SkyscraperCity Forum banner

[Portugalia] Tydzień w Lisbonie i Porto

23357 Views 103 Replies 18 Participants Last post by  Slodi
[Portugalia] Tydzień w Lizbonie i Porto

W drugiej połowie kwietnia byłem przez tydzień w Lizbonie. Udało się też polecieć na jeden dzień do Porto.

W ostatnim wątku o Lizbonie autorstwa Tomeyka http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1526270 dominowały zdjęcia nocne. U mnie większość zrobiona w dzień dla odmiany :)

1. Mieszkamy na krótkiej uliczce w Alfamie.

2. Mieszkanie z jednej strony jest na parterze, z drugiej okazuje się być na drugim pietrze. Budynek przylegał do dwóch ulic z których druga była o wiele niżej. Widok z okna.

3. Idziemy do tramwaju nr 28. Na szczęście blisko ale stromo.

4. Nadjeżdża tramwaj.

5. Samochód zaparkowany prawidłowo, tramwaj się zmieści.
See less See more
5
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 104 Posts
6. Tramwaj załadowany, więc idziemy w dół do centrum.

7. Dochodzimy do placu z punktem widokowym. Tramwaje mogą się wyminąć :)

8. Widok na Tag. Przypłynęły dwa wycieczkowce. Każdego dnia cumowały inne.

9. Dochodzimy do Baixy. Na rogu sklep z konserwami.

10. Główny deptak czyli Rua Augusta. Widok w stronę Tagu. Za łukiem triumfalnym Praça do Comércio i pomnik króla Józefa I

11. Widok w stronę przeciwną.

cdn
See less See more
6
  • Like
Uwielbiam Lizbonę. Parę lat tam nie byłem. Dzięki za wspomnienia.
  • Like
Reactions: 1
Fajny ten portugalski "syfek" - taki swojski :)
Nie jest źle jak na kraj południowy. W Polsce bywa brudniej i bardziej bałaganiarsko.

12. Policjanci w kaskach. Tylko raz widziałem ich w takich nakryciach głowy. Jakaś specjalna formacja?

13. Zmierzamy w stronę Belem, ale na razie pieszo. Po drodze spotykamy ciekawy mural 3d.

14. Po drodze do Belem jest Mercado da Ribeira czyli secesyjna hala targowa. W połowie zwykły targ.

15. A w drugiej połowie ogromna jadalnia. Czynna do 1 w nocy! Po bokach punkty prowadzone przez lizbońskie restauracje. Pełna karta, od sushi przez pizzerie po specjały portugalskie.

16. Miedzy innymi takie coś. Jak to się nazywa?

17. Na dobranoc nocny tramwaj.

Następny odcinek po weekendzie.
See less See more
6
  • Like
Lecę do Lizbony w październiku. Sprawdziłem gdzie jest Mercado da Ribeira i okazało się że zarezerwowałem hostel 100 m od tego miejsca. To już wiem gdzie będę jadł :)
16. Miedzy innymi takie coś. Jak to się nazywa?
Barnacles/goose barnacles po angielsku, percebes po hiszpańsku/galicyjsku/portugalsku, kaczenice po polsku.
Są niezłe, ale mają specyficzny smak, mnie smakowały ale nie polecam jeśli nie masz "zęba" do owoców morza.

http://www.zasmakujportugalii.pl/milosc-nie-od-pierwszego-wrazenia/

• Like
^^
Dzięki!

18. Mercado da Ribeira (ten z kopułą) i budynki sąsiednie. Na wprost droga do Belem.

19. Nieopodal jest siedziba koncernu energetycznego EDP. Wygląda na niedawno ukończony budynek.

20. Ogólnodostępny dziedziniec.

21. Widok całości. Ma swój wątek EDP

22. Do Belem dojeżdża tramwaj nr 15. Ciężko do niego wsiąść w centrum bo turyści stanowią większość pasażerów. Latem jest pewnie jeszcze trudniej.

23. Cukiernia Pasteis de Belem. Coś jak kremówki w Wadowicach :)
See less See more
6
  • Like
24. Niedaleko jest siedziba prezydenta.

25. Klasztor Hieronimitów, kwintesencja stylu manuelińskiego. W tym budynku podpisano Traktat Lizboński, reformujący UE.

26. Fragment klasztoru.

27. Portal.

28. Jeszcze jedno ujęcie.

29. W kompleksie mieści się m. in. Muzeum Morskie.
See less See more
6
  • Like
Lecę do Lizbony w październiku. Sprawdziłem gdzie jest Mercado da Ribeira i okazało się że zarezerwowałem hostel 100 m od tego miejsca. To już wiem gdzie będę jadł :)
Dobre miejsce bo stacja metra Cais do Sodré tuż obok, więc dojazd z lotniska bardzo prosty.
30. Obok głównej trasy jest deptak, ale jak widać jeden domek nie chciał ustąpić. Widok z kładki nad drogą i torami kolejowymi.

31. Wieża w Belem

32. Obok wieży jest fort a w nim muzeum wojskowe.

33. Jak na fort to działa dość słabe :)

34. Obok fortu jest monument poświęcony poległym.
See less See more
5
  • Like
35. Na nabrzeżu jest marina i widoczny w oddali hotel

36. Pomnik odkrywców.

37. Fragment pomnika.

38. Most im. 25 kwietnia.

39. Widok z nabrzeża na Belem.
See less See more
5
  • Like
40. Wnętrze tramwaju linii nr 28. W środku 20 miejsc siedzących i 38 stojących.
Żeby wysiąść trzeba nacisnąć jeden z kilku guzików z napisem Parar, wówczas zapala się napis i motorniczy na najbliższym przystanku otwiera tylne drzwi. Wsiada się oczywiście tylko przodem przytykając bilet do czytnika obok kierującego.

41. Taka była akurat pora i okolica, ze dominowali tubylcy. Gdyby ktoś planował dojazd do kwatery tym tramwajem to niestety ale dużych bagaży nie wolno przewozić, a i z małymi może być problem w godzinach szczytu turystycznego.

42. Najwęższy przejazd na trasie.

43. Prasa drukowana nadal popularna.

44. Widok na Zamek św. Jerzego z punktu widokowego Miradouro da Senhora do Monte
See less See more
5
  • Like
45.Widok z zamku na Miradouro da Senhora do Monte

46. Zamek czyli rekonstrukcja z lat 40. XX wieku. Jako budowla niezbyt ciekawa, ale genialny punkt widokowy.

47. Widok z jednej z baszt. Do czasu przebudowy w latach 40. dziedziniec był zabudowany koszarami, mury były tez o wiele niższe.

48. Widok z stronę Bairro Alto, widoczna winda Santa Justa

49. Widok w stronę Baixy, w oddali most 25 kwietnia.

50. Widok na Praça do Comércio

51. Panorama http://i.imgur.com/jjoTZHl.jpg
See less See more
6
  • Like
52. Schodząc z Alfamy w dół, w stronę wybrzeża, mijamy wiele lokali skąd wieczorami słychać fado. Ale nie ze wszystkich ;-)

53. Uliczka po niedawnej modernizacji, dodano słupki antyparkingowe.

54. Wąskie uliczki ale znalazło się miejsce na plac zabaw.

55. Widok z nabrzeża na Alfamę i wieże katedry.

56. Przenosimy się do Baixa Chiado, eleganckiej dzielnicy kojarzącej się z Paryżem.
See less See more
5
  • Like
53. Uliczka po niedawnej modernizacji, dodano słupki antyparkingowe.
Co na tak wąskiej uliczce jest mocno dyskusyjne, jakakolwiek dostawa i uliczka zablokowana na dłuższy czas, a tak furgon dostawczy mógł zjechać na jedną stronę, a po drugiej osobówka mogła się przecisnąć. Do tego taki słupkowanie bez sensu wyodrębnia chodnik od jezdni, cała szerokość takiej ulicy powinna być wspólna dla wszystkich użytkowników.
Co na tak wąskiej uliczce jest mocno dyskusyjne, jakakolwiek dostawa i uliczka zablokowana na dłuższy czas, a tak furgon dostawczy mógł zjechać na jedną stronę, a po drugiej osobówka mogła się przecisnąć. Do tego taki słupkowanie bez sensu wyodrębnia chodnik od jezdni, cała szerokość takiej ulicy powinna być wspólna dla wszystkich użytkowników.
To chyba nowa koncepcja, bo na innych ulicach tego nie widziałem. Blokowanie ulicy w czasie dostawy to norma, wszyscy na to reagują ze spokojem, Polacy chyba by się pobili :) Częsty widok, to samochód rozładowujący dostawę a za nim tramwaj albo dwa i kilka samochodów. Mowa o Alfamie gdzie są najwęższe ulice.
  • Like
57. Praça Luís de Camões i widoczne dwa kościoły po obu stronach Largo Chiado.

58. Praça Luís de Camões, popularne miejsce spotkań.

59. Klasztor Karmelitów czyli Convento do Carmo

60. Widok z tarasu obok windy Santa Justa

61. Winda Santa Justa. Można skorzystać mając bilet na tramwaje i metro, wejście na taras powyżej jest dodatkowo płatny.
See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
62. Kładka prowadząca do windy> tutaj wstęp darmowy, a widok wspaniały.

63. Widok z tarasu obok windy, na wprost Rua da Santa Justa, w oddali zamek świętego Jerzego

64. Widok w dół, jak zwykle długa kolejka do windy.

65. Winda Santa Justa.

66. Schodzimy w dół w okolice dworca kolejowego.
See less See more
5
  • Like
67. Peron dworca kolejowego.

68. Plac przed dworcem.

69. Winda Santa Justa raz jeszcze.

70. Jedna z wielu ładnych witryn.

71. Do Alfamy można dostać się windą Castelo ukrytą w tym budynku
See less See more
5
  • Like
1 - 20 of 104 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.