Chetnie z wami sie upije, ale przez jakis czas bede w USA, wiec troche musimy poczekac i z pijanstwem i z zdjeciami...Mieliśmy przyjemność w zeszłym roku jechać do Mohylewa. Po drodze zachaczyliśmy o Berezynę, Rowanicze, Boguszewicze.
W Kałużycach nie byliśmy.
Nie wiedziałem, że jest cmentarz w Berezynie z polskimi nagrobkami.
Chyba pytałem się o cmentarz, ktoś nam powiedział, że nie ma tam polskich nagrobków, jak dobrze sobie przypominam.
Byłoby fajnie jakbyś miał taką możliwosć i chęć zrobienia zdjęć tych nagrobków, tych ciekawszych i starszych oczywiscie!
I oczywiście udokumentowania tych innych starych cmentarzy.
Widziałem te mapy kiedyś, ale nigdy z nich nie korzystałem, a są bardzo dokładne.
Tak przy okazji kiedyś przejeżdżając przez Berezynę na 15 minut na kawę moglibyśmy wpaść:cheers: Pozdrawiam!![]()
Dzięki za zdjęcia i namiary na te cmentarze, może będzie kiedyś okazja zajechac tam!Chetnie z wami sie upije, ale przez jakis czas bede w USA, wiec troche musimy poczekac i z pijanstwem i z zdjeciami...
Jak Bialorusin mowi ze nie ma, znaczy ze jest (z nadgrobkami...) tyle nieszczesc przezyl, kazdy cos od niego chcial...
Zdjec ladnych nie mam....ale
![]()
Berezyna
![]()
![]()
cmentarz wsi Bryjelow (Brusliewa) - Bryjalewa
![]()
kamien Siblickiego
![]()
rodzinne miejsce pochowan Wankowiczow
![]()
Rozalia Wankowicz - matka pisarza Melchiora
![]()
kosciol w Berezynie (splonal w 1914 r.)
![]()
I to tyle pozdrawiam.....
P.S. Warto zajrzec na cmentarze w. Brodziec, Bryjalewo, Krasny Sad (w.Dulewa do rewolucji 1917 r.), Berezyna, Kozlowy Bereg, Miezonka, Usza-Kaluzyce, Beliczany.....
U dziadka mojego zawsze prosze....chyba, że z noclegiem to co innego!
Pozdrawiam!
z Gazeta.pl
W Grodnie uszkodzono pomnik polskich żołnierzy
ostatnia aktualizacja 2009-09-23 07:59
Nieznani sprawcy uszkodzili wczoraj w nocy pomnik na grobie 86 nieznanych polskich obrońców Grodna z września 1939 r. znajdujący się na cmentarzu wojskowym. Wyrwana została tablica z napisem w języku polskim i białoruskim. Pomnik został odnowiony i uroczyście otwarty w ostatnią niedzielę, w 70. rocznicę obrony Grodna przed Armią Czerwoną.