Aktualizuję moja listę inwestycji na lata 2010-2012:
Część z powyższych inwestycji 'wejdzie' przynajmniej na rok 2013.1. przebudowa ul. Bukowskiej - wykonane
2. przebudowa ul. Bułgarskiej - budowa
3. II etap ul. Hlonda - wykonane
4. przebudowa wiaduktu Antoninek - budowa
5. przedłużenie ul. Hetmańskiej do Krzywoustego - przesunięta po 2014
6. przebudowa ul. Grunwaldzkiej - budowa
7. przebudowa ronda Kaponiera - budowa
8. remont ul. Obornickiej - przesunięty po 2014
9. przebudowa ul. Dymka - wykonane
10. remont ulic Przybyszewskiego i Żeromskiego - wykonane
11. budowa ronda Skórzewska/Malwowa/Złotowska - wykonane
12.* budowa węzła Naramowicka/Lechicka - ?
13.* budowa ulicy Nowej Naramowickiej - przesunięta po 2014
14. przebudowa ronda Rataje - projektowanie
15. przebudowa ronda Jana Nowaka Jeziorańskiego - budowa
16. budowa kolektora wzdłuż ul. Jana Pawła II - budowa
17. remont Alei Marcinkowskiego - przesunięty po 2014
18. przebudowa skrzyżowania Królowej Jadwigi/Górna, Dolna Wilda - przesunięta po 2014
19. budowa tunelu w ciągu ul. Czechosłowackiej - projekt zintegrowany z przebudową linii kolejowej
20. przedłużenie ul. Św. Wawrzyńca - przesunięte po 2014
21. przebudowa ul. Dzięgielowej - wykonane
22. nowy układ komunikacyjny wokół Term Maltańskich - budowa
23. budowa trasy tramwajowej na Franowo - budowa
24. układ komunikacyjny wokół Spalarni odpadów - projektowanie
25. przebudowa wiaduktu Kosynierów Górczyńskich - projektowanie
*jedna inwestycja, podzielona na II etapy
Ostatnia z sierpnia wyglądała tak: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=83005549&postcount=4442.
znalazłem coś takiego:^^ ciekawi mnie podłączenie Nowej Naramowickiej do Lechickiej. Przy okazji jej budowy można by od razu wybudować węzeł, który docelowo będzie z III ramą. A jest jeszcze ku temu jeden powód - przebudowa Lechickiej od Naramowickiej do mostu Lecha (mam nadzieję, że w 2008 zaczną).
w takiej sytuacji rzeczywiście występuje niezły galimatias, ale możemy być spokojni: do czasu powstania wschodniego odcinka III ramy, na pewno nie wybudują węzła w wersji docelowej :/węzeł jest trochę bezsensu w sytuacji gdy nie ma wschodniego kawałka III ramy...
Według planów Naramowicka ma być dwujezdniowa aż do Słowiańskiej. Co do węzła to nie jest on chyba częścią Nowej Naramowickiej. Nie było go w planie zagospodarowania więc to sugeruje że będzie on budowany wraz z przebudową Lechickiej na III ramę.^^ dzięki za ten schemat! Dość skomplikowany węzeł, ale inaczej w zasadzie się nie da (5 wylotów, bezkolizyjna III rama).
Ciekawe, że na południe Naramowicka biegnie jako 2jezdniówka - pewnie do Serbskiej jest miejsce, a dalej?
Tylko kiedy my się tego doczekamy...
http://www.zdm.poznan.pl/news.php?site=view&id=502Uwaga kierowcy! Utrudnienia na Wiadukcie Górczyńskim Wschodnim i na skrzyżowaniu ulic Garbary – Północna
2007-07-06
Informujemy, że w dniach 6 – 7 lipca Zakład Robót Drogowych – Gospodarstwo Pomocnicze przy ZDM będzie prowadzić prace na Wiadukcie Górczyńskim Wschodnim. Prace polegają na punktowym frezowaniu starej i układaniu nowej nawierzchni jezdni. Roboty mają na celu przygotowanie wschodniej części wiaduktu do ruchu we dwóch kierunkach, który będzie obowiązywać po rozpoczęciu modernizacji Wiaduktu Górczyńskiego Zachodniego.
Informujemy również, że w poniedziałek, tj. 9 lipca, w godzinach porannych rozpocznie remont nawierzchni jezdni, wymiana krawężników oraz remont chodnika w obrębie skrzyżowania ulicy Północnej z ulicą Garbary. Drogowcy rozpoczną również prace przygotowujące do budowy sygnalizacji świetlnej.
W pierwszym etapie prac wystąpią utrudnienia na zachodnim pasie ruchu ulicy Garbary. Kierowcy poruszający się od ulicy Szelągowskiej spotkają się z przewężeniem jezdni. Przez cały okres prac, które będą trwać do 10 sierpnia, ulica Garbary będzie przejezdna w obu kierunkach jazdy.
Prosimy kierowców o zwracanie uwagi na aktualne oznakowanie i zachowanie szczególnej ostrożności.
Za wszystkie utrudnienia serdecznie przepraszamy.
Głos WielkopolskiTrasa na Rataje miesiąc wcześniej
Prawdopodobnie już na początku sierpnia mieszkańcy Rataj będą mogli dojechać do centrum miasta w kilkanaście minut. Zmieni się także organizacja ruchu w tym rejonie.
(...)
Szybsza realizacja prac oznacza, że od sierpnia przestanie obowiązywać w tej części Poznania większość objazdów dla ruchu kołowego.
Kierowcy znów będą mogli jeździć między innymi ulicami Podgórną czy Strzelecką. Zniesione zostaną także, obowiązujące obecnie, ograniczenia w ruchu na fragmentach ulic Mostowej i Grobla.
Z powodu oddania do użytku trasy tramwajowej na Rataje, niektóre ulice zostaną dla pojazdów zamknięte. Wyłączony z ruchu będzie bowiem między innymi wlot w ulicę Wrocławską oraz Szkolną. Z ulicy Zielonej nie będzie natomiast można wjechać w ulicę Podgórną. Z kolei fragment ulicy Zielonej (na odcinku do ulicy Strzeleckiej) będzie dwukierunkowy. •
Z powodu oddania do użytku trasy tramwajowej na Rataje, niektóre ulice zostaną dla pojazdów zamknięte. Wyłączony z ruchu będzie bowiem między innymi wlot w ulicę Wrocławską oraz Szkolną. Z ulicy Zielonej nie będzie natomiast można wjechać w ulicę Podgórną.
"Wlot" to dziwne sformułowanie, bo sugerowałoby ono mozliwość wjazdu na Szkolną od Placu Wiosny Ludów, tymczasem jak nam wiadomo jest to ulica jednokierunkowa. Wydaje mi się, że ta ulica będzie przejezdna, w przeciwnym razie, nie zmieniając charakteru innych ulic, nie byłoby mozliwości opuszczenia ul. Paderewskiego (odcinek "poniżej" ul. Ludgardy).Głos Wielkopolski;14171300 said:Wyłączony z ruchu będzie bowiem między innymi wlot w ulicę Wrocławską oraz Szkolną. Z ulicy Zielonej nie będzie natomiast można wjechać w ulicę Podgórną.
No właśnie, kurde... o co tam chodzi? Przecież to jeszcze dodatkowo sparaliżuje ruch w ciągu 11stki... Robią to dla biblioteki medycznej? Nie podoba mi sięI przygotowanie do kolejnych świateł na poznańskiej zachodniej "obwodnicy" (ul. Przybyszewskiego), czyli II ramie
Zbyt skomplikowane to. jak dal mnie to nie można powiedzieć, ze węzeł jest bezkolizyjny. I jeszcze zostawili pętle.^^ ten projekt już widziałem jakiś czas temu, ale sądziłem, że nikogo nie zainteresuje.
Nie wiem, dlaczego ma być tam jakiś problem. Większość relacji będzie bezkolizyjna. Kolizyjny przejazd będzie z powodu torów na wschodniej jezdni Nowych Zawad i łącznicy z I ramy na II; kolizyjne (ze światłami będzie także skrzyżowanie NZ z Zawadami.
Mam nadzieję, że dojście do pętli (przystanku) Zawady będzie przejściem podziemnym w nasypie I ramy.
Trzeba przyznać, że będzie to skomplikowany węzeł. Mniej kolizyjnie torów już nie da sie poprowadzić.