Stały. Coś mi grozi? :shifty: Ee... i tak się nie boję.Znam tych ludzi. Nie wiem czy dobrze zrobiłeś.
Motocykle stały?![]()
Gdzieś kiedyś przeczytałem przytoczoną przez jego studenta wypowiedź profesora fotografii, której sens był mniej więcej taki: jeśli nie chcesz być sfotografowany, nie wychodź na ulicę.Masz szczęście, bo na zdjęciu widać twarze 5 osób, a to już jest dozwolone do publikacji. Ponadto temat zdjęcia jako obrazu to niekoniecznie ludzie, ale może być i knajpa. Jesteś bezpieczny.
No generalnie to masz prawo fotografować co chcesz i kogo chcesz, dopóki nie naruszasz czyjejś nietykalności i nie jest to natarczywe. Problem zaczyna się z publikacją. Tutaj musisz mieć zgodę osoby. Jeśli na zdjęciu jest co najmniej 5 osób, przy czym nie ma sytuacji, że jedna z tych osób jest wyraźnie tematem zdjęcia (innymi słowy ich udział w zdjęciu jest mniej więcej równoważny), to wtedy możesz publikować. Oczywiście powyższe nie dotyczy osób publicznych.Gdzieś kiedyś przeczytałem przytoczoną przez jego studenta wypowiedź profesora fotografii, której sens był mniej więcej taki: jeśli nie chcesz być sfotografowany, nie wychodź na ulicę.![]()
Duralex sedes jak mawiali starożytni udając się na posiedzenieGłupie to prawo. Już wolę ten zdrowy rozsądek.
![]()
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.