SkyscraperCity Forum banner

[Polska] Tabor kolejowy

2281631 Views 7759 Replies 862 Participants Last post by  DarekP
G
Witam.

Tak sie zastanwaiałem przed chwilą :) czym zaskoczy nas PKP. Ostatnio dowiedziałem się ze EP-09 czyli najnowsze, najszybsze i wogule naj ... polskie lokomotywy miały kursować głównie po CMK, a ja widziałem taką jak tachała "Ernesta Malinowskiego" (warszawa-krynica) doliną popradu z zawrotną prędkością 40 km/h.

Tak czy inaczej ciekawi mnie czy PKP kupi coś nowego od kogoś, czy może zpłodzi jakiegoś następce EP-09. Biorąc pod uwagę iż prędkości na naszych trasach są jakie są, to wiecej pożytku było by z inwestycji w wagony i EZT. Tak czy inaczej, jest to wielki ? (znak zapytania)

Z ciekawostek, dla PKP został stworzony symulator EP-09 (taka super miodzio kolejowa gierka) do nauki maszynistów. Wiec pewno nie zamierzają wprowadzać niczego nowego skoro tak inwestują w "dodatki" związane z EP-09.

Jednak jesli ktoś coś wie niech się pochwali :)

:: Symulator EP-09

:: Rekord Prędkości [Pendolino]

Pozdrawiam
3921 - 3940 of 7760 Posts
PIC dostaje chyba sporo mniej niz koleje mazowieckie, choc zalezy co do tego liczyc (nieoplatne uzyczanie taboru przez um czy rekompensate z ZTM z racji wspolnego biletu).
Z drugiej strony niby fundament przychodow PICu to powinny byc komercyjne pociagi wiec nie powinno byc potrzeby pompowania takiej kasy w niego jak w osobowki.
A jednak kasa jest pompowana mimo coraz gorszej jakości usług...Naprawdę czas na zmiany. Jeszcze 4-5 lat temu chyba niewielu przyszło do głowy że kiedykolwiek będą tęsknić za PKP-PR.
PKP IC dostanie 240 mln zł w tym roku od państwa, a samym tylko Wielkopolskim PR dostaną 113 mln zł.
to teraz takie dane co prawda z zeszłego roku ale dają jakiś pogląd na sprawę
PKP IC 51,8 mln pasażerów
PR 121.4 mln pasażerów
Koleje Mazowieckie 51,6 mln pasażerów
więc się nie dziw że na PR i KM idą większe dotacje
do tego dochodzi brak możliwości rozwijania oferty dłuższych przewozów które są bardziej dochodowe. przykład niemożność uruchomienia regioexpresu na trasie Warszawa - Berlin
Właśnie to trochę dziwne, bo lepiej było by nadawać imiona lokomotywą, tak jak np CD a nie cała partia ma nazwę trochę śmieszne... ale cóż w końcu to Wolska
A to - "lokomotywą" - wolszczyzna.
PIC dostaje chyba sporo mniej niz koleje mazowieckie, choc zalezy co do tego liczyc (nieoplatne uzyczanie taboru przez um czy rekompensate z ZTM z racji wspolnego biletu).
Z drugiej strony niby fundament przychodow PICu to powinny byc komercyjne pociagi wiec nie powinno byc potrzeby pompowania takiej kasy w niego jak w osobowki.
Ale jak tu uruchamiac pociagi komercyjne, jak na tory wyjezdza konkurencja, ktora komercyjna nie jest, bo koszty swoich pociagow liczy wybiorczo? Dzieki temu jest taniej, ale siatka polaczen dalekich, ktora mogla sie miec duzo lepiej - pada.
^^ Do Zamościa, Gorzowa, Jeleniej Góry, Suwałk, nawet do Kołobrzegu żadna konkurencja nie jeździ a połączenia też znikają. Czary?
Ale jak tu uruchamiac pociagi komercyjne, jak na tory wyjezdza konkurencja, ktora komercyjna nie jest, bo koszty swoich pociagow liczy wybiorczo? Dzieki temu jest taniej, ale siatka polaczen dalekich, ktora mogla sie miec duzo lepiej - pada.
Jaka konkurencja? W tegorocznym rozkładzie ta konkurencja wygląda baardzo słabo.
Iwan said:
Prowadzisz casting na nowego prezesa picu? :>
Nie wiem jak i ktoredy, wiem tylko jaki powinien byc model finansowania i tak tez napisalem.
Gdyby PIC byl w 100% komercyjny to mialby chyba wieksze mozliwosci nacisku na PLK za posrednictwem UTK o pilnowanie PR w kwestii platnosci za dostep (bo to jego brocha w koncu), a gdyby UTK nie mialo tego ochoty robic to chyba moglby pojsc ze skarga do UOKIKu.
Poki co jednak obie spolki jada na kasie publicznej, obie sa przynajmniej krotkoterminowo zadluzene w PLK i w ogole nie wiem czy kolej (niby dla swojego dobra oczywiscie) nie jest wylaczona spod dzialania przepisow kontrolujacych rownouprawnienie podmiotow na rynku.
Pewnie tak wiec trzeba liczyc na reczne sterowanie z gory.
Zmienię trochę temat. Wie ktoś co się dzieje z Wadloperami? To już chyba z 2 lata minęło jak je sprowadzili...
Z którymi Wadloperami :> Jeżdżącymi czy stojącymi? :)
Ze wszystkimi. Jeździ ich chyba kilka?
Dwie sztuki jeżdżą SN82 (DH-3102) i SN83 (DH-3206).
Dwie sztuki jeżdżą SN82 (DH-3102) i SN83 (DH-3206).
A co z KM? Są jakieś dalsze postanowienia?
A właśnie, KM ma DH-3219. Nie wiem co dalej, chyba wszystko stoi w miejscu. ZNTK Poznań przestał istnieć jakoś w połowie grudnia 2010 roku, więc nie wiem jak mają się sprawy Sigmy & ZNTKu...
PR Gdynia eksploatuje co najmniej 3 Wadlopery, w tym 2 dwuczłonowe.
PR Gdynia eksploatuje co najmniej 3 Wadlopery, w tym 2 dwuczłonowe.
Dokładnie to tych pojazdów na Pomorzu jest cztery i wszystkie stacjonują w Chojnicach. Trzy to SN83 (001 - DH3206, 002 - DH3207, 003 - DH3231) - dwuczłonowe i jeden SN82 (001 - DH3102) - jednoczłonowy
No a reszta wala się po zakładach. Swoją drogą Sigma kupiła 46 sztuk. Ciekawe gdzie stacjonuje reszta. Albo je kupili i walają się po ZNTKach, albo zakupili ale ich nie przetransportowali do Polski. Kilka z nich stoi w Paterku.
Za stroną railcolor.net:

"Today, the second Traxx unit for Koleje Mazowieckie started its voyage from Vado Ligure, Italy, to Poland - MS"

http://www.railcolor.net/index.php?nav=1000006&file=bomb_583002_51&action=image
Coś cicho. Przedstawiam na szybko wrzuconego EU07-1501 świeżo po modernizacji ;)
A co zostało zmodernizowane (oprócz montażu klimatyzacji, usunięcia drzwi i szyb z drzwi, bo to widać na pierwszy rzut oka)? Przez chwilę myślałem, że to turbosiódemka z Oleśnicy, ale widać, że to robota pewnie ZNLE dla Cargo ;)
3921 - 3940 of 7760 Posts