SkyscraperCity Forum banner

[Polska] Zniszczenia wojenne

67932 Views 125 Replies 59 Participants Last post by  Kanio
Potrzebne mi są procentowe zniszczenia dokonane podczas II wojny światowej w polskich miastach zarówno tych wiekszych jak i mniejszych. Z góry dzięki wszystkim :)

P.S. Za wszelkie fotki z zniszczeniai także byłbym bardzo wdzięczny.
1 - 20 of 126 Posts
To jest o zniszczeniach w pięknym mieście Przemyśl:
http://wojnawp.republika.pl/zniszcz/z.html
and zamieścił linka do dzisiejszych śladów wojny.

Tu są zdjęcia z 1945 roku:
http://wroclaw.hydral.com.pl/test.p...sort=uploaded&klucz=&Submit=Szukaj&fnd=myself
7
Kostrzyń nad Odrą. Wprawdzie było to niemieckie miasto, ale jak ktoś wrzucił Szczecin i Wrocław to też sobie pozwolę. Przerażające i fascynujące zarazem

See less See more
nie wiedziałem, że Przemyśl był tak bardzo zniszczony :(
Kostrzyń :uh: :eek:hno: straszne.... są jakieś plany rekonstrukcji miasta ??
a ma ktoś może jakieś statystyki zniszczeń miast ??
Szkoda bo gdyby nie te zniszczenia to Przemyśl byłby wymiatał zupełnie.
Na szczęście jest taka Pani która opracowała plan jak w wartościowy sposób "uzupełnić" pustki po zniszczeniach i nie "zmarnować" architektonicznie Przemyśla.

Pani jest bardzo nadobna i mądra::) :) :)

http://www.florence-expo.com/show/project.asp?idut=434
Piła - zniszczenia wyniosły około 70, do 75%.

Zdjęcia zniszczeń tutaj - www.dawna.pila.pl, w galerii "Ruiny Miasta"

EDIT: Poprawiłem adres strony,bo wpisałem stary który już nie działa
Mysle że ciężko będzie wypisac wszystkie miasta, bo właściwie trudno nie znależć w Polsce miasta które nie było zniszczone. A już na Śląsku, Pomorzu, Warmii i Mazurach niemal każde miasto zostało zmasakrowane. W pewnej książce mam mape Polski z oznaczonymi miastami które straciły większośc swojej zabudowy, jest tego dużo, jak uda mi się w tygodniu spróbuje ją zeskanować.
bo właściwie trudno nie znależć w Polsce miasta które nie było zniszczone.
Zamosć, Sandomierz, Kraków, Bielsko, Jarosław, Tomaszów Mazowiecki, Piotrków Trybunalski i wiele innych - nie przesadzajcie, trochę tego jest.
Mysle że ciężko będzie wypisac wszystkie miasta, bo właściwie trudno nie znależć w Polsce miasta które nie było zniszczone..
Właściwie to trudno znaleźć jakieś miasto np. w południowej Wielkopolsce, które byłoby w jakiś sposób uszkodzone. Widać mieliśmy szczęście... ale tak jak mówi Hubert, nie każda miejscowość musiała być od razu niszczona.
ma ktoś może jakieś statystyki zniszczeń w Poznaniu ??
Zamosć, Sandomierz, Kraków, Bielsko, Jarosław, Tomaszów Mazowiecki, Piotrków Trybunalski i wiele innych - nie przesadzajcie, trochę tego jest.
W Katowicach tylko jeden kwartał przy dawnym rynku spalony przez Armię Czerwoną (podobno) i kilka spalonych kamienic (m.in. przy Ul. 3 Maja).
3
Zdjęcia z Głogowa

Zdjęcie z kozą przemawia do mnie najbardziej , zatrwarzające
See less See more
Białystok - zniszczony w 75-80% procentach. Spalone niemal całe centrum przez Niemców podczas likwidacji dzielnicy żydowskiej (lipiec 1941), likwidacji getta (1943) i przed wejściem Rosjan do miasta (lipiec 1944).

Jeśli chodzi o Mazury:

Olsztyn: zdobyty w nocy z 21 na 22 stycznia 1945 roku, podczas walk pojawiły się zniszczenia, ale kilka dni później miasto zostało podpalone przez Rosjan. W wyniku tego zniszczenia ocenia się na 40%.

Giżycko: walki o miasto trwały dwa dni (24-25 stycznia 1945 roku), zniszczenia pojawiły się podczas tych walk i również potem (przykład to dom towarowy należący do lat 30, do rodziny Jacoby, przetrwał styczeń 1945 roku, ale został spalony przez pijanych żołnierzy rosyjskich). Ogólnie skalę zniszczeń oceniam na 30%.

Kętrzyn: miasto niemal nie bronione przez Niemców, zajęte przez Armię Czerwoną 27 stycznia 1945 roku, następnie spalone (głównie Stare Miasto). Ogólnie zniszczenia wyniosły ok. 50%.

Ełk: zajęty przez Rosjan 23 stycznia 1945 roku, zniszczony w 45% głównie przez podpalenia.

Pisz: zdobyty przez Rosjan 24 stycznia 1945 roku, zniszczony w 70-80%, również głównie przez podpalenia.

Węgorzewo: zdobyty przez Rosjan 25 stycznia 1945 roku, zniszczone m.in. poprzez bombardowania stacji kolejowej i podpalenia w 80%.

Gołdap: w okolicach miasta gwałtowne walki rozpoczeły się już jesienią 1944 roku (same miasto zostało zdobyte przez Rosjan 22 października 1944 roku, odbite przez Niemców 3 listopada 1944 roku, ostatecznie zajęte przez Rosjan 22 stycznia 1944 roku). Miasto zostało zniszczone w ok. 90%.

Mrągowo: miasto zajęte przez Rosjan 29 stycznia 1945 roku, w wyniku podpaleń zniszczone w 20% (inne źródła: 45%)

Braniewo: miasto zdobyte podczas bardzo ciężkich walk, 20 marca 1945 roku, zniszczone w 85%, w latach 1955-59 dodatkowo oszpecone poprzez rozbiórkę budynków w śródmieściu.

Elbląg: pierwsze starcia w mieście odbyły się 23 stycznia 1945 roku, kiedy to pędzące na złamanie karku wojska radzieckie od strony Iławy/Ostródy, wpadły do miasta i jeszcze szybciej się wycofały na północny-wschód od miasta i się schowały w lasach, ponieważ obrona Elbląga była skuteczna. Miasto zostało zdobyte ostatecznie 10 lutego 1945 roku i zostało zniszczone w 65%, zaś Stare Miasto niemal całkowicie przestało istnieć.
See less See more
1 - 20 of 126 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.