W Krośnie na kilku ulicach pojawiło się oświetlenie ledowe zamiast zwykłego. Łatwo można porównać, bo ledowe są tylko nowe punkty na końcu ulicy. Zgadzam się, że ledowe świeci troche słabiej, ale nie ma tragedii. Na dodatek wydaje mi się, że gdyby zainstalować większą ilość lamp ledowych zamiast zwykłych to mimo większego kosztu początkowego, uzyskało by się oszczędność a jakość oświetlenia nie odbiegała by od przyjętych norm.Wydaje mi się, że oświetlenie ledowe które ma oświetlać, a nie tylko świecić nadal jest zbyt drogą technologią, co widać na przykładzie reflektorów do jazdy dziennej. Na chwilę obecną montowane są w jednym tylko samochodzie (Audi R8).
Źle napisałem o R8 - chodziło mi o swiatła mijania, A3 i A4, tak jak wiele innych aut ledowe ma tylko światła do jazdy dziennej.Ps. W nowej A4 i A3 tez jest ođwietlenie ledowe.
Tutaj przykładowy kalkulator: http://www.solar-solution.pl/page.php?d=kalkulator_oszczednosciNa dodatek wydaje mi się, że gdyby zainstalować większą ilość lamp ledowych zamiast zwykłych to mimo większego kosztu początkowego, uzyskało by się oszczędność a jakość oświetlenia nie odbiegała by od przyjętych norm.
Poza tym jeszcze Lexus LS.Na chwilę obecną montowane są w jednym tylko samochodzie (Audi R8).
Myślę, że conajmniej przesadzasz. Ruch na trasie jest tak duży, że jedziesz prawie cały czas oświetloną trasą "przez samochody". Jedziesz drogą w standardzie prawie "A", raczej nie grozi Ci ciężki wypadek. A jeśli masz problem z oświetleniem to zwolnij, zjedź na prawy pas i jedź 100km/h..... Powiem szczerze, podróż w nocy z Warszawy do Radomia jest koszmarna. Jedzie się jak w jakimś kraju trzeciego świata i jest niebezpiecznie zwłaszcza przy dużych prędkościach na S7.....
Uważam, że przesadą jest brak oświetlenia drogi w XIX w. Przy większym ruchu jest jeszcze gorzej. Wiem bo wczoraj jechałem w tłumie tysięcy aut wracających ze świąt.Myślę, że conajmniej przesadzasz. Ruch na trasie jest tak duży, że jedziesz prawie cały czas oświetloną trasą "przez samochody". Jedziesz drogą w standardzie prawie "A", raczej nie grozi Ci ciężki wypadek. A jeśli masz problem z oświetleniem to zwolnij, zjedź na prawy pas i jedź 100km/h.
Ja pomykam na tempomacie między 90-140 i jedzie się rewelacyjnie. Dla mnie duża to 180km/h, ale to chyba nie to Państwo i nie ta trasa. W porównaniu z innymi trasami np. DK79, DK50 jest to różnica kosmiczna.
Czy ktoś już wie, czy UZP sprawdził przetarg Młodocin-Szydłowiec?
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101005/POWIAT02/598401355Uważam, że przesadą jest brak oświetlenia drogi w XIX w. Przy większym ruchu jest jeszcze gorzej. Wiem bo wczoraj jechałem w tłumie tysięcy aut wracających ze świąt.
Wydaje się, że wszystko zależy od kasy i ciśnienia wywieranego przez wpływowe osoby na GDDKiA. Jeżeli decyzja środowiskowa będzie na początku przyszłego roku to w systemie ZiZ jest szansa na wyłonienie wykonawcy w drugiej połowie 2011.A jeszcze na zeszłorocznej, dodatkowej rozprawie środowiskowej dyrektor z GDDKiA zarzekał się że ruszą z budową pod koniec 2011r. ...