy górskiej w Europie.
3. Twierdza Wisłoujście
Wikipedia
Kolejne ogromne założenie obronne. I tutaj niestety widać skutki niedoinwestowania. Przewodnik opowiadał o szeroko zakrojonych planach remontowych. Widać było, że coś się dzieje, choć bez intensywych dotacji remonty ciągnąć się będą latami.
4. Krzyżtopór
Wikipedia
Strona obiektu
Miejsce, którego od lat nie widziałem, niemniej idealnie nadaje się na tą listę. Jak dla mnie TOP 3. Kolejna budowla o ogromnych rozmiarach i olbrzymim potencjale turystycznym. Uważam, że powinna zostać w 100% odbudowana. Za wikipedią: koszt odbudowy to 200mln złotych równoważny z rocznym budżetem wojewódźtwa. Nic dodać nic ująć.
5. Kamieniec Ząbkowicki
Wikipedia
Nie jest to może miejsce tak spektakularne jak poprzednie, ale spełnia kryteria mojej listy. Jest zupełnie niwykorzystane i popada w ruinę. W pałacu był hotel jednak będąc tam rok temu nie widziałem jakichkolwiek oznak życia. Park w stylu angielskim otaczający pałac jest zarośnięty chwastami. Sam obiekt jest w niezłym stanie technicznym. Tak przynajmniej wygląda z zawnątrz, bo na dziś dzień nie ma mowy o wejściu do środka.
zapraszam do dyskusji