SkyscraperCity Forum banner

Polskie Ambasady

7954 Views 30 Replies 22 Participants Last post by  Kiryl
2
Tutaj dawajcie obrazki i wybierzemy najładniejszy budynek Polskiej ambasady na Świecie :) :):)
W Kanadzie (Ottawa)

w Słoweni(Lublana)
See less See more
1 - 20 of 31 Posts
10
PARYŻ - HOTEL DE MONACO, niestety fotki do kitu, ale tylko takie znalazłem :(

A Konsulaty mogą byc? ;)

Konsulat RP w Nowym Jorku. De Lamar Palace

See less See more
no i czemu na konsulacie w NYC wisi polska bandera zamiast flagi?
dyplomaci mogliby przynajmniej tyle wiedzieć... :/
ervinn said:
no i czemu na konsulacie w NYC wisi polska bandera zamiast flagi?
dyplomaci mogliby przynajmniej tyle wiedzieć... :/
Bandera to raz - dla niektórych widać to samo... a dwa po co wisi flaga Unii Europejskiej? Konsulat RP czy UE?
MIKEK said:
A Konsulaty mogą byc? ;)
Żeby to ładnie ująć :

Placówki dyplomatyczne :)

w Wiedniu(Austria:))
See less See more
7
Wilno

Praga

Moskwa ale brzydkie zdjęcia moze ktoś ma lepszE?

Waszyngton

Polish Embassy in New york :|

Oslo
See less See more
ogolnie to wiekszosc jest ladnych :)
czy ktos nie orientuje sie moze czy w Berlinei ambasada jest ten okropny budynek na Unter den Linden czy ten ladny na Zellensdorfie? :) bo jesli to pierwsze to porazka a jak to drugie to super :D

a Ryga robie najwieksze wrazenie..NY tez ladne :)
czy ktos nie orientuje sie moze czy w Berlinei ambasada jest ten okropny budynek na Unter den Linden czy ten ladny na Zellensdorfie? bo jesli to pierwsze to porazka a jak to drugie to super
Budynek na "Unter den Linden" jest pusty, nie wisi tesz zadna flaga. Narazie przed tym budynkiem ulica jest zamknienta bo wlasnie tam buduje sie nowy dworzec dla U55 "Brandenburger Tor". Moze kiedys wyremontuja albo na nowo zbuduja w tym miejscu ambasade bo lokalizacja jest jedna z najlepszych w Berlinie (200m do Brandenburger Tor).
filosss said:
Bandera to raz - dla niektórych widać to samo... a dwa po co wisi flaga Unii Europejskiej? Konsulat RP czy UE?
Z tego co mi wiadomo, to unijne prawo mówi, że z braku laku (tj. ambasady lub konsulatu) jakiegoś państwa członkowskiego w danym kraju obywatel UE załatwić może sprawy w ambasadzie/konsulacie innego unijnego kraju. Tak więc formalnie jest to oznaka, że dane przedstawicielstwo załatwiać może sprawy dla obywateli innych unijnych państw, a w krajach poza UE przedstawicielstwa państw członkowskich z braku przedstawiecielstwa UE (są takowe) mogą reprezentować w niektórych sprawach Unię.
Z tego co mi wiadomo flaga UE ma ten sam statut dla kraju czlonkowskiego jak flaga tego kraju.
Mi sie podoba ta w Ottawie i w Rydze, w Ottawie ma taki fajny klimacik, a w Rydze jest extra!
DJRexxx said:

W Rydze !
chyba od niedawna ambasada jest w tym budynku? zawsze wydawało mi się, że polska ambasada w rydze mieści się w troche socjalistycznym ale całkiem ciekawym budynku razem z ambasadami szwecji i izraela :dunno:
G
Niektóre sa ładne ine tragiczne. Na pewno nie podobaja mi się te w Kanadzie i Słowenii. Zresztą o tej w Słowenii szkoda gadac, wygląda jak przeciętny domek jednorodzinny :(

Jakimś fanem zabytków nie jestem ale zdecydowanie najlepsze to te w Paryżu i Rydze. Dostojne i godne umieszczenia w nich ambasady.

PS. Fajną ambasadę mamy też w Tokio. Wszystko fajnie upchane na malutkiej działce.
4
uhm, właśnie o Tokio miałem wspomnieć:

See less See more
Deadeye said:
Z tego co mi wiadomo flaga UE ma ten sam statut dla kraju czlonkowskiego jak flaga tego kraju.
raczej nie ten sam..
ale przyjelo sie, ze wszelcy oficjele wystapuja na tle obu flag, to samo sie tyczy placowek dyplomatycznych. do tego dochodzi ew. pomoc konsularna dla innych "obywateli UE".

a z przykrych spraw odnosnie polskich ambasad to Hawana. moze ma ktos obecne fotki? w czasach PRLu mielismy tam piekny palacyk. Po 90. III RP zerwala na krotko stosunki dyplomatyczne z Kuba (zeby pokazac jacy jestesmy postepowi:/), wiec stracilismy tez budynek. Kiedy Polska sobie przypomniala, ze jednak ambasada w tak duzym kraju jest potrzebna i odnowila stosunki, dostalismy siedzibe o wiele gorsza.
to jeden z przykladow haniebnej glupoty..
1 - 20 of 31 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.