SkyscraperCity Forum banner

[Polska] Nieregularnik Tomeyka :)

308974 Views 2139 Replies 86 Participants Last post by  Tomeyk
3
Zdarzyło się, jak to bywa w wakacje, że wychyliłem nosa poza Kraków, a jak już wychyliłem, to i trochę zdjęć popstrykałem. Mniej lub bardziej udane, ale pomyślałem, że można trochę pokazać, może komuś się spodoba. Ponieważ poza Kraków wyjeżdżam mało regularnie, zresztą z różnych względów w poprzednich dwóch latach raczej mało ruchliwy byłem, stąd nazwa wątku "nieregularnik", bo też nie gwarantuję, że wątek będzie tak punktualny jak codziennie aktualizowany "Kraków subiektywny". Nie gwarantuję też poziomu zdjęć, po prostu jak mnie coś na wyjeździe zaciekawi i akurat będę miał przy sobie aparat, to możliwe, że wtedy nastąpi kolejny wpis. Początek dla odmiany będzie dość regularny, bo z ostatniego wychylenia nosa wynikło jakieś 200 zdjęć, które chciałbym pokazać.
Zaczniemy od Rowów, potem okolica Słowińskiego Parku Narodowego, wreszcie Gdańsk i odrobina okolicy.

1. Na początek się przedstawię - Tomeyk jestem, a to moje nogi, które właśnie się opalają. Pierwszy dzień z lekka zresztą przegiąłem i skończyłem z delikatnym udarem ;)

2. Namiot na plaży. Tak sobie pstryknąłem.

3. Zabawy zoomem. Kuter rybacki i dwa jachty. Bliższy na powiększeniu 1 do 1 pokazuje banderę niemiecką, barw drugiego nie byłem w stanie zidentyfikować. Zresztą już mu się kadłub skrył za wypukłością świata, trochę go tylko lustro rozgrzanego powietrza podnosiło.
See less See more
1 - 20 of 2140 Posts
Raz będąc nad morzem, panicz z Krakowa
Który swą fizis poza kadrem schował
Zażywał słonecznej kąpieli
(Choć cera jak mąka się bieli!)
Niech cierpi ciało gdy próżnuje głowa
  • Like
Reactions: 1
Przejdź do rzeczy i dawaj już ten Gdańsk :) I powiedz proszę, że masz też Sopot, a szczególnie Gdynię :)

I wytłumacz się (jeśli byłeś w Gdyni) dlaczego nie dałeś znać ;)
Na Gdańsk przyjdzie czas, wszystko w swoim czasie. Zamierzam najpierw ponudzić widoczkami znad morza i znad jezior, wrzucając po 3 dziennie ;)

A nie dałem znać, bo z rodziną byłem i zdjęcia robiłem tylko przy okazji, stąd tylko 200 a nie 1000 :D
Ano dobra. Jesteś wytłumaczony ;)
No, ładne nóżki ;) (ja swoje tyż pokazywałem - te co niosą do tylu zdjęć :D).
to moje nogi, które właśnie się opalają
No, ładne nóżki ;) (ja swoje tyż pokazywałem - te co niosą do tylu zdjęć :D).
Fetszyści!? A kysz!
Czy Autor będzie po kolei ujawniał pozostałe części ciała?
Proszę ostrzegać!
:D
  • Like
1. Na początek się przedstawię - Tomeyk jestem, a to moje nogi, które właśnie się opalają. Pierwszy dzień z lekka zresztą przegiąłem i skończyłem z delikatnym udarem ;)
Ja się opalam! Nie bede sie smarował!
Po grzyby to się do lasu chodzi, nie na plażę. :D
3
Oj tam oj tam, golić nogi, no wiecie co, żebym się w zimie zaziębił :eek:hno: Wiecie jak to futerko grzeje?
A grzyby to uciekają, jak moje nogi zobaczą.

4. Sobie puszczam.

5. A tu widok w stronę Ustki. Dzięki lusterku tego drgającego powietrza można zobaczyć nad lasem i klifem dźwigi w porcie, odległym o ponad 15 kilometrów.
Albo wiatraki na jakiejś farmie po drodze, ale ta pierwsza wersja fajniejsza, to jej się będę trzymał.

6. A tu plaża w Rowach, w głębi wzniesienie Dębowej Góry przy Dębinie.
See less See more
3
7. O, ponudzę was. Na zdjęciu takie fajne coś, co mnie bardzo ciekawiło. Chyba rozgrzane powietrze tworzyło takie lusterko, podnoszące obraz w górę, mimo zakrzywiającej się płaszczyzny naszej uroczej planety. Minusem takiej obróbki obrazu było pojawienie się rozciągnięcia obrazu - widać tkie pasmo rozciągnięte w pionie. Przyroda chyba nie jest ekspertem w fotoszopie.

8. I teraz szeroko. Szukałem miejsca, gdzie się to zaczynało, i wyszło mi, że początek tego złudzenia optycznego był jakieś 7-8 kilometrów ode mnie.

9. Brzeg. Szukałem najbardziej kiczowatego ujęcia, jak się zbliżę do ideału to dajcie znać.
See less See more
  • Like
3
Dalszy ciąg plażowego zanudzania. Żeby te nieliczne osoby, które nieszczęśliwy los zaprowadził w otchłań (na razie dość płytką) tego wątku nie straciły do reszty ducha, powiem tylko, że z każdym nudnym zdjęciem zbliżamy się do Gdańska, a tam jest parę pstryków, które nie są najbardziej nieudanymi zdjęciami na tej planecie. Ale że porządek zawsze musi być, bo bez porządku nie da się żyć, to wątek ten będzie pełzł przed siebie w spacerowym tempie urlopowicza w grząskim plażowym piasku, i to chronologicznie. Dlatego nie zdziwcie się, gdy na Gdańsk jeszcze kilka dni będzie trzeba poczekać.

10. A tu zjawisko cokolwiek ciekawe. Wodą dobiegał głuchy huk czy grzmot i nad horyzontem wznosił się biały pióropusz, wreszcie po dłuższym czasie dobiegał też przytłumiony odgłos wybuchu. Widok w stronę Ustki, a konkretnie odległego o dwadzieścia kilka kilometrów poligonu morskiego, na którym odbywały się akurat największy w tym roku ćwiczenia na Bałtyku - Baltops 2014. A co do dźwięku - w wodzie rozchodzi się z prędkością 1,5 km/s, nic dziwnego, że dobiegał niemal równocześnie z widokiem kilkudziesięcio (jak nie stu czy dwustumetrowego) piuropusza wody. A widok ten zawdzięczałem widocznemu zwierciadełku nad wodą, którym od kilku zdjęć się tu zachwycam ;)

11. A tu opadają pióropusze po wybuchach. Wprawdzie aktualne Baltopsy to blady cień tych z lat 80-ych, kiedy US Navy potrafiła w ramach demonstracji siły Sowietom posłać na środek Bałtyku pancernik Iowa z potężną osłoną, ale i tak zgrupowanie w trakcie tegorocznych ćwiczeń stanowiło największą siłę uderzeniową na Bałtyku.

12. Obiecuję, to już ostatnie zdjęcie tego zwierciadełka. Naprawdę, teraz będą już zdjęcia z podkręconymi kolorami, ładnym piaseczkiem, trawką, idyllyczne zachody słońca itp.
See less See more
Ciekawy widok, jakoś nigdy nie patrzyłem na to zjawisko w kierunku lądu, zawsze tylko w stronę morza.
Nie śpiesz się z Gdańskiem, dawaj trochę okolicy ;)
Na zdjęciu takie fajne coś, co mnie bardzo ciekawiło. Chyba rozgrzane powietrze tworzyło takie lusterko, podnoszące obraz w górę, mimo zakrzywiającej się płaszczyzny naszej uroczej planety.
To żaden tam przyrodniczy fotoszop, tylko nowe technologie wojskowe - prawdopodobnie próby stworzenia szczeliny w czasoprzestrzeni służącej do podróży w czasie - masz szczęście że nie gonią Cię po tej plaży jaskiniowcy.
Albo kibice Ruchu z 2013
Kibice Ruchu nie są aż tak ruchawi, z Gdyni za daleko żeby się do Rowów doturlać ;)

PS. Sprawdziłem, to zjawisko to klasyczna fatamorgana, w tym wypadku miraż górny.
Będzie mgła, czy od niej też sobie zrobiłeś przerwę?

Sam się zastanawiam, czy nie założyć podobnego wątku, powoli archiwum się rozszerza i nie ma gdzie tych zdjęć wrzucać ;)
1 - 20 of 2140 Posts