SkyscraperCity Forum banner

[Polska] Najwyższe bloki

14195 Views 28 Replies 19 Participants Last post by  Danielewicz
Mamy temat o kamienicach, a ja chciałbym się dowiedzieć coś o blokach. Nie ma jasnej definicji bloku, ale wg mnie to budynek mieszkalny z lat 1920 - 1989 (a więc wszelkie Łuckie odpadają) o bardzo przeciętnej architekturze.

Wiem, że w Katowicach znajduje się osiedle Tysiąclecia z 20 piętrowymi blokami i 24 piętrowymi "Kukurydzami" (ale te to już chyba wolna Polska), a w Warszawie Ściana Wschodnia z budynkami o wysokości 81 - 87 m. A jak inne miasta?

Katowice:

Warszawa

1 - 20 of 29 Posts
kukurydze chyba najwyzsze w Polsce, w Poznaniu natomiast najwyzsze to 32 (jak sie nie myle) ratajskie 16stki mierzace 57 m

Całe szczęście nas nie pokarano takimi szkaradami...
Całe szczęście nas nie pokarano takimi szkaradami...
Czym dalej na zachod tym bylo lepiej ;) i do dzisiaj to widac :)

:eek:hno::eek:hno::eek:hno:
Mamy temat o kamienicach, a ja chciałbym się dowiedzieć coś o blokach. Nie ma jasnej definicji bloku, ale wg mnie to budynek mieszkalny z lat 1920 - 1989 (a więc wszelkie Łuckie odpadają) o bardzo przeciętnej architekturze.
Więc żaden z przykładów które sam wrzuciłeś tu nie pasuje...

W każdym razie w Warszawie na osiedlu Ruda jest kilka dwudziestek :
Na te dwa natknąłem się kiedyś na Woli podejrzewam, że są z lat '90

W Łodzi mamy tylko 2 ponad 20 piętrowe, oba po 78m do dachu (z pewnościa jedne z najwyższych w kraju):

kukurydze chyba najwyzsze w Polsce, w Poznaniu natomiast najwyzsze to 32 (jak sie nie myle) ratajskie 16stki mierzace 57 m

http://upload.wikimedia.org/wikiped...a_Poznań_RB1.JPG/450px-Os_Ruza_Poznań_RB1.JPG
Moje ulubione :D
Elipsa na Chartowie jest najwyzszym budynkiem mieszkalnym w Poznaniu. 61 m do dachu / 18 pieter, lata budowy 1996-2000.

http://www.chartowotower.pl/galeria_zdjec.php

Wroclaw-Nowy Dwor: 15-pietrowe bloki na Gubinskiej/Wojrowickiej. W sumie nie znam wiecej, moze na Kozanowie bylo cos wyzszego... Ogolnie ani we Wrocku, ani w Szczecinie nie ma chyba jakichs takich gargamelow...

Nie ma jasnej definicji bloku, ale wg mnie to budynek mieszkalny z lat 1920 - 1989 (a więc wszelkie Łuckie odpadają) o bardzo przeciętnej architekturze.
co za dziwna definicja :crazy: w tym sensie

kamienica - budynek zbudowany w latach 1830-1950, o dosc przecietnej architketurze, odrapany i brudny, zamieszkany najczesciej przez element społeczny

Dworzec - brudne i niebezpieczne miejsce w ktorym bezdomni i menele moga znalezc kąt do spania. Czesto dworcom towarzyszy takze drugorzedna rola jaka odgrywa jezdzenie pociagami.

Plac - wolna przestrzen w centrach polskich miast. Odgrywa wazna role społeczna jako miejsce parkowania samochodów, srania psów i składowania smieci itd.
przepraszam za OT, ale co to za budynek na ostatnim zdjeciu, na srodkowym planie.. koscioł?
Ten spory krzyż na białym tle wskazywałby ze to jest kościół.
To jest Kosciol pw. Opatrznosci Bozej. Buduja go chyba od lat 70-tych zeszlego wieku. Od kiedy pamietam zawsze byl w budowie. Wczesniej byla tylko kaplica z boku, potem msze przeniosly sie juz do surowego kosciola. On chyba nadal nie stoi gotowy...
Kolejna świątynia Opatrzności Bożej? Ta już jest chyba czwartą o której słyszę...
wiadomo powszechnie, że Polska niema już większych problemów niż brak kościołów
W Bytomiu jest masa 11-piętrowców, ale większości z nich nie warto ich pokazywać, bo w wielu miastach są identyczne. Jednak przy ul. Łużyckiej w PRL-u takie postawiono dwa 16-piętrowe bloki:
W Lublinie niema wielu wysokościowców mieszkalnych ( tj powyżej 10 pieter )

wg mnie najwyższym budynkiem mieszkalnym w miescie jest 12 pietrowy blok znajdujący sie na Czechowie Południowym ( os. Moniuszki ).

Ok, czas na Wrocław. Szczepin i nasze "piętnastki" - sztuk bodajże 3:

1 - 20 of 29 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.