SkyscraperCity banner
1 - 20 of 86 Posts

·
Regisztrált felhasználó
Joined
·
2,101 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Last weekend I visited a friend in the Slovak capital, here are some pictures:

 

·
Regisztrált felhasználó
Joined
·
2,101 Posts
Discussion Starter · #3 ·
The dorm where I stayed and the surroundings, are in bad condition.

Bus terminus:


The dorm:
Comenius University buildings:TV HQ:
 

·
Registered
Joined
·
1,396 Posts
Ha annyira nagyon számít Google Earth-ben van vonalzó amivel meg lehet mérni.

Btw: A képek jók, az időjárás nem. :) Ilyen szürke, borongós időben néha elég lehangolóan tudnak kinézni az ex-commie városok.
 

·
Registered
Joined
·
2,874 Posts
Pozsony jó hely, csak a helyén kell kezeni. Nem kell azért lefikázni, mert éppenséggel negyedakkora, mint a környező országok fővárosai. (most ha nem is konrkétan az itteni emberek, de sokak szájából hallom, hogy milyen szar) Nem tudom mitől lenne szar. Az egyetlen dolog ami kevéssé szimpatikus, hogy a szlovákok nagyon izzadtságszagúan duzzasztják. Ez mondjuk érthető is egyrészt, másrészt idővel kábé olyan lesz ez a belvárosi mag, mint amilyen a Varsói. Turisták császkálnak, de a város organikus életéhez semmi köze sincsen.

Sajnos a pozsonyi történeti magból rengeteg minden semmisült meg, a zsidónegyed lényegében teljesen a Novy Most építkezésének áldozata lett (már ami megmaradt belőle addigra a földcsuszamlások és gazdátlanság miatt). A Novy Most felhajtója a pozsonyi oldalon sajnos a Kossuth Lajos utcánál százszor durvábban (rézsűkkel) vágja szét a történeti városszövetet, és a budapesti Belvárosi Plébániatemplomhoz hasonlóan lehajtója roncsolja Pozsony egyik legértékesebb műemlékének, a Szent Márton dómnak az "auráját".

@wikipedia

Mint az látható a templom nyugati kapuja kábé 5 méterre van az "autópálya" szélétől - ez a felállás sokkal szerencsétlenebb, mint a mi Erzsébet hidas együttállásunk, amit még akár izgalmasnak is lehet nevezni. Itt volt ráadásul a pozsonyi zsinagóga épülete is, amit szintén a hídépítéskor tüntettek el, jópár pozsonyi házzal együtt, valamint a mi Tabánunkra emlékeztető Vödric városrészt is ekkor bontották el.Itt mondjuk nagyon zavarónak tűnik együtt a két épület, és valóban kissé közel épült fel a zsinagóga, de azért ez ennyire nem volt durva, más szögből készült fotókról látszikNagyon hangulatos városrész volt ez, aztán hogy mi lett belőle az a fentebbi fotókon jól látszik. Autópálya. Ráadásul a belvárosi magot és a várat vágja ez a cucc ketté, a két turisztikailag igen fontos pontja a városnak. A legideálisabb összekötettést a dunánál lehetne létrehozni, csak ez gyakorlatilag a híd lebontása nélkül lehetetlen. Be lehetne viszont fedni ezt az árkot lényegében, vagy kicsit lentebb ásni és úgy eltüntetni, ezt tervezik amúgy. 20 év múlva már egészen biztosan megteszik, viszont a hídfővel így sem lehet mit kezdeni, és a Márton dómig sem lehet eltüntetni az utat. Ezt olyannyira szeretnék megtenni, hogy láttam olyan tervet, ami a szükséges mélységet úgy érette volna el a hídról lejövő forgalommal, hogy az a hídfőnél egy spirálba fut bele, ami 2 szintet lekanyarodva vezet bele az alagútba. Hát, elég mókás elgondolás.

Szóval a szlovákok is rendesen megvannak áldva gondokkal ebben a városban. Amit a belvárosban csináltak az viszont becsületükre válik. Teljesen tisztességes. Pozsony 1 napos város, ezt kár tagadni. De 1 naposnak kiváló.
 

·
Registered
Joined
·
3,712 Posts
Nekem két dolog nagyon nem tetszik. Az egyik a híd az ufóval a tetején, valami hihetetlen ronda és nem oda illő szerintem. A másik a parlament épülete, na igen érthető egy 1993-ban "megszületett" ország igen fiatal és lehetséges, hogy nem találtak egyenlőre jobbat.

Két alkalommal haladtam át autóval rajta.
 

·
Registered
Joined
·
2,563 Posts
Kár a zsidó negyedért amit legyalultak azért a ronda hídért.

Sokáig úgy volt, hogy a várat is lerombolják és helyén egyetem várost vagy mit hoznak létre mivel úgy tekintették, hogy a több százéves magyar "uralom" jelképe.

A csavar az egészben csupán az, hogy Pozsony/Pressburg mindig is egy német- magyar város volt. Ez a két náció tette ki a város lakosságának 90%-át.

Jó lenne, ha tisztelnék a város hagyományait a szlovákok és pl. Mária Terézi szobrát visszaállítanák a helyére és egyéb ilyen dolgok.
 

·
Registered
Joined
·
3,712 Posts
^^ Erről nem tudtam, hogy a Várat le akarták bontani Tiso büszke gyermekei! Igen súlyos építészeti, történelmi veszteség lett volna az biztos! A németek és a magyarok kitelepítésével, elűzésével elérték, hogy a "szlovákok fővárosa" legyen abszolút többséggel. Ugye végső cél a maradék magyarság teljes beolvasztása! Ne legyen a magyaroknak ürügy arra, hogy a határokat megváltoztassák és értékes "szlovák" területet ellopjanak az ázsiai betolakodók!

Keresek majd képeket Kassáról meg a Tátráról :)
 

·
Registered
Joined
·
2,563 Posts
^^ Erről nem tudtam, hogy a Várat le akarták bontani Tiso büszke gyermekei! Igen súlyos építészeti, történelmi veszteség lett volna az biztos! A németek és a magyarok kitelepítésével, elűzésével elérték, hogy a "szlovákok fővárosa" legyen abszolút többséggel. Ugye végső cél a maradék magyarság teljes beolvasztása! Ne legyen a magyaroknak ürügy arra, hogy a határokat megváltoztassák és értékes "szlovák" területet ellopjanak az ázsiai betolakodók!

Keresek majd képeket Kassáról meg a Tátráról :)
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor hozzájutottak a városhoz , akkor egy kiégett romos várat kaptak csak, ami már több mint fél évszázada állt magára hagyva.

Örülök, hogy végül nem rombolták le, de a jelenlegi formájában így felújítva sem valami nagy látvány. Eléggé le lett butítva és rondán avatkoztak bele a felújításokkor főleg az 50-es 60-as években.
 

·
Registered
Joined
·
9,610 Posts

·
Mornar bez mora
Joined
·
8,012 Posts
Sorry, but you must provide the direct sources of the flickr photos like this:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=68675833&postcount=370

because of this:

http://www.skyscrapercity.com/announcement.php?f=1368&a=1131

else I have to delete them from the post.

BTW, nice photos!:eek:kay:
Well, these pictures were taken by these guys but as far as I know you, you will tell me I want to argue with you so I found a link for the first pictures. ;)

http://www.flickr.com/photos/slovakian/sets/72157606581907999/

and mkodaj uploaded his pics on imageshack.us so.. you can delete it you would like to..

btw, Dóm Svätého Martina (St. Martin's Cathedral) si right now U/C, quite interesting -


^^ Keď je tak sa tu určite objavý.

http://bratislava.sme.sk/c/5567899/korunu-z-veze-uz-vystavili.htmlomnoho menšia ako som si myslel

týmto sa asi končia všetky urban legendy ohľadom korunySňali korunu z veže bratislavskej Katedrály svätého Martina

http://abu-bratislava.sk/portal/skladanie_korunyVideozáznam zo skladania koruny z veže Katedrály sv. Martina

http://abu-bratislava.sk/portal/node/255
Futuros , toto vlákno si tu určite zaslúži svoje miesto.Ďakujeme. :eek:kay:

Niečo z môjho archívu.

uz bolo dost spamu wuane, tak teraz ideme pridavat fotky :) sorry za fotky, vacsinou to bolo mobilom, ale niesom nijako softwerom upravene :cheers:najstarsi zvon bol ukuty v roku 1675 a vazi az 2513 kg

I hope it will look so great as castle after 2 reconstructions!

PRe zaujímavosť dávam na porovnanie:


pred prvou rekonštrukciou


po prvej rekonštrukcii


súčasný stav

 

·
Registered
Joined
·
9,610 Posts
You misunderstood me. There were some "talks" with flickr, because they decided to disable hotlinking to their images. They only allowed it to stay under one circumstance, and that is the mentioning of the direct source of the image, even if it was yours. If its missing, then the image must be deleted from here. That should be the case in the slovak forum too BTW.

Re imageshack, that doesnt fall under this rule, so I dont have anything against them. But its still the best to provide the source in every case, just in case...
 
1 - 20 of 86 Posts
Top