SkyscraperCity Forum banner

[Polska] PKP PLK

394310 Views 2008 Replies 279 Participants Last post by  ABWera
Zauważyłem że nie ma takiego tematu na forum, a myślę że może się przydać. Na początek zadam pytanie: Jak wygląda finansowanie PLKi w kontekście utrzymania infrastruktury? Tz. ile PLK dostaje na utrzymanie infrastruktury z budżetu państwa, a ile ze swoich pieniędzy itd.?
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 2009 Posts
Ja bym chciał zadać takie pytanie: Ile wychodzi pracowników PLK na kilometr linii kolejowej wliczając firmy wydzielone kiedyś z PLK takie jak DOLKOM? Jestem pewien, że wtedy nie wyjdzie tak mało jak niektórzy myślą.
Łabędziak;113292375 said:
Ja bym chciał zadać takie pytanie: Ile wychodzi pracowników PLK na kilometr linii kolejowej wliczając firmy wydzielone kiedyś z PLK takie jak DOLKOM? Jestem pewien, że wtedy nie wyjdzie tak mało jak niektórzy myślą.
Jak liczymy "spólki zależne" ( DOLKOM, ZRK-DOM, PNUIK) to doliczmy może również PKP ENERGETYKA czy TK TELEKOM ? Też wykonują "usługi" na rzecz 'zarzadcy" infry.
Po za tym kilometr linii to trochę nie tak. A co z liniami 2-torowymi ? Co z torami głównymi dodatkowymi, stacyjnymi ?
Panie @PrzeZ, spółki przeze mnie podane należą do "grupy kapitałowej PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.", PKP ENERGETYKA i TK TELEKOM do niej nie należą. Chcę mieć te dane w przeliczeniu na km linii kolejowych, bo w taki sposób przedstawione są dane zarządców infrastruktury z innych krajów.

Kolejową Oficynę Wydawniczą też wliczamy ? No i nie można zapomnieć o SOK czy IM Kraków ( choć w tym wypadku raczej słusznie).
Raport roczny PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. za 2012 rok; zatrudnienie na stanowiskach robotniczych i nierobotniczych: 32065/6584 pracowników.
[moved]
Eeee... nie ten wątek?
Myślałem że to jest ogólny wątek na wszytko co PLK robi ...gdzie proponowałbyś zamiast? Nie ma thread na ten nie za bardzo znaczyny odcinek =D
^^Jak nie ma jak jest ! : http://www.skyscrapercity.com/showt...14&highlight=opolskie+infrastruktura+kolejowa Każda linia kolejowa nie musi przecież mieć osobnego wątku ;)
Ja znowu powtórzę pytanie odnośnie projektu przejazdowego. Pierwsze postępowanie zostało unieważnione (przekroczony budżet w każdym zadaniu), czy planuje się ogłoszenie przetargów po raz kolejny?
Ja znowu powtórzę pytanie odnośnie projektu przejazdowego. Pierwsze postępowanie zostało unieważnione (przekroczony budżet w każdym zadaniu), czy planuje się ogłoszenie przetargów po raz kolejny?
Był już drugi przetarg i obecnie PLK zwleka z podpisaniem umów.
  • Like
Reactions: 1
Kontrolę w UZP trudno nazwać zwlekaniem. No chyba, że się ma bardzo małe pojęcie na temat prawa zamówień publicznych.
Kontrolę w UZP trudno nazwać zwlekaniem. No chyba, że się ma bardzo małe pojęcie na temat prawa zamówień publicznych.
Nie wiedziałem, że nadal trwa kontrola. Cofam słowa o zwlekaniu.
Chyba ten wątek jest najlepszy na tego typu artykuły:

Jak systemy automatyczne przyspieszą jazdę pociągów?

Jednym z warunków dofinansowania modernizacji torów w Polsce z funduszy unijnych jest wdrożenie europejskiego systemu zarządzania ruchem kolejowym (ERTMS).

Na 1000 km linii kolejowych sieci PKP PLK instalowanych jest obecnie węższą wersja tego systemu, ETCS, a do 2025 roku ma objąć 5 tys. km. Na system ERTMS składa się Europejski System Sterowania Pociągiem (ETCS) oraz Kolejowa Sieć GSM (GSM-R).

- Upraszczając, pojęcia ERTMS i ETCS są zamienne, ale ETCS to sygnalizacja kabinowa, ujednolicona w całej UE - wyjaśnia Paweł Przyżycki, dyrektor handlowy Thales Polska, dotychczas głównego dostawcy systemu.

Ze względu na wymagania bezpieczeństwa, sygnalizacja z kabiną lokomotywy jest niezbędna, gdy pociągi jadą z prędkością powyżej 160 km/h. W tych warunkach maszyniści na ogół nie są w stanie odczytać sygnalizacji przytorowej. Dlatego w systemie ERTMS, to system kabinowy jest kluczowym elementem. W razie potrzeby automatycznie ostrzega maszynistę o potencjalnym zagrożeniu, a gdy on nie zareaguje na sygnał, system może automatycznie wyhamować pociąg.

UE zależy na ujednoliceniu tych systemów, bowiem dziś kraje mają odrębne rozwiązania. Wydłuża to czas podróżowania lub przewozu towarów podczas przekraczania granic, bowiem potrzeba zmieniać lokomotywy i maszynistów. W dodatku, jedne systemy są po prostu lepsze, inne słabsze.
PKP PLK na sieci montuje ETCS poziomu pierwszego i drugiego.

- Oba poziomy pozwalają w Europie na jazdę z prędkością do 350 km/h, a podstawową różnicą jest przepustowość linii przy tej samej infrastrukturze - mówi dyrektor Przyżycki. - W przypadku ETCS poziomu 2 więcej składów może poruszać się po danej linii kolejowej.

Umożliwi to uzyskanie efektu interoperacyjności naszej kolei z kolejami UE, czyli możliwość płynnego przekraczania granic państwa. Co równie istotne, ERTMS poprawia to bezpieczeństwo ruchu i prędkości pociągów co najmniej 160 km/h.
czytaj dalej...
^^
Mogli by ten text napisac po polsku :(
Zauważyłem (zresztą nie tylko ja) że po remoncie na odcinku Bydgoszcz-Torun rezerwy czasowe są bardzo duże.
Czy nie można ich zmniejszyć skoro pociąg na 50km nadrabia 7 minut.

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=112925297&postcount=2135
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=112925937&postcount=2136
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=113379173&postcount=2141

Spokojnie można by było skrócić wszystkie czasy jazdy o 4-5minut.
Możliwe, że założone w rozkładzie jest jakieś zwolnienie, którego już nie ma/którego nie wprowadzili (chociaż roboty tam chyba się już zakończyły). Pamiętasz może czy na początku obecnego rozkładu TLKi też jeździły szybciej niż przewidywał to rozkład? Bardzo podobnie jest na linii nr 9, często założone są zamknięcia, które potem na gruncie nie są wprowadzane i okazuje się że można jechać szybciej.
PKP PLK dostało dzisiaj ponad milionową karę od Prezesa Urzędu Transportu Kolejowego.

Według urzędników UTK muszą zapłacić między innymi za:
- zbyt powolne przekazywanie dodatkowych informacji na wyświetlaczach informacji pasażerskiej
- niekompletne głosowe zapowiedzi opóźnienia pociągu, lub brak takiej zapowiedzi
- wyświetlanie na peronach innych pociągów niż stoją tam w rzeczywistości
- brak podwania relacji łączonych
- mało czytelne daty kursowania w rozkładach papierowych
- zapowiedzi inne od rzeczywistych relacji pociągów
- wyświetlanie opóźnienia po planowym odj. pociągu
- błędne wskazania krawędzi peronowych
- info na tablicach nie znikało po odjeździe
- wyświetlacze wskazywały pociągi, których nie ma

Za powyższe źle zaprogramowane buble należy się 1.022.425 zł i 80 gr.

See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 2009 Posts