SkyscraperCity Forum banner

[Poznań] Początek lat osiemdziesiątych

23945 Views 30 Replies 20 Participants Last post by  Ruido
Wrzucam skany z albumu "POZNAŃ" z roku 1980. Miłego oglądania ;)

Ratusz

Stary rynek

Fontanna Prozerpiny na tle ratusza

Fara

Na placu kolegiackim

Trasa chwaliszewska + katedra

Stary z lotu ptaka

Plac wolności

Nowy Hotel "Poznań" ;)

Pomnik Powstańców Wlkp.

Collegium Novum

Gmach AE

Pochód 1-majowy św Marcinem ;)

Św. Marcin nocą

św Marcin za dnia :)

Gmach komitetu wojewódzkiego polskiej zjednoczonej partii robotniczej :)

Teatr Polski

Okrąglak

Opera

Pomnik Adama Mickiewicza i Collegium Minus UAM-u

Urząd wojewódzki

Skrzyżowanie Al. Niepodległości i Św.Marcin

Hotel "Polonez"

Amfiteatr na cytadeli

Rondo Kaponiera

Też Kapo ale nocą :)

Hotel "Merkury"

Jowitka :)

MTP

Tu sie zaczyna wielka płyta ;)

Bloczki na M.Palacza

Hetmańska

Arena

Wielkopolskie Zakłady Teleelektroniczne "Telkom-Teletra" (czy to jest ten budynek przy PGK??)

Osiedle Mieszkaniowe "Grunwald" :)

Pomnik Karola Świerczewskiego na ww osiedlu

mały odpoczynek od wielkiej płyty ;)

Targowisko na Rynku Jeżyckim

i powrót do płyty, pomęczy już do końca ;)

Akademik Akademii Medycznej przy Przybyszewskiego

Fabryka Obrabiarek Specjalnych "Ponar-Wiepofama"

Pl. Waryńskiego

Nowe gmachy Akademii Rolniczej

Olimpia

WINOGRADY...

widoczek z os. Pod Lipami na ul. słowiańską

?

Przyjaźni

Społem, społem i zaspołem ;)

Os. Pod Lipami

Szpital na Lutyckiej

Dom Weterana

Novotel na warszawskiej

Gmachy PP

Fabryka Samochodów Rolniczych "Polmo"

Poznańskie Zakłady Chemiczne "Centra"

Malta

Nowe Zoo

RATAJE
"Osiedle Młodych"

Trasa Katowicka

Po prostu rataje ;)

Os. Rzeczypospolitej

Otwarcie podstawówki

Dom Przyjaźni "Trojka"

Dębiec

Trasa Hetmańska

Widok ogólny na Wildę

Stadion im. 22 Lipca

Skyline '80 ;)

Trasa E-8 na zachód

Na ławicy
See less See more
88
1 - 20 of 31 Posts
:applause:

w więszkości syf ;)

chociaż to było fajniutkie :D

:)
See less See more
Dzieki za zdjecia. Tona wspomnien... :)

Ale niektore rzeczy sie nie zmienily wcale, a niektore zmienily sie na gorsze...
Na przyklad chodniki na Sw. Marcinie pod Alfa i przed Collegium Novum to chyba przez te 20 lat remontu zadnego nie przeszly :)
Teletra to teraz PGK1 - mieszkalem 50 metrow dalej i neon teletry byl dla mnie zawsze znakiem, ze jestesmy juz blisko domu. W ogole wtedy bylo znacznie wiecej neonow niz teraz...
Ten wiezowiec na Placu Warynskiego (czyli po ludzki na petli na Ogrodach) to chyba nie jest wielka plyta. Poza tym jest calkiem ciekawy, fajnie wyglada przy placu, ma fajowe windy, a z wyzszych pieter sa fajne widoki na centrum i nie tylko.
Wiepofama i Eskulap to tez chyba wielka plyta nie jest.
Aha, i z ktorej strony Kaponiery stala budka policyjna na nozce? Bo mi sie zawsze wydawalo, ze przy Dworcowej, ale na zdjeciach jej nie widac w tym miejscu...
See less See more
I jeszcze jedno mi sie przypomnialo - podobno szpital na Lutyckiej wcale nie jest na Lutyckej, tylko na jakiejs malej uliczce, ktorej nazwy nikt nigdy nie pamieta. I dlatego wlasnie jest 'szpitalem na Lutyckiej' :)
^^ Na pewno chodzi o ul. Juraszów :)

kurde... teraz zauważyłem że pokręciłem nazwę tematu :( da sie poprawić?

a ta WIELKA PŁYTA jest w WIELKIM CUDZYSŁOWIU ;)
Świetny wątek, uwielbiam oglądać takie klimaty i porównywać ze stanem obecnym, niby wydaje się że to niedawno było a jednak zupełnie inaczej niż teraz....
szarobure krajobrazy....
mam ten sam album i bardzo lubie od czasu do czasu do niego siegnac i porownac ze stanem obecnym. lata 80-te byly chyba najbardziej szaroburym z dziesiecioleci komunistycznej Polski.
bb78 said:
Aha, i z ktorej strony Kaponiery stala budka policyjna na nozce? Bo mi sie zawsze wydawalo, ze przy Dworcowej, ale na zdjeciach jej nie widac w tym miejscu...
See less See more
Super foto!!!

Wielkie podziękowania dla autora.

Przyznaje jednak, że na zdjęciach wcale nie widać aż takiej różnicy w prównaniu z dniem dzisiejszym - byc może to kwestia że niektóre zdjęcia nie są kolorowe, ale ogólnie to wiele rzeczy jest niezmieniona od lat:)
wstyd sie przyzać ale mysłaem ze ten hotel poznan to całekim nowy budynek. ale patrzcie jak wszystko zadbane było nie??
Jak patrze na te zdjęcia to ciesze się że nie dane mi było zbyt długo żyć w tych czasach.
Szarzyzna, smutek i brzydkie plakaty propagandowe.
Dzięki za fotki :) Pomijając nawet jakość zdjęć, zdecydowanie wolę obecne czasy :cheers:
tresor said:
Wrzucam skany z albumu "POZNAŃ" z roku 1980. Miłego oglądania ;)

Wielkopolskie Zakłady Teleelektroniczne "Telkom-Teletra" (czy to jest ten budynek przy PGK??)
Wielkie dzieki za to zdjecie! Od dawna szukalem fotografii tego budynku. Jak bylem maly i nie moglem spac, to calymi godzinami gapilem sie na neony "Telkom-Teletra". Raz zapalaly sie na czerwono, raz na niebiesko. Po '89-tym budynek wygladal juz tylko gorzej i gorzej. W polowie lat 90-tych stal pusty i momentami przypominal krakowskiego szkieletora;] Pozniej calosc zostala wykupiona. Budynek wyczyszczono do zera i na jego bazie przerobiono na obecne PGK I. Po jakims czasie dobudowano PGK II, ktore postawiono od zera. Ciekawi mnie kiedy powstana III i IV...

tresor said:
Pomnik Karola Świerczewskiego na ww osiedlu
...ktory mozna zobaczyc bez wiekszych zmian do dzisiaj. Obok stoja jeszcze pomniki Rewolucji pazdziernikowej i Hiszpania 1936. Co ciekawe, pomnik Swierczewskiego otoczony jest przez betonowe plyty. Gdzies pod koniec lat 90-tych ktos wpadl na pomysl, ze na plycie trzeba wmurowac co kilka metrow, podlozne murki. Maja one moze kilkanascie centymetrow wysokosci. Calosc miala na celu uniemozliwienie jezdy po plytach na deskach, rolkach. Nie wiem kto wpadl na tak glupi pomysl i jaki byl jego cel... Czyzby jakis fan Karola Ś.?
See less See more
2
sierus said:
Gdzies pod koniec lat 90-tych ktos wpadl na pomysl, ze na plycie trzeba wmurowac co kilka metrow, podlozne murki. Maja one moze kilkanascie centymetrow wysokosci. Calosc miala na celu uniemozliwienie jezdy po plytach na deskach, rolkach. Nie wiem kto wpadl na tak glupi pomysl i jaki byl jego cel... Czyzby jakis fan Karola Ś.?

Fan nie fan, pomysł dobry, patrz co rolkarze porobili z fontanną przed operą, czy co było na placu Wolności i przed empikiem, wszystko porysowane, popękane i powyłamywane. Mają swój małpi gaj koło konsultu rosyjskiego i niech tam sobie siedzą, a nie że niszczą co im pod koła wpadnie. Projektowanie takich miejsc powinno uwzględniać obecność takich wandali.
See less See more
Posenerr said:
Fan nie fan, pomysł dobry, patrz co rolkarze porobili z fontanną przed operą, czy co było na placu Wolności i przed empikiem, wszystko porysowane, popękane i powyłamywane. Mają swój małpi gaj koło konsultu rosyjskiego i niech tam sobie siedzą, a nie że niszczą co im pod koła wpadnie. Projektowanie takich miejsc powinno uwzględniać obecność takich wandali.
Podawanie przykładu fontanny przed operą i pl. Wolności, trochę nie pasuje do sytuacji, ale rozumiem Twoje niezadowolenie. Wiadomo, że szurając trackami* po betonowych krawędziach, na pewno nie wpływa się pozytywnie na ich stan.

Pomnik Świerczewskiego sam w sobie nie pełni obecnie żadnej funkcji. Lepiej przysłużyłby się lokalnej społeczności, gdyby dało się po nim jeździć na deskach/rolkach.

A ten małpi gaj (?), o którym piszesz, to widze że stał się swoistym wytrychem myślowym. W blisko 600-tysięcznym mieście stoją dwie rampy, jeden rail i to niby rozwiązuje sprawę? Proszę się przejść i zobaczyć jak obecnie wygląda ten pseudo-skatepark. Minęło już kilka dobrych lat od chwili otwarcia obiektu. Rampy stoją pod gołym niebem, a to niestety nie wpływa pozytywnie na ich stan. W sumie śmieszna sprawa, bo to jest kolejny komentarz, w którym całą brać deskowo-rolkową wysyła się w jedno miejsce, traktując to jako ratunek dla miasta.

W sumie nawet nie chce mi się rozpoczynać wątku budowy skate-parków z prawdziwego zdarzenia, bo skoro w tym kraju tak trudno wybudować kilkaset metrów ścieżki rowerowej, to co dopiero obiektu dla jeszcze bardziej "absurdalnej" aktywności fizycznej.

* track - metalowa część, do której przyczepione są kółka i deska.
See less See more
sierus said:
A ten małpi gaj (?), o którym piszesz, to widze że stał się swoistym wytrychem myślowym. W blisko 600-tysięcznym mieście stoją dwie rampy, jeden rail i to niby rozwiązuje sprawę? Proszę się przejść i zobaczyć jak obecnie wygląda ten pseudo-skatepark. Minęło już kilka dobrych lat od chwili otwarcia obiektu. Rampy stoją pod gołym niebem, a to niestety nie wpływa pozytywnie na ich stan. W sumie śmieszna sprawa, bo to jest kolejny komentarz, w którym całą brać deskowo-rolkową wysyła się w jedno miejsce, traktując to jako ratunek dla miasta.
Czy rolkarze zamiast smarować po murach jakieś swoje bazgroły nie mogę swoich lakierów poświęcić na odmalowanie tamtych instalacji w Małpim Gaju? Jak o nie będą dbać to może miasto im sypnie kasą na następne zabawki.
See less See more
^^^
Odnoszę wrażenie, że nie czytasz i nie starasz się ustosunkować do tego co napisałem. Dalsza próba porozumienia wydaje się być skazana na niepowodzenie. Mam jednak nadzieje, że rozumiesz o co mi chodzi, a powyższe jest wynikiem pewnej, wcześniej przyjętej formy.
Posenerr said:
Czy rolkarze zamiast smarować po murach jakieś swoje bazgroły nie mogę swoich lakierów poświęcić na odmalowanie tamtych instalacji w Małpim Gaju? Jak o nie będą dbać to może miasto im sypnie kasą na następne zabawki.
Twoje poglądy mnie zaskakują. W tym konkretnym wypadku to, co piszesz to jest po prostu ignorancja. Dbać (w sensie utrzymywać w dobrym stanie) o obiekty miejskie powinno miasto a nie ich użytkownicy. Ci jednak nic nie mogą na to, że konstrukcje z drewna (sklejki) i metalu postawiono na świżym powietrzu, żeby padał na nie deszcz i wszystko inne, co może spaść z nieba.
Tam jak już sierus zauważył są tylko dwie rampy i rurka, a na placu wolności i na fontannie przed operą to się jeździ po murkach. W ogóle to jest najbardziej popularna "dyscyplina" - street i to sie "uprawia" na ulicy. Na Bukowskiej to tak naprawdę nic nie ma jak na rozmiary naszego miasta.
Władze miasta nic jak narazie nie zrobiły, aby zapienić odpowiednie miejsce dla wszystkich tych, którzy chcą sobie pojeździć. Nie kiwnęły palcem, aby wspomóc budowę skateparku pod trasą katowicką ( który jest oddolną inicjatywą ). Baaaaa nawet ZDM zażądał za dzierżawę tego terenu 18tyś zł dziennie ( to jest 750 zł na godzinę ).
Więc nie gadaj, że ludzie mają sami sobie dbać. Bo gdy już chcą sami sobie coś zorganizować to im się to uniemożliwia.
See less See more
1 - 20 of 31 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.