SkyscraperCity Forum banner

[Polska] Moje podróże

731712 Views 6571 Replies 153 Participants Last post by  este
Opolskie[/B]

Biechów - Brzeg - Byczyna - Dąbrowa - Dąbrówka Górna - Frączków - Góra Św. Anny - Głogówek - Głubczyce - Głuchołazy - Grodków - Kamień Śl. - Kędzierzyn Koźle - Kluczbork - Kopice - Krapkowice - Lewin Brzeski - Moszna - Namysłów - Niemodlin - Nysa - Opole - Otmuchów - Paczków - Prudnik - Rogów Opolski - Rysiowice - Strzelce Opolskie - Sulisław - Tułowice - Żyrowa

Podkarpackie

Baranów Sandomierski - Bóbrka - Dukla - Iwonicz Zdrój - Jarosław - Jasło - Kolbuszowa - Krasiczyn - Krosno - Lesko - Leżajsk - Łańcut - Narol - Odrzykoń - Przemyśl - Przeworsk - Rymanów Zdrój - Rzeszów - Sanok - Tarnobrzeg

Podlaskie

Augustów - Białowieża - Białystok - Bielsk Podlaski - Choroszcz - Sejny - Supraśl - Suwałki - Tykocin - Wigry

Lubelskie

Biłgoraj - Chełm - Dęblin - Janowiec - Kock - Kazimierz Dolny - Kazimierz Dolny (Mięcimierz) - Kozłówka - Krupe - Lubartów - Lublin - Nałęczów - Puławy - Radzyń Podlaski - Zamość - Zwierzyniec

Łódzkie

Arkadia - Bolesławiec - Drzewica - Kutno - Łowicz - Łódź - Łódź cz.2 - Maurzyce - Nieborów - Oporów - Piotrków Trybunalski - Radomsko - Sieradz - Skierniewice - Sulejów - Tum - Uniejów - Walewice - Wieluń

Świętokrzyskie

Busko Zdrój - Chęciny - Jędrzejów - Kielce - Kurozwęki - Łopuszno - Nowa Słupia - Oblęgorek - Opatów - Podzamcze Chęcińskie - Sandomierz - Szydłów - Tokarnia - Ujazd - Wąchock - Wiślica

Małopolska

Andrychów - Balice - Biecz - Bochnia - Brzesko - Chochołów - Czchów - Czerna - Dębno - Grybów - Kalwaria Zebrzydowska - Kęty - Kraków - Krynica Zdrój - Krzeszowice - Książ Wielki - Młoszowa - Myślenice - Nawojowa - Niepołomice - Nowy Sącz - Nowy Wiśnicz - Oświęcim - Płoki - Rabsztyn - Rudno - Skała - Skawina - Stary Sącz - Sucha Beskidzka - Szymbark - Tarnów - Tymbark - Wieliczka - Zakopane

Śląskie

Będzin - Bielsko-Biała - Bobolice - Brynek - Bytom - Cieszyn - Chorzów - Częstochowa - Gliwice - Katowice - Katowice NCK - Katowice Nikiszowiec - Kochcice - Koszęcin - Krowiarki - Krzyżanowice - Lubliniec - Mikołów - Mirów - Mysłowice - Nakło - Olsztyn - Pilica - Pilica Pałac - Pławniowice - Promnice - Pszczyna - Pyskowice - Racibórz - Ruda Śląska - Rudy - Rybnik - Smoleń - Sosnowiec - Siewierz - Siemianowice Śląskie - Siemianowice Śląskie Pałac - Skoczów - Świerklaniec - Świętochłowice - Szczekociny - Tarnowskiego Góry - Tworków - Tychy - Ustroń - Wierbka - Wisła - Wodzisław Śl. - Zabrze - Złoty Potok - Żarki - Żory - Żywiec

Mazowieckie

Ciechanów - Czersk - Iłża - Korczew - Kozienice - Mława - Opinogóra - Otwock - Otwock Wielki - Płock - Pułtusk - Radom - Siedlce - Sucha - Szydłowiec - Warszawa - Żyrardów

Kujawsko-Pomorskie

Brodnica - Bydgoszcz - Chełmno - Chełmża - Ciechocinek - Golub Dobrzyń - Grudziądz - Inowrocław - Jabłonowo Pomorskie - Kłóbka - Lubostroń - Ostromecko - Radzyń Chełmiński - Runowo Krajeńskie - Świecie - Toruń - Włocławek - Zamek Bierzgłowski

Pomorskie

Będomin - Bytów - Chojnice - Gdańsk - Gdynia - Gniew - Hel - Kluki - Kościerzyna - Kwidzyn - Lębork - Łapalice - Łeba - Malbork - Nowe - Pelplin - Puck - Rzucewo - Słupsk - Sopot - Starogard Gdański - Szymbark - Tczew - Tuchola - Ustka - Wdzydze Kiszewskie - Wejherowo

Zachodniopomorskie

Białogard - Darłowo Gryfice - Kołbacz - Koszalin - Kołobrzeg - Krąg - Międzyzdroje - Mielno - Myślibórz - Pęzino - Połczyn Zdrój - Sławno Stargard - Stuchowo - Szczecin - Szczecinek - Świnoujście - Trzebiatów - Trzcińsko Zdrój

Wielkopolskie

Antonin - Bojanowo - [/URL] - Dziekanowice (skansen) - Gołuchów - Gościerzyn - Jarocin - Kalisz - Kępno - Konin - Leszno - Kórnik - Lewków - Licheń - Ostrów Wielkopolski - Pawłowice - Piła - Pleszew - Poznań - Puszczykowo - Rawicz - Rogalin - Russów - Rydzyna - Siemianice - Śrem - Środa Wielkopolska - Wolszyn - Złotów

Dolnośląskie

Bardo - Bobrów - Bogatynia - Bolesławiec - Bolków - Bożków - Brunów - Bystrzyca Kłodzka - Chełmsko Śląskie - Chojnik - Długopole Zdr. - Dobrocin - Duszniki Zdr. - Dzierżoniów - Gorzanów - Głogów - Gola Dzierżoniowska - Grodziec - Gryfów Śl. - Henryków - Jawor - Jelenia Góra - Kamienna Góra - Kamieniec Ząbkowicki - Karpacz - Kąty Wrocławskie - Kliczków - Kowary - Kudowa Zdr. - Kłodzko - Krapniki - Krobielowice - Krzeszów - Krzyżowa - Lądek Zdr. - Legnica - Legnickie Pole - Leśna - Lewin Kłodzki - Lubawka - Lubomierz - Lubań - Lubiąż - Lwówek Śląski - Lwówek Śląski Płakowice - Łomnica - Makowice - Mokrzeszów - Mieroszów - Międzygórze - Międzylesie - Mirsk - Niemcza - Nowa Ruda - Oleśnica - Polkowice - Prusice - Pilchowice - Polanica Zdr. - Radków - Rutno Dolne - Siedlęcin - Sobótka - Sucha (Czocha) - Staniszów - Świdnica - Środa Śląska - Świebodzice - Świecie - Świeradów Zdrój - Świny - Szczawno Zdr. - Szczeliniec - Szczytna - Szklarska Poręba - Topacz - Wałbrzych - Trzebnica - Wałbrzych (Książ) - Wambierzyce - Wleń - Wilkanów - Wojanów - Wojcieszów - Wrocław - Wrocław Leśnica - Wrzeszczyn - Ząbkowice Śląskie - Zgorzelec - Złotniki Lubańskie - Złotoryja - Złoty Stok - Ziębice - Żmigród

Warmińsko-Mazurskie

Barciany - Bartoszyce - Braniewo - Brennik - Drogosze - Działdowo - Elbląg - Ełk - Frombork - Giżycko - Iława - Kadyny - Kętrzyn - Lidzbark Warmiński - Mikołajki - Morąg - Mrągowo - Nidzica - Olsztyn - Olsztynek - Orneta - Ostróda - Pasłęk - Reszel - Srokowo - Św. Lipka - Szymbark

Lubuskie

Brody - Bytom Odrzański - Gorzów Wielkopolski - [/URL] - Gościkowo - Kożuchów - Park Mużakowski - Lubsko - Międzyrzecz - Przytok - Sulechów - Siedlisko - Świebodzin - Wschowa - Zabór - Zielona Góra - Żagań - Żary

____

1. Zdjęcia zacznę od pomnika Głowackiego na rynku w Tarnobrzegu

Tarnobrzeg
See less See more
1 - 20 of 6572 Posts
O pierwszy wpis, pierwsze koty za płoty ;)

2. Z Tarnobrzegu niedaleko do Baranowa Sandomierskiego – Podkarpackiego, „Małego Wawelu”

Baranów Sandomierski

3. Właścicielami zamku były najbogatsze rody szlacheckie w Polsce, aż do sławetnej reformy rolnej.

Baranów Sandomierski

4. Dziś właścicielem jest chyba Agencja Rozwoju Przemysłu

Baranów Sandomierski

5. Biała, renesansowa bryła robi wrażenie

Baranów Sandomierski

6. Schody na dziedzińcu

Baranów Sandomierski

7. Zdaje się, że ręcznie wypalana cegła

Baranów Sandomierski

8. Pora przepłynąć rzekę do woj. Świętokrzyskiego. Długo wahałem się czy można wjechać na to samochodem…

Baranów Sandomierski
See less See more
7
6. Schody na dziedzińcu
^^
Porządny "krzywaczek" :eek:kay:.
^^
Porządny "krzywaczek" :eek:kay:.
Hmm, tylko tak mogłem objąć całe schody z tego co pamiętam :)
^^ chyba już wiem na czym wzorowano klatkę schodową na dziedzińcu głównego gmachu Politechniki Warszawskiej - na zdjęciu nr 6 ;)
^^ chyba już wiem na czym wzorowano klatkę schodową na dziedzińcu głównego gmachu Politechniki Warszawskiej - na zdjęciu nr 6 ;)
Pozwolę sobie to skomentować zdjęciem :cheers:

See less See more
A co do krużganków to podobne są też w Brzegu. W Baranowie Sandomierskim nie byłem, na Krasiczyn, Baranów Sandomierski, Wiślicę i Krzyżtopór nabieram dopiero ochoty;).
A co do krużganków to podobne są też w Brzegu. W Baranowie Sandomierskim nie byłem, na Krasiczyn, Baranów Sandomierski, Wiślicę i Krzyżtopór nabieram dopiero ochoty;).

Niedługo dodam zdjęcia z zamku Krzyżtopór, w Wiślicy wówczas też byłem, ale zdjęć nie robiłem.

Brzeg odkładam na dalsze plany, natomiast Krasiczyn marzy mi się wraz z Przemyślem na przyszłe wakacje
See less See more
Przemyśl mam zaliczony, musisz koniecznie te plany zrealizować;). To niesamowite miasto. A Krasiczyn się zaliczy przy okazji poprawki w przyszłości.
Przemyśl mam zaliczony, musisz koniecznie te plany zrealizować;). To niesamowite miasto. A Krasiczyn się zaliczy przy okazji poprawki w przyszłości.
Właśnie oglądałem wątek o Przemyślu, chyba nawet czytałem Twoje wpisy.

Ktoś Ci doradził, żebyś nie jechał do Lwowa, bo zwariujesz...

Ja właśnie się wybieram do Lwowa w Sylwestra...Jednak boję się czy nie
zepsuje sobie humoru widząc ukraińskie reklamy na kamienicach.
Dobrze, że przynajmniej mamy ten Przemyśl, choć czytałem o nastrojach nacjonalisycznych ukraińskiej mniejszości w tym mieście.
See less See more
^^
Ten wątek trzeba będzie uzupełnić po kolejnej wizycie w tych okolicach, ba są tam spore braki. Ale już siedzę cicho żebyś miał szansę wrzucić więcej zdjęć na pierwszą stronę. W końcu po to tutaj zaglądam, żeby zobaczyć ciąg dalszy ;)
A ja dodatkowo, odpowiadam, żeby już zapełniać stronę postami
To jedziemy, dalej skoro przeprawiliśmy się przez rzekę, nic nie stoi na przeszkodzie w drodze do Sandomierza

9. Lato w 2008 roku również było bardzo deszczowe. Sandomierz zwiedzałem w przerwach między kolejnymi ulewami.

Sandomierz

10. Na dobry początek kościół św. Michała

Sandomierz

11.

Sandomierz

12. Nie ma wątpliwości, że Sandomierz jest jedną z największych atrakcji woj. Świętokrzyskiego. Przekonałem się do tego widząc tabuny „weekendowych turystów”. Na zdjęciu ulica Opatowska odchodząca z rynku w stronę Bramy, jakżeby inaczej, Opatowskiej.

13. Na zdjęciach z Sandomierza nie może zabraknąć ratusza miejskiego. Renesansowa bryła otoczona wówczas była straganami z jakiegoś okazjonalnego jarmarku/odpustu (niepotrzebne skreślić).

Sandomierz

14. Widok na mury ratusza od strony siedziby sandomierskiego bractwa rycerskiego. Obok, poza kadrem, stał jakiś giermek żywo namawiający na odwiedziny ich siedziby.

Sandomierz

15. . Nie ma bractwa rycerskiego bez zamku. W Sandomierzu do naszych czasów zachowało się jedno skrzydło, a w nim muzeum.

Sandomierz

16. Zamek dumnie wznosi się na wzgórzu dzięki czemu, jego jak i starego miasta, nie dopadła Wisła w tym roku.

Sandomierz

17. Kolejny przykład renesansu i znajomy kadr w którym ksiądz z zacięciem detektywa zasuwa na rowerze.

Sandomierz

18. Sandomierskie wieże kościelne od ulicy Mariackiej

Sandomierz

19. Na koniec wychodzimy Bramą Opatowską i w drogę w okolice Opatowa

Sandomierz
See less See more
11
Zapowiada się ciekawy wątek, z otwartą "podróżniczą" formułą, będę na pewno często tu zaglądał, tym bardziej że pokazujesz miejsca dla mnie bliskie duchem. Mnie się twoje zdjęcia podobają, tym bardziej że towarzyszą im ciekawe komnetarze

Do pierwszego postu nie mógłbym się powstrzymać od komentarza :)
Rzecz jasna Tarnobrzeg i Baranów niewiele tak naprawdę mają wspólnego z Podkarpaciem, a bardzo dużo z Sandomierzem. Toż to dawne jego obrzeża, tyle że po drugiej stronie Wisły! Przez znakomitą większość polskiej historii było to jedno województwo sandomierskie, przeciachane przez zaborców i tak już zostało. Zresztą w latach 1975-99 był taki twór województwo tarnobrzeskie i do dziś mieszkańcy Sandomierza tradycyjnie ciążą ku Tarnobrzegowi, a 11 lat to za mało żeby się wtopić w Podkarpacie.
Muszę się w końcu sam też zebrać i przestać się tylko odgrażać w sygnaturce a ruszyć w końcu z wędrówką po tych terenach. :lol:
See less See more
Rzecz jasna Tarnobrzeg i Baranów niewiele tak naprawdę mają wspólnego z Podkarpaciem, a bardzo dużo z Sandomierzem. Toż to dawne jego obrzeża, tyle że po drugiej stronie Wisły! Przez znakomitą większość polskiej historii było to jedno województwo sandomierskie, przeciachane przez zaborców i tak już zostało. Zresztą w latach 1975-99 był taki twór województwo tarnobrzeskie i do dziś mieszkańcy Sandomierza tradycyjnie ciążą ku Tarnobrzegowi, a 11 lat to za mało żeby się wtopić w Podkarpacie.
Z tego powodu potraktowałem je razem.
Tego typu problemy administarcyjne będą się pojawiać wielokrotnie, jeśli ten wątek się rozwinie. Żeby uniknąć dwuznaczności i zagłębiania się w tą problematykę będę przedstawiał miejscowości według województw, w których się obecnie znajdują. Czasem będzie mnie to baradziej osobiście dotykać. Dla przykładu podam Pilicę, na wskroś małopolska, należała do powiatu Olkuskiego, a po ostatniej reformie znalazła się w woj. Śląskim (nie wspominając już o przykładach typu Częstochowa).

Oczywiście liczę, na tego typu uwagi, wzbogoacają one wątek i powiększają wiedzę.
See less See more
20. Opatów wygląda jak typowe małe miasteczko z rynkiem. Trzeba przyznać, że rynek jest duży (nie mam go na zdjęciach), mają także trasę podziemną i romańską świątynię św. Marcina

Opatów

21. Widać rękę dobrego gospodarza w utrzymaniu zieleni

Opatów

22. Brama na drugim planie niczem wjazd do Jerozolimy. Miasteczko stanowiło dla mnie bazę wypadową na południe.

Opatów
See less See more
3
Opatów widziałem tylko z autobusu, ale nawet w ten sposób zwiedzając widać, że ciekawe to miejsce ;)
Największe wrażenie robi brama, zwłaszcza na wjeżdżających od strony Ostrowca Św. Niedaleko Opatowa są słynne Krzemionki Opatowskie z historyczną kopalnią krzemienia pasiastego. Byłem, widziałem - super przeżycia pod ziemią.
Największe wrażenie robi brama, zwłaszcza na wjeżdżających od strony Ostrowca Św. Niedaleko Opatowa są słynne Krzemionki Opatowskie z historyczną kopalnią krzemienia pasiastego. Byłem, widziałem - super przeżycia pod ziemią.
Masz na myśli kopalnię neolityczną koło Ostrowca?
1 - 20 of 6572 Posts