Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 22 Posts

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Povratak Nerona na obale Tibera
(Neredi u Rimu, 14. 12. 2010.)

S lica mjesta za vas - Hugo Cross

RIM, danas, između 15 i 17 h

Ova neobična reportaža iz Rima nastala je slučajno, i to danas u kasnim poslijepodnevnim satima. Naime, opuštenu radnu atmosferu moje sobe ovoga hladnoga sunčanog prosinačkog dana prekinuo je cijeli niz snažnih eksplozija, galama velikog broja ljudi, zvuk helikoptera, sirene policijskih i vatrogasnih vozila... Vođen svojom urođenom radoznalošću, uzeh odmah foto aparat u u ruke i iziđoh vanka snimiti situaciju...

E, imalo se što i vidjeti...

Današnji rimski prosvjedi trebali su biti jedan u nizu tolikih, obzirom da znamo da su Talijani nacija koja vječito štrajka, prosvjeduje, protestira. Nekad nije ni bitan razlog, važno je prosvjedovati.
Talijanski premijer Berlusconi danas je imao izglasavanje povjerenja u senatu i parlamentu (tijesno se opet izvukao), a to je bio povod da studenti malo iziđu na ulice i dignu svoj glas protiv premijerove politike. Kažu da je bilo oko 100.000 studenata. Ali, sve se izmaklo kontroli...

Huligani su opet došli na svoje i u najreprezentativnijem izdanju pokazali svu kreativnost svojih rušilačkih nagona. I tako je nastala ova reportaža. Nemojte u njoj očekivati poznate prizore Koleseuma, Piazze Navone, Pantheona, Vatikana, nego nešto sasvim drugo.:nuts:

Očekuje vas vrlo uzbudljiva reportaža s lica mjesta.
Zaključak je jedan - huliganstvo nema naciju, ono je kozmopolitskog karaktera.

A sada, pogledajte kako izgleda Vječni Grad nakon što se u nekim njegovim građanima probudi duh pjesnika Nerona. Dakle, neredi u Rimu "alla romana".

P.S. Iako je snimanje ove reportaže bilo dosta uzbudljivo, za autora je prošlo bez većih posljedica, osim što je na jednom mjestu "oplakao" zbog djelovanja suzavca i što mu je odjeća upila sav smrad spaljenih automobilskih guma.:)

 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Dok su Parlament i Senat izglasavali (ne)povjerenje Berlusconiju, prosvjednici su se okupili na obližnjoj Piazzi del Popolo te glavnim i sporednim ulicama krenuli put Montecitoria. Iako su kordoni specijalne policije i karabinjera dobro čuvali prilaze Parlamentu, prosvjednici su se uspjeli približiti i tako su nastali prvi sukobi u središnjoj ulici rimske povijesne jezgre Via del Corso i okolnim ulicama. 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Idemo na Ponte Cavour. S druge strane Tibera, duž Lungotevere in Augusta uzdiže se visok stup gustoga crnog dima. Specijalci su polagano počeli potiskivati prosvjednike ka sjeveru, prema Piazzi del Popolo gdje će doći do najvećih okršaja.

I dok jedni prosvjeduju i ruše sve pred sobom, drugi se marljivo trude i muče postići rezultate na nekim drugim područjima života.
Ove fotke to zorno pokazuju.:)

Nastavlja se...
Ono "najvatrenije" tek slijedi... kasno večeras.:nuts:
Sad sam zaslužio jedno pićence s prijateljima vani.:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #9 · (Edited)
Idemo sad uz Tiber (Lungotevere in Augusta) i dolazimo do mjesta odakle je sukljao dim.

Krzu je žao mečke, a meni je žao smarta. Što ga nisu meni poklonili. :D

Ovi s crvenim zastavama i natpisom "Giovani di sinistra" (ljevičarska mladež) najbrojnija je grupacija koja se sudjelovala u prosvjedima. 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #13 ·
A sada idemo prema mjestu najvećih okršaja, Piazzi del Popolo i pokrajnjim ulicama. Na trg ulazimo iz Via del Corso, odakle su snage reda već potisnule nasilne prosvjednike koji su se preko trga razbježali, jedni na istok u pravu Tibera, drugi na sjever u pravcu Flaminija.

Evo prvo malo prizora s mjesta gdje se Via del Corso spaja s Piazzom del Popolo.

Ima još...
 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Na Piazzi del Popolo odigrala se prava bitka sa svim raspoloživim oruđem i naoružanjem.
Na Narodnom trgu pravi narodni dernek i degenek. :nuts:Ne bi bilo baš dobro dobiti ovo u glavu...:nuts:
Spektakl na otvorenom je imao i svoje gledatelje.:)

 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #18 ·
S Piazze del Popolo ulazimo u Via del Babuino koja povezuje navedeni trg s poznatim Španjolskim trgom (Piazza di Spagna).
Ovdje je bilo poprilično "vatreno". Piromani su došli na svoje.:nuts:


Ovu je majstoriju trebalo znati izvest.:nuts:
Još jednom onaj poznati prizor "uplašene mAčke" i "uništene mEčke".:nuts:

 
1 - 20 of 22 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top