SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 90 Posts

·
L'amour du risque
Joined
·
13,768 Posts
Discussion Starter · #1 ·
[PP Lastovosko otočje - netaknuti biser Jadrana] - photo thread

Evo, nakupilo se slika s ovog predivnog mjesta, pa sam ih odlučio podjeliti s vama. :)I još par riječi, pa krenimo sa slikama:

Hrvatski sabor je 29. rujna 2006. godine proglasio Park prirode ˝Lastovsko otočje˝, što ga čini jedanaestim parkom prirode u Hrvatskoj.

Park obuhvaća 44 otoka, otočića, hridi i grebena (najveći od njih su Lastovo i Sušac) ukupne površine 53 km2 i 143 km2 morske površine. Omeđen je kamenim svjetlima Sušca, Tajana, Glavata i Struge.

˝Lastovsko otočje˝ zbog svoje mistične ljepote, naglašene krajobrazne vrijednosti, gustih šuma i plodnih polja obogaćenih lokvama, visokih obalnih strmaca , kopnenih i podvodnih špilja, te brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa je proglašeno Parkom prirode.

Posebitost ˝Lastovskog otočja˝ čini i bogata kulturno povijesna baština - brojne kamene crkvice, životopisni fumari, te tradicionalni lastovski Poklad, no ne smijemo zaboraviti ni lokalno stanovništvo, koje je dokaz da je suživot prirode i čovjeka moguć uz razvijenu ekološku svijest, te Vam stoga hvala što čuvate ovaj netaknuti biser Jadrana!

http://www.pp-lastovo.hr/hr/lastovo/o-nama/park-prirode

Pisati ću i stavljati slike u oblku reportaže, kako nebih nešto propustio. :cheers:

Krećemo iz Brne, najzatvorenije uvale na cijelome otoku Korčuli:Izlaskom iz uvale otvara se nemirno more te pogled na Lastovo::cheers:
 

·
L'amour du risque
Joined
·
13,768 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)


Najviši vrh, Hum (418 m.n.v. ako se ne varam):Sušac ima 3 stanovnika, 2 svjetioničara i jednog pastira:Najveće mjesto na otoku Lastovo je samo Lastovo koje je skriveno, zbog napada gusara, kasnije će te vidjeti koliko prilagodbi ima u vezi toga::cheers:
 

·
L'amour du risque
Joined
·
13,768 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Put prema Lučici i Lastovu:

A ovo je stari put do Lastovo, koristio se više od 100 godina, do 1983. kada je završen vodovod Neretva - Lastovo. Vodovod prolazi starim putem koji je devastiran kada su kopali, iako taj vodovod nije uopće u upotrebi. Lastovo vodu dobiva desalinizacijom:Lučica::cheers:
 
1 - 20 of 90 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top