SkyscraperCity Forum banner

[Poznań] Inwestycje w kulturę (muzea, teatry, zabytki)

108726 Views 1512 Replies 279 Participants Last post by  Szymek Stw
Restaurację na dachu Muzeum Narodowego zaprojektował Claudio Silvestrin, architekt Giorgio Armaniego i Calvina Kleina.

Projekt Silvestrina muzeum utrzymywało w absolutnej tajemnicy. - Nie chciałem robić z tego sensacji - mówi Wojciech Suchocki, szef Muzeum Narodowego w Poznaniu. - Silvestrin zrobił projekt z własnej inicjatywy i zupełnie za darmo. Kiedyś podczas rozmowy z nim powiedziałem, że w muzeum nie ma miejsca, gdzie można wypić kawę i porozmawiać o sztuce. Po kilkunastu miesiącach miałem gotowy projekt restauracji na biurku!

Projekt Silvestrina przedstawia bryłę z brązu, która wyrasta z ziemi i kładzie się na dachu tzw. nowego muzeum - przez okno w kształcie elipsy widać panoramę miasta. Do planowanej tu restauracji i nowej galerii zwiedzających ma przenosić winda. - Kształt budynku ma w sobie coś magicznego, przywodzącego na myśl ducha, wynurzającego się z lampy Aladyna, może wywoływać także skojarzenie z wjazdem na pokład statku kosmicznego, unoszącego nas w nieznane - mówi Silvestrin.

Nowy budynek spina ze sobą dwa dotychczasowe gmachy muzeum - oryginalny, reprezentujący architekturę XIX w. i dobudowane w XX w. skrzydło, w którym mieści się galeria sztuki współczesnej. - Wpisanie się w istniejące już dwa różne style architektoniczne jest bardzo trudnym zadaniem - mówi Joanna Przybyła, rzeźbiarka, która przygotowuje wspólną z Silvestrinem wystawę w galerii Foksal w Warszawie - Silvestrin potrafił, respektując to, co istnieje, wykreować futurystyczną formę, pozostającą w harmonii z przyległymi budynkami.

To nie pierwszy projekt Silvestrina dla Poznania. Jesienią 2003 r. artysta wziął udział w konkursie na nowy budynek Biblioteki Raczyńskich. Jego projekt - zdaniem wielu architektów znakomity - nie spodobał się jury, które go nawet nie wyróżniło. Silvestrin nie komentował werdyktu, nie miał na to czasu - do prowadzonej przez niego pracowni w Londynie ciągle napływają zamówienia z całego świata.

Czy odważny projekt restauracji dla muzeum ma szansę na realizację? - Będę zabiegał o pieniądze z funduszy unijnych - zapowiada Suchocki - chcę, żeby w naszym mieście pojawiła się nowa architektoniczna jakość, której pozazdrości nam Europa.

Architekt ciszy

50-letni Claudio Silvestrin uznawany jest za przedstawiciela minimalizmu w sztuce. Zajmuje się wzornictwem, architekturą i projektowaniem wnętrz. Do jego najbardziej znanych realizacji należą Muzeum Sztuki Współczesnej w Turynie (2000), willa rodziny Neuendorfów na Majorce (1991) i projekty wnętrz do sklepów Giorgio Armaniego i Calvina Kleina. Nazywany jest architektem ciszy, jego realizacje cechuje ponadczasowość i liczne odwołania do początków architektury różnych kultur. Wykłada m.in. w Royal Academy of Art w Londynie, Florence School of Architecture i Hamburg School of Architecture. Od 1989 r. prowadzi własną pracownię Claudio Silvestrin Architects w Londynie, która realizuje projekty na całym świecie.

źródło: GW
See less See more
1 - 20 of 1513 Posts
hmmm zaczynam się zastanawiać, czy nie powinienem sie tego bać ;)
Myślę, że jest szansa na kawałek światowej architektury w Poznaniu. Nawet jesli nie to to sam fakt, że interesują się nami tacy ludzie juz jest in plus. Czego tam się bac? Nowy gmach jest tak niefortunny + TPSA?
Cokolwiek odważnego tam powstanie to będzie dobrze!
Miasto stanie się bardzo różnorodne i ciekawe architektonicznie.
patrząc z pozycji tego co tam wsadzili to masz rację, cokolwiek tam dołożą będzie to ładniejsze od tych budynków
Tak. To jest własnie takie miejsce w Poznaniu gdzie można eksperymentować - w przeciwieństwie do Arsenału. Zwłaszcza gdy w grę wchodzą większe nazwiska. Jest duża szansa na to, że Al.Marcinkowskiego będą kiedyś godne swojej nazwy. Niepokoi mnie tylko to w jaki sposób się w Poznaniu obchodzi wokół zainteresowania takich architektów - właściwie się to zlewa. jakies niezidentyfikowane nierozliczalne ze swoch wyborów (wiadomo - odpowiedzialność zbiorowa czyli żadna) komisje decydują o tym jak utopić nasze miasto.
Ja raczej widziałbym jako priorytet porządek, w każdym miejscu, no i jak najmniej do powiedzenia dla urzędasów. Ale to jest temat na inną rozmowę.

A co do podejścia do znanych nazwisk. Jakoś mnie to nie dziwi. Nie wyczułem głodu, czy potrzeby sciągania takich ludzi. Raczej ma działać, być fukcjonalnie, dobrze i porządnie. To trochę tak jakbyśmy wybierali pomiedzy Audi A6 a np Jaguarem. Ta sama klasa a zupełnie inne podejście do projektowania. Ergonomia v's styl. Ciekawe czy uda się zobaczyć wizualizację tego projektu. Może nawet takimi projektami udałoby sie ten koszmarny budynek obudować ;)
Dzisiaj pokazali w WTK krótki materiał o takiej inicjatywie poznańskiego SARPu na obudowanie nowego gmachu Muzeum Narodowego. Młodzi architekci wzorowali się na stylu domków budnikówale tak naprawdę projekty miały z tym tylko tyle wspólnego, że kolejne "pawilony sztuki" były wąskie ale wysokie - każdy był inny - był np. dom żeglarza, malarza, pijalnia itp - takie jakby minimiasteczko. Miałoby to stać przed nowym gmachem w rządku - projekt był tylko ćwiczeniem dla architektów i ze względów finansowych nie ma szans na realizację... a może chodzi o inne względy? W każdym razie nawet całkiem ciekawy ten pomysł był.
Na Canale+ WTK nie odbieram więc konkretów nie znam, ale pomysł brzmi ciekawie, gdyby chociaż postawili tam ścianę zbudowaną ze słupów z betonu obudowanych np piaskowcem a na wykończenie elewacji użyliby szkła to jakoś by sie ten koszmarek zasłoniło. Wyglądaloby na naciąganą zaslonę ale byłoby lepsze niż to co jest ;)
bladyrunner said:
Tak. To jest w?asnie takie miejsce w Poznaniu gdzie mo?na eksperymentowa? - w przeciwie?stwie do Arsena?u. Zw?aszcza gdy w gr? wchodz? wi?ksze nazwiska. Jest du?a szansa na to, ?e Al.Marcinkowskiego b?d? kiedy? godne swojej nazwy.
BTW ciekawe kiedy (i czy w ogole) MPK sciagnie stamtad ten swoj kabel...

Niepokoi mnie tylko to w jaki sposób si? w Poznaniu obchodzi wokó? zainteresowania takich architektów - w?a?ciwie si? to zlewa. jakies niezidentyfikowane nierozliczalne ze swoch wyborów (wiadomo - odpowiedzialno?? zbiorowa czyli ?adna) komisje decyduj? o tym jak utopi? nasze miasto.
Hm, wiesz, moze ten projekt biblioteki byl faktycznie kiepski? Znane nazwisko niekoniecznie oznacza wysoka jakosc. Nie widzialem tego, wiec nie mam zdania, ale wydaje mi sie, ze, przynajmniej czesciowo, masz racje :)

W kazdym razie ciesze sie, ze wielkie nazwiska sie w Poznaniu pojawiaja, ciesze sie, ze muzea przestaja byc miejscami do zwiedzania w filcowych laczkach, a zaczynaja byc miejscami, gdzie sie zyje.
Pytanie tylko kiedy to powstanie. Pewnie nie szybko, niestety.
bb78 said:
Hm, wiesz, moze ten projekt biblioteki byl faktycznie kiepski? Znane nazwisko niekoniecznie oznacza wysoka jakosc. Nie widzialem tego, wiec nie mam zdania, ale wydaje mi sie, ze, przynajmniej czesciowo, masz racje :)
Bardzo szybko przyjmujesz polemiczną postawę.
Też nie widziałem tego projektu ale wolałbym go zobaczyć niż te 3 czy 4 inne, które widziałem.
Zwycięski projekt z tamtego konkursu mi akurat nie przypadł do gustu.
bladyrunner said:
Bardzo szybko przyjmujesz polemiczn? postaw?.
Huh? Przeciez napisalem, ze masz racje :)
To, ze projekt Silvestrina mogl byc kiepski, to tylko niewinny zarcik. Nie widzialem go, wiec nic nie moge na ten temat powiedziec. Z drugiej strony, moje zdanie jest takie, ze oceniajac projekty nie nalezy kierowac sie slawa (lub jej brakiem) architekta, bo w tym fachu nie chodzi o gwiazdorstwo. Tak sadze :)

Te? nie widzia?em tego projektu ale wola?bym go zobaczy? ni? te 3 czy 4 inne, które widzia?em.
Zwyci?ski projekt z tamtego konkursu mi akurat nie przypad? do gustu.
Ja widzialem jedynie jakies malenkie grafiki w gazetach, na ktorych naprawde bardzo niewiele bylo widac, a ocena projektow, nawet wg uproszczonego schematu fajne<>do dupy, byla praktycznie niemozliwa. A rowniez z checia bym zobaczyl wszystkie prace.
bb78 said:
Huh? Przeciez napisalem, ze masz racje :)
Q.. co za wyróżnienie!

bb78 said:
To, ze projekt Silvestrina mogl byc kiepski, to tylko niewinny zarcik. Nie widzialem go, wiec nic nie moge na ten temat powiedziec. Z drugiej strony, moje zdanie jest takie, ze oceniajac projekty nie nalezy kierowac sie slawa (lub jej brakiem) architekta, bo w tym fachu nie chodzi o gwiazdorstwo. Tak sadze :)
Ale w takim miescie jak Poznań, gdzie nie mamy duzo imponujacej architektury mogłoby chodzić o ściągnięcie sław. Podobno ludzie decydując się na turystyczne odwiedziny miast kierują się głównie chęcią zobaczenia ciekawej/wybitnej/znanej architektury danego miasta. Znanej = gwiazdorstwo.

bb78 said:
Ja widzialem jedynie jakies malenkie grafiki w gazetach, na ktorych naprawde bardzo niewiele bylo widac, a ocena projektow, nawet wg uproszczonego schematu fajne<>do dupy, byla praktycznie niemozliwa. A rowniez z checia bym zobaczyl wszystkie prace.
Dobrze od dzisiaj będziemy pisali dokładnie co widzieliśmy. A więc ja nie mogę powiedzieć że, Arsenał mnie dobija bo nie widziałem jeszcze w nim kibla.
bladyrunner said:
Q.. co za wyró?nienie!
Bez cienia ironii to napisalem. Slowo daje.

Ale w takim miescie jak Pozna?, gdzie nie mamy duzo imponujacej architektury mog?oby chodzi? o ?ci?gni?cie s?aw. Podobno ludzie decyduj?c si? na turystyczne odwiedziny miast kieruj? si? g?ównie ch?ci? zobaczenia ciekawej/wybitnej/znanej architektury danego miasta. Znanej = gwiazdorstwo.
Hmm, w sumie to... znowu masz racje :)

BTW dzisiaj widzialem w tv fragment debaty o promocji Poznania, gdzie jakis pan stwierdzil, ze Poznan Krakowowi i tak nie dorowna, wiec trzeba sie skupic na promowaniu go jako miasta biznesowego :bash:

Dobrze od dzisiaj b?dziemy pisali dok?adnie co widzieli?my. A wi?c ja nie mog? powiedzie? ?e, Arsena? mnie dobija bo nie widzia?em jeszcze w nim kibla.
C'mon, mowie tylko, ze na rysuneczku 5x8cm w kiepsko wydrukowanej gazecie widac niewiele, a ocenianie projektow na podstawie takich rysuneczkow uwazam za nieporozumienie.
bb78 said:
C'mon, mowie tylko, ze na rysuneczku 5x8cm w kiepsko wydrukowanej gazecie widac niewiele, a ocenianie projektow na podstawie takich rysuneczkow uwazam za nieporozumienie.

Heh :D W sumie to masz rację ;) :cheers:
Wizualka z wyborczej, tak jak zwykla powalajacych rozmiarow :(

Ale przynajmniej bedzie wiadomo o czym dyskutujemy. I co o tym sadzicie? Moim zdaniem jeden z ciekawszych projektow, zreszta wszystko co uatrakcyjni bryle tego budynku bedzie ok. Jestem jednak w 100% pewien, ze nawet jak znajda sie pieniadze, to okoniem stanie Pani S. i jej teorie... i bedzie po sprawie :(
See less See more
chyba jednak wolę żeby to czymś innym zabudowano :bash:
czymś bardziej dyskretnym i spokojnym
Jestem jak najbardziej ZA!! Urozmaicenie dla klocka jakim jest nowe skrzydło, a do tego być może kolejne ciekawe miejsce spotkań w Poznaniu :)

Styl starego gmachu muzeum i tak jest już zbeszczeszczony, więc takie coś może tylko pomóc.
Raczej bym wstawił taką ścianę przed fasadą koszmarka, która by pasowała do "słusznego" gmachu, tak zyskało by się przestrzeń podobną do wejścia na MTP na przeciwko mostu Dworcowego. A za tą ścianą, we wspomnianej przestrzeni mozna puścić wodze fantazji.
Posenerr said:
chyba jednak wol? ?eby to czym? innym zabudowano :bash:
czym? bardziej dyskretnym i spokojnym
Budowa tego skrzydla muzeum w takiej formie to byl lekko mowiac kretynski pomysl i mamy teraz taki kolejny arsenal tylko ze tym razem na al. Marcinkowskiego. Pomysl jest dobry, konstrukcja nie przytlacza, sprawia wrazenie jakby tylko na chwile tam przycupnela... podoba mi sie ten owal, przecz z kantami ;) ... jestm ciekaw jaki widok bylby z tego poziomu. Moze jakis z naszych fotografow wejdzie na dach muzeum i zrobi fotki ;) Dla mnie projekt na PLUS.
1 - 20 of 1513 Posts