Skyscraper City Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

·
Moderator
Joined
·
7,883 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Верујем да сте сви видели Јаново обавештење које већ пар дана стоји изнад наслова тема. Пошто је форум скениран и закључено је да има (гле чуда) гомила садржаја без наведених извора и линкова, решено је да се пооштри контрола оваквог садржаја, да не би било правне фрке форума са власницима ауторских права.

Не ради се само о поштовању прописа, већ и о поштовању труда који је неко уложио прављење фотографија и писање текстова. Аутори (ако можете да сазнате ко су) заслужују да буду поменути поред својих фотографија и текстова.

Ово је оно што је (за текстове и фотографије) битно из Јановог обавештења:

Images

When quoting images, ensure that the image can be used under fair use and provide the source name and link with the image.


Fair Use
Quoting long and full articles from external sources is not the proper way to start a discussion or to use as an argument. Fair use of a source means:

1. name and link the source
2. quote a maximum of about 100 words
3. link to the full articl
e
Укратко:

За фотке - потребно је навести аутора или власника ауторских права (ако није наведено на самој фотографији) и линк.

За текстове - не наводите комплетне текстове. Наведите уводни пасус, или још нешто поврх тога, и линк.
Не линкујте наслов, већ само поставите линк поред текста, да се види и извор, односно сајт а ког сте скинули. Тако је и лакше.

*Ако сте фотографисали слике или текст из неке књиге, наведите која је књига у питању!
 

·
Moderator
Joined
·
7,883 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Да се разумемо, није ваша обавеза да трагате за власником ауторских права.

Место где сте нашли фотографију садржи све информације које сте дужни да наведете - ако нема назначеног аутора, за вас је власник ауторских права сајт на коме сте фотографију нашли, па нека се они даље акају.
 

·
Moderator
Joined
·
7,883 Posts
Discussion Starter · #10 ·
BITNO!

Uz svu dobru volju i sav uložen trud da pokušam da iskomuniciram to sa pojedincima, na žalost, moraću (opet) da počnem da sankcioišem izostavljanje izvora postavljenjih fotografija i članaka.

Pojedinci se vrlo nefer ponašaju, pre svega prema vlasnicima materiala koje kačite.
Ovo je javni internet forum i fotografije i članci čije izvore ne navodite, a koje kačite, su rezultat tuđeg truda i, na kraju krajeva, tuđe vlasništvo.
Pored toga, kačite polovične informacije ako ne navodite izvore.

Počevši od sutra 18.10.2021. ovakav materijal će biti obrisan. Razlozi su: ukazivanje dužnog poštovanja autorima, izbegavanje deljenja polovičnih informacija, izbegavanje potencijalnih pravnih komplikacija zbog narušavanja autorskih prava.

Ovde ima sjajnih fotografija, molim vas još jednom - ubacite potrebne informacije o poreklu sadržaja kako bismo izbegli brisanje i sankcionisanje forumaša.
Apelujem da pokažete elementarni nivo poštovanja prema tuđem trudu.
Hvala.
 
1 - 10 of 10 Posts
Top